Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

«Έχει τυφλωθεί ο κόσμος;»: Συγκλονίζει η επιστολή της Χάνα από τη Συρία
















''Ο κόσμος μετακόμισε στο απάνθρωπο

βολεύτηκε σ’ αυτή την προσφυγιά...
Μας ψέκασαν με αναισθητικό 
έτσι που αποξενωθήκαμε από τον πόνο....''. 
Βύρων Λεοντάρης 

.. ..
Αίσθηση προκαλεί η επιστολή της Χάνα, πρόσφυγα από τη Συρία που βρίσκεται τώρα στην Αυστρία, προς τη γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Μαριέττα Προβοπούλου, την οποία γνώρισε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της: 

«Αν παρακολουθείς την επικαιρότητα, θα ξέρεις γιατί έπρεπε να αποδράσουμε από το σπίτι μας. Αυτή είναι η σωστή λέξη - αποδράσαμε. 
Αποδράσαμε για να σώσουμε τα παιδιά μας από το θάνατο που πήρε τη ζωή 200 χιλιάδων ανθρώπων. Τα σπίτια μας καταστράφηκαν, οι δικοί μας μπήκαν φυλακή, 
τις γυναίκες τις βίασαν» 

Και συνεχίζει η Χάνα: "Αυτό το γράμμα δεν μπορεί να μεταφέρει το μέγεθος του πόνου, της αδικίας, του φόβου που νιώθουμε.

Οι ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν την συμπαράστασή τους και δηλώνουν πρόθυμες να μας δεχτούν σαν πρόσφυγες πολέμου. Αλλά για τι είδους υποδοχή μιλάμε και με ποιους όρους; 

Είναι πρόθυμες να μας δεχτούν, αλλά δεν μας επιτρέπουν να έρθουμε αεροπορικώς, 
δεν μας επιτρέπουν να έρθουμε από τη θάλασσα,
 δεν μας επιτρέπουν να έρθουμε νόμιμα από τη στεριά.

 'Αρα; 
Μας το λένε ξεκάθαρα: 
πρέπει να γίνει η ζωή μας κόλαση, 
πρέπει να κινδυνεύσουμε να πεθάνουμε, μέσα σε φουσκωτές βάρκες που δεν ξεπερνούν τα τρία μέτρα μήκος και ταξιδεύουν με 60 πρόσφυγες μέσα στη νύχτα. 
Το ερώτημα είναι αν θα φτάσουμε ή αν θα μείνουμε για πάντα θαμμένοι στη θάλασσα
 - είναι θέμα τύχης.

Ακόμα και αν προσπαθήσουμε να έρθουμε από τη στεριά, πρέπει να διασχίσουμε δάση και βουνά, να κρυβόμαστε μέσα σε εγκαταλειμμένα τρένα, να βρεθούμε στο έλεος κάθε λογής μαφίας και λαθρέμπορων που μας παίρνουν τα λεφτά και την αξιοπρέπεια και βάζουν σκληρούς όρους προκειμένου να μας αφήσουν να περπατήσουμε αυτά τα δύσβατα μονοπάτια.

Αναρωτιέμαι: 
αν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν στ' αλήθεια να μας δεχτούν, γιατί δεν το κάνουν νόμιμα, μέσω των πρεσβειών τους; Έχει τυφλωθεί ολόκληρος ο κόσμος και δε βλέπει τι γίνεται; Θέλουν να εξαφανίσουν το συριακό λαό; 
Ποντάρουν πως θα πεθάνουμε πριν φτάσουμε;

Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό και γνωρίζουμε ότι η οικονομική του κατάσταση δεν του επιτρέπει να δεχτεί πρόσφυγες και να τους εξασφαλίσει παροχές.
 Για μας η Ελλάδα είναι χώρα τράνζιτ. 

Γιατί λοιπόν μας πιέζουν κι άλλο; 
Γιατί μας φυλακίζουν; 
Γιατί μας συλλαμβάνουν στο αεροδρόμιο, στο λιμάνι, ακόμα και στο δρόμο;
 Επειδή είμαστε πρόσφυγες;[...]"

Το συγκλονιστικό γράμμα της Χάνα αποτυπώνει τον αγώνα των ανθρώπων, αλλά και την αδιαφορία της Ευρώπης-φρούριο για την τύχη τους.

Στην Ελλάδα, που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη, εξελίσσεται μια προσφυγική κρίση, προειδοποιούν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα σε ανακοίνωσή τους. Από την αρχή του χρόνου, περισσότεροι από 46.000 πρόσφυγες έχουν περάσει στην Ελλάδα από τα θαλάσσια σύνορα, ενώ τα νησιά που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων είναι η Λέσβος, η Χίος, η Κως, η Λέρος και η Σάμος.

 Πάνω από το 90% προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Σομαλία.

πηγή: Το Κουτί της Πανδώρας


1 σχόλιο:

  1. Mα τι διαολο;;;;;; Δεν βρεθηκε κανεις να τον ρωτησει.......ενα σοβαρο κρατος εχει υπουργο τον Πανουση;;;;;;; Σοβαρα;; Μηπως να πιουμε ενα καφε ,και να μιλησουμε ....ετσι...γενικα ρε παιδι μου,για '' τα σοβαρα '' κρατη;;;; Λεω τωρα!! Αντε ,γιατι εκει ειναι το μεγαλο λαθος,ολων μας!! Λεγαμε πολλα.....και πραξαμε ελαχιστα . Δεν το χωνευω με τιποτα!!! Τι δεν καταλαβαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή