Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Σκληρή γλώσσα Ομπάμα





















http://www.ethnos.gr/giorgos_kapopoulos/arthro/skliri_glossa_ompama-64408644/

Ποτέ άλλοτε στην οκταετή θητεία του ο Ομπάμα δεν χρησιμοποίησε τόσο σκληρή γλώσσα απέναντι στη Γερμανία και στον Σόιμπλε όσο στην προχθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στην El Pais με αφορμή τη σύντομη επίσκεψή του στη Μαδρίτη. Ας σταχυολογήσουμε κάποιες από τις διαπιστώσεις του προέδρου των ΗΠΑ στην έγκυρη ισπανική εφημερίδα:
• Τα μέτρα λιτότητας ευθύνονται για τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη.
• Σε ορισμένες χώρες η επιβολή πολιτικών λιτότητας έχει κοστίσει μία δεκαετία στασιμότητας.
• Μόλις τώρα η Ευρώπη ξαναβρίσκει τη θέση και τις ισορροπίες που είχε προς της κρίσης.
• Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ισπανία, κυρίως στις νέες ηλικίες, είναι ανησυχητικός παράγων.
Στους γνωρίζοντες ο Ομπάμα δεν λέει κάτι καινούργιο. Αλλωστε στην ψυχρή τεχνοκρατική διατύπωσή της η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ στην απαρίθμηση των λανθασμένων επιλογών στην Ευρωζώνη είναι πολύ πιο ανησυχητική από τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ. Από την αρχή της κρίσης, το 2008 και κυρίως μετά το 2010, οι ΗΠΑ, παρά την από τότε δεδομένη μετωπική αντιπαράθεσή τους με τη Γερμανία, ήταν πολύ προσεκτικές, καθώς δεν ήθελαν να επιδεινώσουν την κρίση εμπιστοσύνης ως προς το μέλλον της Ευρωζώνης σε αναλυτές, οίκους αξιολόγησης και αγορές. Επιπροσθέτως διατηρούσαν την αισιοδοξία ότι πρόκειται για μια πρόκληση προσαρμογής, στην οποία η Γερμανία θα ανταποκριθεί με πιο αργούς ρυθμούς. Σήμερα η δημόσια τοποθέτηση Ομπάμα, που σώζει τα προσχήματα της διπλωματικής αντιπαράθεσης αποφεύγοντας τις λέξεις Γερμανία και Σόιμπλε, πιστοποιεί ότι στην Ουάσιγκτον επικρατεί πλέον η πεποίθηση για απόλυτη περιχαράκωση του Βερολίνου στην εφαρμογή της δημοσιονομικής λιτότητας, με το κόστος της δημόσιας αποδοκιμασίας της πιο μικρό από αυτό των παρενεργειών της σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Στην αμερικανική πρωτεύουσα προφανώς έχουν τρομάξει, καθώς η απάντηση των Μέρκελ - Σόιμπλε στο Brexit δεν είναι άλλη από το δίπτυχο λιγότερη Ευρώπη - περισσότερη λιτότητα. Για όλους όσοι θα θεωρούσαν ότι το παραπάνω δίπτυχο είναι γερμανοφοβική υπερβολή, θα τους προσγειώσει στην πραγματικότητα η τελευταία παράγραφος πρόσφατης ανάλυσης του έγκυρου Der Spiegel.
Αναφερόμενο στη θέση Ολάντ για συνέχιση της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της μεταρρύθμισης της ΕΕ ώστε να έχει ένα φιλικότερο, θερμότερο πρόσωπο, το Spiegel επισημαίνει ότι το μήνυμα μεταφράζεται από τη Μέρκελ στη φράση «αφήστε μας να αυξήσουμε το χρέος μας»! Το τέλος της θητείας -σε ένα εξάμηνο ο Ομπάμα θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο- δίνει διευρυμένο περιθώριο δημόσιων νουθεσιών, επικρίσεων και παρεμβάσεων εκεί όπου κινδυνεύουν ζωτικά αμερικανικά συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου