Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ




 































Ισπανία: Πολιτικοί "ροκ-σταρ" κρίνουν το μέλλον της χώρας








 http://www.antinews.gr/action.read/kosmos/ispania-politikoi-rok-star-krinoun-to-mellon-tis-xoras/5.103883

Ο ένας έχει αλογοουρά και φορά δερμάτινα βραχιόλια, ο άλλος φοράει λεπτές γραβάτες και σακάκια hipster. Ο ένας είναι από τη Μαδρίτη, ο άλλος από τη Βαρκελώνη. Ο ένας υπόσχεται να τερματίσει την εποχή της λιτότητας, ο άλλος σχεδιάζει να απελευθερώσει τις αγορές. Ωστόσο, παρά τις διαφορές τους, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και ο Αλμπερτ Ριβέρα έχουν κάτι κοινό: εκατομμύρια ψηφοφόροι τους θεωρούν σημαιοφόρους της πολιτικής αλλαγής στην Ισπανία - και πρόκειται να υποστηρίξουν τα νεοσύστατα κόμματά τους στις γενικές εκλογές της χώρας την Κυριακή.
Ο Ιγκλέσιας, ηγέτης του "αντικαθεστωτικού" Podemos, και ο Ριβέρα, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Ciudadanos, αναμένεται να κερδίσουν το 17-19 τοις εκατό των ψήφων ο καθένας. Μαζί, οι νεοφερμένοι είναι πιθανό να ελέγχουν περίπου το ένα τρίτο των εδρών στο επόμενο ισπανικό κοινοβούλιο - βάζοντας ένα τέλος σε τρεις δεκαετίες πολιτικής κυριαρχίας από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα και το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό. Επιφυλάσσοντας μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, οι δύο άνδρες θα έχουν ζωτικό λόγο στο ποιος θα κυβερνά την Ισπανία μετά τις 20 Δεκεμβρίου.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τόσο το Podemos όσο και το Ciudadanos αντλούν την εκλογική δύναμή τους από την ίδια αίσθηση απογοήτευσης και οργής των ψηφοφόρων με τα παραδοσιακά κόμματα της Ισπανίας. Η πρόσφατη οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς, όχι μόνο έχουν διαβρώσει τη δημόσια πίστη στο ΡΡ και τους Σοσιαλιστές, αλλά και δημιούργησαν ζήτηση για νέα πολιτικούς παράγοντες. Σύμφωνα με τα λόγια του Χόρχε Γκαλίντο, συντάκτη της ιστοσελίδας Politikon, το Podemos και το Ciudadanos έχουν προσφέρει στους ψηφοφόρους "δύο διαφορετικές γεύσεις της αλλαγής" για την Ισπανία.
Κατά την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ιγκλέσια και ο Ριβέρα έχουν "οργώσει" τη χώρα, γεμίζοντας αθλητικούς χώρους και αίθουσες συναυλιών και πυροδοτώντας σκηνές θαυμασμού που συνήθως προορίζονται για ροκ σταρ. Ο ηγέτης του Podemos, ειδικότερα, συγκεντρώνει τεράστια πλήθη όπου κι αν εμφανίζεται. Την Κυριακή το βράδυ, ενώπιον 10.000 θεατών σε ένα γήπεδο τένις της Μαδρίτης, ο Ιγκλέσιας, εμφανώς συγκινημένος, αναφώνησε: "Τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα είναι μόνο ένα νομοθετικό σώμα. Θα είναι η αρχή μιας νέας εποχής". Ο κόσμος, όπως πάντα, απάντησε κραυγάζοντας "Si, se Puede" (Ναι, μπορούμε).
Ο Ριβέρα έχει είναι πιο χαμηλών τόνων, αλλά επίσης έχει ενθουσιάσει το ισπανικό εκλογικό σώμα με τρόπους που έχουν ξεφύγει από τα κόμματα του κατεστημένου. Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις και έρευνες, ο ηγέτης του Ciudadanos έχει αναγνωριστεί επανειλημμένα ως ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη χώρα. Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στον καλοχτενισμένο πρώην δικηγόρο και πρωταθλητή κολύμβησης ως τον "τέλειο γαμπρό".
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ιγκλέσια και ο Ριβέρα έχουν σχηματίσει μια συμβιωτική σχέση. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι δύο άνδρες αντιμετώπισαν ο ένας τον άλλον σε μια σειρά τηλεοπτικών συναντήσεων και δημοσίων συζητήσεων. Έχουν ανταλλάξει χειραψίες και αγκαλιές - και προσπάθησαν όσο το δυνατόν σκληρότερα να στρέψουν τα πυρά τους όχι ο ένας έναντι του άλλου, αλλά ενάντια στο ΡΡ και τους Σοσιαλιστές. Οι αναλυτές λένε ότι η ταύτισή τους υποστηρίζεται τόσο από πολιτικούς υπολογισμούς όσο και από την κατανόηση λόγω ηλικίας: Και οι δύο γεννήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970 (ο Ιγκλέσιας είναι 37, ο Ριβέρα 36), πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν άμεση εμπειρία ούτε από τη δικτατορία του Φράνκο ούτε από τη δύσκολη μετάβαση της Ισπανίας στη δημοκρατία.
"Και οι δύο είναι πρόθυμοι να σπείρουν την ιδέα στο μυαλό των ψηφοφόρων ότι αυτές οι εκλογές είναι ένας ανταγωνισμός μεταξύ του παλιού και του νέου. Αλλά δεν ανταγωνίζονται για τους ίδιους τους ψηφοφόρους. Έτσι έχει νόημα το να διαμορφώσουν μια στρατηγική συμμαχία", λέει ο Πάμπλο Σιμόν, ένας καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης. Σε ορισμένους κρίσιμους τομείς, τα δύο κόμματα έχουν μια κοινή προοπτική: και το Podemos και το Ciudadanos θέλουν να μεταρρυθμίσουν το ισπανικό σύνταγμα, να αναμορφώσουν το εκλογικό σύστημα της χώρας και να αποπολιτικοποιήσουν τη δικαιοσύνη και τη γραφειοκρατία. Και οι δύο έχουν θέσει την καταπολέμηση της διαφθοράς στο επίκεντρο της εκστρατείας τους. Περιέργως, τόσο ο Ιγκλέσιας όσο και ο Ριβέρα αρέσκονται στο να επικαλούνται τη Δανία ως πρότυπο για την Ισπανία.
Σαφείς όμως είναι και οι διαφορές τους. Οι ιδρυτές του Podemos ως επί το πλείστον προέρχονται από την Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και τον κόσμο του αριστερού ακτιβισμού. Οι ηγέτες του Ciudadanos άρχισαν τη σταδιοδρομία τους τυπικά στον ιδιωτικό τομέα - ωθώντας τον Ιγκλέσιας να κοροϊδεύει την ομάδα ως "το κόμμα του Ibex-35" -του χρηματιστηριακού δείκτη της Ισπανίας. "Σε οικονομικούς όρους, το Ciudadanos ακολουθεί σημαντικά την παράδοση των άλλων ευρωπαϊκών φιλελεύθερων κομμάτων: θέλουν να ελαχιστοποιήσουν το ρόλο του κράτους και απορρίπτουν την ιδέα της βιομηχανικής πολιτικής. Το Podemos θέλει το κράτος να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην οικονομία και απευθύνει έκκληση για τον τερματισμό, ακόμη και την αντιστροφή των ιδιωτικοποιήσεων", λέει ο Σιμόν.
Το Ciudadanos είναι το παλαιότερο από τα δύο κόμματα, αλλά περιορίστηκε αρχικά στην περιοχή της Καταλονίας. Κατέβηκε στις εθνικές μόλις το περασμένο έτος - εν μέρει εμπνευσμένο από το παράδειγμα που έθεσε το Podemos. "Στο Podemos διοχετεύτηκε το πρώτο κύμα της πολιτικής αγανάκτησης. Αυτό που έκανε ήταν να επιστρέψει σε ένα απογοητευμένο εκλογικό σώμα την ιδέα της ψήφου", λέει ο Αλμπέρτο Πεναντές, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα.

Το Podemos, υποστηρίζει, άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για το Ciudadanos - ενθαρρύνοντας τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους να επανασυνδεθούν με την πολιτική, και δείχνοντας τη βιωσιμότητα της εναλλακτικής πολιτικής λύσης στο ΡΡ και τους Σοσιαλιστές. Όποιο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα της Κυριακής, τόσο ο Ιγκλέσιας όσο και ο Ριβέρα λένε ότι είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν την ισπανική πολιτική για τα καλά. όπως δήλωσε ο ηγέτης του Ciudadanos αυτή την εβδομάδα: "Δεν τα περάσαμε όλα αυτά για να μείνουν ίδια τα πράγματα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου