Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Σε «σκοτεινό» λογαριασμό κατέληγαν οι έρανοι του Ερυθρού Σταυρού








































Ο βίος και η πολιτεία του Ανδρέα Μαρτίνη έχουν μπει για τα καλά στo δικαστικό μικροσκόπιο με δύο ακόμη δικογραφίες να φθάνουν στα χέρια των ανακριτών Ν. Τσιρώνη και Χ. Μάρκου. Πρόκειται για παλαιότερες δικογραφίες που χειρίζονταν άλλοι ανακριτές, και που τώρα κρίθηκε σκόπιμο να αποτελέσουν κομμάτι της ίδιας έρευνας με επίκεντρο τον πρώην πρόεδρο του «Ερρίκος Ντυνάν».


 Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επίμαχες δικογραφίες αφορούν τους εράνους του Ερυθρού Σταυρού το 2009 και το 2010, και τις καταγγελίες ότι τα χρήματα των φιλεύσπλαχνων πολιτών δεν έπιασαν τόπο, αφού μπήκαν σε έναν λογαριασμό «χωνευτήρι», που απομειωνόταν συνεχώς...
Αυτό όμως δεν είναι το μόνο μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν», ο οποίος έχει την ίδια ώρα καταθέσει προσφυγή σε βάρος του εντάλματος κράτησής του (σ.σ.: βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα).
Ο πρώην ισχυρός άνδρας θα βρεθεί αντιμέτωπος σε λίγους μήνες με τις απαντήσεις από τα αιτήματα των δικαστικών συνδρομών σε Ελβετία, Κύπρο και Βέλγιο, όπου φαίνεται ότι διακινούνται χρήματα και μάλιστα μεγάλα ποσά...
Τις επόμενες ημέρες οι ανακριτές διαφθοράς αναμένεται να αναζητήσουν απαντήσεις από τα παραπάνω κράτη για τις κινήσεις των λογαριασμών εταιρειών που εμπλέκονται με τον Α. Μαρτίνη αλλά και με άλλα πρόσωπα, ενώ στο στόχαστρο έχει μπει η offshore Agiorit Invest­ments. Η πρόσφατη έρευνα των εισαγγελέων Δραγάτση και Ελευθεριάνου πάντως έχει καταλήξει σε κρίσιμα συμπεράσματα για τη «δράση» του ζεύγους Μαρτίνη, με κυριότερο το γεγονός ότι δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη όλοι οι λογαριασμοί που κατέχουν οι δύο κατηγορούμενοι, το πιθανότερο και σε άλλες χώρες, πλην εκείνων που ελέγχθηκαν.
Μάλιστα οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι οι κατηγορούμενοι έχουν δημιουργήσει τέτοια υποδομή στο εξωτερικό που ανά πάσα στιγμή μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να διαφύγουν από την Ελλάδα...
Υποπτοι φυγής
«Ο Ανδρέας και η Γεωργία Μαρτίνη συγκέντρωσαν και διατηρούν εξαιρετικά μεγάλα χρηματικά ποσά σε τόπους και μορφή που δεν είναι ακόμη γνωστά. Επιπλέον, η υποδομή των εν λόγω προσώπων στην αλλοδαπή, το εύρος της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστό, λόγω της φύσης των επίμαχων ευρημάτων αλλά και των αδυναμιών της διαδικασίας της δικαστικής συνδρομής με τις αλλοδαπές δικαστικές Αρχές, αποτελεί επαρκή τεκμηρίωση της πιθανότητας διαφυγής των παραπάνω προσώπων στο εξωτερικό, προς οποιονδήποτε τόπο και σε οποιονδήποτε χρόνο κρίνουν τα ίδια αναγκαίο.

Από τα έως τώρα στοιχεία, μάλιστα, δεν μπορεί να κριθεί ότι η υποδομή αυτή έχει παύσει να υφίσταται, καθ' όσον από τα στοιχεία που εστάλησαν από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές της Ελβετίας προκύπτουν πρόσθετοι λογαριασμοί, πέραν εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν, των οποίων δεν είναι γνωστοί οι πραγματικοί δικαιούχοι.
Τα προαναφερόμενα στοιχεία καθιστούν τα εν λόγω πρόσωπα όχι μόνα ύποπτα φυγής, από το χρονικό σημείο κατά το οποίο θα διαπιστώσουν ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τη δικαιοσύνη θα μπορούσαν να κριθούν ικανά για τη λήψη σε βάρος τους των πλέον επαχθών μέτρων, αλλά και ύποπτα παρέμβασης και αλλοίωσης της πραγματικής κατάστασης, ενδεικτικά με την απόκρυψη ή μετακίνηση χρηματικών ποσών, η οποία πέραν της ανάσχεσης του εκκρεμούς δικαστικού ελέγχου, συνιστά τέλεση νέων εγκλημάτων, πράγμα άκρως πιθανολογούμενο...».
Ισχυρές διασυνδέσεις
Το εισαγγελικό πόρισμα όμως αναφέρεται και στις «διασυνδέσεις» του Α. Μαρτίνη, οι οποίες, όπως δείχνει η πραγματικότητα, ήταν τουλάχιστον στο παρελθόν πολύ ισχυρές...

«Δεδομένου του κύκλου των γνωριμιών και σχέσεων που ανέπτυξε ειδικά ο επί δεκαετίες πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και επί άνω της δεκαετίας πρόεδρος του ''Ερρίκος Ντυνάν'', όχι μόνο με Ελληνες κρατικούς και μη αξιωματούχους αλλά και με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην αλλοδαπή, κρίνεται ότι ο ίδιος δύναται να χρησιμοποιήσει ακόμη και τις εν λόγω διασυνδέσεις, προκειμένου είτε να συσκοτίσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει τις έρευνες των δικαστικών Αρχών για ζητήματα που δεν έχουν ακόμη διευλευκανθεί πλήρως, είτε προκειμένου να διαφύγουν στο εξωτερικό». Από την πλευρά του ο Ανδρέας Μαρτίνης υπεραμύνεται της αθωότητάς του, ενώ ευελπιστεί με μία ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, όπως για παράδειγμα σε μία αποφυλάκιση με βραχιολάκι, όπως συνέβη πρόσφατα με τον επιχειρηματία Θ. Λιακουνάκο.
Τις επόμενες εβδομάδες ο Ανδρέας Μαρτίνης θα περάσει και πάλι το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου, προκειμένου να απολογηθεί για το αδίκημα της απιστίας, στο πλαίσιο της δικογραφίας που έχει σχηματισθεί για τις εκπτώσεις στα νοσήλια του «Ερρίκος Ντυνάν».
Εξελίξεις αναμένονται και στην περίπτωση της συγκατηγορουμένης και συζύγου του Γεωργίας, η οποία προσέφυγε στο συμβούλιο πλημμελειοδικών για τη μείωση της εγγυοδοσίας της. Υπενθυμίζεται ότι ανακριτής και εισαγγελέας της είχαν επιβάλει περιοριστικό όρο εγγύησης ύψους 600.000 ευρώ.
ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου