Δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα ο δρόμος μιας κυβέρνησης που επιχειρεί να κάνει τομή στα συνήθη κρατούντα ήθη διακυβέρνησης ενός τόπου. Όταν μάλιστα μια τέτοια κυβέρνηση έχει ως κύριο κορμό ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ.
Η παραπληροφόρηση και το ψέμα οργιάζουν. Φήμες επί φημών και χοντράδες επί χοντράδων, που σύντομα αποδεικνύονται έωλες, προλαβαίνουν ωστόσο να κάνουν τη δουλειά τους. Να υποσκάψουν, όσο τους αναλογεί, την εικόνα και το έργο της κυβέρνησης.
Στον χώρο του πολιτισμού, υπάρχει πολλή δουλειά. Ως χώρος όπου κυριαρχεί το προσωπικό στοιχείο, η προβολή, ο ανταγωνισμός και η ανασφάλεια, τα λογής συμφέροντα βρίσκουν εύφορο έδαφος να ανθίσουν και να θεριέψουν τη διαπλοκή. Οι ημέτεροι των ημετέρων αποτελούν πάγια κατάσταση. Έχω βαρεθεί να ακούω διευθυντές θεάτρων ή διαφόρων πολιτιστικών οργανισμών ανερυθρίαστα να διακινούν σε υφισταμένους, δημοσιογράφους και εν γένει σινάφι πως «εγώ θα είμαι εδώ για πάντα» ή «θα είμαι εδώ και με τον επόμενο υπουργό και με την επόμενη κυβέρνηση». Τόσο καλά πιστεύουν πως τα έχουν τακτοποιήσει! Όταν όμως έρχεται η ώρα της αποχώρησης, αισθάνονται αδύναμοι και τότε καταφεύγουν στη βοήθεια ισχυρών με τους οποίους έχουν σχέσεις, στα φιλικά τους μέσα επικοινωνίας, στους συνεργάτες τους που είχαν ευεργετήσει. Στους περίφημους ημέτερους.
Όλα αυτά μου έρχονται στο νου διαβάζοντας τη συνέντευξη του πρώην γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της 27.2.2016, όπου δηλώνει: «Χειρίστηκα προσωπικά την υπόθεση του Γιώργου Λούκου».
Ο κ. Λούκος υπήρξε για δέκα χρόνια διευθυντής του «Ελληνικού Φεστιβάλ». Πριν ακόμα αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε έλεγχο που είχε πραγματοποιήσει, διαπίστωσε πρόβλημα διπλοπληρωμών 2.7000.000 ευρώ, για τις οποίες θεωρεί υπεύθυνο τον κ. Λούκο. Η ίδια εφημερίδα είχε δώσει (με στοιχεία) την είδηση. Το θέμα πια ήταν δημόσια γνωστό. Τι έπρεπε να κάνει ο υπουργός και οι βουλευτές; Να σιωπήσουν; Να κάνουν πως εκείνη την ημέρα δεν διάβασαν εφημερίδα; Ή να πουν αυτό που επαναλάμβαναν οι πρώην συνεργάτες του διευθυντή: «Είναι καλός καλλιτέχνης, δεν πειράζει, αφήστε τον απερίσπαστο στο έργο του»; Και αν έκαναν κάτι τέτοιο, δικαίως ο ελληνικός λαός δεν έπρεπε να σκεφθεί πως κουκουλώνουν μια κατάσταση; Πως κάνουν τα στραβά μάτια σε υποθέσεις ζημίας του Δημοσίου;
Ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς λοιπόν εζήτησε από το Γενικό Λογιστήριο το πόρισμα και ο γράφων εζήτησε σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή από τον υπουργό να στείλει το πόρισμα στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Από εκεί και πέρα, ενεργοποιήθηκε ένας μεγάλος αριθμός παλιών συνεργατών του κ. Λούκου, σοβαρών καλλιτεχνών, που στελέχωναν όλα αυτά τα τελευταία χρόνια τις παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών σε Επίδαυρο, Ηρώδειο και Πειραιώς, δημοσιογράφοι, ραδιοφωνικοί παραγωγοί και άλλοι πολλοί. Το τι άκουσε ο υπουργός, δεν λέγεται. Το ίδιο και οι συνεργάτες του, ακόμα και η ταπεινότητά μου. Μας απέδιδαν ποταπά κίνητρα. «Τον διώχνουν για να γίνει διευθυντής ο Παναγιώτης Δούρος» ή «τον έφαγε ο Σκουρολιάκος». «Η κομματίλα και τα σκυλιά του ΣΥΡΙΖΑ φταίνε». Ας είναι.
Διαβάζοντας τη συνέντευξη λοιπόν, παίρνει κανείς τις πληροφορίες του: « Ο θόρυβος προκλήθηκε εξ αιτίας μου» αναφέρει ο κ. Ρακιτζής. «Χειρίστηκα προσωπικά το θέμα». Ακόμα επισημαίνει πως «ο διευθυντής ενός δημόσιου οργανισμού δεν ήξερε τι υπέγραφε», για να καταλήξει: «καλώς αντικαταστάθηκε, κατά την γνώμη μου, άργησε να συμβεί».
Περίμενα (και περιμένω) λοιπόν, να εμφανισθούν όλοι αυτοί που ενεκάλεσαν τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση για το θέμα, να πάρουν εκ νέου θέση. Να διαψεύσουν τον πρώην γενικό επιθεωρητή (που δεν είναι και ΣΥΡΙΖΑ, απ' ό,τι γνωρίζει όλη η χώρα) ή να ζητήσουν μια αξιοπρεπή συγνώμη. Μάλλον θα περιμένω πολύ. Από έγκριτους δημιουργούς που μάζευαν υπογραφές, από θεωρητικούς της τέχνης, από δημοσιογράφους, από ραδιοφωνικούς παραγωγούς, από, από, από...
Μάλλον θα περιμένω πολύ. Πάρα πολύ...
* Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου