Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

ΝΔ και Πρετεντέρης στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα



















Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη για το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ, από τις αντιδράσεις της για τη συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη στο "Βήμα". Ο πρόεδρος της ΝΔ τηλεφώνησε στη πρεσβεία της Αθήνας για να διαμαρτυρηθεί, ενώ η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος και από κοντά ο Γ. Πρετεντέρης το γύρισαν στον.. αντιιμπεριαλιστικό αγώνα.

Φυσικά το θέμα δεν ήταν τόσο ο τίτλος του Βήματος («ΗΠΑ ευλογούν Τσίπρα») που ενόχλησε την αξιωματική αντιπολίτευση. Άλλωστε μετά τη διαμαρτυρία Μητσοτάκη η πρεσβεία έσπευσε να διευκρινίσει με ανακοίνωση της ότι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της συνέντευξης «δεν εκφράζει το πνεύμα της συνέντευξης».

Ήταν ότι ο πρέσβης δήλωνε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης «είναι μια τεράστια ευκαιρία για τον πρωθυπουργό Τσίπρα να διαμορφώσει ένα νέο αφήγημα» και πως αν «η επόμενη εκταμίευση πραγματοποιηθεί, η Ελλάδα θα έχει ήρεμη πλεύση για περίπου δύο χρόνια».

Κανονικά, η υποστήριξη της ήρεμης πορείας μιας τόσο αποσταθεροποιημένης χώρας από την υπερδύναμη του πλανήτη, θα έπρεπε να είχε ικανοποιήσει και την αξιωματική αντιπολίτευση. Ιδίως όταν πρόκειται για την γνωστή για τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ δεξιά.

Την ίδια και ακόμη ισχυρότερη  υποστήριξη είχε άλλωστε εκφράσει και ο Μπαράκ Ομπάμα, στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα. Αλλά, και με τις δηλώσεις αυτές, οι πρόωρες εκλογές της ΝΔ και όλη η στρατηγική της πηγαίνουν περίπατο. Και με αμερικανική σφραγίδα.

Kάπως έτσι ο Γ. Πρετεντέρης ανέλαβε τη πρωτοβουλία να ξεκινήσει το αντιαμερικανικό αντάρτικο. Εγκαλώντας τον Αμερικανό πρέσβη για επεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας και θυμίζοντας ότι «την τελευταία φορά που οι Αμερικανοί ανακατεύτηκαν αναρμόδια κάπου ήταν στην Ουκρανία.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η χώρα έγινε καλοκαιρινή κι ακόμη να συνέλθει». Να που σε λίγο η ΝΔ θα συμμαχήσει με τον Πούτιν.

Μετά τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, τη Κομισιόν, ακόμη και τον Σόιμπλε που θεωρεί ότι τα πράγματα  πηγαίνουν καλά στην Ελλάδα, η ΝΔ βλέπει και τις ΗΠΑ να αποδοκιμάζουν τη πολιτική της. Κανονικά, θα έπρεπε να κρατήσει τη ψυχραιμία της. Κι ύστερα να αναρωτηθεί μήπως, όταν όλοι την εγκαταλείπουν, κάτι δεν πάει καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου