Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Οι μεταρρυθμίσεις και τα κονδύλια Γιούνκερ














Στη σύνοδο κορυφής και την επταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες επιβεβαιώθηκε η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου στο Eurogroup. Με την πολιτική διαπραγμάτευση, όπως είπε ο πρωθυπουργός, "ξαναβάζουμε σε ράγες τη συμφωνία με τους εταίρους". 
Η επιβεβαίωση της συμφωνίας σημαίνει ότι δεν υπάρχει η λεγόμενη πέμπτη αξιολόγηση του Μνημονίου και ότι η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να λάβει υφεσιακά μέτρα όπως αυτά που περιλαμβάνονταν στο περιβόητο e-mail Χαρδούβελη - Σαμαρά και προέβλεπαν νέες περικοπές συντάξεων και φορολογικές επιβαρύνσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, τις οποίες έχει ανάγκη η οικονομία. Επ' αυτού θα κριθεί και όχι επί των μνημονιακών δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι οι αλλαγές που θα προωθήσει δεν θα έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ενώ με την έγκρισή τους ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. 

Οι συνομιλίες για τα ζητήματα της πολιτικής θα διεξάγονται στις Βρυξέλλες, ενώ στην Αθήνα τα λεγόμενα τεχνικά κλιμάκια θα συγκεντρώνουν όσα στοιχεία απαιτούνται. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμιά τρόικα που να επισκέπτεται υπουργούς και να αξιώνει την εφαρμογή νέων μέτρων, όπως γινόταν με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Και ενώ η δύσκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους συνεχίζεται παρά το κλίμα έντασης που μεσολάβησε, η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί το πρόγραμμά της. Μετά τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση προχωρεί και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία επίσης στηρίχθηκε από την ευρεία πλειοψηφία της Βουλής.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν αποφάσισε να ανοίξει τον δρόμο της χρηματοδότησης με κονδύλια ύψους περίπου δύο δισ. ευρώ των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την καταπολέμηση της ανεργίας, που θα προετοιμάσει η ελληνική κυβέρνηση. Η απόφαση αυτή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς τα κονδύλια αυτά θα κατευθυνθούν στην ανακούφιση συνανθρώπων μας που περνούν δύσκολες ώρες.

Και ενώ η ελληνική κυβέρνηση δίνει σκληρή μάχη για την χώρα προκειμένου να την απεγκλωβίσει από τη μέγγενη των μνημονιακών πολιτικών και της σκληρής λιτότητας, έρχεται και πάλι ο σημερινός αρχηγός της Ν.Δ. να επαναφέρει την αλήστου μνήμης πολιτική του, την ώρα που και οι εταίροι αποφάσισαν ότι η Αθήνα θα κριθεί πλέον από τις μεταρρυθμίσεις που η ίδια θα πάρει.
"Βαθμολογητές του θα είναι η τρόικα στην Αθήνα και το Eurogroup στις Βρυξέλλες" δήλωσε ο Σαμαράς 
μπερδεύοντας προφανώς τις μεταρρυθμίσεις που θα αποφασίσει και θα υλοποιήσει η ίδια η νέα ελληνική κυβέρνηση με τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων που προωθούσε η δική του κυβέρνηση.
 Ο Σαμαράς έχει μόνο μία επιλογή, αν θέλει πραγματικά να βοηθήσει τη χώρα. 
Να στηρίξει τη διαπραγμάτευση χωρίς μισόλογα και διφορούμενες δηλώσεις και να απεγκλωβιστεί από τις μνημονιακές του εμμονές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου