Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Οι λόγοι που οδήγησαν στο αδιέξοδο του Μοντ Πελεράν
























Ο Κύπριος πρόεδρος άνοιξε τα χαρτιά του εξηγώντας του λόγους που οδηγήθηκαν σε «ναυάγιο» οι διαπραγματεύσεις με τον τουρκοκύπριο ομόλογό του, στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας. Η κυπριακή πλευρά απέρριψε πρόταση της τουρκικής να συνδέσει το εδαφικό με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης.
Ο Κύπριος πρόεδρος απέφυγε να καταλογίσει ευθύνες και παρέθεσε τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν στο Μοντ Πελεράν, σημειώνοντας ότι για να επιτευχθεί μια λύση που θα γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, θα πρέπει να ανταποκρίνεται πρωτίστως στις αρχές και αξίες του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και να επιτρέπει τη συγκρότηση ενός βιώσιμου, λειτουργικού και σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.
«Θα ευχόμουν στη σημερινή επικοινωνία μαζί σας να εξαγγείλω περαιτέρω πρόοδο. Λυπούμαι ειλικρινά που, αντί τούτου, είμαι υποχρεωμένος να καταγράψω τα γεγονότα που μας οδήγησαν στην αποτυχία επίτευξης του αποτελέσματος που ήταν και η επιδίωξη μας», ανέφερε.

Υπό επιστροφή πρόσφυγες

Ο Νικ. Αναστασιάδης υπήρξε στη συνέχεια περισσότερο αποκαλυπτικός: «Κατά τις διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε πως τα τρία βασικά κριτήρια που θα καθόριζαν την επιτυχή έκβαση του διαλόγου θα ήταν τα ακόλουθα: (α) Η έκταση του εδάφους της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας μετά τις εδαφικές αναπροσαρμογές, (β) Ο αριθμός των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, και, (γ) Η έκταση της ακτογραμμής που θα περιέβαλλε την περιοχή της κάθε Πολιτείας», είπε.
«Στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν επιτεύχθηκε κατ’ αρχήν συμφωνία στην έκταση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας Πολιτείας, η οποία θα κυμαινόταν μεταξύ 28,2% - ήταν η δική μας θέση - και 29,2% η τουρκοκυπριακή θέση. Ακολούθησε εκτεταμένη διαβούλευση επί των άλλων δύο κριτηρίων, με ενθαρρυντικές - οφείλω να πω - κατ’ αρχήν ενδείξεις σε ό,τι αφορά το κριτήριο που αφορούσε την έκταση της ακτογραμμής που θα περιέβαλλε την κάθε Πολιτεία.
Για τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, έγινε επίσης εκτεταμένη συζήτηση η οποία οδήγησε τους εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών να υπολογίσουν, με βάση την κατ’ αρχήν συμφωνία όσον αφορά την έκταση της τουρκοκυπριακής πολιτείας, τους υπό επιστροφή πρόσφυγες μεταξύ 78.247 και 94.484».

Δεύτερη φάση

Αναφερόμενος στη δεύτερη φάση, ο Νίκος Αναστασιάδης υποστήριξε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά, «κατ’ αντίθεση με τα όσα συμφωνήθηκαν για την έκταση του εδάφους της τουρκοκυπριακής πολιτείας», πρότεινε κατ’ αρχήν πως ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που θα επέστρεφαν δεν θα έπρεπε να υπερβαίνει τις 55.000 και ακολούθως, κατά το τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης, ως ύστατο βαθμό υποχώρησης έφτασε τις 65.000.
Ο πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε πως σε αυτό το σημείο «ήταν εμφανής η πρόθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς για διασύνδεση του εδαφικού με το κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων και τούτο κατ’ αντίθεση της συμφωνίας».
»Όπως ήταν αναμενόμενο, απέρριψα σαν απαράδεκτη την πρόταση και επέμεινα πως αυτό που θα μου επέτρεπε να θεωρήσω ότι βρισκόμαστε σε ακτίνα συμφωνίας ήταν οι αριθμοί με βάση τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών» υπογράμμισε ο Νικ. Αναστασιάδης.
Ο πρόεδρος της Κύπρου στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι: «Θα παραμείνω έτοιμος να συνεχίσω το διάλογο στην Κύπρο από το σημείο που διακόπηκε στην Ελβετία με παράλληλη εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων για επίτευξη συγκλίσεων επί των διαφορών με βάσιμες προσδοκίες να οδηγηθούμε στην τελική φάση του διαλόγου».
Κλείνοντας, ευχαρίστησε θερμά «τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για την αμέριστη στήριξη» καθ` όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς και «όλα τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας» που τον συνόδευσαν στην Ελβετία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου