Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Τελικά δεν “κατέρρευσε” η κρουαζιέρα φέτος – Αντιστρέφεται το αρχικά αρνητικό κλίμα













 




Πριν λίγους μήνες το Νοέμβριο, λίγο μετά το κλείσιμο μίας χρονιάς ρεκόρ για την κρουαζιέρα σε επιβάτες και έσοδα, οι εκτιμήσεις των ειδικών άρχισαν να παρουσιάζουν μια εικόνα καταστροφική για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα.

Τα νούμερα έλεγαν οι “ειδικοί” αναμένονταν τραγικά, το προσφυγικό, η τρομοκρατία και όλα τα δεινά του κόσμου έκαναν τους ξένους επισκέπτες – κυρίως Αμερικανούς – να μην σκέπτονται καν την Ελλάδα, να την έχουν βγάλει από το νου τους !
Τα ρεπορτάζ στον τουριστικό τύπο ήταν δραματικά, μιλούσαν για πτώση, καταστροφή, για υστέρηση αναμενόμενων εσόδων. Αρμαγεδδώνας σωστός. 
Ψυχοπλακώνεσαι. 
Λες κρίμα, πάνω που κάτι άρχισε να γίνεται για πρώτη φορά οργανωμένα στην κρουαζιέρα λόγω της κακής διεθνούς συγκυρίας στην Ανατολική Μεσόγειο να ακυρώνεται έτσι…
Οι μήνες περνούν. Εσύ αρχίζεις και σχηματίζεις άλλη εντύπωση, και οι ειδικοί τελικά να αμβλύνουν τις αρχικές τους εκτιμήσεις περί πτώσης -30% (όση περίπου και η αύξηση του 2016) …
Τα κρουαζιερόπλοια ξεκινούν να “ξερνάνε” κόσμο δίχως σταματημό από τον Ιανουάριο. 
Στην Ακτή Μιαούλη και στο Κέντρο της Αθήνας καθημερινά δεν πέφτει καρφίτσα από τους επισκέπτες. Παρακολουθείς τα ρεπορτάζ από τον περιφερειακό τύπο, ίδια εικόνα…
Προσπαθείς να καταλάβεις τι γίνεται… Θυμάσαι τις εκτιμήσεις των ειδικών και απορείς!
Φτάνει το πικ της σεζόν ο Ιούλης. 
Η κρουαζιέρα κάνει ένα πρώτο ταμείο. Όλα τα επίσημα “χείλη” μας ενημερώνουν ότι η χρονιά τελικά στην κρουαζιέρα δεν θα είναι χαμένη !
Ο εκπρόσωπος των εφοπλιστών κρουαζιέρας κύριος Κόντες μας ανακοινώνει ότι «παρά το γεγονός πως όλα τα μηνύματα για την Κρουαζιέρα ήταν απογοητευτικά για το 2017, οι δείκτες αυτή την περίοδο εμφανίζουν αισθητή βελτίωση! Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η κατάσταση στην Κρουαζιέρα παρουσιάζει μικρή αλλά ευχάριστη βελτίωση.»
Η χρονιά όπως φαίνεται κόντρα στην αβεβαιότητα των γεωπολιτικών εξελίξεων της Ανατολικής Μεσογείου θα κλείσει ίσα βάρκα – ίσα νερά με την περσινή χρονιά ρεκόρ. Περίπου 50% πάνω από ότι ήταν το 2014 !
Κινδυνεύεις να πάθεις σχιζοφρένεια… Πριν μερικούς μήνες κατέρρεε το σύμπαν, σύμφωνα με τους “ειδικούς” ! Αρχίζεις να αμφισβητείς πια όλη αυτή την υστερία. Προφανώς κάτι άλλο εξυπηρετεί όλη αυτή η μίρλα…
Κοιτάς πίσω από τις αναλύσεις των δήθεν “ειδικών” και ανακαλύπτεις ότι για πρώτη φορά καταρτίστηκε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης από το Υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν επικοινωνιακά οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και το οποίο αναπτύχθηκε το 2016, αποδίδοντας τελικά τα μέγιστα τόσο πέρυσι, όσο και φέτος.
Μειώθηκαν σημαντικά οι διερχόμενοι-transit επιβάτες κρουαζιέρας, που δεν προσέφεραν τόσο στο πολύτιμο “κυνήγι” των εσόδων και αυξήθηκαν οι home port – last port επιβάτες. Κάτι που ήταν επιδίωξη ετών!
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την κρουαζιέρα είδαμε να γίνονται με προσωπική επαφή της αρμόδιας Υπουργού επαφές με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου και επετεύχθη μέσω συμφωνιών η διατήρηση της Ελλάδας ως προορισμού στην Ανατολική Μεσόγειο παρά την αποχώρησή τους από την Αίγυπτο ή την Τουρκία. 
Ενώ, ενισχύθηκε η προσέλκυση και προσθήκη νέων δρομολογίων από ευρωπαϊκές εταιρείες και tour operators, όπως η TUI που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα προς την Ελλάδα τόσο για το 2017, όσο και για το 2018.

Χωρίς να προτάσσει το εγώ της και αθόρυβα, η Έλενα Κουντουρά πραγματικά με έκανε να αναθεωρήσω σε πολλά πράγματα για την αποτελεσματικότητα αυτή της κυβέρνησης – αν και δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι η εργατικότητα είναι κάτι που χαρακτηρίζει άλλους υπουργούς της παρούσας κυβέρνησης.
 Τώρα λοιπόν που αποδεικνύεται από τα πλέον επίσημα χείλη ότι άδικα καταστροφολογούσαν τους προηγούμενους μήνες οι “ειδικοί” και τελικά σε αντίθεση με όσα μας έλεγαν όλα γύρω μας όχι μόνο δεν κατέρρευσαν, αντιθέτως μπορεί για πρώτη χρονιά να κάνουμε πολύτιμο ρεκόρ στους homeport επιβάτες κρουαζιέρας,, ας δούμε τα προβλήματα του κλάδου στην πραγματική τους διάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου