Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

12 ώρες υπουργός ο Καμμένος, 4 ημέρες ο Ράπανος το 2012... πριν έρθει ο Στουρνάρας


 










 

 






Με την χθεσινοβραδυνή του (αναγκαστική) παραίτηση από τη θέση του υφυπουργού Δικτύων και Μεταφορών, ο Δημήτρης Καμμένος έγινε ίσως ο υπουργός με τη συντομότερη θητεία, τουλάχιστον στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Υπάρχει ωστόσο κι η περίπτωση του Βασίλη Ράπανου, του τραπεζικού και καθηγητή που τον Ιούνιο του 2012 είχε επιλεγεί από τους Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη για τη θέση του υπουργού Οικονομικών αλλά... ασθένησε κι αντικαταστάθηκε από το Γιάννη Στουρνάρα.
Ήταν Πέμπτη 21 Ιουνίου του 2012, τέσσερις ημέρες μετά τις επαναληπτικές εκλογές της 17ης, όταν ανακοινώθηκε από την τότε συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη (φώτο) το όνομα του Βασίλη Ράπανου για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Δεν είχε προλάβει να ορκιστεί και την επομένη έγινε γνωστό πως εισήχθη στο ιδιωτικό θεραπευτήριο "Υγεία" με το εξής ανακοινωθέν: "Ο κ. Βασίλειος Ράπανος εισήχθη σήμερα 22/6/2012 εκτάκτως στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ  λόγω έντονων κοιλιακών πόνων, ιλίγγων, ναυτίας, εφιδρώσεων και καταβολής. Η κατάσταση του έχει σταθεροποιηθεί. Θα υποβληθεί στις δέουσες εξετάσεις για τη διακρίβωση των αιτίων της κατάστασης του". Το βράδυ της επόμενης Δευτέρας 25 Ιουνίου δημοσιεύτηκε στον ηλεκτρονικό Τύπο πως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ θα είναι ο Γιάννης Στουρνάρας.
Προφανώς κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως ο κ. Ράπανος δεν είχε όντως ασθενήσει τότε, ούτε καν πως η σοβαρότητα της ασθένειάς του δεν ήταν τέτοια που θα τον εμπόδιζε να ανταπεξέλθει στα απαιτητικά καθήκοντα της θέσης. Εξάλλου, ο αντίλογος σε όποιον... καχύποπτο σκέφτεται πως ο Βασίλης Ράπανος αντικαταστάθηκε επειδή κάποια κέντρα επιρροής προτιμούσαν το Στουρνάρα, λέει πως ο Βασίλης Ράπανος είχε παρόμοιο προφίλ με το μετέπειτα τσάρο της Οικονομίας και οι πιθανότητες να εφαρμόσει διαφορετική πολιτική ήταν εξαιρετικά λίγες. Ωστόσο η ιστορία γράφεται από τα γεγονότα:
Ο Γιάννης Στουρνάρας έγινε ο υπουργός Οικονομικών που όχι μόνο εφάρμοσε το 2ο μνημόνιο Παπαδήμου με μεγάλη... προθυμία πετσοκόβοντας εισοδήματα και δικαιώματα εργαζομένων αλλά το έκανε σε αγαστή συνεργασία με το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε του οποίου είχε γίνει ο τέλειος εκπρόσωπος στην Ελλάδα. Το "forget it Yiannis" που λέγεται ότι είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών όταν ο Έλληνας ομόλογός του... τόλμησε να ζητήσει κάποιες ελαφρύνσεις, έχει μείνει ως χαρακτηριστική ατάκα της γερμανικής ηγεμονίας αλλά και της... απόλυτης αδυναμίας για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση Σαμαρά.
Η περίπτωση του Γιώργου Βερνίκου: Υφυπουργός για 5 ημέρες λόγω... offshore
Την επομένη από την ανακοίνωση της υπουργοποίησης Στουρνάρα, είχαμε την αναγκαστική παραίτηση του διορισμένου στη θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας, Γιώργου Βερνίκου. Κι αυτό διότι ήταν ιδιοκτήτης εξωχώριας εταιρίας στο πλαίσιο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στο χώρο της ναυτιλίας.
Επρόκειτο για νομικό κώλυμμα που είχε αναδείξει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς σύμφωνα με το νόμο 3849/2010 (άρθρο 6) απαγορεύεται ρητά υπουργοί και εν γένει πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες (offshore) εταιρίες. Το κώλυμμα παραδέχτηκε χαμηλοφώνος η κυβέρνηση κι ο κ. Βερνίκος, πολιτικός φίλος του Βαγγέλη Βενιζέλου, έστειλε την επιστολή παραίτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου