Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Με το καλημέρα η κυβέρνηση της Βραζιλίας πνίγεται σε λάσπη









 



 







 «Πραξικοπηματία». 
«Διεφθαρμένε»
Με συνθήματα, φωνές, αλλά και μουσικά όργανα και τραγούδια, δεκάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης Τέμερ.
Προτού ακόμα κλείσει δυο εβδομάδες στην εξουσία, η διεφθαρμένη κομπανία που αντικατέστησε την κυβέρνηση της Ντίλμα Ρουσέφ αρχίζει να πνίγεται στην ίδια της τη λάσπη.
Τη Δευτέρα, ο υπουργός σχεδιασμού Ρομέρο Ζουκά αναγκάστηκε να απομακρυνθεί «προσωρινά» από τη θέση του μετά την αποκάλυψη του ηχητικού ντοκουμέντου στο οποίο ακουγόταν να συνωμοτεί με τον πρώην γερουσιαστή Σέρζιο Μασάντο για την ανατροπή της προέδρου.
Στόχος τους, να σταματήσει η έρευνα της Δικαιοσύνης στο σκάνδαλο για ξέπλυμα χρήματος μέσω της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras, στο οποίο εμπλέκονταν και οι δύο (μεταξύ πολλών άλλων πολιτικών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον επτά μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου).
Οι πολυπληθέστερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σημειώθηκαν στο Σάο Πάολο και κατά δεύτερο λόγο στο Ρίο Ντε Ζανέιρο.
Μισέλ Τεμέρ
Ο πρόεδρος Μισέλ Τέμερ αναγκάστηκε να εγκαταλειψει άρον άρον το Κογκρέσο | AP Photo/Eraldo Peres
Στην πρωτεύουσα Μπραζίλια ήταν τέτοιες οι εκδηλώσεις «αγάπης» του λαού, ώστε ο πρόεδρος Μισέλ Τέμερ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει άρον άρον το κτίριο του Κογκρέσου, πριν προλάβει να ανακοινώσει την παραίτηση του υπουργού Ζουκά, πράγμα που έκανε τελικά ο ίδιος λίγη ώρα αργότερα στα ΜΜΕ. 
Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, οι Βραζιλιάνοι είχαν ξεχυθεί και πάλι στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της επιχειρούμενης συγχώνευσης του υπουργείου Πολιτισμού με το Παιδείας και του υποβιβασμού του σε γενική γραμματεία.
Οι διαδηλώσεις εκείνες, στις οποίες πρωτοστάτησαν κορυφαίοι καλλιτέχνες όπως ο Καετάνο Βελόζο και είχαν ως κεντρικό σύνθημα το «έξω ο Τέμερ, μέσα ο πολιτισμός», υποχρέωσαν τον μεταβατικό πρόεδρο στην πρώτη του υποχώρηση.
Παράλληλα, σηματοδότησαν μια πρώτη εξ αποστάσεως νίκη για την Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία ήταν ριζικά αντίθετη στη συγχώνευση.
«Είναι άλλο ένα δείγμα ότι η κυβέρνηση Τέμερ θέλει να επιστρέψει στο παρελθόν του αυταρχισμού», είπε σε συνέντευξή της μέσω Facebook, υπενθυμίζοντας ότι «η ίδρυση του υπουργείου Πολιτισμού συμβόλιζε το τέλος της δικτατορίας». 
Η νέα κυβέρνηση έχει στα σκαριά διάφορα αναχρονιστικά σχέδια.
Εκτός από τις αλλαγές προς το χειρότερο για τα εργασιακά και τις περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και σε διάφορα κοινωνικά προγράμματα που θεσπίστηκαν επί προεδρίας Ρουσέφ και Λούλα,
προωθείται ένας νόμος που θα δίνει μια πιο χαλαρή ερμηνεία στην έννοια της δουλείας, μια κατάσταση που δεν έχει εκλείψει από τη Βραζιλία του 21ου αιώνα.
Ελάχιστη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι εισηγητής αυτού του νόμου είναι ο νέος υπουργός Γεωργίας Μπλάιρο Μάζι, ιδιοκτήτης τεράστιων φυτειών σόγιας και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας.
«Πρόκειται για μια εντελώς δεξιά κυβέρνηση.  Ούτε η κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι στην Αργεντινή δεν είναι τόσο δεξιά όσο αυτή του Τέμερ», δηλώνει στην «Guardian» ο Ρενάτο Μπόσι, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ρίο. 
Το ερώτημα είναι τι από όλα αυτά θα προλάβει να υλοποιήσει.
Εγχώριοι και ξένοι αναλυτές εικάζουν ότι ο Ζουκά δεν θα είναι το τελευταίο θύμα μιας κυβέρνησης πολλά μέλη της οποίας είναι βουτηγμένα στα σκάνδαλα μέχρι τον λαιμό, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, ο οποίος επίσης εμπλέκεται στο σκάνδαλο Petrobras.
Παράλληλα όμως, πιστεύεται ότι θα επιχειρηθεί ο περιορισμός του έργου της Δικαιοσύνης από τον νέο αρμόδιο υπουργό Αλεσάντρε Ντε Μοράες ο οποίος, για την ιστορία, ήταν ο συνήγορος του καθαιρεθέντος προέδρου της Βουλής Εντουάρντο Κούνια και ενορχηστρωτή της παραπομπής της Ντίλμα Ρουσέφ.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η πολιτική και κοινωνική ένταση όχι απλώς δεν θα κοπάσει, αλλά μάλλον θα επιδεινωθεί, εν όψει μάλιστα της Ολυμπιάδας του Ρίο. 
Kαι σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι θα μεσολαβήσει μαζί με την Αργεντινή για την εκτόνωση της κρίσης στη Βενεζουέλα.
Η Βραζιλία του Τέμερ και η Αργεντινή του Μάκρι των Panama Papers.
Aν μη τι άλλο, το μαύρο χιούμορ δεν λείπει ποτέ από την πολιτική.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΜΕ ΚΟΥΛΗ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου