Εχει αρκετό δρόμο ώς τις 10 Ιανουαρίου η Ν.Δ. για να εκλέξει τον νέο της αρχηγό. Ναι μεν απομένουν μόλις 20 μέρες, αλλά οι διεργασίες παρασκηνίου σε αυτό το διάστημα, όπως όλα δείχνουν, δεν θα σταματήσουν ούτε λεπτό.
Ηδη από χθες από το περιβάλλον του κ. Μεϊμαράκη άφηναν να διαρρεύσει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι «νεοφιλελεύθερος», κάτι που δεν απέχει από την αλήθεια, μολονότι ο ίδιος θέλει να θεωρείται, όπως άλλωστε και ο μεταβατικός, μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ν.Δ., κεντροδεξιός.
Μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος της αναμέτρησης του πρώτου γύρου πάντως οδηγεί σε ορισμένα συμπεράσματα. Ο βέβαιος ηττημένος στις προχθεσινές εκλογές είναι ο πρώην αρχηγός της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς.
Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν εξέφρασε δημόσια την υποστήριξή του σε κανέναν από τους τέσσερις υποψηφίους, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι στήριζε κυρίως την υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα και δευτερευόντως του Αδ. Γεωργιάδη.
Ηττήθηκαν και οι δύο.
Ο έτερος πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έδειξε, από την άλλη μεριά, ότι τα ερείσματά του στον κομματικό μηχανισμό παραμένουν ιδιαίτερα ισχυρά. Η πρωτιά Μεϊμαράκη στον πρώτο γύρο, τον οποίο παρασκηνιακά υποστήριξε, το αποδεικνύει.
Γι’ αυτό και έχουν κάθε λόγο οι αντίπαλοι του κ. Μεϊμαράκη να μέμφονται τον Κ. Καραμανλή, κάτι που άλλωστε έκαναν δημόσια και οι τρεις -ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιο διακριτικά είναι η αλήθεια- με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Η εκλογική αναμέτρηση στη Ν.Δ. έδειξε ότι πρόκειται σε γενικές γραμμές για «τριχοτομημένο» κόμμα: καραμανλικοί, μητσοτακικοί, σαμαρικοί.
Ο νέος αρχηγός καλείται να συγκεράσει τις διαφορές ανάμεσά τους. Η αναμέτρηση απέδειξε ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι δεν προσπάθησαν να προβάλουν ιδεολογικο-πολιτικά προγράμματα, δεν αντιπαρατέθηκαν με ιδέες και επιχειρήματα.
Οι εσωκομματικές εκλογές έδειξαν ακόμη ότι το κόμμα που εμφανίζεται ως εν δυνάμει κυβέρνηση, χρειάζεται 48 ώρες για να βγάλει ένα έγκυρο αποτέλεσμα.
Ισως γιατί είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να αλληλοαμφισβητηθούν. Κι αυτό δεν είναι δείγμα υγείας. Ας σοβαρευτούν λοιπόν εκεί στη Συγγρού. Η χώρα χρειάζεται και αξιωματική αντιπολίτευση. Ετσι λειτουργεί η δημοκρατία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου