Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Αξέχαστες δημοσιογραφικές γκάφες!-Από το Αφγανιστάν ως τη Γάζα... και από τα Ιμια ως την επίσκεψη Ερντογάν, ιδού ορισμένες περιπτώσεις όπου η δημοσιογραφία... εκτέθηκε!-Νίκος Μποζιονέλος

































 Τα μαργαριτάρια" στη δημοσιογραφία έχουμε ακούσει κι έχουμε διαβάσει πολλά! Τούτη τη φορά το mediaκό section του Gazzetta Weekend Journal κάνει αναδρομή σε 10 + 1 αξέχαστες δημοσιογραφικές γκάφες, και εν Ελλάδι (για παγκοσμίως θα υπάρξει άρθρο ανάλογο, την άλλη εβδομάδα). Προφανώς πολλές έχουν μείνει στα... λόγια και δεν έχουν καταγραφεί, ευλόγως πολλές ήταν και αυτές στην αθλητική δημοσιογραφία: σε τούτες θα επανέλθουμε μελλοντικά! 
Από το Αφγανιστάν ως τον... Τιτανικό και από τα Ιμια ως την επίσκεψη Ερντογάν, ιδού ορισμένες περιπτώσεις όπου η δημοσιογραφία... εκτέθηκε. 
1. "Αποκλειστικό" και με φωτό, που δεν ίσχυε
Τον Μάρτιο του 2003, η εφημερίδα «Εσπρέσσο» δημοσίευσε άρθρο με θέμα την παράνομη είσοδο στη χώρα γυναικών από τις ανατολικές χώρες (Βουλγαρία, Ουκρανία κλπ). Και για να τεκμηριωθεί το άρθρο υπήρξαν και φωτογραφίες με μια γυναίκα κρυμμένη πίσω απ' το... τιμόνι ενός αυτοκινήτου! Ευλόγως, η... είδηση μεταδόθηκε και δελτίο ειδήσεων του Star. Εντέλει, αποδείχθηκε ότι φωτογραφίες ήταν του 2001 και προέρχονταν από ανάλογο περιστατικό που συνέβη στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό!
2. Τι Αφγανιστάν, τι Πακιστάν! 
Οταν είχε ξεσπάσει ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού Tempo, Νίκος Γεωργιάδης, είχε πάει αποστολή στην Ασία μεταδίδοντας "αποκλειστικές εικόνες και ρεπορτάζ" από τη χώρα. Ομως ο συνάδελφός του Στέλιος Κούλογλου τον κατήγγειλε στην ΕΣΗΕΑ υποστηρίζοντας ότι η " αποκλειστικότητα" ήταν fake μιας και οι ανταποκρίσεις γίνονταν στο γειτονικό… Πακιστάν! Και το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καταδίκασε τον Γεωργιάδη και τιμώρησε με χρηματικό πρόστιμο τους υπεύθυνους του σταθμού, καθώς και τους Τατιάνα Στεφανίδου, Νίκο Γεωργιάδη, Βασίλη Καββαθά. Για την ίδια υπόθεση, ο Νίκος Ευαγγελάτος που ήταν διευθυντής τότε στον σταθμό, διεγράφη για έναν χρόνο από την ΕΣΗΕΑ.
3. Ο Ερντογάν δεν ήρθε ποτέ, αλλά... 
Πολλές εφημερίδες της Κυριακής 21 Ιουνίου 2009, με πρώτο «Το Βήμα», διέπραξαν μια μνημειώδη γκάφα. Στις πρώτες τουλάχιστον εκδόσεις τους, στα φύλλα δηλαδή που προορίζονται για περιοχές μακράν της πρωτευούσης, αναφέρονταν στη δήθεν συνάντηση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βεβαίως δεν έγινε καθώς ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ματαίωσε την τελευταία στιγμή την επίσκεψή του στην Αθήνα!  Το λάθος οφειλόταν στο ότι οι κυριακάτικες αρχίζουν να εκτυπώνονται από το πρωί του Σαββάτου αλλά η γκάφα του «Βήματος» ήταν μεγαλύτερη καθώς δημοσιεύθηκε και «ρεπορτάζ» για το τι (θα) έλεγαν μεταξύ τους οι δύο πρωθυπουργοί! 
4. Ο μαγνητοσκοπημένος Ψωμιάδης και ο live Αυτιάς
Στα μέσα Οκτωβρίου του 2009, ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Γιώργος Αυτιάς, μέσα από την πρωινή εκπομπή του στο Alter, συνομιλούσε και έθετε ερωτήματα στον (μόνιμο!) καλεσμένο του και Περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη. Μόνο, που όπως απεδείχθη, ο Αυτιάς δούλευε... ψιλό γαζί το τηλεοπτικό κοινό, καθώς συνομιλούσε με ένα βίντεο «κονσέρβα»! Θυμηθείτε το ξεκαρδιστικό σχετικό βίντεο από τους "Ράδιο Αρβύλα".

5. Τα Ιμια πόσα νησιά έχουν; 
Ιανουάριος 2009 και με αφορμή την... επέτειο από το περιστατικό των Ιμίων, το 1996, ο Σπύρος Καρατζαφέρης βγάζει πρωτοσέλιδο στην τότε εφημερίδα του, "Σφήνα" τον πομπώδη τίτλο "Ελληνική απόβαση στα Ίμια". Τι είχε γίνει; Ο δημοσιογράφος Γιώργος Χριστοδούλου εμφανίστηκε με την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα των Ιμίων και τις πρώτες ώρες η κυβέρνηση φοβήθηκε για διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε, ο Χριστοδούλου δεν είχε πάει στην επίμαχη βραχονησίδα αλλά σε μια άλλη, ονόματι «νησί του Σαρρή».
6. Το τρολ έγινε "αποκλειστικό"
Το 2010, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Αδέσμευτος Τύπος», Τάνια Μυλωνά, δημοσίευσε «αποκλειστικό» άρθρο με τίτλο «Ομαδικός γάμος 450 ζευγαριών στη Γάζα με νύφες 4, 5, 6 και 12 ετών!». Φυσικά το ρεπορτάζ συνοδευόταν από τη σχετική φωτογραφία. Η φωτογραφία ήταν πραγματική ωστόσο το περιεχόμενό της ήταν άλλο: ήταν δημιούργημα ενός Αμερικανού φανατικού χριστιανού και αντιισλαμιστή και τα κοριτσάκια δεν ήταν νύφες, αλλά... παρανυφάκια.
7. Συνελήφθη ο Αλέξης. Ποιος Αλέξης όμως;
Πριν μερικούς μήνες, στο πρωινό του Mega μεταδόθηκε σως μία από τις μεγαλύτερες γκάφες της ελληνικής τηλεόρασης που οφείλεται στο λεγόμενο "σούπερ". Κι αυτό διότι έγραφε "ΚΟΡΙΝΘΟΣ: ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ-ΑΕΚ". Και στους περίεργους καιρούς που ζούμε, το λάθος δεν θεωρήθηκε... λάθος. Για την ιστορία, ο Αλέξης Κούγιας είχε συλληφθεί. Λεπτομέρειες... 
8. Φλαμπουράρης, ο Ανθέλληνας
Πρόσφατα ήταν, μέσα Ιουνίου όταν στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ για τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης για ΜΗ αξιοπρεπή συμφωνία! Η αλήθεια είναι ότι πήγαν να γράψουν το "μια" και τους βγήκε το "μη". Μήπως ήξεραν κάτι, μωρέ;
9. Θέριεψαν, κατά φαντασίαν, οι φλόγες
Τον Ιούλιο του 2007 η εφημερίδα «Έθνος» δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδο θέμα τις μεγάλες πυρκαγιές της Αχαΐας, όπου εμφανίζονται τεράστιες φλόγες να ξεπηδούν προς τον ουρανό κι απελπισμένους ανθρώπους να προσπαθούν να τις σβήσουν. Ωστόσο, για κακή τύχη όποιου το επέλεξε, ακριβώς ίδια φωτογραφία είχε ήδη κυκλοφορήσει διαδικτυακά αλλά σ' αυτήν δεν εμφανίζονταν οι φλόγες. Λεπτομέρεια θα πείτε ή, το δημοσιογραφικό μότο "πολλοί θα το δουν λίγοι θα το καταλάβουν". Ωστόσο το "Εθνος"... εκτέθηκε.
10. Κουλούρια (και όχι 0-0)! 
Το γνωστό site koulouri έχει ρίξει πολλές... γκάφες στα κανάλια. Το 2013 είχε αναφέρει ότι χτίζεται υπερσύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο στο όρος Γκιώνα από αραβικά funds και ο ΑΝΤ1 την... πάτησε μεταδίδοντας τη σχετική "είδηση", διότι το ρεπορτάζ ήταν... έγκυρο, έστω και 15 ημέρες μετά! Αν θυμάστε, το ίδιο έγινε και πρόσφατα με την ΕΡΤ η οποία μετέδωσε, σε πρωινή εκπομπή, ότι συνελήφθησαν επιτήδειοι, οι οποίοι αποτελούν μέλη σπείρας, η οποία πωλούσε κομμένο χαρτί κουζίνας, ως χαρτί υγείας». Κλάμα... 
10 + 1. Μπόρχα, ο... ξεκ...ής!
Ε, ας θυμηθούμε και κάτι από αθλητικά! Με 5 γκολ σε 23 ματς τη σεζόν 2006-07 ο Φέλιξ Μπόρχα ούτε τα δίχτυα έσκισε ούτε... «ξεκώλιασε» τα σέντερ μπακ στην Ελλάδα, όπως είχε προβλέψει ο Νίκος Αλέφαντος σε μια από τις χιλιάδες συνεντεύξεις του στον Θέμη Σινάνογλου και στο "Φως των Σπορ", από κοντά και τα πομπώδη πρωτοσέλιδα και του "Πρωταθλητή"! 

1 σχόλιο:

  1. Απαλαχθηκαμε απο τα μουτρα κατι τυπων σαν τον πορνοσαλτε .Ηρθε και η δικη σας ωρα παλιοκουραδες. Ησυχασαμε απο τα μουτρα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή