Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Ο Μητσοτάκης τσιτάρει Σαμαρά με δικά του λόγια






























































Προβληματισμό δημιουργεί στην ηγεσία της Ν.Δ. η βαριά σκιά του Αντ. Σαμαρά, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός δεν σταματά τις παρεμβάσεις και διεκδικεί την "πατρότητα" της πολιτικής που ασκεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, με αποτέλεσμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εμφανίζεται ως "παρακολούθημα" του Αντ. Σαμαρά. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρεί να απεκδυθεί τον νεοφιλελευθερισμό "ξορκίζοντας" τα σενάρια για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, αλλά τάσσεται... υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου και δεν λέει κουβέντα για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων.
Η συνέντευξη του Αντ. Σαμαρά στην εφημερίδα "Realnews" προκάλεσε δυσφορία στους κόλπους της Ν.Δ., αφού ο πρώην πρωθυπουργός διεκδικεί την "πατρότητα" της πολιτικής τού "ευρωπαϊκού μετώπου" και της "συμμαχίας των μεταρρυθμιστών", μόλις δέκα ημέρες αφότου ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπάθησε να επιβάλει στη δημόσια ατζέντα το δίπολο "μεταρρυθμιστές εναντίον λαϊκιστών" ως το δίλημμα της επόμενης πολιτικής περιόδου.

Εισήγηση για μετεγγραφές την οποία δεν σχολίασαν οι ενδιαφερόμενοι

Ο Αντ. Σαμαράς, μάλιστα, αναφέρεται ονομαστικά σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς, όπως ο Ανδρ. Λοβέρδος, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γ. Μανιάτης, και εμφανίζεται θετικός στο ενδεχόμενο να τους δει στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. "Υπάρχει μια πολιτική κλωστή που ενώνει τους πραγματικούς μεταρρυθμιστές. Από τη Δεξιά ως την Κεντροαριστερά, πέρα και πάνω από κόμματα» τονίζει χαρακτηριστικά, αν και προσθέτει ότι η συζήτηση περί "μετεγγραφών" είναι πρόωρη και πως δεν είναι δικό του θέμα να μιλήσει "για πρόσωπα, συγκλίσεις ή άλλα κόμματα". Παράλληλα, υπογραμμίζει την "πολύ καλή σχέση" που έχει με τον πρώην κυβερνητικό εταίρο του Ευ. Βενιζέλο, ενώ περιβάλλει με στήριξη και τον Άδ. Γεωργιάδη, ισχυριζόμενος ότι ο νυν αντιπρόεδρος της Ν.Δ. "αποδείχθηκε αποτελεσματικός μεταρρυθμιστής". Επίσης, προβλέπει ότι τα δυσκολότερα για την κυβέρνηση έρχονται, αναφερόμενος στα "διαρθρωτικά μέτρα του φθινοπώρου" και στις συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

"Ποδοσφαιρική" απάντηση ΠΑΣΟΚ

Πάντως, τα όσα είπε ο Αντ. Σαμαράς ονομαστικά για στελέχη της Κεντροαριστεράς προκάλεσαν την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη. Συγκεκριμένα, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φ. Γεννηματά Μαν. Όθωνας σχολίασε μέσω twitter τη συνέντευξη Σαμαρά, γράφοντας σκωπτικά: "Scouter (μτφ: "κυνηγός ταλέντων") στη Ν.Δ. ανέλαβε ο Σαμαράς". "Όμως δεν ξέρει ότι, όταν οι παίκτες είναι ελεύθεροι συμβολαίου, μιλάνε πρώτα με την ομάδα τους;" διερωτήθηκε εν συνεχεία ο στενός συνεργάτης της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Αποστάσεις... "για τα μάτια"

Τούτων δοθέντων, αλλά και με δεδομένη τη δυσφορία της ηγεσίας της Ν.Δ. για το επιχειρούμενο "καπέλωμα" από τον πρώην πρωθυπουργό, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε χθες με συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ να κρατήσει αποστάσεις από τα λεγόμενα Σαμαρά, αν και επί της ουσίας ευθυγραμμίστηκε με τον προκάτοχό του στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν με ενδιαφέρει η συζήτηση περί μετεγγραφών, με ενδιαφέρει να προσελκύσω νέα πρόσωπα. Δεν συζητάμε για μετεγγραφές εν ενεργεία βουλευτών από άλλα κόμματα» επισήμανε χαρακτηριστικά, κληθείς να σχολιάσει το "κάλεσμα" Σαμαρά σε στελέχη της Κεντροαριστεράς. «Ο κ. Σαμαράς είναι τέως πρωθυπουργός, είναι στέλεχος της Ν.Δ. και έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του. Εγώ δεν βάζω φίμωτρο» συνέχισε, δείχνοντας τη δυσφορία του για τις απόψεις Σαμαρά, ενώ, ως προς την πρόταση διεύρυνσης με συγκεκριμένα πρόσωπα, επανέλαβε ότι "δεν μπαίνει σε ονοματολογία".

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο

Πάντως, επί της ουσίας ο Κυρ. Μητσοτάκης συμφώνησε με τον Αντ. Σαμαρά σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις τού πρώην πρωθυπουργού για το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί το φθινόπωρο. "Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα νέο τραγικό αδιέξοδο" προέβλεψε, προεξοφλώντας ότι "δεν θα έρθει η ανάπτυξη διότι οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν τη χώρα σε κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας". Επίσης, επιχειρώντας να σηκώσει το γάντι που τού πέταξε η κυβέρνηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης απέρριψε την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να κρύψει τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του, καθώς τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου - με ό,τι αυτό συνεπάγεται... «Η χώρα και οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν καμία άλλη μείωση μισθού, γι' αυτό δεν μπαίνει θέμα 13ου και 14ου μισθού» είπε, για να προσθέσει ότι "ο συνδικαλιστικός νόμος πρέπει να αλλάξει".

Αμετανόητος "ανέλαβε την ευθύνη" για τις off shore

Παράλληλα, στη συνέντευξή του, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να "εξευμενίσει" και την πλειονότητα των "γαλάζιων" στελεχών που αντέδρασαν στην αποχώρηση - φιάσκο της Ν.Δ. από τη συζήτηση στη Βουλή για τις off shore. «Ακούω την κριτική και αναλαμβάνω την ευθύνη, αλλά δεν θα ήθελα μια επιλογή τακτικής να επισκιάσει την ουσία του ζητήματος» είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι "πιάστηκε με τις off shore στην πλάτη".
Επίσης, τάχθηκε υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής και του μπόνους και κατά της άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ

Ομολογία Σαμαρά ότι υπέγραψε για να παγιδέψει τον ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, η συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού προκάλεσε την αντίδραση και κυβερνητικών αξιωματούχων, αφού ο Αντ. Σαμαράς παραδέχθηκε ότι ήξερε πως θα ηττηθεί στις εκλογές και δέσμευσε τη χώρα με σκληρά μέτρα για να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του περί "αριστερής παρένθεσης". Ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως περίμενε την ήττα του, προσθέτοντας ότι «όλοι προεξοφλούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει νέες εκλογές και θα τις κερδίσει». 
Έτσι, αποκάλυψε ότι «οι δανειστές δεν θέλησαν να δώσουν στη δική μας κυβέρνηση την εκταμίευση των 7,5 δισεκατομμυρίων και δύο μήνες αργότερα να βρεθούν τα χρήματα αυτά στα χέρια μιας άλλης κυβέρνησης που δεν 'δεσμευόταν' για τίποτε». «Παρόλο, λοιπόν, που γνώριζε ότι καταρρέει και ερχόταν ο Αλ. Τσίπρας, ο Αντ. Σαμαράς υπέγραψε την 5η αξιολόγηση για να δεσμεύσει τη χώρα με σκληρά μέτρα, ενώ παράλληλα άφησε και τα ταμεία της χώρας άδεια. Στόχος του, να εξαναγκάσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε αριστερή παρένθεση, όπως άλλωστε τόνιζαν εκείνη την εποχή οι διάφοροι συνεργάτες του» σχολίασε δηκτικά κυβερνητικός αξιωματούχος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου