Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Πάρτε κεφάλια ή βάλτε «λουκέτο»






 Γράφει ο Μανώλης Καλουδάς
Δεν θυμάμαι πόσες φορές στο παρελθόν έχω γράψει την έκφραση «εικόνες ντροπής» για επεισόδια που σημειώθηκαν σε ελληνικά γήπεδα. Δεκάδες, σίγουρα. Σε μεγάλα γήπεδα, σε μικρά, σε τελικούς, σε μεγάλης βαθμολογικής σημασίας παιχνίδια, με οπαδούς μόνο της μίας ομάδας, με οπαδούς και των δύο ομάδων και πάει λέγοντας…
Κάθε φορά το ίδιο συμπέρασμα. Η ελληνική πολιτεία και η ελληνική αστυνομία δεν μπορούν να εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή ενός «υψηλής επικινδυνότητας» (έτσι χαρακτηρίζονται αυτά τα ματς από την αστυνομία) αγώνα. Τελεία και παύλα. Όλα τα άλλα είναι για κατανάλωση.
Η ΕΛ.ΑΣ. με αφορμή τα όσα έγιναν στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, στον τελικό Κυπέλλου, εξέδωσε σχετικό δελτίο Τύπου προς τους διαπιστευμένους συντάκτες, το οποίο αναφέρει ως σημαντικότερο παράγοντα των επεισοδίων τα «τεχνικά προβλήματα του σταδίου».
Eξηγεί, μάλιστα, τη φωτογραφία που έκανε το γύρο του διαδικτύου με τους αστυνομικούς να βρίσκονται σε παράταξη κάτω από την πεζογέφυρα και από πάνω τους να «σφάζονται» οι χούλιγκανς των δύο ομάδων. Ξέρετε γιατί συνέβη αυτό; Επειδή λέει «συνεκτιμήθηκε ότι στις σκάλες που οδηγούν στην πεζογέφυρα υπήρχαν κιγκλιδώματα που εμπόδιζαν την κίνηση των φιλάθλων κι ότι δεν υπήρχε πρόθεση σύγκρουσης των χούλιγκαν. Είχε αποφασισθεί δυνάμεις των ΜΑΤ να πήγαιναν εκεί σε δεύτερο χρόνο».
Καλύτερα να πήγαιναν την επόμενη μέρα, λέω εγώ. Μήπως πρέπει να μάθουμε ποιοι πήραν την παραπάνω απόφαση; Μήπως να αναλάμβαναν τις ευθύνες τους; Μήπως οι επικεφαλής τους πρέπει να πάρουν μέτρα;
Τριάντα διμοιρίες ΜΑΤ πήγαν, όπως λέει το δελτίο Τύπου, στο Πανθεσσαλικό. «Αριθμός πρωτοφανής», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Αφού, λοιπόν, ήταν πρωτοφανής η αστυνομική δύναμη, κάτι δεν πήγε καλά. Κι επειδή κάτι δεν πήγε καλά, θα πρέπει να παρθούν και τα ανάλογα μέτρα. Έτσι το αντιλαμβάνομαι.
Κι επειδή παραιτήσεις δεν είδα και δεν θα δω ποτέ, ας υπάρξουν, επιτέλους, κυρώσεις. Έτσι, για το παράδειγμα. Έτσι, για το γαμώτο. Ας πάρουν οι αρμόδιοι, ο Νίκος Τόσκας, ο Γιώργος Βασιλειάδης, δεν ξέρω ποιος, «κεφάλια». Διαφορετικά ας μπει «λουκέτο» στο ελληνικό ποδόσφαιρο μέχρι να μπορέσουμε να εγγυηθούμε σε όσους αγαπούν το άθλημα πως μπορούν να παίρνουν τα παιδιά τους στο γήπεδο.
Ναι, αυτό είναι σημαντικότερο από τις κυρώσεις της FIFA και της UEFA.
Άντε πια…
Υ.Γ.: Είχε πλάκα ο τρόπος με τον οποίο παρουσίασε την «είδηση» μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ πως στα επεισόδια συμμετείχαν οπαδοί αδελφοποιημένου σωματείου από το εξωτερικό.
Πρώτη φορά το ακούτε αυτό, ε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου