Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Αλέξη, πώς θα καταπολεμήσεις τη διαφθορά όταν εξαναγκάζεις σε παραίτηση αυτόν που ερευνά ζημιές €580 εκ;






















 




















 
 
Μετά από αυτόν τον τεράστιο τίτλο, ας πάμε λίγο πίσω στο χρόνο, όχι μακριά, στις 4 Αυγούστου. Διαβάζουμε στις εφημερίδες της ημέρας τις μεγαλόστομες ραδιοφωνικές δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για τον μεγάλο σχεδιασμό της πάταξης της φοροδιαφυγής.
Την επόμενη μέρα, στις 5 Αυγούστου, ο ίδιος άνθρωπος ζητάει χωρίς αιτιολογία την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, Δημήτριου Κλούρα. Ο Κλούρας ερευνά διάφορες υποθέσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η πώληση 28 ακινήτων του δημοσίου μέσω ΤΑΙΠΕΔ και η επαναμίσθωσή τους με επαχθείς μισθωτικούς όρους”σύμφωνα με τους εισαγγελείς που άσκησαν δίωξη για κακουργήματα κατά τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και άλλων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ. Οι εισαγγελείς υπολογίζουν τη ζημιά εις βάρος του δημοσίου σε €580 εκ., κάτι παραπάνω από μισό δισ. δηλαδή.
Για να καταλάβετε το μέγεθος του ποσού, το 2013 καταργήθηκαν 87 νηπιαγωγεία και 31 δημοτικά, ενώ συγχωνεύθηκαν άλλα 39 σχολεία, για να εξοικονομηθούν €228.000. Πόσες φορές χωράει το 228.000 στο 580.000.000; 2.544!
Οι δύο εταιρείες που αγόρασαν τα ακίνητα είναι η Eurobank Properties (πλέον Grivalia Properties – εδώ οι μέτοχοί της) και η ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία (εδώ η μετοχική της σύνθεση). Ο Δημήτριος Κλούρας, λοιπόν, ξεκίνησε έρευνα για το θέμα, την οποία θα ολοκλήρωνε μέσα στον Αύγουστο, όπως είχε κάνει γνωστό εγγράφως στον Αλεξιάδη. Λόγω της εξαναγκαστικής του παραίτησης, ωστόσο, δεν πρόλαβε να βγάλει το πόρισμα και έτσι δεν έχουμε μάθει τίποτα για το θέμα.
Ο Κλούρας έγραψε μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή παραίτησης, η οποία αξίζει να διαβαστεί ολόκληρη μιας και μιλάει για πολλά παθογόνα χαρακτηριστικά του ελληνικού δημοσίου. Παραθέτω το πιο χαρακτηριστικό:
“Επέστησα αρμοδίως την προσοχή στο μείζον ζήτημα της ετήσιας απώλειας εσόδων και ρευστότητας για το ελληνικό Δημόσιο πολλών εκατομμυρίων ευρώ, όταν, από παρεμπίπτουσα έρευνα, διεπίστωσα, ότι, από ενδεχόμενη κακή ή καθυστερημένη ενημέρωση αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, συνεχίζονται να καταβάλλονται επί έτη σε συνταξιοδοτηθέντες υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, πέραν της συντάξεώς τους, οι μισθοί, τους οποίους ελάμβαναν, όταν ήταν ακόμη εν ενεργεία υπάλληλοι! Η απώλεια εσόδων ήταν τρομακτική και ξεπερνούσε τα τρία εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2014 μόνο για το Υπουργείο Οικονομικών.
Για δε το πρώτο εξάμηνο του έτους 2015 η απώλεια εσόδων ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο ευρώ. Η ίδια κατάσταση πιθανόν να ισχύει και σε άλλα Υπουργεία. Ελπίζω το ζήτημα αυτό να έχει πλέον διευθετηθεί.”
Απώλεια που κανένας άλλος μέσα στα 5 χρόνια Μνημονίου δεν κατάφερε να εντοπίσει, αλλά την εντόπισε ο κύριος Κλούρας μέσα σε 5 μήνες.
Στην ίδια επιστολή, διαβάζουμε και κάτι που μας δίνει μια ιδέα γιατί μπορεί ο Δημήτριος Κλούρας να θεωρήθηκε εμπόδιο και να απομακρύνθηκε:
“Η ανησυχία μου ενισχύεται από το γεγονός, ότι γίνονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις, ερήμην της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και των εμπειρότατων στελεχών – υπαλλήλων της. Οι όποιες διαπραγματεύσεις σχετικά με τη Δημόσια Περιουσία εμπλέκουν αποκλειστικά το Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. Πλην όμως, εάν είναι να επαναληφθούν φαινόμενα ετεροβαρών για το Δημόσιο συμβάσεων, όπως αυτές των 28 ακινήτων, που ανήκαν στο Δημόσιο, καθώς και άλλων, που δεν έχει νόημα να τις απαριθμήσω, τότε η ζημία για το ελληνικό Δημόσιο θα είναι μεγίστη και ενδεχομένως μη αναστρέψιμη.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποφευχθεί η υποθήκευση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας, πολλώ δε μάλλον, όταν έχει ομολογηθεί, ότι τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται ενδέχεται να μην αποδώσουν τα αναμενόμενα. Πρέπει, επίσης, να μην αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο τα αστικά ακίνητα με τις παράκτιες – παρόχθιες και δασικές εκτάσεις της χώρας (υγρότοποι, δασικές εκτάσεις, κλπ), καθώς και με τις κατάλληλες για αγροτικές καλλιέργειες εκτάσεις του Δημοσίου. Αυτές οι εκτάσεις, οι οποίες διέπονται από ειδικό προστατευτικό καθεστώς και παράλληλα αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, πρέπει να εξαιρούνται από κάθε είδους εκποίησης και να επιλέγεται η μορφή της ήπιας ανάπτυξης.
Ίσως δεν έχει γίνει αντιληπτό, αλλά η Δημόσια Περιουσία, δύναται να αποτελέσει μοχλό μεγάλης ανάπτυξης για τη χώρα μας, χωρίς καν να επιλεγεί η άρον άρον εκποίησή της. Το δε μεγάλο πλεονέκτημα των εσόδων, που προέρχονται από την προστασία, ανάδειξη και ορθή αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, είναι, ότι αυτά δεν θα προέρχονται από τη φορολογία των πολιτών.”
Το Μέγαρο Μαξίμου δεν σχολίασε την εξαναγκαστική παραίτηση απ’ όσο ξέρω, ενώ δεν έγινε θέμα ούτε από την παραδόξως αγαπητή σε πολλούς Ζωή Κωνσταντοπούλου ούτε από δημοσιογράφους ούτε από άλλα κόματα. Γιατί άραγε; Γιατί όλος αυτός ο κόσμος αδιαφόρησε για την απομάκρυνση ενός ανθρώπου που ήταν έτοιμος να βγάλει πόρισμα για μια τόσο υψηλή ζημιά εις βάρος του Δημοσίου;
τραγική ειρωνεία είναι ότι 12 μέρες αργότερα, διορίστηκε νέος γ.γ. Δημόσιας Περιουσίας, και στους στόχους που έθεσε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης ήταν:
“Η πλήρης διερεύνηση καταγγελιών και ατασθαλιών που σχετίζονται με την Δημόσια Περιουσία”
Γιατί, λοιπόν, Αλέξη, παραιτήσατε τον Κλούρα; Τι δεν έκανε καλά; Να ξέρεις ότι, μέχρι να πάρω μια απάντηση, θα ακούω με διπλή δυσπιστία τα όσα λες για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου