Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Η Μέρκελ πετά τη «μπάλα» στην Αθήνα















Επανεκκίνηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου δρομολογεί η απ' ευθείας εμπλοκή Τσίπρα - Μέρκελ στην διαπραγμάτευση - μια επανεκκίνηση που θέτει την ελληνική πλευρά ενώπιον δύσκολων και άμεσων προκλήσεων.

Εντός μίας εβδομάδας, και με ενδιάμεσο σταθμό το νέο ραντεβού των δύο ηγετών τη Δευτέρα στο Βερολίνο, η Αθήνα καλείται να μετατρέψει την πενταετή ατζέντα της λιτότητας σε μια, πρώτη έστω, δέσμη «αντι-υφεσιακών» μέτρων.
Η αποστολή είναι υψηλών απαιτήσεων και, εξίσου υψηλού, ρίσκου, ωστόσο η «επιχείρηση restart» μοιάζει καταδικασμένη να πετύχει καθώς έχει δύο εξαιρετικά κρίσιμα διακυβεύματα: Το πρώτο είναι ζήτημα επιβίωσης - η επιτακτική ανάγκη αποδέσμευσης κονδυλίων προς την Ελλάδα ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα μετά τα μέσα Απριλίου.
Το δεύτερο αφορά την πολιτική αξιοπιστία: Μετά την «συμφωνία κυρίων» της επταμερούς συνόδου κορυφής, δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώρια απώλειας εμπιστοσύνης σε αμφότερες τις πλευρές.
Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη παρά τα - και πάλι - ασφυκτικά χρονικά περιθώρια. Και θεωρεί ότι έφυγε από τις Βρυξέλλες μετρώντας κέρδη σε δύο βασικά μέτωπα:
  • Πρώτον, ξεκαθαρίστηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πως δεν υπάρχουν στο τραπέζι τα υφεσιακά μέτρα και το e-mail Χαρδούβελη.
  • Δεύτερον, έγινε απολύτως σαφές, από την ίδια την Ανγκελα Μέρκελ, πως η πατρότητα των μεταρρυθμίσεων ανήκει στην ελληνική πλευρά.
"Ο,τιδήποτε τεθεί πλέον στο τραπέζι της διαβούλευσης θα είναι αποκλειστική πρόταση της ελληνικής πλευράς", έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως αυτή η «νίκη» έχει δύο όψεις. Διότι στην πράξη, με το πολιτικό της άνοιγμα, η γερμανίδα καγκελάριος πετά απ' ευθείας την μπάλα στην πλευρά της Αθήνας. Και της μεταθέτει την απόλυτη ευθύνη να βρει άμεσα τα μέτρα εκείνα που δεν θα είναι μεν υφεσιακά, αλλά θα έχουν το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Σ' αυτή την δύσκολη αποστολή η ελληνική κυβέρνηση προτάσσει και πάλι ως βασικό όπλο τις δράσεις κατά της φοροδιαφυγής, όπως έδειξε και στην χθεσινή του συνέντευξη από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμμαχος σ' αυτή την προσπάθεια θεωρείται και η σιωπηλή έγκριση του Βερολίνου - σύμφωνα με γερμανικές πηγές - να μην υπάρξουν σ' αυτή την πρώτη δέσμη μεταρρυθμίσεων «πολιτικά φορτισμένα» μέτρα.
Το τί ακριβώς, βεβαίως, σημαίνει αυτή η «μη φόρτιση» θα φανεί άμεσα και κυρίως από το εάν τις επόμενες ημέρες οι εταίροι θα επιμείνουν σε καυτά ζητήματα, όπως εκείνα του ασφαλιστικού και των μεταρρυθμίσεων.
Οπως ανέφεραν γερμανοί αξιωματούχοι που επικαλείτο το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, συμφωνήθηκε ότι αυτό το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων θα είναι γενναίο «και θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που θέλουν οι πιστωτές».
Εάν τούτο αποδειχθεί και στην πράξη, το πιθανότερο είναι να συγκληθεί εκτάκτως το Eurogroup την Παρασκευή 27 Μαρτίου για να εγκρίνει την πρώτη δέσμη μεταρρυθμίσεων. Στο ιδανικό σενάριο, αυτή η έγκριση θα συνοδευθεί με την «προκαταβολική» αποδέσμευση 1,9 δις ευρώ προς την Αθήνα. 
Το εν λόγω ποσό, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΚΤ, είναι οι περίφημες επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και - πάντοτε υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από τους «θεσμούς» - η εκταμίευσή του μπορεί να έχει γίνει έως τις 8 Απριλίου, ακόμη κι εάν έως τότε δεν έχουν ψηφιστεί οι μεταρρυθμίσεις από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου