Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Proud to be neoliberal (Υπερήφανος που είμαι νεοφιλελεύθερος)




































Συντάκτης: 


Την υπερηφάνεια του νεοφιλελευθερισμού αναλαμβάνει να υπερασπιστεί ο Πάσχος Μανδραβέλης, ο οποίος με άρθρο του στη χθεσινή «Καθημερινή» επιτίθεται και επικρίνει τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, κατηγορώντας τον ότι υιοθετεί μια ενοχική στάση απέναντι στην επάρατο Αριστερά.
Ο συλλογισμός που εξόργισε τον γνωστό σχολιαστή ήταν το δίλημμα που έθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ για τον δεύτερο γύρο της εσωκομματικής εκλογής:

Θέλουν μια νεοφιλελεύθερη Ν.Δ, η οποία θα πάει στο καθαρό, δημοκρατικό και ορθολογικό ιδεολόγημα του νεοφιλελευθερισμού, το οποίο ουσιαστικά, κοινωνικά και εκλογικά πατάει σε μια οικονομική αριστοκρατία, σε μια οικονομική ελίτ;

Ο Π . Μανδραβέλης καταλογίζει στον βουλευτή ότι, όπως και άλλοι, έχει εμποτιστεί «τόσο πολύ από τη ρητορεία της παλαβής Αριστεράς, που άρχισαν να αυτομαστιγώνονται διότι ακολουθούν την ιδεολογία που κέρδισε τον Ψυχρό Πόλεμο, πλούτισε τους λαούς της υφηλίου, έβγαλε από τη φτώχεια εκατομμύρια Κινέζων και Ινδών, έδωσε προοπτική σε χώρες που πληγώθηκαν από την κρίση».
Εδώ ο Μανδραβέλης συναντά τον Βορίδη, τον Αδωνι, τον Φαήλο, τον Μπαλτάκο και τον Χρύσανθο. Βασικό τους εργαλείο για την αντιμετώπιση της Αριστεράς είναι ο ισχυρισμός ότι είναι αυτή που ευθύνεται για όλα τα δεινά και τις παθογένειες των τελευταίων δεκαετιών. 
Και ναι μεν μπορεί να μην κυβέρνησε, αλλά είχε την ιδεολογική ηγεμονία, οπότε οι δικές της ιδέες λειτούργησαν σαν εμπόδιο στην πρόοδο και στην κατάκτηση των φωτεινών λεωφόρων του μέλλοντος.
Ηδη από την εποχή του ΛΑΟΣ ο κ. Βορίδης παρότρυνε τους (ακρο)δεξιούς να είναι υπερήφανοι για την παράταξή τους και να επιδοθούν στην κατάκτηση του τρίτου (ιδεολογικού αυτή τη φορά) γύρου του ακήρυχτου εμφυλίου πολέμου. «Στην Ελλάδα υπάρχει ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς, η Δεξιά το επέτρεψε και δεν έδωσε τις μάχες που πρέπει να δώσει» έλεγε πρόσφατα στον ΣΚΑΪ ο Μάκης Βορίδης (15 Οκτωβρίου).
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γνωστός δημοσιολόγος της «Καθημερινής»: 
«Δεν θα σηκώσει κεφάλι αυτός ο χώρος, όσο διάφορα στελέχη του ντρέπονται που είναι δεξιοί και προσπαθούν να διαγωνιστούν την παλαβή Αριστερά στη νεοφιλελευθεροφοβία».
Στη συνέχεια ο Μανδραβέλης επικρίνει τον Λάκη Λαζόπουλο, τον οποίο αποκαλεί «οργανικό κωμικό του ΣΥΡΙΖΑ» και κατηγορεί τον κ. Στυλιανίδη ότι χαριεντίζεται στις φωτογραφίες μαζί του. Και εδώ όμως ξεπατικώνει Βορίδη, ο οποίος σε εκδήλωση στις 27 Νοεμβρίου του 2014 έλεγε:
Ποιος είναι ο καλλιτέχνης με τη μεγαλύτερη επιρροή σήμερα στην Ελλάδα; Ο κ. Λαζόπουλος. Στρατευμένος άνθρωπος στην ιδεολογία της Ακρας Αριστεράς, αλλά όμως με τεράστια επιρροή. Αν αρχίσω να σας μετράω κομμουνιστές ζωγράφους, κομμουνιστές ηθοποιούς, κομμουνιστές ποιητές, κομμουνιστές τραγουδιστές, βλέπετε τον τρόπο που συγκροτείται η ιδεολογική ηγεμονία. Αυτοί παράγουν επιρροή. Παράγουν νομιμοποίηση.
Ο,τι και αν λέει ο κ. Μανδραβέλης για τον «παράδεισο» που έφτιαξε ο νεοφιλελευθερισμός στις χώρες όπου εφαρμόζεται (κάτι ξέρουμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα), η αλήθεια είναι ότι η εφαρμογή του συνδυάστηκε με τον κρατικό αυταρχισμό και τον ακρωτηριασμό των δικαιωμάτων. Κάποιοι ας είναι τουλάχιστον ειλικρινείς και ας μιλούν για την πρότασή τους με το όνομά της: νεοφιλελευθερισμός-βοριδισμός-αντικομμουνισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου