Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Το δίλημμα του νέου ηγέτη














http://www.efsyn.gr/arthro/dilimma-toy-neoy-igeti

Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. δεν έχει ηχηρό αντίκτυπο μόνο στο εσωτερικό του κόμματος, αφού επιβεβαιώνεται η κυριαρχία των «τζακιών» στην παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος ενός κόμματος κατεξοχήν αρχηγικού επιβάλλει, σε μεγάλο βαθμό, την πολιτική του θεώρηση σε ολόκληρο το κόμμα, επηρεάζοντας συνεπώς και την κεντρική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.
Οι θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, κρίνοντας από τις δεσμεύσεις του, αλλά και το πρόσφατο κυβερνητικό έργο του, κατατάσσονται αβίαστα στον χώρο του νεοφιλελευθερισμού:
 άκριτες ιδιωτικοποιήσεις, σμίκρυνση του δημόσιου τομέα με απολύσεις εργαζομένων, μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και την υγεία με επίκεντρο την είσοδο της αγοράς σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς.
Ωστόσο η στήριξη που του παρείχαν ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο σκληρός πυρήνας της «σαμαρικής» Ν.Δ. δημιουργεί πρόσθετες ιδεολογικές και πολιτικές δεσμεύσεις γι’ αυτόν.
Θα τις υπηρετήσει την «επόμενη μέρα» της Ν.Δ. ή θα απαλλαγεί από αυτές; 
Με άλλα λόγια, όσο και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ομνύει στην ανάγκη η Ν.Δ. να καταλάβει τον χώρο της Κεντροδεξιάς, θα προχωρήσει στη «ρήξη» με τους συμμάχους του, ώστε να απομακρυνθεί από τις σκληρές συντηρητικές έως και ακροδεξιές πολιτικές;
Ετσι κι αλλιώς, η κεντρική πολιτική διαμάχη ανάμεσα στους δύο ισχυρότερους πολιτικούς φορείς, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., θα λάβει τα χαρακτηριστικά μιας σύγκρουσης γύρω από τον δημόσιο χώρο.
Ποιο είναι το σχήμα που μπορεί να εξασφαλίσει την οικοδόμηση μιας στέρεης οικονομίας; Ποιο είναι το μείγμα που μπορεί να στηρίξει την κοινωνία; Ποιες είναι οι παρεμβάσεις ώστε το κράτος να είναι λειτουργικό, δημοκρατικό και αξιοκρατικό; Και στο κομματικό επίπεδο, πώς θα κινηθούν τα κόμματα που βρίσκονται ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα;
Ηδη, φαίνεται να λαμβάνουν θέσεις διάφοροι παράγοντες που εξυμνούν την ανάγκη για την απελευθέρωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ακόμα και από το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Το ζήτημα είναι εάν η σημερινή κυβέρνηση, που εκλέχθηκε με «σημαία» την απόκρουση της λιτότητας, έχει τα ιδεολογικά εργαλεία και την πολιτική ετοιμότητα να φέρει σε πέρας τις δεσμεύσεις της, μέσα σε ένα «ασφυκτικό» περιβάλλον στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου