Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Σύμφωνο Συμβίωσης Ομοφυλόφιλων ή όχι;























Τελικά, τι είναι αυτό το περίφημο Σύμφωνο Συμβίωσης; Κάνει πράγματι διακρίσεις ευνοώντας κάποια κοινωνική ομάδα; Θα γίνει «λεσβοπουσταριό» η κοινωνία μας στις επόμενες γενιές; Έρχεται το «Σερνυκοθηλυκό»; Θα μας καβαλήσουν οι τερψίπρωκτοι;
Τόσα λέγονται και τόσα γράφονται γι’ αυτό το περίφημο σύμφωνο συμβίωσης. Άλλοι κραυγάζουν, άλλοι επευφημούν και το όλο θέμα επικεντρώνεται γύρω από την ΛΟΑΤ «κοινότητα». Υπό αυτό πρίσμα το είδαμε και το αναλύσαμε σε προηγούμενο κείμενο, τονίζοντας και τι ακριβώς είναι αυτό το επιπλέον που εισάγεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο:
Η επέκταση και στα ομόφυλα ζευγάρια και η εξίσωση με τα δικαιώματα συζύγων στο κληρονομικό δίκαιο.
Αυτό και μόνο. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.
-Τώρα, δεν ξέρω πόσοι προσέξανε τον όρο:
ομόφυλα ζευγάρια
Και πόσοι είναι αυτοί που ξέρουν τι σημαίνει. Την διαφορά δηλαδή ανάμεσα στις έννοιες: «ομόφυλος» και «ομοφυλόφιλος».
Διαβάζοντας τα όσα γράφονται, αυτά που αναπαράγουν τα ΜΜΕ, τις θέσεις πολιτικών κομμάτων και θρησκείας, μα και τα διάφορα σχόλια και status ανθρώπων «της διπλανής πόρτας», είναι παραπάνω από εμφανές πως το 99% το αγνοεί.

-Μάθημα ελληνικής γλώσσας λοιπόν:

ομόφυλος

Επίθετο
ομόφυλος, -η, -ο
που ανήκει στην ίδια φυλή με κάποιον άλλον.
Παράδειγμα:: Ένας Έλληνας σκότωσε με μαχαίρι έναν ομόφυλό του (σύνηθες θέμα σε άρθρα αμερικάνικων εφημερίδων στις αρχές του προηγούμενου αιώνα).
αντώνυμα: αλλόφυλος
που έχει το ίδιο βιολογικό φύλο με κάποιον άλλον
που αναφέρεται σε άτομα του ίδιου βιολογικού φύλου
Παράδειγμα: ο Άρειος Πάγος ακύρωσε τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών που τέλεσε ο δήμαρχος Τήλου.
αντώνυμα: ετερόφυλος
Όσον αφορά το συγκεκριμένο, το Σύμφωνο Συμβίωσης, η αναφορά είναι στο πρώτο, δηλαδή εκείνος (ο άνθρωπος) που έχει το ίδιο βιολογικό φύλο με κάποιον άλλον. Όλοι μας δηλαδή!

ομοφυλόφιλος

Είναι εκείνος (ο άνθρωπος) που έλκεται σεξουαλικά από άτομα του ίδιου φύλου. Ο όρος συνήθως αναφέρεται σε ομοφυλόφιλους άνδρες, ενώ όσον αφορά τις ομοφυλόφιλες γυναίκες χρησιμοποιείται ο όρος λεσβία (αν και δεν είναι πανάκεια). Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται και ο όρος: «ομοερωτικά».
Πιο απλά κοινώς, σημαίνει φίλος (σεξουαλικά) του ίδιου φύλου. Αυτό που αναφέρεται στην επαναφορά της λέξης είναι ομόφυλος + φίλος.
Για την πιθανή παρερμηνεία δεν «ευθύνεται» η λέξη ομόφυλος, αλλά η λέξη φύλο, που μπορεί να σημαίνει και φυλή. Οπωσδήποτε, η πλήρης ερμηνεία μιας λέξης δεν δίνεται στον τομέα -ετυμ-, όσο κι αν η ετυμολογία βοηθάει στην κατανόησή της.

Το ομόφυλος λοιπόν, είναι όχι ακριβώς παράγωγο, μα ευρύτερη έννοια του «ομοφυλόφιλος». Δύο ομόφυλα άτομα που επιζητούν ένα σύμφωνο συμβίωσης δεν είναι και κατ’ ανάγκη ομοφυλόφιλο ζευγάρι και ούτε μπορεί να συγκαταλέγεται εκεί.
Το δε νομοσχέδιο, είναι σαφέστατο ως προς τον ορισμό, πέραν πάσης αμφιβολίας και διαστρέβλωσης:
66
Αυτό δηλαδή που πέρασε στην βουλή την 23η Δεκέμβρη 2015, είναι «Σύμφωνο Συμβίωσης Ομόφυλων Ζευγαριών» και όχι «Σύμφωνο Συμβίωσης Ομοφυλόφιλων Ζευγαριών«.
Είχαμε δηλαδή, έστω και φωτογραφικά και περισσότερο για εξυπηρέτηση του ιδίου του κράτους, μια αυτονόητη και απολύτως ανθρώπινη προσθήκη.
Βιολογικά ομόφυλοι είμαστε όλοι καθώς ομόφυλος (άνθρωπος) είναι αυτός που έχει το ίδιο βιολογικό φύλο με κάποιον άλλον.
Σε κανένα σημείο, σε καμία παράγραφο, δεν ευνοεί και ούτε καν απευθύνεται σε κάποια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, αφού ομόφυλοι είμαστε άπαντες.
Επεκτείνεται δηλαδή, ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνει όλους τους πολίτες. Και για να το εξηγήσουμε αυτό καλύτερα, με λίγα παραδείγματα που είναι οικεία και συμβαίνουν εκεί έξω:

1. Μια γυναίκα που χώρισε με τον άντρα της, πηγαίνει με το παιδί της, στο σπίτι μιας χήρας / ανύπαντρης φίλης της και συγκατοικούν (λόγω οικονομικής ανάγκης και αλληλοβοηθείας)
2. Δυο παιδικές/οι φίλες/οι, σε κάποια προχωρημένη ηλικία, μην έχοντας κάποιον άλλον, αποφασίζουν να μείνουν μαζί σε κοινή στέγη για αλληλοβοήθεια.
Θα μπορούσαμε να βάζαμε ένα κατεβατό ακόμα από περιπτώσεις, μα είναι σαφή και οικεία τα πιο πάνω παραδείγματα στους περισσοτέρους.
Είναι προφανές και απλή λογική πως αυτά τα δύο άτομα δεν είναι κατ’ ανάγκη ομοφυλόφιλο ζευγάρι. Κάλλιστα, αντί για ομόφυλοι, θα μπορούσαν να είναι και ετερόφυλοι.
Το νομοσχέδιο δηλαδή, έκανε και την απαραίτητη – αυτονόητη – διευκρίνιση για τα ομόφυλα ζευγάρια (όχι κατ’ ανάγκη ερωτικά, άλλωστε το κράτος δεν έχει κανένα λόγο σε αυτό και μέχρι τώρα δεν το κάνει).

Πιο απλά ακόμα:

Σαν άνθρωποι ΟΛΟΙ αποκτήσαμε ένα δικαίωμα νομικά κατοχυρωμένο. Το αν κάποιοι από μας θα το χρησιμοποιήσουν, είναι αποκλειστικά δικό τους θέμα και καθαρά προσωπικό. Και αν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο κάνουν χρήση και ομοφυλόφιλα ζευγάρια, και πάλι είναι κάτι που αφορά φυσικά τους ίδιους και αποτελεί προσωπικό δεδομένο.

Προσωπικό σχόλιο:

Αν το σκεφτείτε, οι ομοφυλόφιλοι άνθρωποι δεν έχουν στο μέτωπό τους κάποια ταμπέλα ή άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό για την σεξουαλική τους προτίμηση. Δεν έχουν τίποτα αναγνωρίσιμο και αν οι ίδιοι δεν το κάνουν γνωστό, ενδέχεται να μην γίνει καν αντιληπτό. Άπαντες έχουμε καθημερινή επαφή με ομοφυλόφιλους παντού, σε εργασιακούς χώρους, στην ίδια πολυκατοικία, στον ίδιο σύλλογο, κλπ. Είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι όπως όλοι, με ανησυχίες, προβλήματα, όνειρα, προσδοκίες, όπως κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως χρώματος και φυλής.
Συνεπώς, είναι ανόητο (για να το πω όσο πιο κομψά γίνεται) να αναφέρεται πως έχουν ξεχωριστά δικαιώματα από τους ετεροφυλόφιλους. Στην πραγματικότητα, είναι παράλογο, είναι φασιστικό, να αντιμετωπίζονται ως διαφορετικά άτομα.

Και για να το κάνω ακόμα πιο συγκεκριμένο, εικόνες τέτοιου στυλ και ύφους, σαν την παρακάτω, τα μόνα που επιβεβαιώνουν είναι τα εξής:
1. Έλλειψη παιδείας. Κοινωνικής και μορφωτικής.

2. Έλλειψη γνώσης της πραγματικότητας και επιρρεπείς ανθρώπους που χειραγωγούνται κατά βούληση, έχοντας όμως την εντύπωση πως εκφράζουν δικές τους απόψεις και ιδέες.

Screenshot
Γιατί;
Αφ’ ενός, το να ντύνεις το παιδάκι τσολιαδάκι ή όπως αλλιώς (αποκριές και επετείους) είναι ακριβώς το ίδιο με την πιο πάνω εικόνα.
Προσωπικά είμαι αντίθετος στην χρησιμοποίηση παιδιών για το όποιο μήνυμα.
Προφανώς, αν ντύνεις κάπως το παιδάκι, δεν σημαίνει πως όταν μεγαλώσει θα γίνει τσολιάς ή Batman ή Πριγκίπισσα της Νύχτας, σωστά;

Αφ’ ετέρου, το «δίλημμα» που θέτει η εικόνα είναι και μια πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας που επιθυμεί να ζει με προκάτ αντιλήψεις και  νοοτροπίες, εφαρμόζοντάς τις ως πράξεις ζωής.
Φυσικά και το «μήνυμα» που περνάει είναι ρατσιστικό, ομοφοβικό και μισανθρωπικό.
Δεν είναι ανάγκη να ψηφίζεις Ναζί Αυγή για να είσαι φασίστας. Τα παραπάνω, μαζί με τον εθνικισμό, είναι πυλώνες του φασισμού.

Και γι’ αυτό ακριβώς απευθύνονται σε ανθρώπους χαμηλού νοητικού επιπέδου, δίχως κοινωνική μόρφωση και με χειραγωγήσιμα ιδεολογήματα που τα θεωρούν ως δικές τους απόψεις, μάλιστα και ως ιδεολογία!
Αρκετά κράτη αρνούνται στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα του γάμου. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα σε κράτη με ισχυρές Εκκλησίες που ελέγχουν το γάμο και που δεν αποδέχονται τους ομοφυλόφιλους όπως συμβαίνει στην Ρωσία, στην Σερβία, στην Ελλάδα και αρκετά άλλα Κράτη. Σε ορισμένα κράτη έχει θεσπισθεί νομικά κάποιο είδος αστικής σύμβασης ή συμφωνητικού προσωπικής ένωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων με τα περισσότερα από τα δικαιώματα του γάμου (όπως για παράδειγμα την κληρονομιά), σε άλλα κράτη κάποια μορφή νομικά αναγνωρισμένης συμβίωσης με πιο περιορισμένα δικαιώματα, ενώ άλλα κράτη αναγνωρίζουν όλα τα ζευγάρια που συγκατοικούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και τους προσφέρουν προνόμια υποστήριξης, ανεξάρτητα από το φύλο και το είδος της σχέσης τους.
Νομίζω, δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση, το γιατί κάτι τόσο αυτονόητο έγινε αντικείμενο πολιτικών παιχνιδιών, πιέσεων και εκβιασμών. Βλέποντας πως σε αυτά εμπλέκονται πρωτίστως εξουσία και εκκλησία, δηλαδή «κράτος» και «παρακράτος», είναι αντιληπτό και το γιατί.
– Ας κλείσουμε όμως, με μια ευχάριστη νότα που… ουπς! Δεν απέχει στο ελάχιστο από τα όσα λένε οι «κάλοί χριστιανοί, οι καθώς πρέπει οικογενειάρχες, οι φιλήσυχοι αστοί»:

[ps: για τον Ριζοσπάστη, είναι απλά μια ακόμα «αγωνιστική» Τετάρτη]

Screenshot89866Screenshot-1
[για το Kollect, Κιμ ο Κουμποκράτορας]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου