Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Πρόστιμο 58 εκατ. ευρώ σε μεγάλο καναλάρχη για αδήλωτα ή γκρίζα εισοδήματα
































Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία αλλά 163 εκατ. ευρώ πρόσθετους φόρους βεβαίωσε μέσα σε μόλις ένα μήνα το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, σπάζοντας τα κοντέρ και ξετινάζοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων φιγουράρουν στις λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής.
Μάλιστα ανάμεσα στα «λαβράκια» που εντόπισαν οι ελεγκτές ήταν και μεγάλος επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης 
Περιμένοντας, πλέον, τη λίστα με τους 10.588 μεγαλοκαταθέτες που έφτασε στην Αθήνα από τη Βεστφαλία- Ρηνανία, αλλά και τα νέα. μαντάτα Φαλτσιανί, η υπηρεσία που αποτελεί την αιχμή του δόρατος- αν και υποστελεχωμένη- κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής, «γκάζωσε» το Δεκέμβριο, έτσι ώστε να πιάσει τους μνημονιακούς στόχους. Είναι ενδεικτικό ότι οι εισπράξεις πρόσθετων φόρων για το 2015 υπολογίζονται στα 62 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως το Δεκέμβριο που ήταν λίαν αποδοτικός κι ως εκ τούτου θεωρείται βέβαιο ότι θα καλυφθεί ο ετήσιος στόχος των 77 εκατ. ευρώ.
Ποιος είναι ο συνολικός απολογισμός; 


Μέσα στη χρονιά που πέρασε, το ΚΕΦΟΜΕΠ «έκλεισε» 488 υποθέσεις και βεβαίωσε πρόσθετους φόρους 415 εκατ. ευρώ (έναντι στόχου 325 εκατ. ευρώ), με το μέσο όρο ανά υπόθεση να διαμορφώνεται έτσι στις 850 χιλ. ευρώ, όταν το 2014 έκλεισαν, μεν, περισσότερες υπόθεσής (690) αλλά η βεβαίωση περιορίστηκε στα 290 εκατ. ευρώ, με το μέσο όρο ανά υπόθεση να διαμορφώνεται στις 420 χιλ. ευρώ. Τι έκανε τη διαφορά τη χρονιά που πέρασε; Η δυνατότητα ανοίγματος και ελέγχου των τραπεζικών λογαριασμών, αν και ακόμα υπάρχουν πολλά και σοβαρά τεχνικά εμπόδια στις έρευνες που αφορούν τις κινήσεις αυτών των λογαριασμών, τα οποία το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αντιμετωπίσει. 


Καμπάνες σε επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στα ΜΜΕ 
Από αυτές τις διαδικασίες ελέγχου προέκυψε και το λαβράκι. Μεγάλος επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ελέγχθηκε καθώς βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ ως εκπρόσωπος επιχειρήσεων. Η παράλληλη έρευνα που έγινε- και για τη συγκεκριμένη περίπτωση- με τα CDs των μεγάλων καταθετών έβγαλε το «λαβράκι» ήτοι αδήλωτα ή «γκρίζα» εισοδήματα για την περίοδο 2005- 2007. 

Πόσα χρήματα καλείται να πληρώσει
Η πρώτη «καμπάνα» ήταν 115 εκατ. ευρώ, ενώ το οριστικό ποσό που καλείται να πληρώσει ο εν λόγω επιχειρηματίας ανέρχεται στα 58 εκατ. ευρώ, αφού για τη διαφορά δεν ήταν σε αυτή τη φάση επαρκή τα στοιχεία. Όπως σημειώνουν, όμως, αρμόδιες πηγές, ο επιχειρηματίας δεν έχει ξεμπλέξει ακόμα, αφού η διαφορά από την αρχική «καμπάνα», δηλαδή τα 57 εκατ. ευρώ, δεν μπήκαν στο αρχείο αλλά παραπέμπονται στον τακτικό έλεγχο της περιόδου 2000- 2011, οπότε εκεί θα φανεί ποια από τα εισοδήματα που εντοπίστηκαν ήταν όντως «μαύρα».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου