Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Τόσος θόρυβος για το τίποτα-EDITORIAL της Εφημερίδας των Συντακτών









 



Η αστυνομία «μέτρησε» τη χθεσινή συγκέντρωση της πρωτοβουλίας «Παραιτηθείτε» στο Σύνταγμα στους 7.000 με 8.000 συγκεντρωμένους.
Εμπειρότατοι συνάδελφοι στην κάλυψη συγκεντρώσεων, αλλά και άνθρωποι με πολλά χρόνια διαδηλώσεων στην πλάτη τους, ως συμμετέχοντες και ως διοργανωτές, δεν τους έβγαλαν πάνω από 5.000. Στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν πάνω από 500.
Τι πέντε, τι οκτώ χιλιάδες, ελάχιστη σημασία έχει. Με τόσους δεν πέφτουν οι κυβερνήσεις. Ούτε οι ετοιμόρροπες.
Το ηλεκτρονικό «Βήμα» στο ρεπορτάζ που ανάρτησε χθες το βράδυ, μετά τη συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος, γράφει:
«Η πλειοψηφία τους άνω των 40 ετών, αρκετοί εκ των οποίων είτε άνεργοι είτε συνταξιούχοι. Πολλοί ήταν και οι νέοι. Φαίνονταν υψηλού μορφωτικού επιπέδου, ενώ για αρκετούς η ενδυματολογική τους εμφάνιση έδειχνε ότι διέθεταν χρήματα γι’ αυτό. Κάποιες κυρίες και κοπέλες δεν αποχωρίστηκαν τις ψηλοτάκουνες γόβες τους ή τα ψηλοτάκουνα πέδιλά τους ενώ κάποιες προσήλθαν με ακριβές τσάντες και άλλα αξεσουάρ, όπως ομπρέλες γνωστής ξένης εταιρείας, για να προστατευτούν από τον ήλιο».
Είναι απολύτως βέβαιο πως οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από το μέγεθος των τακουνιών που φορούν οι κυρίες που επιθυμούν την πτώση τους, ούτε από τις ακριβές τσάντες και τις ακριβές ομπρέλες. Αλλού βρίσκεται το ζήτημα.
Οι διαδηλωτές του «Παραιτηθείτε» ήταν ένα εντελώς ετερόκλητο σύνολο, με εντελώς διαφορετικά συμφέροντα και εντελώς διαφορετικές ανάγκες -άμεσες και μακροπρόθεσμες.
Αν αυτό το σύνολο ήταν σε θέση να ρίξει την κυβέρνηση, το σίγουρο είναι ότι την επομένη θα οδηγούσε τη χώρα σε περιπέτειες. Και αυτό, γιατί ήταν ο ορισμός του χάους.
Η θέση μας είναι κατηγορηματική: Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί για ό,τι νομίζει και όπως νομίζει. Οι χθεσινές συγκεντρώσεις, όμως, ήταν πολλή φασαρία για το τίποτε.
Και αυτό δεν είναι κριτική σε εκείνους που διαδήλωσαν. Είναι κριτική στις πολιτικές δυνάμεις που ενθάρρυναν και στήριξαν παντοιοτρόπως αυτές τις κινητοποιήσεις, αποδεικνύοντας την έλλειψη στοιχειώδους στρατηγικής και κυρίως συγκροτημένης άποψης.
Αν δεν έκαναν κακό στον τόπο, το σίγουρο είναι ότι δεν του πρόσφεραν τίποτε με τη στάση τους. Μάλλον προκάλεσαν και προβλήματα στο εσωτερικό των κομμάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου