Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Η ώρα της διαφάνειας











 Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών είναι ίσως η μεταρρύθμιση που πολεμήθηκε όσο τίποτα άλλο τους τελευταίους 19 μήνες της θητείας της κυβέρνησης.
Έως έναν βαθμό ήταν αναμενόμενο. Μην ξεχνάμε ότι τηλεόραση σημαίνει δύναμη εξουσίας. Ωστόσο, η ένταση της πολεμικής που δέχθηκε η κυβέρνηση με αφορμή την προσπάθεια να μπει τάξη σε ένα καθεστώς ανομίας 26 χρόνων ξεπέρασε πολλές φορές τα όρια.
Για πολλά χρόνια συζητούσαμε για τη διαπλοκή, αλλά δεν γνωρίζαμε τα πραγματικά στοιχεία. Συζητούσαμε για εξόφθαλμες παρανομίες, αλλά δεν συνειδητοποιούσαμε πόσο βάθος είχαν.
Η Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή για τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ και των χρεοκοπημένων κομμάτων που πήγαιναν χέρι - χέρι όλα αυτά τα χρόνια ανέδειξε όλα τα δεδομένα που υπήρχαν στο “σάπιο βασίλειο της Δανιμαρκίας”. Δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων χορηγήθηκαν εν μέσω κρίσης χωρίς τις ελάχιστες εγγυήσεις, δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων που παρέμεναν επί χρόνια μη εξυπηρετούμενα και με διαδικασίες που κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει δεν είχαν καταγγελθεί.
Γι' αυτό δεν τυχαίο ότι και τώρα, που βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης, ξεσπά ένας λυσσαλέος επιχειρηματικός πόλεμος και κάποιοι μέσα στον θόρυβο που σηκώνεται επιχειρούν να ρίξουν σκιές πάνω στον διαγωνισμό. Η Ν.Δ. το έπραξε αμέσως μετά την ανακοίνωση της δέσμευσης της περιουσίας του Γιάννη Αλαφούζου, επειδή ελέγχεται στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται ύστερα από εισαγγελική εντολή. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. ανακάλυψε σενάρια συνωμοσίας, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση πως είναι πίσω από αυτή την κίνηση.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Ν.Δ. παίρνει θέση σε έναν επιχειρηματικό πόλεμο και ερμηνεύει τα πράγματα προφανώς με γνώμονα τον τρόπο που λειτουργούσαν επί χρόνια, όταν οι ίδιοι ήταν στην εξουσία, για να θολώσουν το τοπίο τώρα που μπαίνει σε τροχιά νομιμότητας.
Κι εδώ μπαίνει το κυρίαρχο ζητούμενο για την κοινωνία που θα κρίνει τη στάση όλων. Η νομιμότητα και η διαφάνεια σε έναν τόσο κομβικό τομέα, όπως είναι αυτός της ενημέρωσης είναι προς όφελος όλων. Η ανομία λειτουργεί εις βάρος της κοινωνίας. Η κυβέρνηση πρέπει να διαφυλάξει τη διαφάνεια όλων των διαδικασιών μέχρι να λήξει η αδειοδότηση των καναλιών.
Η Ν.Δ. με τη στάση της μπορεί να κερδίζει πόντους εμπιστοσύνης σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, όμως χάνει την πολιτική της αξιοπιστία. Αυτό θέλει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου