Κυριακή, 24 Ιουλίου 2016

Βαθιές τομές στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνειαhttp://fortuno.gr/index.php/οικονομία-business/item/538-βαθιές-τομές-στα-«κόκκινα»-επιχειρηματικά-δάνεια

Βαθιές τομές στα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια αναμένονται από τον Σεπτέμβριο, ο οποίος απειλεί με νέα "λουκέτα" επιχειρήσεων και θα δρομολογήσει με επιταχυνόμενους ρυθμούς αναδιαρθρώσεις σε βιώσιμες επιχειρήσεις.
Την ένταση της ενασχόλησης των τραπεζών με το "κουβάρι" των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, καταδεικνύει και η χθεσινή προκήρυξη ενδιαφέροντος από το ΤΧΣ για την κάλυψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου. 
Στην πρόκληση ενδιαφέροντος ζητείται ως βασικό προσόν για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο το ιστορικό επιτυχημένων επιχειρηματικών αποφάσεων και η αποδεδειγμένη εμπειρία βέλτιστων πρακτικών, καθώς και η εμπειρία σε πολύπλοκες επιχειρηματικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών αναδιαρθρώσεων και διοικητικών βελτιώσεων.
Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που θα σημάνει τον Σεπτέμβριο είναι αποτέλεσμα της "κούφιας βάσης" στην οποία στέκεται όλη η Οικονομία, απειλώντας να την "καταπιεί" ανά πάσα στιγμή. 
Η αποσάθρωση της βάσης της Οικονομίας είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης ύφεσης που όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπιστεί δυναμικά, αλλά αντιθέτως αφέθηκε να σέρνεται, επιμολύνοντας και τους εναπομείναντες υγιείς επιχειρηματικούς ιστούς.
Τραπεζίτες περιγράφουν μία ιδιαιτέρως ζοφερή πραγματικότητα όπου πλέον δεν παίζει ρόλο αν μια επιχείρηση εμφανίζει τζίρους και κέρδη. "Πρόκειται για μία κατάσταση όπου ο ένας χρωστάει στον άλλο και κανείς δεν θα πληρωθεί από κανένα", περιγράφουν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ελλείψει στρατηγικής για τη ρευστότητα, το πρόβλημα της ρευστότητας εξελίσσεται σε πρόβλημα βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις.
Η εικόνα αυτή φέρνει άμεσα και αναπόφευκτα την ανάγκη να αποσυνδεθούν από την τεχνητή υποστήριξη των τραπεζών οι μη βιώσιμες επιχειρήσεις και να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσες κριθούν βιώσιμες.
Στο επίκεντρο για οριστικές αναδιαρθρώσεις αναμένεται να βρεθούν κατά προτεραιότητα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 4,5 δισ. ευρώ από πέντε κλάδους της Οικονομίας. 
Πρόκειται για δάνεια επιχειρήσεων, με συνολικό δανεισμό 7,5 δισ. ευρώ, από τους τομείς του τουρισμού, των τροφίμων και ποτών, της υγείας και φαρμάκων, των μεταφορών και των ιχθυοκαλλιεργειών, στα οποία υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων για αναδιαρθρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου