Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Τα πρώτα σχέδια Μαρινάκη για ΔΟΛ φέρνουν σύννεφα στον Πειραιά


 



Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τα στελέχη του Οργανισμού
Σας ενημερώσαμε για την πρώτη επαφή του Αντώνη Καρακούση με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε υπήρξε συνάντηση του νέου ιδιοκτήτη του ΔΟΛ με τον διευθυντή του Βήματος και του διευθυντή των ΝΕΩΝ Παναγιώτη Λάμψια. Σε αυτή ο νέος ιδιοκτήτης του Οργανισμού ανέφερε ότι δεν έχει σκοπό, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, να προχωρήσει σε ριζικές μεταβολές όσον αφορά το δημοσιογραφικό τομέα και από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι για το προσεχές διάστημα όλα θα παραμείνουν ως έχουν όσον αφορά το προσωπικό. Οτι δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα έντυπα θα παραμείνει στη θέση του. Ο Β.Μαρινάκης είπε στα δύο στελέχη ότι θέλει τα έντυπα και γενικότερα οι δραστηριότητες του Οργανισμού να είναι βιώσιμες καi θα τοποθετήσει ένα ΔΣ που θα τρέχει τον Οργανισμό με τη βιωσιμότητα ως πρώτη του αποστολή. Προφανώς για αυτό δεν μπορούσε να γίνει συζήτηση επί των οικονομικών και εργασιακών παραμέτρων, δηλαδή το καθεστώς για τους εργαζόμενους που όπως είναι γνωστό θα απολυθούν και θα πρεπει να επαναπροσληφθούν στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί. Μένει λοιπόν να αποδειχθεί αν πράγματι διατηρηθεί το προσωπικό των εντύπων, αλλά να δούμε και το εργασιακό καθεστώς τους. Οπως είναι ευνόητο υπάρχει θέμα με το διοικητικό προσωπικό του ΔΟΛ…
Επίσης ο Β.Μαρινάκης υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να υπάρξει χρηματοδοτική ροή στους εργαζομένους μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση, διαδικασία που αναμένεται στην καλύτερη περίπτωση να κρατήσει μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Βέτο για τους πρώην
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα διευθυντικά στελέχη του ΔΟΛ ζήτησαν από τον Β.Μαρινάκη να μην υπάρξει σε πρώτη τουλάχιστον φάση επιστροφή στα έντυπα του Οργανισμού όσων εργαζομένων πήγαν το τελευταίο διάστημα στην «Ελευθερία του Τύπου», αλλά και τα υπόλοιπα μήντια που ελέγχει ο εφοπλιστής. Οι διευθυντές επικαλέστηκαν θέματα ομαλής λειτουργίας λόγω των εντάσεων που μπορεί να προκληθούν αφού αρκετά από τα «διαζύγια» αυτά δεν ήταν φιλικά και συναινετικά. Η αίσθηση που αποκόμισαν οι δύο διευθυντές είναι ότι το αίτημα θα γίνει αποδεκτό χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν κάποιες «στοχευμένες» κινήσεις. Για παράδειγμα, θεωρείται δεδομένη η επιστροφή στον ΔΟΛ του Γ.Παπαχρήστου και μάλιστα σε αναβαθμισμένο ρόλο.

Βέβαια με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού σε ΝΕΑ, ΒΗΜΑ και sites αν δεν επιστρέψουν όσοι έφυγαν τότε θα πρέπει ή να γίνουν μαζικές προσλήψεις ή να υπάρξει κάποια άλλη διευθέτηση όπως ας πούμε συγχώνευση ΝΕΩΝ και Βήματος. Πρόκειται για ένα σχέδιο άλλωστε που τα τελευταία χρόνια βρισκόταν συνεχώς στο τραπέζι και ήταν και πολύ λογική εξέλιξη αλλά τα προσωπικά παιχνίδια των στελεχών και η αδυναμία του Σταύρου Ψυχάρη να διοικήσει δεν επέτρεψαν την υλοποίηση του.
Ταυτόχρονα όλα αυτά δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για τα υπόλοιπα μήντια που ελέγχει ο Β.Μαρινάκης. Είναι δυνατόν να τα διατηρήσει όλα; Ηδη ακούγονται έντονες φήμες για αναστολή κάποιων εκδόσεων και των ηλεκτρονικών μέσων που εδρεύουν στον Πειραιά. Τι θα γίνει με το προσωπικό εκεί; Θα μεταφερθούν στα υπόλοιπα μήντια του ομίλου στον Πειραιά; θα μετακομίσουν στον ΔΟΛ τουλάχιστον όσοι δεν εργάζονταν εκεί στο παρελθόν; Θα πάνε σπίτια τους; Τι θα γίνει με τους εργαζομένους στα μηντια που θα κατεβάσουν ρολά και πήγαν εκεί από τον ΔΟΛ;
Λόγω της παρουσίας του Β.Μαρινάκη στην κηδεία του Κ.Μητσοτάκη στην Κρήτη, αλλά και της αργίας δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση στο προσωπικό των εντύπων στον Πειραιά για το πώς διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση, αλλά λογικά θα πρέπει να γίνει αυτό την επόμενη εβδομάδα για να ξεκαθαριστούν τα πράγματα.


Ερωτηματικά για το βέτο στους πρώην του ΔΟΛ

Ποιά είναι τα κριτήρια και ποιοί τα έθεσαν;
Σας ενημερώσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση μας για το θέμα που έθεσαν τα στελέχη του ΔΟΛ στον Β.Μαρινάκη σε σχέση με τους πρώην εργαζομένους του Οργανισμού οι οποίοι μετακόμισαν στα μήντια που ελέγχει ο εφοπλιστής. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο εφοπλιστής όταν προετοίμαζε την κίνηση του να αποκτήσει τον ΔΟΛ είχε συζητήσει αυτό το θέμα με συνεργάτες και συνομιλητές του και σκεφτόταν σοβαρά σε πρώτη τουλάχιστον φάση να κρατήσει τους πρώην εργαζομένους στον ΔΟΛ στα μήντια που εργάζονται τώρα. Αν λοιπόν αυτή είναι μια προσωπική επιθυμία και πρόθεση του Β.Μαρινάκη ΟΚ. Το αίτημα όμως από την πλευρά των στελεχών και ορισμένων εργαζομένων όπως μαθαίνουμε του ΔΟΛ προκαλεί ερωτηματικά.
Από τον ΔΟΛ το τελευταίο διάστημα έφυγαν δεκάδες εργαζόμενοι κάποιοι εκ των οποίων πήγαν σε μήντια του Β.Μαρινάκη, κάποιοι σε άλλα ΜΜΕ και κάποιοι έκαναν επίσχεση και ακόμη δεν έχουν βρει δουλειά. Με ποιό δικαίωμα θα πει οποιοσδήποτε νυν εργαζόμενος του ΔΟΛ ότι ένας συνάδελφος του που ήταν απλήρωτος επί μήνες και αποφάσισε να κάνει επίσχεση είτε για να μην εργάζεται άλλο δωρέαν είτε για να πάρει το επίδομα που μπορεί να ήταν πολύτιμο για την επιβίωση του δεν μπορεί να επιστρέψει στη θέση του τώρα που θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση; Με ποιό δικαίωμα θα πει κάποιος νυν εργαζόμενος εντός ΔΟΛ ότι ένας συνδέλφος του που βρήκε μια θέση εργασίας αλλού στην οποία ευελπιστούσε ότι θα πληρώνεται κανονικά δεν μπορεί να επιστρέψει στον ΔΟΛ αν του δοθεί η δυνατότητα και κρίνει ότι αυτό είναι καλύτερο για τον ίδιο;
Είναι γνωστό ότι κάποιοι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ αποχώρησαν εν μέσω εντάσεων με κάποια στελέχη, αλλά και συναδέλφους τους, κάποιων η αποχώρηση θεωρήθηκε για διαφόρους λόγους unfair στο τάιμινγκ, αλλά και στη μεθοδολογία που ακολούθησαν, επίσης κάποιοι από αυτούς που έφυγαν από τον ΔΟΛ συντηρούν ένα κλίμα έντασης με τους πρώην συναδέλφους τους στα social media. Επικοινωνήσαμε και με εργαζομένους από τον ΔΟΛ αλλά και με πρώην εργαζομένους του ΔΟΛ και αυτό που καταλάβαμε είναι ότι ο αριθμός των ατόμων που έφυγαν ειδικά το τελευταίο διάστημα και ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που υπάρχει δικαίως ή αδίκως θέμα έντασης, unfair και αλληλοκατηγοριών κλπ δεν ξεπερνούν τα 5-10 άτομα. Συνεπώς το να δημιουργείται ζήτημα για τόσο λίγα άτομα και να παίρνει η μπάλα και τους άλλους μάλλον δεν είναι σωστό. Επίσης από την πλευρά των πρώην εργαζομένων στον ΔΟΛ μας τέθηκε και ένα σωστό ζήτημα που το παραθέτουμε όπως ακριβώς μας το είπαν:
«Εκείνοι που θέτουν βέτο για τους πρώην εργαζομένους στον ΔΟΛ θα θέσουν βέτο και για τους νυν εργαζομένους του ΔΟΛ οι οποίοι είτε στις εφημερίδες, είτε στο ραδιόφωνο, είτε στα sites του ΔΟΛ, είτε στα social media, είτε στις ιδιωτικές συζητήσεις καθύβριζαν και κατηγορούσαν για ό,τι φαντάζεται κανείς τον Μαρινάκη; Δηλαδή κάποιος που έφυγε έστω και εν μέσω έντασης και πήγε να δουλέψει στον Μαρινάκη δεν πρέπει να επιστρέψει στη θέση του τώρα που ο Μαρινάκης πήρε τον ΔΟΛ, αλλά είναι ΟΚ να συνεχίσουν να εργάζονται στον ΔΟΛ του Μαρινάκη εκείνοι που τον καθύβριζαν, εκείνοι που κατηγορούσαν τα μήντια του, εκείνοι που έβριζαν ή ειρωνεύονταν όσους πήγαιναν να δουλέψουν στον Μαρινάκη;».
Εμείς απλά να προσθέσουμε σε αυτόν τον προβληματισμό και το εξής θέμα. 
Ο Μαρινάκης άκουσε με ευήκοα ώτα από ό,τι μάθαμε το αίτημα των στελεχών του ΔΟΛ για τη μη επιστροφή των πρώην εργαζομένων σε πρώτη τουλάχιστον φάση. Αν γυρίσει και τους πει ΟΚ, δεκτό το αίτημα, αλλά θα φύγουν όσοι με εβριζαν τόσο καιρό εκεί μέσα, τι θα πουν τα στελέχη και οι εργαζόμενοι;
Καλό είναι λοιπόν να πέσουν οι τόνοι γενικότερα τώρα που βρέθηκε μια λύση για τον ΔΟΛ. Γιατί αν αρχίσουν οι νυν εργαζόμενοι του ΔΟΛ να λένε να μην επιστρέψει ο τάδε που έφυγε από δώ με τον τάδε κακό τρόπο ή έκανε τα τάδε κακά σχόλια, μετά θα αρχίσουν οι πρώην εργαζόμενοι του ΔΟΛ να δείχνουν στο νυν κοινό αφεντικό τους τι έγραφαν διάφοροι για αυτόν ή να του λένε ότι ο τάδε στον ΔΟΛ μου έλεγε «πού πας να δουλέψεις σε αυτόν τον….» και άκρη δεν θα βγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου