Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Διαψεύδει τους καναλάρχες η Κομισιόν: Η αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης-Εκτεθειμένοι αντιπολίτευση και καναλάρχες που προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα, υποστηρίζοντας δήθεν ότι μετά την επιστολή Ετινγκερ ο διαγωνισμός για τα κανάλια “είναι στον αέρα”




























 Εκπρόσωπος της Κομισιόν δηλώνει στο ευρωπαϊκό πρακτορείο Euractiv.com ότι η επιστολή Ετινγκερ και τα ζητήματα που θέτειδεν έχουν καμία σχέση με τον εν εξελίξει διαγωνισμό αδειοδότησης των ιδιωτικών καναλιών. Ξεκαθαρίζει ότι η αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο δεν απασχολεί την Κομισιόν (πληροφορίες: typologies.gr).
Μετά την εξέλιξη αυτή, εκτεθειμένη μένει η αντιπολίτευση και οι καναλάρχες που προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα, υποστηρίζοντας δήθεν ότι μετά την επιστολή Ετινγκερ ο διαγωνισμός για τα κανάλια “είναι στον αέρα”.  Η Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας έκανε χρήση προειδοποιητικής επιστολής του Ευρωπαίου επιτρόπου Γκίντερ Εντινκερ (που δημοσίευσε η «Καθημερινή») διότι σήμερα εξετάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι κύριες προσφυγές των καναλιών εθνικής εμβέλειας κατά της προκήρυξης για τη δημοπράτηση των αδειών περιεχομένου.
«Το Συμβούλιο της Επικρατείας -σημειώνει η ΕΙΤΗΣΕΕ- ασφαλώς και προφανώς θα συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα και θα προασπίσει το Σύνταγμα, το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές που διέπουν μια ευνομούμενη πολιτεία». Να θυμίσουμε ότι τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει το MEGA απορρίφθηκαν, ενώ μέχρι μεθαύριο (6/7) αναμένεται απόφαση του ΣτΕ και για τα ασφαλιστικά που κατέθεσαν ALPHA, STAR και E TV.
Η σχετική προειδοποιητική επιστολή πάντως αναφέρεται κυρίως σε άλλα θέματα για το φάσμα και τη λειτουργία της ΕΕΤΤ.
Γι’ αυτό και σε απάντησή του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σημειώνει:
«Η αλληλογραφία στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα του ομίλου Καθημερινής-Σκάι είναι γνωστή εδώ και καιρό και δεν έχει σχέση με τη διαδικασία των αδειών. Εμείς καλωσορίζουμε την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας για άδεια από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.
»Υπογραμμίζουμε ότι είναι δικαίωμα του καθενός να υπερασπίζεται τα ιδιαίτερα συμφέροντά του όπως νομίζει. Η αποχή από τη διαστρέβλωση και το ψέμα όμως μπορεί να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί από την αξιοπιστία του. Δεν μας προκαλεί λοιπόν έκπληξη. Αυτό που μας εκπλήσσει είναι ότι η “η ηχώ” των ιδιοκτητών, η Ν.Δ., δεν έχει σπεύσει να υιοθετήσει τις ανακρίβειες και να ζητήσει ακύρωση του διαγωνισμού και παραίτηση υπουργού».

«Το γαρ πολύ της διαπλοκής γεννά παραφροσύνη»

Λίγο αργότερα το έκανε όμως ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος αναφέρθηκε σε «επιστολή-κόλαφο» της Ε.Ε. που «αποκαλύπτει το σχέδιο της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τις ανεξάρτητες αρχές, να συγκεντρώσει στα χέρια της υπερεξουσίες και να ελέγξει την ενημέρωση των Ελλήνων...».
Χαρακτήρισε την απάντηση του Ν. Παππά «άσχετη με την ουσία του μείζονος ζητήματος Δημοκρατίας που εγείρεται [...] Είναι ομολογία διολίσθησης στον καθεστωτικό αυταρχισμό. Το σχέδιό τους δεν θα περάσει. Η Δημοκρατία δεν θα υποκύψει. Ο νόμος “Παππά-Σπίρτζη” πρέπει να καταργηθεί και το ΕΣΡ να αναλάβει τις πλήρεις αρμοδιότητές του χωρίς χειραγώγηση από “υπουργούς-καναλάρχες”».
Ακολούθησε ανταπάντηση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούσε ειρωνικά βεβαίως συγγνώμη γιατί βιάστηκαν να κάνουν υποθέσεις: «Επρεπε να αναμένουμε ότι θα ταυτίζονταν -έστω και με χρονοκαθυστέρηση- με όσους επιθυμούν να συνεχιστεί η ασυδοσία στον χώρο των ΜΜΕ. Για “καθεστώς” έγραψε το “Βήμα”, για “κόλαφο” μίλησε η “Καθημερινή”. Αναμάσησε και τους δύο όρους η Ν.Δ. Προβλεπόμενοι και θλιβεροί». Σχετικές αντιδράσεις εναντίον των κυβερνητικών χειρισμών υπήρξαν και από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων.

Νέες δηλώσεις Κουμουτσάκου τη Δευτέρα

«Η ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία για να υπενθυμίζει ότι είναι φερέφωνο της διαπλοκής. Στη σημερινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, αφού αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το θεσμικό πλαίσιο των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών είναι “απορυθμισμένο”, ότι υπάρχουν σημάδια “ασυδοσίας”, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να κάνει λόγο για “παθολογίες του παρελθόντος”, έδωσε τον υπέρ πάντων αγώνα προκειμένου να δικαιολογήσει τη διαιώνιση του ίδιου παράνομου καθεστώτος!». Αυτά τονίζει σε νέα ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, to μεσημέρι της Δευτέρας. Όπως υπογραμμίζει:
«Αντί ο εκπρόσωπος της ΝΔ να λασπολογεί κατά της κυβέρνησης, καλό θα είναι να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ποιες κυβερνήσεις και ποια κόμματα συνέπραξαν στη δημιουργία των «παθολογιών» στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και, επίσης, να εξηγήσει ποια είναι η θέση του κόμματος του αναφορικά με  το αν τηρήθηκαν οι αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού, για τους οποίους κόπτεται, στους όρους δανειοδότησης των ΜΜΕ από το τραπεζικό σύστημα κατά το πρόσφατο διάστημα. Τον καλούμε επίσης να θυμηθεί ποιος μπλοκάρισε τη σύσταση του ΕΣΡ, για το οποίο τώρα τόσος πολύς λόγος γίνεται. Τελικά, έχει κάποια θέση η ΝΔ  σχετικά με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο εκτός από τις υπαγορεύσεις του συστήματος διαπλοκής που τη στηρίζει;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου