Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Σεραφείμ Π. Κοτρώτσος: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκαναν εκλογές με δανεικό και «μαύρο» χρήμα…











Τι δεν είδατε και δεν ακούσατε από την Εξεταστική…
Ο Θανάσης Σκορδάς είναι ένας λογικός άνθρωπος και ένας ήπιος κεντροδεξιός. Η πολιτική του θητεία μπορεί να μην έχει κάποια επικοινωνιακή εκτόξευση, δεν έχει, όμως, και κάποια ταπεινωτική στιγμή. Ήπια πορεύτηκε και μπορεί να μετρά, σήμερα, περισσότερες συμπάθειες παρά αντιπάθειες.
Διετέλεσε, όμως, μεταξύ άλλων και Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Και εκ της θέσεώς του διαχειρίστηκε -αν και δεν την δημιούργησε αυτός- την αντίληψη της άλωσης του κράτους (άρα και των τραπεζών) που κυριάρχησε στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας της μεταπολίτευσης.
Όσα είπε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ και όσα εκ των απαντήσεων συνάγει κανείς είναι -για ακόμα μία φορά- εξαιρετικά διαφωτιστικά. Για όσους, φυσικά, θέλουν να …διαφωτισθούν.
Θα σταθώ -σ ‘  αυτό το σημείωμα- σε μία μόνο πτυχή όσων αποκαλύφθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση κατά την κατάθεση του κ. Σκορδά.
Τα δάνεια που αφειδώς ελάμβαναν Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ αποτελούσαν, ουσιαστικά, τραπεζικές υπερχρηματοδοτήσεις. Και αυτό γιατί -σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ το 2010- οι πιστωτικές πράξεις ξεπερνούσαν κατά πολύ τις ετήσιες τακτικές κρατικές χρηματοδοτήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προκαλώντας δανειακό κίνδυνο για τις ίδιες τις τράπεζες. Το σοβαρότερο πρόβλημα αφορούσε την Αγροτική. Μια τράπεζα πολιτικό και κομματικό «εργαλείο» που χρησίμευε, για να είμαστε ακριβείς, ως «τα κρυφά βιβλία» και το μυστικό «αποθεματικό» των δύο κομμάτων.
Ο Θανάσης Σκορδάς υποστήριξε πως το δάνειο της Ν.Δ από την Αγροτική ήταν ενήμερο έως και το 2012, ουσιαστικά όμως το δάνειο της Αγροτικής φαινόταν ενήμερο επειδή η τράπεζα δεν το είχε καταγγείλει.
«Όπως φαίνεται από τα δικά σας στοιχεία, οι αποπληρωμές του δανείου ήταν ελάχιστες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς το υπόλοιπο φτάνοντας τελικά τα 111,570 εκ ευρώ. Ακόμη, αν τα στοιχεία που προσκομίσατε συνδυαστούν και με την επιστολή που μας έστειλε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς- στην οποία αναφέρεται ότι η ΑΤΕ κατήγγειλε το συγκεκριμένο δάνειο στις 3/7/2012- τότε θα καταλάβουμε ότι το δάνειο φαινόταν ενήμερο, γιατί απλώς η ΑΤΕ δεν το είχε καταγγείλει ως τότε. Μιλάμε δηλαδή για ένα δάνειο που είχε φτάσει τα 111, 570 εκ ευρώ και κατέστη υπερήμερο, όταν τυπικά, η ΑΤΕ αποφάσισε να το καταγγείλει» σημείωσε  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός.
Θυμίζω ότι η Αγροτική πέρασε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο στον Όμιλο Πειραιώς και τα δάνεια των κομμάτων καθώς και τα θαλασσοδάνεια σε δεκάδες επιχειρηματίες (συνήθως φίλους υπουργών και κομματικών στελεχών) χάθηκαν σε ένα «παράλληλο σύμπαν».
Υπάρχει, όμως, και κάτι άλλο.
Η βουλευτής Αννέτα Καββαδία παρατήρησε το εξής:
Ο δανεισμός ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μέσω της Αγροτικής τράπεζας φθάνει στα υψηλότερα σημεία της καμπύλης λίγο πριν από εκλογικές αναμετρήσεις. Τον Απρίλιο του 2004, για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ έλαβε 17 εκατ. ευρώ και η ΝΔ 12 εκατ. ευρώ από την Αγροτική, τρεις μήνες πριν τη μάχη των ευρωεκλογών. Τον Αύγουστο του 2007 εγκρίθηκε αύξηση δανείου κατά 25 εκατ. για τη ΝΔ, ενώ την ίδια μέρα η Αγροτυική τράπεζα ενέκρινε κατά 20 εκατ. ευρώ αύξηση δανεισμού για το ΠΑΣΟΚ. Οι δανεισμοί αυτοί έλαβαν χώρα τρεις εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου το 2007. Επιπρόσθετα, το Σεπτέμβριο του 2009, από τον γνωστό τραπεζικό τους δανειοδότη, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξασφάλισαν και τα δύο κόμματα μαζί 27 εκατ. ευρώ, τρεις βδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Συνολικά, για τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρηματοδοτήθηκαν με 56 εκατ. και 45 εκατ. ευρώ.
Την ώρα, δηλαδή, που τα μικρότερα κόμματα έκαναν εκλογές με «ψίχουλα», τα δύο κόμματα εξουσίας έκαναν πλύση εγκεφάλου στους πολίτες με άφθονο δανεικό χρήμα για φεϊγ βολάν, πανώ, μεταφερόμενους οπαδούς και άλλα ακόμα πιο ύποπτα…
Τα πολιτικά κόμματα, δηλαδή, ελάμβαναν αυξημένη (πρόσθετη της ετήσιας κανονικής) κρατική επιχορήγηση για να ανταποκριθούν στο οικονομικό βάρος των εκλογικών αναμετρήσεων αλλά αυτά έσπευδαν στους «κολλητούς» της Αγροτικής για να πάρουν ακόμα περισσότερα, τα οποία μάλλον δεν θα αποπληρώσουν ποτέ.
Όλο το σύστημα του δικομματισμού ΠΑΣΟΚ- ΝΔ στηρίχθηκε, δηλαδή, επί πολλά χρόνια σε «τζάμπα» χρήμα που βύθισε την Αγροτική σε επισφάλειες και το οποίο πλήρωνε στο τέλος ο ελληνικός λαός και στην υποστήριξη ενός αριθμού μέσων ενημέρωσης της διαπλοκής που επίσης ελάμβανε φθηνό χρήμα, συνήθως χωρίς εξασφαλίσεις αλλά με τον «αέρα» της υπογραφής των μιντιαρχών.
Αυτή είναι η εικόνα της τελευταίας 20ετίας στη χώρα. Βρώμικες συναλλαγές και μαύρο πολιτικό χρήμα.
Γι αυτό, θα ξαναπώ, για ακόμα μία φορά. Πόσο χρήσιμη ήταν και είναι, τελικά, αυτή η Εξεταστική Επιτροπή…

Υ.Γ Προφανώς όλα αυτά ούτε τα είδατε, ούτε τα ακούσατε στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών που κόπτονται εσχάτως τόσο πολύ για την αλήθεια και την πολυφωνία. Ούτε τα διαβάσατε στις επίσημες ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ…
--------------------
Με την κατάθεση του Γενικού Διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, Νικόλαου Σαλαγιάννη, συνεχίζει το έργο της Εξεταστική Επιτροπή για τις δανειοδοτήσεις κομμάτων και ΜΜΕ. Ο κ. Σαλαγιάννης μπορεί να κατέχει αυτό το κομματικό αξίωμα από το 2012, όμως αδυνατεί να απαντήσει πως θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να ξεχρεώσει τα δάνειά του.
Στην αρχική τοποθέτησή του, ο Γενικός Διευθυντής, με ηθικολογικές αναφορές, επέκρινε τις δανειοδοτικές πρακτικές των τραπεζών και, αφού ο ίδιος δήλωσε «εθελοντής» και όχι επαγγελματικό στέλεχος, απαρίθμησε τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος, στο οποίο, προφανώς, δε συμπεριέλαβε τον εαυτό του.
Όταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Λάππας, πήρε το λόγο για να ρωτήσει πότε θα αποπληρωθούν οι δανειακές συμβάσεις, ύψους 200 εκατ. ευρώ, ο κ. Σαλαγιάννης έγινε πιο φειδωλός στο λόγο του. Όπως υπενθύμισε ο κ. Λάππας, αν εκχωρείται το 60% της τακτικής χρηματοδότησης του κόμματος, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, οι οφειλές αυτές θα αποπληρωθούν σε… 499 χρόνια, ενώ ακόμα και αν εκχωρηθεί ολόκληρη η χρηματοδότηση (τακτική και επιμορφωτική), τα δάνεια θα αποπληρώνονταν σε 250 χρόνια.
Μνημείο θράσους η χρηματοδότηση σε ΠΑΣΟΚ – ΝΔ
Η ΤτΕ στο Πόρισμά της διαπιστώνει ότι το έτος 2010 ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Αντ’ αυτού, με εισήγηση της υποδιεύθυνσης της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), με ημερομηνία 16 Απριλίου του 2010 προς το Γενικό Συμβούλιο Χορηγήσεων, αυξήθηκε η χρηματοδότηση προς το ΠΑΣΟΚ από 96,8 εκατ. σε 99,8 εκα ευρώ. Δηλαδή, ενώ η κρίση χτυπά για τα κάλα την πόρτα της Ελλάδας, αυξήθηκε ο δανεισμός του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης, όπως ανέφερε ο Σπ. Λάππας, υπάρχουν έγγραφα (αριθμ. πρωτ. 321/29-7-2010 του ΠΑΣΟΚ που υπογράφεται από τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο και το από 22-6-2010 της ΝΔ, που υπογράφεται από τον Μενέλαο Δασκαλάκη), με τα οποία τα δύο κόμματα ζητούν, μεσούσης της κρίσης και των επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων, αύξηση της δανειοδότησής τους, διότι, όπως αναφέρουν, αναμένεται αύξηση του ποσού της κρατικής χρηματοδότησης, λόγω αύξησης των κρατικών εσόδων. Μάλιστα, από την εισαγγελική έρευνα αυτές οι επιστολές χαρακτηρίζονται σαν μνημείο θράσους. Η ΑΤΕ, ενεργώντας προκλητικά αύξησε τη δανειακή χρηματοδότηση και στα δύο κόμματα. «Πρόκειται για μια αδικαιολοόγητη με τραπεζικά κριτήρια, πολιτική απόφαση», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου