Οι μιντιάρχες της Ελλάδας, οι αγαπημένοι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, παρουσιάστηκαν τη βδομάδα που πέρασε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, που ερευνά τα θαλασσοδάνεια, στα κόμματα και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Οι απαντήσεις τους ήταν συναρπαστικά θρασύδειλες, αν και οι συμπεριφορές τους ήταν προβλέψιμες.
Οι καναλάρχες είναι «άνθρωποι του συμφέροντος» και οι τοποθετήσεις τους, οριοθετήθηκαν πάντοτε, μέσα στο πλαίσιο των χρημάτων.
Το θέμα είναι τα λεφτά.
Τα λεφτά του δημοσίου, τα λεφτά των τραπεζών και πως αυτά θα γίνουν δικά τους.
Πως αυτά τα λεφτά, θα αυξήσουν την προσωπική τους περιουσία, χωρίς να χρειαστεί να τα επενδύσουν στα κανάλια τους και στις επιχειρήσεις τους.
Αυτό, βέβαια, ποτέ δεν το παραδέχθηκαν. Αντιθέτως, υποστήριξαν πως δεν χρωστάνε (σύμφωνα με τα στοιχεία, τα χρέη των καναλιών στις τράπεζες αγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ!), πως είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, πως είναι τόσο-μα τόσο!-φιλάνθρωποι, καλοί εργοδότες και …πατριώτες, που βάζουν υποθήκη, ακόμη και το σπίτι τους για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι (χωρίς βέβαια να λένε πόσα σπίτια έχουν συνολικά, στα διάφορα μέρη της υφηλίου).
Καθώς το καράβι της διαπλοκής βουλιάζει, τα ποντίκια (πρώην καπεταναίοι) πηδούν στη θάλασσα και προσπαθούν να γλιτώσουν, σπρώχνοντας ο ένας τον άλλον. Μιλάμε για «αγελαία» συμπεριφορά από τους ανθρώπους που διαπαιδαγώγησαν, πολιτισμικά και πολιτικά τον ελληνικό λαό, για πάνω από 25 χρόνια.
Όλοι τους προσπαθούν, ο καθένας με τον τρόπο του, να κρατηθούν στη ζωή (να πάρουν τηλεοπτική άδεια, δηλαδή), ελπίζοντας ότι, πολύ σύντομα, θα έρθει και πάλι ο «καλός» Κυριάκος, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα επαναφέρει την «καλή» διαπλοκή, που προσπαθεί να εξαφανίσει ο «κακός» ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, κρίνοντας τη «συμφραζόμενη» στάση τους, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, αποδέχθηκαν το γεγονός, ότι αυτή τη φορά, η Ελλάδα έχει μια πραγματική κυβέρνηση, που πηγάζει από τη δύναμη του λαού. «Από το λαό, με το λαό, για το λαό», που είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Και χρησιμοποιώντας μια φράση του λαού μας, μπορώ να περιγράψω με ακρίβεια την γενικότερη εντύπωση που αποκόμισα: «τώρα, γλείφουν εκεί που έφτυναν». Η απογύμνωσή τους, αλλά και ο κανιβαλισμός τους μπροστά στα μέλη της Επιτροπής, όπως και μπροστά στα μάτια των απλών ανθρώπων που παρακολουθούσαν από το Κανάλι της Βουλής, προσέφεραν κωμικοτραγικές εμπειρίες.
Κι ας κατέβαλλαν φιλότιμες προσπάθειες, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ για να τους βοηθήσουν. Οι διαπλεκόμενες αγάπες και συμπάθειες, που κόστισαν δισσεκατομμύρια στον ελληνικό λαό, δεν κρύβονται.
Ο κανιβαλικές διαθέσεις, φάνηκαν από τον πρώτο κληθέντα. Ο Γιάννης Αλαφούζος του ΣΚΑΪ είπε:
Οι τράπεζες και η ελληνική πολιτεία χρηματοδότησαν πέραν της λογικής τους ανταγωνιστές μας για να κυριαρχήσουν στο τηλεοπτικό πεδίο. Τα υπόλοιπα κανάλια δεν πληρώνουν τις δόσεις τους αλλά μόνο τόκους με αποτέλεσμα να λαμβάνουν τραπεζικές ενημερώσεις.
Ο Φώτης Μπόμπολας της ΠΗΓΑΣΟΣ και της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (λέγε με MEGA), «κάρφωσε» τα συνεταιράκια του Βαρδινογιάννη και Ψυχάρη, λέγοντας:
Ο ίδιος ενίσχυσα το Mega μέσω της εταιρείας ΑΝΩΣΗ Α.Ε. Πήρα δάνειο, βάζοντας υποθήκη το σπίτι μου, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, όμως υπάρχουν μέτοχοι που συμμετέχουν και σε άλλα μέσα ενημέρωσης και δεν ενδιαφέρονται. Σε ό,τι με αφορά έκανα ότι μπορούσα. Για τη σημερινή κατάσταση του Mega φταίνε οι μέτοχοί του.
Ο Μπόμπολας, διαχώρισε τη θέση του από τη δημόσια στάση του διευθυντή ειδήσεων του καναλιού Μανώλη Καψή, ο οποίος επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη στην κυβέρνηση, λέγοντας πως δεν διαθέτει τέτοια εξουσιοδότηση.
Ο διευθυντής ειδήσεων του MEGA δεν είχε τέτοια εντολή από το Διοικητικό Συμβούλιο και δεν είχε πάρει καμία τέτοια κατεύθυνση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, το οποίο, έχει καιρό να συνεδριάσει.
Ο Σταύρος Ψυχάρης του ΔΟΛ και του MEGA, πήγε στη επιτροπή για να απαντήσει στις ερωτήσεις της, λέγοντας ότι δεν… απαντά. Ήταν ένα βαρετό επικοινωνιακό σόου που, όμως, απέδειξε την κενότητα του ανδρός.
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς του ALPHA, είπε ότι έχει κανάλι γιατί είναι πατριώτης (!), ενώ δεν παρέλειψε να καρφώσει-κι αυτός- τους άλλους διαπλεκόμενους συνυποψηφίους του, για μια τηλεοπτική άδεια, στον επικείμενο διαγωνισμό:
Εγώ δεν είμαι διαπλεκόμενος γιατί δεν έχω καμία σχέση με το δημόσιο. Η μόνη σχέση που έχω με το Δημόσιο είναι ότι αγοράζω γραμματόσημα για τις επιστολές μου.
Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες “δεν είναι δίκαιος” καθώς δεν λαμβάνει η επιχείρηση βαθμολογία. Βαθμολογία για τη μέχρι τώρα πορεία μας. Με ενδιαφέρει τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι αν, λέω αν, δεν πάρουμε άδεια, αφού τα κριτήρια είναι μόνο πλειοδοτικά. Θα πρέπει να δώσουμε πάνω από 100 εκατ. σε αποζημιώσεις για τους εργαζόμενους αν συμβεί αυτό. Αν δεν γίνει ηλεκτρονικά ο διαγωνισμός, για μένα είναι διαβλητός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου