Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Niko Ago: Όταν η εξορία γίνεται μόδα






 
 




http://www.altsantiri.gr/gnwmes/niko-ago-otan-exoria-ginete-moda/

Πρόσφατα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι υπήρξε… πολιτικός κρατούμενος στην ηλικία των έξι μηνών. Αυτή η αποστροφή του λόγου του, που προκάλεσε, όπως ήταν λογικό, τον γέλωτα μέσα στη Βουλή, δημιούργησε τόσα άρθρα και έδωσε τόσο υλικό στα social media, φαίνεται πως δεν ήταν μια άτυχη στιγμή και ούτε του ξέφυγε.
Τουναντίον. Μοιάζει να εντάσσεται σε μια συντονισμένη προσπάθεια της οικογένειας, να καρπωθεί κάποια αντιστασιακά παράσημα. Ακόμα κι αν αυτή η προσπάθεια, τους μετατρέπει σε αντικείμενο χλευασμού και το ξέρουν. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς, ένα tweet (μάλλον των συνεργατών) της Ντόρα Μπακογιάννη, στο οποίο έγραψε: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να συγκριθούμε για τις οικογενειακές μας ιστορίες επί Χούντας. Τίποτα άλλο».
Είναι, νομίζω, καλή ευκαιρία να ειπωθούν μερικά πράγματα (ακόμα) για αυτή την υπόθεση.
Όσοι και όσες βασανίστηκαν στα γραφεία του ΕΑΤ- ΕΣΑ, όσοι ταπεινώθηκαν στα ξερονήσια και στις φυλακές, όσοι αντιστάθηκαν πραγματικά στην Χούντα (του ιδεολογικού πατέρα του δεξιού χεριού του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μάκη Βορίδη) και όσοι έζησαν ως πολιτικοί πρόσφυγες έχουν χίλιους λόγους να νιώθουν προσβολή, ακούγοντας τα παιδιά του Μητσοτάκη να μιλάνε και αυτή για… αντίσταση και εξορία. Η εξορία και τα βασανιστήρια, για όσους τα έχουν ζήσει στο «πετσί» τους, δεν είναι ούτε μια κουβέντα της στιγμής στη Βουλή, σε στιγμή αμηχανίας, ούτε ένα tweet κάποιου καλοπληρωμένου υπαλλήλου της Ντόρας.
Είναι κατανοητή η προσπάθεια της οικογένειας να παρουσιαστεί ως… βασανισμένη και κατατρεγμένη από το σύστημα αλλά θα πρέπει να δεχθεί με τη σειρά της πως, μεγάλη μερίδα του κόσμου, θεωρεί την οικογένεια Μητσοτάκη ως το ίδιο το σύστημα. Και μάλλον, κάτι τέτοιο δεν την αδικεί. Μια οικογένεια που βρίσκεται στην εξουσία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, για πάνω από εφτά δεκαετίες και με προοπτική να βρίσκεται ακόμα για πολλά χρόνια. Το βουλευτικό έδρανο σε αυτή την οικογένεια, πάει από πατέρα σε κόρη και από αδελφή σε αδελφό. Το ίδιο και τα υπουργικά γραφεία. Εγγόνια βρίσκονται ήδη στην εξουσία, με δημόσιο χρήμα ζει όλο το σόι δεκάδες χρόνια. Και ούτε προβλέπεται να σταματήσει να το κάνει.
Ακόμα και πραγματική αντίσταση και πραγματική εξορία να είχε κάνει η οικογένεια Μητσοτάκη, έχει πληρωθεί από τους φορολογούμενους- και από τους πραγματικά αντιστασιακούς και εξόριστους- με το παραπάνω για αυτά. Η λέξη δεν μπαίνει σε εισαγωγικά επειδή έχει πληρωθεί αδρά και συνεχίζει να πληρώνεται. Παιδιά, αδέλφια, αδελφές, εγγόνια και εγγονές είναι στη σειρά των δημοσίων ταμείων για την επόμενη δόση. Χωρίς το παραμικρό άγχος, που έχει ο «λαουτζίκος» ότι δεν θα πάει καλά η οικονομία. Η… αντίσταση και η εξορία να είναι καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου