Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Νίκος Μωραΐτης: Το Σύνταγμα που δεν θα έρθει














Το «Σύνταγμα Τσίπρα» δεν θα το ζήσουμε ποτέ, γιατί η υπερψήφισή του προϋποθέτει μία αντιπολίτευση η οποία έρχεται από το μέλλον και όχι από το παρελθόν.
του Νίκου Μωραΐτη
Θα ήθελα να ζησω στη χώρα που θα έχει το Σύνταγμα Τσίπρα.
Θα ήθελα να ζήσω στη χώρα όπου οι βουλευτές θα έχουν μάξιμουμ θητεία οκτώ ετών και θα αποστρατεύονται πριν προλάβουν να γίνουν Μητσοτάκηδες, με την έδρα γονική παροχή από πατέρα σε γιο και σε εγγόνι.
Θα ήθελα να ζήσω στη χώρα όπου οι βουλευτές δεν θα χαίρουν ειδικής ασυλίας αλλά θα έχουν ίδια ποινική αντιμετώπιση με τον κάθε πολίτη.
Θα ήθελα να ζήσω στη χώρα όπου η ανεξιθρησκία και ο πολιτικός όρκος θα αποτελούν το συνταγματικό κανόνα και όχι την εξαίρεση, χωρίς παρεκβολές φονταμενταλιστικού τύπου.
Θα ήθελα να ζήσω στη χώρα όπου τα παζάρια για το «Σταύρος Δήμας» δεν θα έχουν θέση και, αν η υποψηφιότητα για πρόεδρο της δημοκρατίας δεν συγκεντρώνει την ευρύτατη συναίνεση των 200 εδρών, ο λαός θα παίρνει τη σκυταλη.
Θα ήθελα να ζήσω στη χώρα όπου οι προτάσεις μομφής δεν θα πέφτουν γενικώς και αορίστως σαν το χαλάζι, αλλά θα γίνονται δεκτές μόνο αν υπάρχει άλλη βιώσιμη κυβερνητική λύση από τη βουλή.
Θα ήθελα -το κυριότερο- να ζήσω στη χώρα όπου οι πολίτες, με 500.000 υπογραφές επιβάλλουν δημοψήφισμα και έχουν τη δυνατότητα, αν το κερδίσουν, να νομοθετήσουν ευθέως και όχι μέσω αντιπροσώπων.
Θα ήθελα να ζήσω στη χώρα όπου οι προτάσεις που παρουσίασε ο πρωθυπουργός αποτελούν Σύνταγμα της χώρας, αλλά δεν θα συμβεί.
Οι προτάσεις Τσίπρα – ό,τι πιο προοδευτικό, ανθρώπινο και υγιές ακούστηκε σε αυτή τη χώρα σχετικά με το σύνταγμα τα τελευταία 30 χρόνια – δεν θα υπερψηφιστούν. Γιατί η υπερψήφισή τους προϋποθέτει μία αντιπολίτευση η οποία έρχεται από το μέλλον και όχι από το παρελθόν.
Ο Μητσοτάκης, η Γεννηματά, ο Θεοδωράκης, ο Λεβέντης δεν είναι παρά γκρεμίδια ενός αποτυχημένου παλαιοκομματικού συστήματος που κατέρρευσε με πάταγο το 2015. Δεν θα πουν «ναι» σε τίποτα που να ξεκολλάει τη χώρα από το χθες τους και να την οδηγεί σε ένα αύριο στο οποίο δεν θα συμμετέχουν ούτε ως κομπάρσοι.
Γιατί ουσιαστικά ο Τσίπρας αυτό τους προτείνει: μία χώρα στην οποία εκείνοι δεν θα έχουν θέση ούτε καν στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου