«Βρήκαμε το σύστημα υγείας σε κατάρρευση και καταφέραμε με πολύ μεγάλο αγώνα να το ισορροπήσουμε, καθώς πολιτική επιλογή μας είναι η στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας», υπογραμμίζει και προαναγγέλλει αλλαγές σε εφημερίες και προσλήψεις και ανακατανομή προσωπικού, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ο κ. Πολάκης κάνει ειδική αναφορά στη διαφθορά που μάστιζε το χώρο της δημόσιας υγείας, λέγοντας ότι διακινήθηκαν 84 δις ευρώ σε μαύρο χρήμα τα προηγούμενα χρόνια. Οπως αυτή τη στιγμή έχει μειωθεί αλά υπάρχει ακόμη διακίνηση 2-2,5 δις ευρώ σε μαύρο χρήμα.
Χαρακτήρισε το σκάνδαλο της Νοvartis ανάλογο με της Siemens υπολογίζοντας σε πάνω από 4 δις ευρώ το μαύρο χρήμα που διακινήθηκε μόνο από την συγκεκριμένη εταιρεία ενώ μίλησε για ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας και των γιατρών στην υπόθεση αυτή.
Για το ΚΕΕΛΠΝΟ επεσήμανε ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί προσθέτοντας ότι μας επιτίθενται επειδή καταργήσαμε μια παροχή 6-25 εκ. ευρώ το χρόνο σε διαφημίσεις. Αν το διατηρούσαμε θα μας λιβάνιζαν», τονίζει.
«Αυτό που δεν μπορώ και εκνευρίζομαι είναι το ψέμα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος γκεμπελισμός από αυτό το πράγμα, λέγε, λέγε, στο τέλος κάτι θα μείνει», τονίζει, απαντώντας ουσιαστικά σε όσα καταλογίζονται στο υπουργείο Υγείας, αλλά και για το δημοσίευμα του Guardian.
Φυσικά και υπάρχουν προβλήματα, δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το σύνολο, αλλά από το ότι ισορροπήσαμε ένα σύστημα που κινδύνευε να καταρρεύσει, πρόσθεσε. «Η εμπιστοσύνη όμως των πολιτών δεν έχει κλονιστεί απέναντι στο ΕΣΥ. Η εικόνα του ΕΣΥ σήμερα, είναι ενός συστήματος που αρχίζει να ορθοποδεί, μετά από πολλά χρόνια υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και συνειδητής διάλυσης».
«Από τον Οκτώβριο του 2015, που πρακτικά αρχίσαμε να κυβερνάμε, παραλάβαμε ένα σύστημα σε στάδιο αρχόμενης λειτουργικής κατάρρευσης. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε οριζόντια περικοπή δαπανών βάσει των μνημονιακών συμφωνιών, η οποία βέβαια δεν ακούμπησε ούτε μία τρίχα απ΄ όλο το σύστημα, που γέννησε υπερτιμολόγηση, διαπλοκή και διαφθορά στον χώρο της Υγείας, και οδήγησε σε ακραίες καταστάσεις. Στην έλλειψη φαρμάκων, βασικών υλικών, στη δυσλειτουργία υπηρεσιών και όλου του συστήματος της δημόσιας περίθαλψης. Επίσης, υπήρξε μαζική έξοδος ανθρώπινου δυναμικού, λόγω των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό και ταυτόχρονα η -πρακτικά- απόλυση 2.500 γιατρών από την πρωτοβάθμια περίθαλψη, επί Αδ. Γεωργιάδη, που ουσιαστικά οδήγησε σε κατάρρευση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας. Την ίδια στιγμή υπήρχε μια κατάσταση εκτίναξης δαπανών, και εδώ είναι το παράλογο, σε όλες τις υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων.
Φέτος, για πρώτη φορά, πολλά νοσοκομεία θα κλείσουν τη χρονιά χωρίς να δημιουργήσουν καινούργια χρέη. Εκτός από την ομαλή και αυξημένη χρηματοδότηση το 2016, ο ΕΟΠΥΥ έδωσε στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 410 εκατ. ευρώ και άλλα 170 σε στρατιωτικά, πανεπιστημιακά, Ωνάσειο και «Παπαγεωργίου», κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ. Στις εποχές των παχιών αγελάδων όλα μαζί τα ασφαλιστικά ταμεία ποτέ δεν ξεπέρασαν τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό επετεύχθη, διότι ο ΕΟΠΥΥ έλαβε φέτος από τα ασφαλιστικά ταμεία 4,130 δισ. ευρώ, από 3,480, πέρυσι. Έχει μπει σε άλλη πορεία, κάνει συνολική εκκαθάριση των υποβολών των παρόχων, πληρώνει ληξιπρόθεσμες οφειλές προηγούμενων χρόνων και δεν δημιουργεί νέες. Επιπλέον, καταργεί την προπληρωμή του ασφαλισμένου για την προμήθεια προϊόντων (ταινίες σακχάρου, γυαλιά, ορθοπεδικά είδη, συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης, κλπ). Ο πάροχος που έχει υπογράψει σύμβαση θα αποζημιώνεται απευθείας από τον Οργανισμό.
Έχουμε κάνει μια συνειδητή επιλογή, μέσα στην κρίση το μεγαλύτερο κοινωνικό αντιστάθμισμα είναι να μπορείς να προσφέρεις στον άλλο δημόσια δωρεάν, ισότιμη, έγκαιρη και αποτελεσματική περίθαλψη. Και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούσαμε να αφήσουμε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους χωρίς την παροχή φροντίδας. Αυτό είναι και μια ιδεολογικού χαρακτήρα αλλαγή, βαθιά αριστερή και βαθιά ταξική. Το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του δημόσιου συστήματος είναι η ελευθερία της πρόσβασης στην ώρα της ανάγκης, δεν έχεις κλειστές πόρτες, κάτι που πήγε να γίνει, τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά με τους ανασφάλιστους. Βρήκαμε χρέη 30 εκατ. ευρώ, ανθρώπων που νοσηλευτήκαν τα προηγούμενα χρόνια και αυτά έχουν πάει στις εφορίες και προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να τα καλύψουμε, αυτό κάνανε οι προηγούμενοι.
Για τις προσλήψεις
«Τώρα όσον αφορά τις προσλήψεις, από τον Οκτώβριο του 2015, όταν για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, βγήκε στον αέρα η πρώτη προκήρυξη για 900 άτομα μόνιμο προσωπικό στα Νοσοκομεία και ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια ενίσχυσης του συστήματος με ανθρώπινο δυναμικό έως και σήμερα, έχουν αναλάβει υπηρεσία 3.830 άτομα. Σε εξέλιξη να αναλάβουν υπηρεσία είναι άλλα 3.100 άτομα και επιπλέον μέσα στον μήνα αναμένονται τα αποτελέσματα του διαγωνισμού μέσω ΟΑΕΔ για την πρόσληψη 4.000 ανέργων, 12μηνης διάρκειας με πλήρεις αποδοχές. Τέλη Δεκεμβρίου, προκηρύχθηκαν, 1.766 θέσεις μόνιμο προσωπικό και αναμένεται αρχές Φεβρουαρίου προκήρυξη 2.000 θέσεων μόνιμων γιατρών για όλα τα Νοσοκομεία. Επίσης, με χρηματοδότηση 140 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ θα προσληφθούν 3.200 άτομα (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι και λοιπό προσωπικό) για να ξεκινήσει το πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με 270 δομές σε 65 πόλεις που θα καλύπτει 2,3 εκατ. πολίτες. Μιλάμε για μια τεράστια ένεση προσωπικού στο σύστημα υγείας», επισημαίνει ο κ. Πολάκης.
Ανακατονομή προσωπικού
Επίσης, θα προχωρήσουμε και σε ανακατανομή προσωπικού, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης λείπουν νοσηλεύτριες, ενώ στην περιφέρεια λείπουν γιατροί. Υπάρχει Νοσοκομείο στην περιφέρεια που έχει 100 οργανικές θέσεις νοσηλευτριών και υπηρετούν 130. Άλλο που έχει στον οργανισμό 210 κλίνες έχει αναπτυγμένες 200 και υπηρετούν 220 νοσηλεύτριες. Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν νοσοκομεία στην Αθήνα που έχουν 40 κρεβάτια καλυμμένα και 10 ράντζα και το βράδυ να υπάρχει μία νοσηλεύτρια και την ίδια στιγμή να υπάρχουν Κέντρα Υγείας με 10 νοσηλεύτριες. Αυτό είναι το πελατειακό κράτος του παρελθόντος. Εμείς πάμε για άλλο κοινωνικό συμβόλαιο».
Αλλαγή στις εφημερίες
Ο αναπληρωτής υπουργός προαναγγέλλει επίσης αλλαγές στο σύστημα εφημεριών, το οποίο όπως λέει «εξοντώνει τα Νοσοκομεία και δυσκολεύει τον πολίτη. Έχεις κάθε μέρα ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας και ένα στον Πειραιά, τα οποία δέχονται 2.000 κόσμο. Με την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών που προγραμματίζουμε και τη λειτουργία τους σε καθημερινή βάση, θα εφημερεύουν 8- 10 μεγάλα Νοσοκομεία του λεκανοπεδίου και τα υπόλοιπα θα λειτουργούν υποστηρικτικά. Επίσης υπάρχουν κάποιες Μονάδες ΠΕΔΥ που μπορούν να μπουν σε 24ωρη λειτουργία και μάλιστα κατευθύνονται και προς τα εκεί νέες προσλήψεις».
Για την διαφθορά στην Υγεία
«Η διαφορά με τους προηγούμενους είναι ότι τώρα υπάρχει η πολιτική απόφαση για πάταξη της διαφθοράς. Δεν υπάρχει μία πέτρα πάνω στην άλλη, ό,τι και να σηκώσεις από κάτω έχει σκορπιό παραοικονομίας, ή φίδι πελατειακής σχέσης. Φτάσαμε να έχουμε 20 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη από τα οποία τα 6 έπρεπε να μπουν σε μαύρες τσέπες, με την έννοια των υπερτιμολογήσεων υλικών, προϊόντων, αντιδραστηρίων και υπηρεσιών. Περίπου 84 δισ. ευρώ είναι συνολικά το «μαύρο» χρήμα που διακινήθηκε στον χώρο της Υγείας τα προηγούμενα χρόνια.
Συνεχίζει να υπάρχει «μαύρο» χρήμα και υπολογίζεται περίπου σε 2 με 2,5 δισ. ευρώ. Σαφώς υπάρχει μείωση, καθώς ελήφθησαν μέτρα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, ωστόσο η χαριστική βολή στη διαφθορά θα δοθεί με το νομοσχέδιο των προμηθειών, το οποίο είναι έτοιμο, συμφωνημένο με τους θεσμούς και αναμένεται η ψήφισή του περί τα τέλη Φεβρουαρίου».
To σκάνδαλο Novartis, ανάλογο της Siemens
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αναφέρεται και στην υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis, κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο αντίστοιχο με αυτό της Siemens. Μιλάμε για πάνω από 4 δισ. ευρώ «μαύρο» χρήμα. Ευθύνες ποινικές, πολιτικές, διαχειριστικές θα βγουν και από αυτή την υπόθεση, σε σχέση με το πώς διαχειρίστηκε και η πολιτική ηγεσία και ο διοικητικός μηχανισμός και γιατροί ένα συγκεκριμένο τμήμα φαρμακευτικής δαπάνης και πώς κατάφερε μία εταιρεία να διαδώσει φάρμακα, παραβαίνοντας και πρωτόκολλα και καλές πρακτικές. Υπάρχουν άνθρωποι που έχωσαν βαθιά τα χέρια τους στο μέλι».
Για το ΚΕΕΛΠΝΟ
«Η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση, δυστυχώς πάει με τους ρυθμούς της ελληνικής Δικαιοσύνης. Βέβαια έχουν ανακαλυφθεί πολλά πράγματα και έχουν βγει στη φόρα και αυτός είναι ένας λόγος που δεχόμαστε επίθεση, καθώς, κόψαμε μία δαπάνη που κυμαινόταν από 6 έως 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο για διαφημίσεις. Βέβαια αν τη διατηρούσαμε θα μας λιβάνιζαν. Οι προηγούμενοι ξέσκιζαν την κοινωνία και τους λιβανίζουν, εμείς φτιάχνουμε τα πράγματα και μας βρίζουν. Ποιοι λιβανίζουν όμως και ποιοι μας βρίζουν, είναι οι ίδιοι άνθρωποι, οι οποίοι μόνο από το ΚΕΕΛΠΝΟ έπαιρναν, από 6 έως 20 εκατ. Είναι και άλλα, μιλάω για το 2014 που δόθηκαν 6,5 εκατ. με βάση την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και τα έγγραφα που πρέπει να ελεγχθούν είναι δύο κοντέινερ».
Ερ.: Έχουμε ήδη μπει σε φάση έξαρσης της γρίπης. Είμαστε προετοιμασμένοι όσον αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας;
Απ.: «Φέτος είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το κύμα της εποχικής γρίπης. Πέρυσι οι αναπτυγμένες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν 438, φέτος αγγίζουν τις 554 στα δημόσια Νοσοκομεία και επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 100 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ. Αναμένεται προκήρυξη θέσεων από το ΚΕΕΛΠΝΟ (185 νοσηλεύτριες και 45 γιατροί) ώστε να ανοίξουν ακόμη 40- 45 κλίνες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου