Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Τότε που οι γάτες (του ΔΟΛ) γουργούριζαν ευχαριστημένες!















 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη

 Ηταν Αύγουστος ζεστός με τα θερινά τμήματα της Βουλής να ιδρώνουν ψηφίζοντας νόμους και τροπολογίες της κυβέρνησης Σαμαρά.
Παρασκευή 1 Αυγούστου κατατέθηκε μεταμεσονύχτια στη Βουλή και Τρίτη 5 Αυγούστου ψηφίστηκε μέρα μεσημέρι η τροπολογία που τα έδινε όλα στους μεγάλους ιδιοκτήτες ΜΜΕ (βλ. «Εφ.Συν.», Στην υγειά των… Μπόμπολα -Ψυχάρη»).
Σε άσχετο νομοσχέδιο τέσσερις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης έσπευσαν να χαϊδέψουν τη γάτα.
Ενόψει των διαφαινόμενων αλλαγών και συγχωνεύσεων ομίλων και μέσων λόγω της επικείμενης κατάρρευσης των επιχειρήσεων του κλάδου (συνολικά χρέη τότε πάνω από 650 εκατ. ευρώ) η κυβέρνηση με ένα κείμενο 22 σελίδων, άλλαξε το μεγαλύτερο μέρος του πλαισίου για τα ΜΜΕ, αλλοίωσε τις ελάχιστες δεσμεύσεις που ίσχυαν για την αποφυγή «δεσπόζουσας θέσης», παρέτεινε το χαριστικό καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών και τις προσωρινές άδειες των ραδιοφωνικών σταθμών και έδωσε το ελεύθερο στους εργοδότες να μπορούν να χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό εξυπηρετώντας τις ανάγκες διαφορετικών Μέσων, απάλλαξε από το αγγελιόσημο διαφημιστικά μηνύματα συμφερόντων των ίδιων των επιχειρηματιών – ιδιοκτητών ΜΜΕ.
Τα διαφημιστικά μυνήματα της DIGEA χαρακτηρίστηκαν δημοσίου συμφέροντος και έκτοτε εκπίπτουν από την φορολόγηση κάθε είδους.
Μοναδικός στόχος ήταν να συνεχιστεί και να μεγαλώσει η κυριαρχία ελάχιστων επιχειρηματικών ομίλων στην ενημέρωση, ευνοώντας από τη μια τα ιδιοτελή συμφέροντα μιας χούφτας επιχειρηματιών, και από την άλλη τους (προεκλογικούς;) σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τον ασφυκτικό έλεγχο της ενημέρωσης και την ολοκληρωτική κυριαρχία της «ενσωματωμένης» στο σύστημα δημοσιογραφίας.
Με την ίδια τροπολογία τελείωσε και η «ανεξαρτησία» της ΝΕΡΙΤ που είχε κάνει σημαία ο Παντελής Καψής.
Σεισμός είχε γίνει στη Βουλή, με την τότε αντιπολίτευση να καταγγέλλει τα ρουσφέτια και την «ντροπολογία». Η είδηση δεν έπαιξε πουθενά!
Η ΕΣΗΕΑ έκανε 24ωρη απεργία ενώ κανένα μέσο δεν έγραψε και κυρίως δεν μετέδωσε το λόγο αυτής της απεργίας. Ακόμα και τα φιλοκυβερνητικά μέσα τότε έγραψαν ότι παραχωρήθηκαν τα πάντα στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ.
Δεν χρειάστηκαν ούτε μυστικές συναντήσεις ούτε επισκέψεις σε κανάλια ούτε τίποτα.  
Το πιάτο προσφέρθηκε κατακαλόκαιρο στους διαπλεκόμενους μιντιάρχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου