Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Tο μνημόνιο δεν ήταν αποτέλεσμα ήττας αλλά αποτέλεσμα ξεπουλήματος
















Καλησπέρα πιτσιρίκο.
Επειδή πολλοί γράφουν τελευταία για τη διάσπαση της Αριστεράς που δεν μπόρεσε να είναι ενωμένη στις δύσκολες αποφάσεις και για την νίκη του συστήματος επάνω της, έχω να πω δυο πραγματάκια.


Το πρώτο είναι ότι το ζήτημα του μνημονίου δεν είναι τόσο απλό όσο παρουσιάζει η «ιδεολογική καθαρότητα».
Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες δεν είναι σήμερα οι ίδιες που ήταν τις προηγούμενες φορές. Μήτε και οι συσχετισμοί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όντως πάλεψε. 
Με τα λάθη του και τις αστοχίες του, προφανώς, αλλά πάλεψε και αποκάλυψε σε όλο τον κόσμο ότι η μόνη χρήση ενός τέτοιου μνημονίου είναι τιμωρητική. Δεν έχει σκοπό να φέρει καμία ανάπτυξη και καμία βελτίωση των συνθηκών, παρά μόνο να τιμωρήσει περαιτέρω τους Έλληνες που τόλμησαν να το αμφισβητήσουν.

Παρά ταύτα, ακόμη κι έτσι, η ορθότητα της τελικής επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί ιστορικά και όχι σε ενεστώτα χρόνο.
Όποιος πιστεύει ότι το να φύγουμε από το Ευρώ είναι κάτι απλό, ή ότι το μομέντουμ είναι οπωσδήποτε κατάλληλο, πλανάται πλάνην οικτρά.
Όχι γιατί απαραίτητα είναι λάθος ή σωστό (είπαμε δεν μπορούμε να το κρίνουμε σήμερα αυτό) αλλά γιατί πια η έξοδος γίνεται εμμονή αντίστοιχη με αυτών που επιμένουν «μένουμε Ευρώπη» με κάθε κόστος.
Η Αριστερά οφείλει πάντα να προσαρμόζεται και ειδικά σήμερα που έχει να αντιμετωπίσει καταστάσεις πρωτόγνωρες για όλους μας.
Το δεύτερο είναι το θέμα των λόγων της διάσπασης και της υποτιθέμενης νίκης του συστήματος που διέλυσε την αριστερά στην πρώτη της προσπάθεια να κυβερνήσει.
Τα πράγματα, για μένα τουλάχιστον, είναι κομματάκι διαφορετικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία δύο χρόνια προσπάθησε συστηματικά να γίνει μέρος του συστήματος για «χάρη» της πατρίδας που είχε ανάγκη την αριστερά.
Χρησιμοποίησε τα μέσα του συστήματος, την επιχειρηματολογία του, τα φυσικά του πρόσωπα τα οποία εισέρρευσαν στους κόλπους του και πολλά άλλα. Χάιδεψε όλους. Από την αριστερά μέχρι τους νοικοκυραίους και κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε και αυτό που ήταν πράγματι καλό να συμβεί.
Μια αριστερά κόντρα στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα (τουλάχιστον θεωρητικά..).
Το αποκορύφωμα όλης αυτής της μεταστροφής ήταν όταν ανέτρεψε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, έφερε το μνημόνιο, καθάρισε τους διαφωνούντες -λοιδορώντας τους με τον ίδιο τρόπο που λοιδορούσε το σύστημα τον ίδιο όλα αυτά τα χρόνια- και προσπάθησε να τους απαξιώσει αγκαζέ με τους ολιγάρχες, με τους οποίους υποτίθεται ότι θα τα έβαζε, αποφασίζοντας να συνεχίσει με Πανούσηδες, Φίληδες και Φλαμπουράρηδες.
Η αριστερά δεν νικήθηκε από το σύστημα. Η αριστερά αλλοτριώθηκε από το σύστημα κι αυτή είναι σωστή λέξη γι αυτό που συνέβη.
Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι το μνημόνιο. Το πρόβλημα είναι πως αποδείχθηκε τελικά από τις κινήσεις της κυβέρνησης ότι το μνημόνιο δεν ήταν αποτέλεσμα ήττας αλλά αποτέλεσμα ξεπουλήματος.
Και αυτός είναι ο λόγος της διάσπασης.
Δεν ξέρω πού θα οδηγηθούμε στα δύσκολα χρόνια που έρχονται.
Ούτε μπορώ να ξέρω τελικά ποια ήταν τα σωστά και τα λάθη όλης αυτής της ιστορίας.
Το μόνο που ξέρω είναι ότι όποιος εμφανίζεται απόλυτα σίγουρος για τις αποφάσεις που πήρε ή για την διαδρομή που προτείνει είναι επικίνδυνος.
Σ.
(Αγαπητέ φίλε, δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις. Το Μνημόνιο έφαγε και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το Μνημόνιο έφαγε και τον Τσίπρα. Και τώρα ο Τσίπρας κάνει βιαστικά εκλογές, ελπίζοντας πως δεν θα προλάβουν οι πολίτες να αντιληφθούν τι θα τους συμβεί τους επόμενους μήνες, και θα τον ψηφίσουν. Καθόλου τίμια κίνηση αυτή. Καθόλου αριστερή. 
Το πιο τραγικό από όλα είναι πως ο Τσίπρας κατηγορεί ως αποστάτες αυτούς που δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό όπως αυτός. Ο Τσίπρας αλλοτριώθηκε -αν δεν ήταν αυτός πάντα- αλλά δεν υπάρχει λόγος να τον ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Στο τέλος της ημέρας, εσύ αποφασίζεις ποιος θέλεις να είσαι· όχι οι άλλοι. 
Ο Τσίπρας αποφάσισε ποιος θέλει να είναι. Δικαίωμά του. Αλλά δεν μπορεί να μας επιβάλει την δική του περίπτωση. 
Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν αλλοτριωθεί πολύ πριν γίνουν κυβέρνηση. Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή πια, είναι μονόδρομος. Αυτό το Μνημόνιο -που είναι πρακτικά ανεφάρμοστο- οδηγεί στην έξοδο από το ευρώ. 
Οπότε, τζάμπα και ο εξευτελισμός του Τσίπρα. 
Να είστε καλά.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου