Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Ψευδείς δηλώσεις εκχώρησης κρατικών επιχορηγήσεων στην Attica από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Καλούνται και οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ στην Επιτροπή












Προκόπης Αγγελόπουλος - Μπόμπολας, Ψυχάρης, Βαρδινογιάννης, Κυριακού, Αλαφούζος, Κοντομηνάς, Αναστασιάδης, Κουρτάκης και όποιος άλλος εκ των ιδιοκτητών έχουν πάρει θαλασσοδάνεια, τα τελευταία χρόνια, θα κληθούν να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. 

Κατά την σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής αποκαλύφθηκε ότι τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από την Attica, που είναι μη εξυπηρετούμενα, ελήφθησαν με ψευδείς δηλώσεις εκχώρησης κρατικών επιχορηγήσεων.

Η κλήση των ιδιοκτητών των ΜΜΕ προτάθηκε από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα και συμφωνήθηκε και από τους εκπροσώπους των υπολοίπων κομμάτων, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε ως μάρτυρας ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος.


Από την πλευρά της ΝΔ, ο κ. Τζαβάρας ζήτησε και την πρόσκληση εκπροσώπου της εφημερίδας ΑΥΓΗ.
 Επιπλέον, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε ότι θα κληθούν και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος, που ήταν υπεύθυνοι για τα πορίσματα που εστάλησαν στην επιτροπή, αλλά και ο αντίστοιχος δικαστικός αξιωματούχος για το πόρισμα Καλούδη, για τον οποίο έχει κάνει τις απαιτούμενες διαδικασίες. 

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Καμμένος, ζήτησε να κληθούν από ΜΜΕ και κόμματα στελέχη που διαχειρίστηκαν τις συγκεκριμένες δανειακές συμβάσεις, αλλά και οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης.



Από την εξέταση από την πλευρά του κ. Λάππα και με βάση τα πορίσματα που εστάλησαν στην επιτροπή από την Τράπεζα της Ελλαδος, αποκαλύφθηκε ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ είχαν πάρει το 2011 και το 2010 2 εκατομμύρια και 4 εκατομμύρια αντίστοιχα, από τα οποία η ΝΔ δεν έχει πληρώσει ούτε μία δόση, ενώ το ΠΑΣΟΚ κατέβαλε, το 2011 για τελευταία φορά, δόση 204 χιλιάδων ευρώ.



Και τα δύο δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα, ενώ, όπως αποκάλυψε ο Σπύρος Λάππας, τα δύο κόμματα κατέθεσαν για τα δάνεια αυτά ψευδείς δηλώσεις εκχώρησης των κρατικών επιχορηγήσεων που είχαν, πάντα με βάση το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, εκχωρηθεί και σε άλλες τράπεζες (στην ΑΤΕ από τη ΝΔ και σε άλλες τρεις τράπεζες από το ΠΑΣΟΚ).



Όπως είπε ο κ. Αντωνόπουλος, η Νέα Δημοκρατία έχει κριθεί μη συνεργάσιμος δανειολήπτης με βάση τον νέο κώδικα δεοντολογίας, και η τράπεζα έχει στείλει τέσσερεις εξώδικες επιστολές το 2012, δύο το 2013 και μία το 2014 και έχει προβεί και σε έλεγχο στο υποθηκοφυλακείο για περιουσιακά στοιχεία. 

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, πρακτική της τράπεζας είναι να εξαντλεί όλες τις δυνατότητες συνεννόησης με τον δανειολήπτη έτσι ωστε να βρεθεί μια λύση επ' ωφελεία και των δύο πλευρών.

Μη πειστικές, ωστόσο ήταν οι απαντήσεις του κ. Αντωνόπουλου, στις επίμονες ερωτήσεις, κυρίως από την πλευρά του κ. Δημήτρη Καμμένου, για το αν με την ίδια ανοχή θα αντιμετωπιζόταν οποιοσδήποτε απλός πολίτης που θα έκανε 5 χρόνια να αποπληρώσει δόσεις δανείου. 

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ έθεσε στην επιτροπή ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού, στην περίπτωση που ένας δανειολήπτης χρωστάει επί 5 χρόνια και δεν υφίσταται συνέπειες.


Με τον ίδιο τρόπο, όπως πρόσθεσε ο κ. Καμμένος, υπάρχει ξεκάθαρη νόθευση εκλογικού αποτελέσματος και απιστία επειδή δεν καταγγέλθηκε η σύμβασή του τον πρώτο χρόνο. 

Σε αντίθεση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δάνεια από τη συγκεκριμένη τράπεζα είχαν λάβει και ο ΣΥΡΙΖΑ (ύψους 200 χιλιάδων) που έχει ήδη αποπληρωθεί και το ΚΚΕ το οποίο είναι εξοφλείται κανονικά. 

Ωστόσο, θέμα με το δάνειο του ΚΚΕ τέθηκε από τον κ. Καμμένο, καθώς, με βάση το σχετικό πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, το κόμμα πήρε δάνειο 1,213 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία τα 900 εκατομμύρια πήγαν στην εταιρεία Τυποεκδοτική για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή, όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, “δεν εξυπηρετήθηκε ο σκοπός του δανείου και η τράπεζα δεν το έχει καταγγείλει”.



Χαρακτηριστική, τέλος, ήταν στη δική του εξέταση προς τον μάρτυρα, ο κ. Τζαβάρας από τη Νέα Δημοκρατία που προσπάθησε να αποδείξει, μέσω των ερωτήσεών του, ότι το κόμμα του δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει το δάνειο, εξαιτίας της δραματικής αλλαγής των συνθηκών και του ύψους των επιχορηγήσεων και ότι οι δανειολήπτες αυτοί δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως απατεώνες. 

Χρησιμοποίησε, μάλιστα, ως επιχείρημα τις περιπτώσεις επιχειρηματιών που κατέθεσαν στις τράπεζες εγγυήσεις από οφειλές του Δημοσίου προς τους ίδιους, που δεν έχουν αποπληρωθεί εξαιτίας της κρίσης.



Είχαν απορρίψει τη ΝΔ που πήρε τα χρήματα - εξασφαλίσεις 42 εκατ. ευρώ είχε «μοιράσει» το ΠΑΣΟΚ



Στη συνέχεια της διαδικασίας εξέτασης του μάρτυρα, προέκυψε ότι το αρμόδιο τμήμα εγκρίσεων της Attica είχε εισηγηθεί το 2011 αρνητικά, όσον αφορά την εκχώρηση δανείου στη ΝΔ, με το αιτιολογικό ότι είχε προηγηθεί η ΑΤΕ. 

Παρόλα αυτά, το ανώτερο εγκριτικό συμβούλιο της τράπεζας, 
ενέκρινε τελικά δάνειο 2 εκατ. ευρώ.
Για το ΠΑΣΟΚ, επίσης, προέκυψε ότι για δάνειο των 5 εκατ. ευρώ η τράπεζα είχε λάβει από το κόμμα εξασφαλίσεις ύψους 6 εκατ. ευρώ, με βάση τις προβλεπόμενες επιχορηγήσεις. Ωστόσο, όλες οι εμπορικές τράπεζες μαζί, φέρονται να πήραν συνολικά εξασφαλίσεις ύψους 42 εκατ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι η τράπεζα έχει αποφασίσει να καταγγείλλει τα δάνεια αυτά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μέχρι σήμερα δεν το έχει κάνει.
Οπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, τα κόμματα έστειλαν σχετικές επιστολές και η τράπεζα προχωράει σε συνεννοήσεις μαζί τους, δίνοντας περιθώριο έξι μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου