ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Κυρία Μπακογιάννη, είστε από τους τελευταίους μάρτυρες που καλούμε. Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε το κεφάλαιο της εξέτασης των μαρτύρων, τουλάχιστον με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής. Σας καλωσορίζουμε στην Επιτροπή μας.
Κυρία Μπακογιάννη, θα παρακαλούσα να πείτε το όνομά σας και την ιδιότητά της για τα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Ονομάζομαι Ντόρα Μπακογιάννη και είμαι Ανεξάρτητη Βουλευτής Αθήνας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ορκίζεστε να πείτε την αλήθεια, όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να αφαιρέσετε ή να προσθέσετε κάτι;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ευχαριστώ πολύ.
Κατ’ αρχήν, οφείλω να ξεκαθαρίσω κάτι, επειδή σε κατ’ ιδίαν συνομιλία μας αναφέρθηκα στον κ. Παπαδημούλη, ο οποίος με πήρε και διόρθωσε. Δεν ήταν ο κ. Παπαδημούλης από αυτούς που πρότειναν να έρθετε ως μάρτυρας και να εξεταστείτε εδώ. Αυτό μου το ζήτησε να το πω ο κ. Παπαδημούλης και το κάνω.
Προταθήκατε από μέλη της Επιτροπής μας. Μάλιστα, χθες έγινε ψηφοφορία για τους μάρτυρες που υπολείπονταν. Νομίζω –εάν δεν θυμάμαι καλά θα με διορθώσουν οι συνάδελφοι- ότι κατά πλειοψηφία με μειοψηφία δύο Βουλευτών επιβεβαιώθηκε η κλήση σας για σήμερα και είμαστε όλοι με αυτιά ανοιχτά για να ακούσουμε και να δεχτούμε τη συμβολή σας στην έρευνα που κάνουμε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν ήταν δύο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κατά πλειοψηφία. Ενδεχομένως ήταν παραπάνω. Εγώ θυμάμαι τον κ. Αποστολάκο και τον κ. Τζαβάρα. Αν υπήρξε και άλλος, δεν είναι αυτό το θέμα μας. Δεν είναι διαδικαστικό το θέμα μας.
Κυρία Μπακογιάννη, νομίζω ότι είστε η 140η μάρτυρας που καλούμε. Έχουμε ήδη συμπληρώσει οκτώ μήνες και πάνω από οκτακόσιες ώρες συνεδριάσεων. Προσπαθούμε με βάση την ομόφωνη εντολή που έχουμε από τους Αρχηγούς των κομμάτων και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ομόφωνη απόφαση που έχουμε από το Κοινοβούλιο –ψηφίσατε και εσείς, ψηφίσαμε όλοι- να διαλευκάνουμε την υπόθεση, ώστε να έχει αυτή την ισχυρή θεσμική εξουσιοδότηση η Επιτροπή μας για την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου της Siemens.
Είστε εδώ για μία σειρά λόγους. Πρώτον, γιατί εσείς -και η οικογένεια Μητσοτάκη, αλλά δεν εκπροσωπείτε προφανώς εδώ την οικογένεια και δεν απολογείστε για αυτό- εμφανίζεστε ως συνομιλητής, φίλος, εν πάση περιπτώσει συνδιαλεγόμενη με στελέχη της Siemens, ιδιαίτερα με το Μιχάλη Χριστοφοράκο.
(TL)
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη):
(1TS)
Και επίσης, κατά την περίοδο που εσείς ήσασταν Υπουργός Εξωτερικών είχαμε αυτή την ατυχή συγκυρία, η οποία ενδεχομένως συνδέεται και με τη δραπέτευση του Καραβέλα, να καθυστερήσει το γνωστό τηλεγράφημα από το Μοντεβιδέο να φτάσει στη Δικαιοσύνη και να βοηθήσει στην κίνηση μηχανισμών, για να αποτραπεί αυτή η δραπέτευση – αν μπορούμε να την πούμε έτσι, χωρίς να είμαστε να είμαστε σίγουροι ότι αυτό έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο, γιατί δεν ξέρουμε ακριβώς πότε έφυγε ο κ. Καραβέλας.
Εν πάση περιπτώσει, όντας μέλος της Κυβέρνησης και όντας και Δήμαρχος Αθήνας, είχατε σε ένα βαθμό γνώση σε σχέση με τις σχέσεις του ελληνικού Δημοσίου, με την ευρύτερη έννοια, και τη Siemens και θα θέλαμε – και σας δίνω τη δυνατότητα να μας πείτε με δικά σας λόγια σε όσο χρόνο θέλετε – εάν μπορείτε να μας δώσετε γνώση την οποία εμείς δεν έχουμε σε σχέση με το σκάνδαλο το οποίο διερευνούμε.
Το σκάνδαλο αυτό είναι απολύτως επιβεβαιωμένο με βάση τα στοιχεία της δικιάς μας δικογραφίας, της δικιάς μας έρευνας και όχι μόνο. Προκύπτει από δικαστικές αποφάσεις της γερμανικής δικαιοσύνης ότι η Siemens υπερτιμούσε κατά 10% όλες τις συμβάσεις με βάση τις οποίες συνέπραττε με το ελληνικό Δημόσιο και με τους οργανισμούς, ιδιαίτερα με τον ΟΣΕ και με τον ΟΤΕ και επίσης με το σύστημα C4I, το ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας που παρήγγειλε η Ελλάδα και ουδέποτε παρέλαβε από τη SIKE, με κύριο υπεργολάβο τη Siemens.
Πάντως προκύπτει ότι ένα 10% των όλων συμβάσεων ερχόταν ως καπέλο σε όλες τις προμήθειες και αυτό το υπερτίμημα η Siemens το διοχέτευε με ένα σύστημα μαύρων ταμείων ή χέρι-χέρι πληρωμών και δωροδοκούσε με το 8% υπηρεσιακά πρόσωπα και με το 2% πολιτικά πρόσωπα, με την έννοια των Υπουργών και Υφυπουργών, και πολιτικά κόμματα, ώστε να προωθήσει τις πωλήσεις της, να προωθήσει τα προϊόντα της.
Αυτό, λοιπόν, είναι το σκάνδαλο που εμείς διερευνούμε και θα θέλαμε να μας δώσετε τι έχετε μπορείτε να μας δώσετε ως γνώση γι’ αυτό το θέμα. Έχετε όσο χρόνο θέλετε, να μας κάνετε μια πρώτη παρουσίαση και θα είστε στη διάθεση των συναδέλφων να σας κάνουν ερωτήσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ το έργο της Επιτροπής πάρα πολύ σημαντικό και ότι ανήκω σε εκείνους οι οποίοι ζήτησαν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens από τότε που ήμουν Υπουργός της Κυβέρνησης Καραμανλή. Νομίζω δε ότι είμαι και η μόνη η οποία έχω ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή εκείνη την εποχή. Ακολούθησε μετά το ΠΑΣΟΚ.
Άρα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ορθώς η Επιτροπή σας διερευνά, αν αντιλαμβάνομαι καλά, τη ροή του μαύρου χρήματος της Siemens σε τέσσερις μεγάλες υποθέσεις. Η μία είναι το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, η δεύτερη είναι οι περίφημες συμβάσεις του ΟΤΕ, η τρίτη είναι οι συμβάσεις του ΟΣΕ και η τέταρτη, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, κύριε Πρόεδρε, είναι τα νοσοκομεία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επίσης το Υπουργείο Πολιτισμού έχει συμβάσεις τις οποίες διερευνούμε και το Υπουργείο Άμυνας έχει κάποιες συμβάσεις. Grosso modo αυτά είναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Ναι, με συγχωρείτε, μου διέφυγε. Πρόσθετα, λοιπόν, αυτά τα οποία λέτε.
Επί της ουσίας εγώ δεν μπορώ να συμβάλλω σε αυτό, διότι, όπως αντιλαμβάνεστε, ουδέποτε διαχειρίστηκα από καμία μου θέση, θεσμική ή άλλη, θέματα τέτοιων συμβάσεων.
Άρα, ως Δήμαρχος Αθηναίων έκανα την προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων όσο καλύτερα μπορούσα, αλλά δεν είχα καμία σχέση με τις συμβάσεις ασφαλείας τότε των Ολυμπιακών Αγώνων. Η δουλειά του Δήμου Αθηναίων ήταν να φτιάξει την πόλη κατά το καλύτερο δυνατόν και να προβάλει μια ασφαλή Αθήνα σε ολόκληρο τον κόσμο, διότι αυτό ήταν το θέμα το οποίο τότε απασχολούσε όλους τους δημοσιογράφους οι οποίοι είχαν έρθει στην Ελλάδα.
Άρα, δεν μπορώ να συμβάλλω σε αυτό το οποίο είναι το κύριο αντικείμενο της Επιτροπής σας.
Στην υπόθεση Καραβέλα, στην οποία αναφερθήκατε, κύριε Πρόεδρε, το πρώτο πράγμα που θέλω κατηγορηματικά να ξεκαθαρίσω είναι ότι δεν γνωρίζω ούτε έχω ποτέ στη ζωή μου δει ή είχα την οποιαδήποτε επαφή με τον κ. Καραβέλα. Η αντίδρασή μου τότε ως αρμόδιου Υπουργού Εξωτερικών ήταν καθαρά θεσμική, όπως όφειλε να λειτουργήσει ο Υπουργός των Εξωτερικών. Έχω διατάξει να γίνουν δύο ΕΔΕ, μια πρώτη η οποία έγινε από τον τότε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, τον κ. Αγαθοκλή, και μια δεύτερη από τον κ. Καμπάνη.
(ΡΕ)
(1TL)
Τα πορίσματα και των δύο ΕΔΕ είναι στη διάθεση της Επιτροπής σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Νομίζω ότι τα έχουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Άρα, μπορείτε μέσα στα πορίσματα να δείτε ακριβώς τι συνέβη με το τηλεγράφημα, το οποίο ήρθε από το Μοντεβιδέο.
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το τηλεγράφημα του Μοντεβιδέο -που θα το έχετε, κύριοι συνάδελφοι, στα χαρτιά σας- δεν μιλούσε για πιθανότητα φυγής του κ. Καραβέλα, μιλούσε για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και για τη δέσμευση των λογαριασμών του κ. Καραβέλα και ενός σπιτιού στην Ουρουγουάη και ήταν η ενημέρωση της δικαστικής εξουσίας εκείνη την εποχή, η οποία ήρθε προσθετικά, όπως πλέον σήμερα γνωρίζω και εγώ, σε άλλες ενημερώσεις που είχαν οι δικαστές για λογαριασμούς του κ. Καραβέλα στο εξωτερικό προ οκταμήνου, όπως προκύπτει και από τα ευρήματα τα οποία η Επιτροπή σας έχει στα χέρια της.
Άρα, το τηλεγράφημα του πρέσβη μας στο Μοντεβιδέο ήρθε τότε στην Αθήνα. Δεν χρειάζεται, νομίζω, να σας πω τη διαδρομή την οποία ακολούθησε και ποια ήταν η αιτία και να σας παίρνω χρόνο -μπορώ να απαντήσω σε κάθε ερώτηση την οποία έχετε- διότι έχετε το πόρισμα μπροστά σας. Τα πορίσματα, σαφώς, δείχνουν ότι υπήρχε ένα θέμα δυσλειτουργίας στην επαφή την οποίαν είχαν μεταξύ τους οι υπηρεσίες. Το τηλεγράφημα, αντί να φθάσει στην Ε-3, η οποία είναι η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, που διαχειρίζεται εκατοντάδες τέτοιου είδους δικαστικά θέματα και διαβιβάζει –γιατί τον ταχυδρόμο κάνει το Υπουργείου Εξωτερικών σε μία τέτοια περίπτωση- πήγε στην Α-8, που είναι μία πολιτική Διεύθυνση, η οποία πολιτική Διεύθυνση περίμενε εντολές, τις οποίες κακώς περίμενε, διότι τη δουλειά της έπρεπε να κάνει και να στείλει κατευθείαν το τηλεγράφημα. Εγώ, όταν πληροφορήθηκα ότι το τηλεγράφημα αυτό ήρθε μετά από μία ημέρα η οποία ήταν εξαιρετικά βεβαρημένη, διότι είχα και τον Εγγλέζο Υπουργό Εξωτερικών στην Αθήνα και τον Σέρβο Υπουργό Εξωτερικών -αυτό, για κάποιον που έχει λίγη εμπειρία από το Υπουργείο Εξωτερικών, αντιλαμβάνεται ότι σημαίνει ότι το Υπουργείο ήταν σε τεράστιο αναβρασμό, διότι έπρεπε και οι δύο να καλυφθούν, να μην αδικηθεί ο ένας από τον άλλον, να γίνουν δηλαδή δείπνα, προγεύματα κ.λπ. και είχαμε απασχοληθεί με αυτό- την ίδια ώρα που ήρθε σε γνώση μου το τηλεγράφημα…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μας μιλάτε για την Παρασκευή.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Όχι, μιλώ για τη Δευτέρα.
Την ίδια ώρα που ήρθε σε γνώση μου το τηλεγράφημα την Τρίτη το πρωί, που ήμασταν σε σύσκεψη μέσα στο γραφείο μου και ο διευθυντής του διπλωματικού μου γραφείου μου το έθεσε, έδωσα αμέσως εντολή να πάει πάραυτα, να ακολουθηθεί η ορθή διαδικασία, η οποία ήταν να ενημερωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω σε αυτό, κύριε Πρόεδρε, και είμαι έτοιμη να απαντήσω σε όποια ερώτηση έχει ο συνάδελφος.
Θέσατε το θέμα της κοινωνικής μου σχέσης με τον κ. Χριστοφοράκο. Εγώ, κύριοι συνάδελφοι, τον κ. Χριστοφοράκο δεν τον εγνώρισα από οποιαδήποτε θεσμική μου θέση ή από τη δημόσια, εάν θέλετε, δραστηριότητά μου. Τον εγνώρισα, διότι ήμασταν συμμαθητές, πηγαίναμε στο ίδιο σχολείο. Και όπως γνωρίζονται οι συμμαθητές και μέχρι τώρα δεν έχει ποινικοποιηθεί η γνωριμία μεταξύ συμμαθητών, γνωριζόμασταν, βρισκόμασταν αργά και που, χαιρετιόμασταν, είχαμε επαφές, όπως έχουν οι συμμαθητές μεταξύ τους. Δεν μπορώ να πω ότι είχαμε φιλία, είχαμε όμως αναμφισβήτητα μία κοινωνική σχέση την οποία διατηρήσαμε όλα τα χρόνια μέχρι πραγματικά να «σκάσει» το σκάνδαλο και να αντιληφθούμε ότι εδώ πέρα κάτι άλλο συνέβαινε. Αυτή είναι η σχέση μου με τον κ. Χριστοφοράκο. Είναι γνωστή, είναι δημόσια, είναι παρουσία πολλών ανθρώπων κάθε φορά σε διάφορες εκδηλώσεις. Δεν υπήρξε τίποτα το μυστικό και τίποτα το οποίο να μην είναι απολύτως στα φώτα της δημοσιότητας. Σε ό,τι αφορά την κοινωνική μου σχέση αυτό.
Σε ό,τι αφορά τη σχέση την οποία είχα με τον κ. Χριστοφοράκο θεσμικά, θέλω να πω ότι όταν ο Δήμος της Αθήνας ξεκίνησε ένα κάλεσμα σε όλες τις ιδιωτικές εταιρείες, τότε με τρία ή τέσσερα, αν θυμάμαι καλά, τραπέζια τα οποία έκανα στο Δήμο της Αθήνας κάλεσα τους ιδιώτες να συμβάλουν στην προσπάθεια του Δήμου της Αθήνας, να συμμετέχουν σε αυτήν την προετοιμασία της πόλης των Αθηνών και υπήρξε ανταπόκριση από πάρα πολλές ιδιωτικές εταιρείες, από τις οποίες άλλες από αυτές προχώρησαν και ιδίοις εξόδοις έβαψαν πλατείες της Αθήνας –οι γνωρίζοντες τα θέματα του Δήμου Αθηναίων το ξέρουν- και άλλες συνέβαλαν σε είδος, για να στηριχθούν διάφορες δράσεις του Δήμου της Αθήνας.
Μία από αυτές –χαμηλά, θα έλεγα, σε σχέση με άλλες- ήταν και η SIEMENS με τον κ. Χριστοφοράκο, η οποία προσέφερε δύο πράγματα, κύριε Πρόεδρε. Πρώτον, στήριξε τις «λέσχες φιλίας» τότε του Δήμου της Αθήνας με υλικά, δηλαδή καφετιέρες, ψυγεία κ.λπ. Τα έχω εδώ επίσημα στη διάθεσή σας. Και το δεύτερο, έδωσε κάποια στιγμή κάποια computers στο Δήμο της Αθήνας, διότι γινόταν μία προσπάθεια για παιδιά με ειδικές ανάγκες τα οποία διακρίνονται για την ικανότητα να χειριστούν computers –μάλιστα, είχα και ένα στενό συνεργάτη μου εγώ που ήταν παιδί με ειδικές ανάγκες και ήταν ο καλύτερος απ’ όλους τους πληροφορικάριους- και η SIEMENS έδωσε στα παιδιά αυτά, όταν μπήκαν στα πανεπιστήμια, από ένα computer. Τα δε παιδιά είχαν επιλεγεί από τους φορείς των τυφλών και τους άλλους φορείς οι οποίοι ενημέρωσαν το Δήμο για το ποιοι μπήκαν στα πανεπιστήμια. Αυτή ήταν η σχέση μου σε ό,τι αφορά το Δήμο της Αθήνας.
Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Εξωτερικών, θα ήθελα να πω ότι ο κ. Χριστοφοράκος και εγώ βρεθήκαμε μαζί σε τρεις εκδηλώσεις. Η μία ήταν όταν ήρθε η κυρία Μέρκελ στην Αθήνα, όπου ο κ. Χριστοφοράκος είχε τον τίτλο του προέδρου του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Η δεύτερη ήταν πάλι σε μία εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και η τρίτη ήταν σε μία μεγάλη εκδήλωση που έγινε στο Μόναχο, όπου κύριοι ομιλητές ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο κ. Σταϊνμάιερ, εγώ ως Υπουργός Εξωτερικός της Ελλάδος, ο κ. Χριστοφοράκος ως πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και ένας κύριος, του οποίου τώρα μου διαφεύγει το όνομα, πρόεδρος της ALIANCE, ο οποίο ήταν πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιμελητηρίου σε μία εκδήλωση, όπου μιλήσαμε για την Ελλάδα, για τις επενδύσεις τις οποίες καλούμε τους Γερμανούς να κάνουν στην Ελλάδα, παρουσία δημοσιογράφων. Πάνω από ογδόντα δημοσιογράφοι, Έλληνες και Γερμανοί, ήταν παρόντες σε αυτήν την εκδήλωση, στην οποία συμμετείχα με θέση του Υπουργού Εξωτερικών.
Αυτά έχω να πω, κύριε Πρόεδρε. Δεν ξέρω εάν συνέβαλα στη γνώση των συναδέλφων, αλλά είμαι στη διάθεσή σας να απαντήσω σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το λόγο έχει η κυρία Τσόνογλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κυρία Υπουργέ, σας καλωσορίζω και εγώ στην Επιτροπή μας. Αυτή η Επιτροπή, όπως εξήγησε και ο κύριος Πρόεδρος, έχει σκοπό να διερευνήσει το σκάνδαλο της SIEMENS στο σύνολό του. Το γεγονός ότι έρχεστε ως μάρτυρας είναι, για να διαφωτίσετε όλες αυτές τις πτυχές τις οποίες διερευνούμε. Δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε προσωπική εμπλοκή, εσάς ή της οικογενείας σας και θέλω αυτό να το ξεκαθαρίσω, για να μην δημιουργηθούν εντυπώσεις στο Τύπο και παντού. Οι ερωτήσεις, οι οποίες σας κάνουμε, ακριβώς εκεί σκοπεύουν. Επειδή ακριβώς ειπώθηκαν πολλά στο Τύπο για την ανάμειξη της οικογενείας όχι μόνο ως Μπακογιάννη εσάς προσωπικώς, αλλά και του πατέρα και του αδερφού σας, γι’ αυτόν το λόγο και κληθήκατε εσείς στην Επιτροπή μας.
Εγώ γνωρίζω για τις κοινωνικές επαφές που είχατε με τον κ. Χριστοφοράκο και πράγματι έχετε δώσει πάντα ευκρινείς απαντήσει σε ό,τι έχετε ερωτηθεί.
Επιπροσθέτως, εσείς διατελέσατε Δήμαρχος Αθηναίων από πότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Από την 1η Ιανουαρίου του 2003.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Από το 2003 έως;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2006 που ορκίστηκα Υπουργός Εξωτερικών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Και μέχρι πότε ήσασταν στη θέση του Υπουργού Εξωτερικων;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Μέχρι την πτώση της Κυβερνήσεως Καραμανλή, όπως γνωρίζετε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μέχρι τον Οκτώβριο, λοιπόν, του 2009. Σωστά;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Τον Οκτώβριο δεν κάναμε εκλογές;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ναι, στις 4 Οκτωβρίου.
Εσείς με τον Χριστοφοράκο είχατε αυτές τις σχέσεις που μας εξηγήσατε. Είχατε δεχθεί δώρα ή είχατε ανταλλάξει δώρα ή είχατε παρέμβει με την ιδιότητά σας ως μητέρα των παιδιών σας να ζητήσετε διευκολύνσεις σε οικοσκευές ή οτιδήποτε κατά την περίοδο της θητείας σας ως Δημάρχου ή ως Υπουργού Εξωτερικών; Εννοώ με το θεσμικό σας ρόλο.
(SS)
(1PE)
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Ρητά και κατηγορηματικά επειδή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εγώ έχω δεχθεί μια απίστευτη επίθεση λάσπης όλον αυτό τον καιρό, όπου έβλεπα τον εαυτό μου στα μανταλάκια των περιπτέρων για είκοσι μια καφετιέρες, για τριάντα δυο δεν ξέρω τι, κ.λπ. και έχω εδώ πέρα όλα τα στοιχεία για να σας αποδείξω ότι οι είκοσι μια καφετιέρες, τα τέσσερα ψυγεία και δεν ξέρω τι, πήγαν όλα και είναι ακόμα σήμερα και λειτουργούν στις Λέσχες Φιλίας.
Σε ό,τι με αφορά προσωπικά δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε πήρα τίποτα δωρεάν από τη SIEMENS. Στην αρχή δέχθηκα την επίθεση ότι δεχόμουν δωράκια ή οικοσκευές, αυτή ήταν η επίθεση των εφημερίδων. Μετά δέχθηκα την επίθεση ότι τα πλήρωσα μεν, γιατί βεβαίως αλλιώς τα τιμολόγια θα τα είχατε βρει, αλλά μου κάνανε έκπτωση 25%.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έκπτωση κάνουν οι πάντες στους πάντες. Εάν σήμερα πάτε στον «Κωτσόβολο» θα σας κάνει έκπτωση 35% με 40%. Όχι γιατί είστε Βουλευτής, αλλά για τον οποιονδήποτε άνθρωπο. Μου έκανε έκπτωση, πράγματι, η SIEMENS. Ουδέποτε πήρα τηλέφωνο να πω κάντε μου μεγαλύτερη έκπτωση, γιατί το άκουσα και αυτό, το οποίο είναι τρελά πράγματα, είναι στα όρια του κωμικού για κάποιους ανθρώπους οι οποίοι τουλάχιστον με ξέρουν. Αυτή ήταν η μοναδική σχέση. Τίποτα από όλα αυτά που έχουν γραφτεί στον Τύπο. Και το λέω ρητά.
Και απαντάω προκαταβολικά διότι γράφτηκε παραδείγματος χάρη στον Τύπο ότι η SIEMENS πλήρωσε λέει το γάμο του γιού μου. Ο κ. Βαλυράκης που είναι Κρητικός ξέρει πολύ καλά ότι αυτό είναι ύβρις στην Κρήτη. Μεγαλύτερη ύβρις δε, δεν μπορεί να υπάρξει. Το να σου πουν ότι κάποιος σου πλήρωσε, σου έκανε χορηγία το γάμο του παιδιού σου, εάν δεν έχεις ένα DNA ψυχραιμίας και δόξα το Θεό νομίζω πως το διαθέτω, θα πρέπει να βγεις από τα ρούχα σου. Ευτυχώς για εμάς τα παιδιά, δηλαδή ο Κώστας και η Θάλεια, είχαν κρατήσει το σύνολο των τιμολογίων και τα έστειλαν στις εφημερίδες για να αποδείξουν ότι πλήρωσαν το γάμο τους, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Αυτή, λοιπόν, η επίθεση λάσπης ήταν και η βασική αιτία για την οποία ήθελα η Επιτροπή σας να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία. Να βρει επιτέλους τη ροή του «μαύρου» χρήματος και τα 100 εκατομμύρια και τις τσέπες στις οποίες πήγαν τα 100 εκατομμύρια από τους ανθρώπους οι οποίοι συνέβαλαν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο στην υπογραφή αυτών των συμβάσεων. Εγώ ήμουν απλώς ο σάκος του μποξ, ο επώνυμος άνθρωπος τον οποίο μπορούσαν να «κρεμάνε» στα περίπτερα και να πρέπει κάθε μέρα να αποδεικνύω το αυτονόητο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ξέρετε σας ρωτάω για αυτά και δεν επιθυμώ φυσικά να σας φέρω σε δύσκολη θέση…
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Δεν με φέρνετε σε δύσκολη θέση, κυρία συνάδελφε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: …αλλά υπάρχουν καταθέσεις μαρτύρων οι οποίοι έχουν έρθει στην Επιτροπή μας που καταθέτουν, συγκεκριμένα η κυρία Αικατερίνη Τσακάλη, η οποία υπήρξε η γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου, η οποία βεβαιώνει ότι έγιναν αρκετές συναντήσεις στην Ελλάδα, όπου παραδόθηκαν σημαντικά στοιχεία στην DEBEVOISE AND PLIMPTON, σχετικά με δωρεές οικοσκευών, τηλεφωνικών κέντρων, χορηγίες σε κόμματα. Υπήρχε και φάκελος που παρέδωσε στην εταιρεία αυτή. Και μας ήρθαν εδώ, τέλος πάντων, κάποια ταμεία κόστους, ειδικοί λογαριασμοί κάποιων ταμείων δωρεών κ.λπ., όπου αναφέρονται κάποιες επικοινωνίες, e-mail και αλληλογραφία σχετικά ακόμη και με το όνομά σας. Και συγκεκριμένα αναφέρομαι σε κατάθεση της κυρίας Τσακάλου, η οποία ερωτώμενη από τον κύριο ανακριτή, σχετικά με ένα e-mail που αφορά αλληλογραφία με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου του 2001 από την κυρία Στεριανού Σοφία για παραγγελία οικοσκευής πλυντήριο-στεγνωτήριο αξίας 312.000 ευρώ που πληρώθηκε…
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Τριακοσίων δώδεκα χιλιάδων ευρώ πλυντήριο;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δραχμών ήθελα να πω. Δραχμών είπα!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ευρώ είπατε, κυρία συνάδελφε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Συγνώμη λάθος μου. Το 2001 είναι γνωστό ότι είχαμε δραχμές.
…η οποία αφορά παραγγελία και παράδοση οικοσκευής στο χωριό Γοριανάδες Ευρυτανίας στον κ. Κώστα Λάππα. Και καταθέτει, σας διαβάζω απόσπασμα της κατάθεσής της: «Είχε προηγηθεί συνομιλία του κ. Χριστοφοράκου με την κυρία Μπακογιάννη και ακολούθως μου δόθηκε και σχετική οδηγία του κ. Χριστοφοράκου για εκτέλεση παραγγελίας. Το ποσό της παραγγελίας ύψους 312.000 δραχμών χρεώθηκε στην εταιρεία SIEMENS».
Με τον κ. Λάππα -για τον οποίο κ. Λάππα και για αυτή την παραγγελία υπάρχει σχετική σημείωση στο ημερολόγιο του κ. Χριστοφοράκου- μπορείτε να μου πείτε τι ακριβώς σχέσεις είχατε; Ποιος είναι αυτός ο κ. Λάππας; Και γιατί να αναφέρει η κυρία Τσακάλου, την κατάθεσή της αυτή; Πώς εμπλέκεστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Ο κ. Λάππας ήταν ο εργολάβος ο οποίος έκανε το σπίτι στο Καρπενήσι. Οι οικοσκευές όλες, οι ηλεκτρικές συσκευές όλες του σπιτιού του Καρπενησίου, αγοράστηκαν στο Καρπενήσι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ήταν σπίτι του κ. Λάππα;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Όχι ήταν δικό μου σπίτι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Α, δικό σας ήταν.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Ναι.
Αγοράστηκαν όλες στο Καρπενήσι, επιτόπου δηλαδή. Δεν υπήρχε χώρος και έψαχναν ένα πλυντήριο-στεγνωτήριο το οποίο να είναι ένα μηχάνημα γιατί δεν χωρούσαν δυο μηχανήματα. Υπήρχε ένα μηχάνημα τέτοιο, ηλεκτρική συσκευή -την οποία ανακάλυψε γιατί έχει και μαγαζί ηλεκτρονικών ειδών και μου είπε- ότι υπάρχει ένα τέτοιο το οποίο έχει η SIEMENS, παρακαλέσαμε να μας το στείλουν και πληρώθηκε αμέσως. Και το ότι στα χαρτιά σας έχετε και το ποσόν, αποδεικνύει ακριβώς αυτό. Αποδεικνύει ότι όλα τα τιμολόγια είχαν εκδοθεί και είχαν πληρωθεί. Διότι άλλως πώς, δεν θα έγραφε το ποσό δίπλα στο οποίο αναφέρεστε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μην κουράζεστε. Δεν δέχομαι δώρα εγώ. Δεν δέχομαι και το ξέρει όλη η Ελλάδα αυτό. Δεν δέχομαι δώρα. Δεν μου κάνουν τραπέζια. Φροντίζω πάντοτε -ομολογώ δε, ότι τα δυο τελευταία χρόνια, θα σας πω και κάτι- να κινούμαι με κάρτες, για να μπορώ ούτε καν…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Προσπαθείτε να μην έχετε μετρητά.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): … να έχω μετρητά.
Με κάρτα διότι πλέον αυτή η επίθεση την οποία δέχθηκα από την υπόθεση της SIEMENS με έχει κάνει να προσέχω, να αποδεικνύω και να μαζεύω αποδείξεις για το κάθε τι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν ήθελα να σας φέρω σε δύσκολη θέση.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Μα δεν με φέρνετε σε δύσκολη θέση, μου δίνετε την ευκαιρία να απαντήσω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Το ποσό, όμως, της παραγγελίας η κα Τσακάλου λέει ότι χρεώθηκε στην εταιρεία SIEMENS, δεν μιλάει περί εξοφλήσεως.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Η κα Τσακάλου, έχει πει πολλά πράγματα τα οποία ευθέως αμφισβητώ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα.
Με τον κ. Χριστοφοράκο, είχατε τη σχέση που μας περιγράψατε. Με τη SIEMENS είχατε καθόλου επαφή θεσμικά και σαν Δήμαρχος ή σαν Υπουργός Εξωτερικών ποτέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Θεσμικά κατ’ αρχήν με τον κ. Χριστοφοράκο, ήταν θεσμική.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όχι είπατε κοινωνικές.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Πέραν της κοινωνικής σας εξήγησα και τα δυο πράγματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Με τη SIEMENS υπήρξε μια συνάντηση στη Γερμανία την εποχή που προσπαθούσαμε να κάνουμε το πρόγραμμα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπου θέλαμε να στήσουμε σε ολόκληρο το Δήμο της Αθήνας ορισμένα κέντρα όπου θα γινόντουσαν μαθήματα στα παιδιά με ειδικές ανάγκες με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Την εμπειρία στο στήσιμο αυτών των προγραμμάτων την είχε η SIEMENS. Έκανα μια συζήτηση μαζί τους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ποια χρονική περίοδο; Μπορείτε να την προσδιορίσετε, αν έχετε την καλοσύνη;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Θα σας γελάσω τώρα. Νομίζω ότι την έχετε στα χαρτιά σας. Νομίζω ότι πρέπει να ήταν το 200… θα σας γελάσω, θα το βρω, όμως.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Ως Δήμαρχος Αθηναίων;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Ως Δήμαρχος της Αθήνας.
Έκανα μια συζήτηση μαζί τους. Μου είπαν ότι έχουν μια εμπειρία στο στήσιμο αυτών των προγραμμάτων και αυτών των υποδομών. Όταν, όμως, μου είπαν το ποσό για το οποίο μιλούσαν, το οποίο ήταν πάνω από 2 εκατομμύρια, ο Δήμος Αθηναίων δεν είχε τέτοια δυνατότητα και έτσι δεν προχώρησε τίποτα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα.
Πριν γίνετε Δήμαρχος στις 5 Φεβρουαρίου 2002 από το ημερολόγιο του κ. Χριστοφοράκου προκύπτει, έχει σημειώσει, τουλάχιστον, ότι έχει γίνει συνάντηση με Καλούδη, Μπακογιάννη, Αικατερίνη Κιοσέογλου, Παναγιωτίδη και Δενδρινό. Είχατε συναντηθεί ποτέ με Δενδρινό και Παναγιωτίδη;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Ποτέ. Δεν τους ξέρω ούτε στη φάτσα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Το διαψεύδετε.
…οι οποίοι είναι ανώτατα στελέχη της SIEMENS.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Δεν τους ξέρω ούτε στη φάτσα.
(XS)
(SS)
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Το 2007 είχατε επαφή με Siemens, ως Υπουργός Εξωτερικών;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Όχι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εννοώ θεσμικά, όχι σε συμβάσεις οι οποίες αναγκαίως συνάπτονται με τον τομέα του Υπουργείου σας, αλλά γενικώς. Σας ρωτάω, γιατί αναφέρεται ότι έχει γίνει μία συνάντηση 11-1-2007, κατά τον κύριο Χριστοφοράκο και το ημερολόγιο του πάντα, όπου φέρεστε ότι έχετε συναντηθεί με τον Kleinfeld, διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής Siemens και τον Feldmayer. Μπορείτε να μας δώσετε εξήγηση,για το αν έγινε αυτή η συνάντηση και τι σκοπό είχε;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Εάν η συνάντηση στην οποία αναφέρεστε, είναι η συνάντηση η οποία έγινε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για το οποίο σας μίλησα πριν, θα είναι αυτή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τώρα, όσον αφορά τη συνεργασία με τη Siemens για τη Δημοτική Αστυνομία, τον καιρό που ήσασταν δήμαρχος, 4-11-2003 φέρεται, κατά τον κύριο Χριστοφοράκο, ότι υπάρχει σημείωμα με προδιαγραφές του συστήματος tetra για τη δημοτική αστυνομία. Είχατε επαφές με τον κύριο Χριστοφοράκο σχετικώς με την εφαρμογή του συστήματος tetra, σχετικά με την χρήση του από τη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων, ως Δήμαρχος;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Όχι.
Ήδη, η μόνη μου ερώτηση, την οποία είχα απευθύνει τότε στον κύριο Αγγελάκα νομίζω, που ήταν ο Αττικάρχης, ήταν ποια θα ήταν η ενημέρωση την οποία θα είχε η Δημοτική Αστυνομία σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας και πώς θα μπορούσαν οι δύο αστυνομίες να λειτουργήσουν και να συνεργαστούν. Δεν ετέθη θέμα tetra ποτέ, έγιναν όμως συγκεκριμένα σεμινάρια τότε, συνεργασίας μεταξύ της Δημοτικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Αστυνομίας για την φύλαξη των χώρων που είχαμε πολιτιστικές δράσεις κατά το διάστημα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά τέτοιο εξοπλισμό δεν είχε ούτε η Ελληνική Αστυνομία. Δεν είχα καμμία ελπίδα ότι μπορούσα να συζητήσω ποτέ σοβαρά για το Δήμο Αθηναίων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εσείς πότε μάθατε για το σκάνδαλο Siemens, δηλαδή πότε πληροφορηθήκατε ότι υπάρχει ένα σκάνδαλο που αφορά την εταιρία.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Ακούστε, η υπόθεση Siemens δεν είναι μία καινούργια ιστορία. Είναι μία πολύ παλιά ιστορία και υπόνοιες και δικαστικές έρευνες για το τι έγινε με την υπόθεση Siemens στις μεγάλες συμβάσεις, υπήρχαν πάντα, τουλάχιστον από τότε, το 1993 και την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη πάντως, τα πράγματα είχαν λεχθεί σε διάφορους τόνους και ήταν αντικείμενο συζητήσεων.
Συγκεκριμένα, όταν έσκασε πλέον το σκάνδαλο και είχαν πλέον προσωποποιηθεί…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Πότε ακριβώς;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Θα σας γελάσω πότε. Αλλά ήταν όταν βγήκε το σκάνδαλο στη δημοσιότητα και πλέον άρχισαν να μιλάνε για ονόματα, όπως του κυρίου Χριστοφοράκου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Μάλιστα. Το σκάνδαλο στη Γερμανία ξέσπασε και δημοσιεύτηκε βέβαια και στην Ελλάδα, το 2006 το Νοέμβρη, όπου έγινε αιφνιδιαστικός έλεγχος στο σπίτι του Σίκατσεκ και άλλων παραγόντων της SIEMENS και έκτοτε υπήρχε ένα μεγάλο κύμα δημοσιεύσεων που αφορούσαν τη SIEMENS και τις δραστηριότητές της στη Γερμανία και στην Ελλάδα και παντού.
Αυτό σας προβλημάτισε, ώστε να κρίνετε από εκεί και πέρα ποιες θα είναι οι σχέσεις σας με τον κ. Χριστοφοράκο; Γιατί φαντάζομαι ότι θεσμικά ούτε κι εσείς θεωρείτε ηθικό να υπάρχει κάποια σχέση με έναν άνθρωπο που εμπλέκεται αμέσως ή εμμέσως ή η εταιρεία στην οποία εργάζεται με ένα σκάνδαλο στην Ελλάδα.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Απολύτως. Δεν ήμουν καθόλου ευτυχής που ήταν συμμαθητής μου ο κ. Χριστοφοράκος και τον ήξερα όταν έσκασε πλέον το σκάνδαλο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν κατηγορείστε για το ότι τον είχατε συμμαθητή, προφανώς!
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Ναι, προφανώς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αλλά πιστεύω ότι κι εσείς πιστεύετε ότι δεν είναι ηθικό, έτσι;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Να μιλήσω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ναι, πείτε μου.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Μόλις με αφήσετε να ολοκληρώσω, θα σας πω.
Από κει και πέρα, η θεσμική μου σχέση με τον κ. Χριστοφοράκο ήταν πολύ ξεκάθαρη. Όσο ο κ. Χριστοφοράκος ήταν Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, εγώ συνεργαζόμουν -με την έννοια ακριβώς των εκδηλώσεων για τις οποίες σας μιλάω- με τον Πρόεδρο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.
Όταν δε η κ. Μέρκελ ήρθε -νομίζω την άνοιξη του 2007- στην Ελλάδα, την φωτογραφία η οποία έχει δημοσιευθεί -συνήθως στα blogs τα οποία με συμπαθούν ιδιαίτερα- την κόβουν και αφήνουν εμένα και τον κ. Χριστοφοράκο. Δίπλα μας ακριβώς ήταν η κ. Μέρκελ και ο κ. Καραμανλής. Άρα, μέχρι εκείνη την ώρα, που πλέον ετέθη ουσιαστικό θέμα για τον κ. Χριστοφοράκο, είχα διατηρήσει τις επαφές που ο θεσμικός μου ρόλος επέβαλε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ως προς τις κοινωνικές σας σχέσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Δεν είχα πια κοινωνικές σχέσεις με την έννοια των στενών κοινωνικών σχέσεων και ούτε είχα καιρό για κοινωνικές σχέσεις όταν ήμουν Υπουργός Εξωτερικών.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Το ημερολόγιο του κυρίου Χριστοφοράκου διαψεύδει αυτό που μας είπατε, με όλη τη συμπάθεια, γιατί γράφει ότι στις 9.7.2007 έχει δεχθεί πρόσκληση δική σας στη Γλυφάδα για επέτειο γάμου. Επίσης, δείχνει με Ζαφειριάδη, με Πατσιανάκο, ταξίδια, επιστρέφουμε Δευτέρα, Πέμπτη, δώρα κ.λπ.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Ταξίδια;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ταξίδι, όχι δικό σας, από Ντόρα, κυρία Πατσιανάκου, ταξίδι, επιστροφή Κυριακή, φεύγει Δευτέρα βράδυ, επιστρέφει Πέμπτη.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Πατσιανάκου; Τι σχέση έχω εγώ με Πατσιανάκου;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτές όλες οι εγγραφές μετά τον Απρίλιο που μας είπατε, την άνοιξη μάλλον, που είναι Ιούλιος, Οκτώβριος κ.λπ. και που αναφέρονται στο ημερολόγιο …
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Κοιτάξτε, μου αναφέρετε αυτή τη στιγμή πράγματα τα οποία το ημερολόγιο αναφέρει και τα οποία ούτε τα ξέρω, ούτε τους ανθρώπους ξέρω. Μου είπατε και πριν για μια εγγραφή… Δεν τους ξέρω.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τον είχατε προσκαλέσει στη Γλυφάδα, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου μιλάμε, για επέτειο γάμου, όπως γράφει ο κ. Χριστοφοράκος στο ημερολόγιό του;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Η επέτειος του γάμου μου το 2007, αυτό δεν λέτε;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Δεν γιορτάστηκε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Έτσι γράφει.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Παντρεύτηκα στις 9 Ιουλίου, συνήθως κάνω επέτειο γάμου, ήταν η προεκλογική περίοδος, σας θυμίζω, στην οποία πλέον προετοιμαζόμασταν και τρέχαμε σαν τρελοί και δεν θυμούμαι να έχω κάνει επέτειο γάμου. Αντίθετα, σίγουρα τον έχω καλέσει το 2005 που έκανα επέτειο γάμου. Εκεί έχει κληθεί. Όπως είχε κληθεί και στο γάμο του γιού μου και όπως είχε κληθεί σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις μεγάλου αριθμού ανθρώπων, όταν γιόρταζαν ορισμένα πράγματα, ορισμένοι μέσα στην οικογένεια. Αλλά ιδιαίτερα για επέτειο γάμου του 2007 …
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όπως αναφέρει το ημερολόγιο, έτσι; Δεν είναι δικό μου αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Με ρωτάτε εάν έκανα επέτειο γάμου;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κατά το ημερολόγιο του Χριστοφοράκου.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Κατ’ αρχήν, αν έχω κάνει επέτειο γάμου, θα μπορούσα να τον έχω καλέσει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Άρα, το διαψεύδετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Ναι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Τώρα, για την υπόθεση Καραβέλα, εγώ θα σας ρωτήσω και να ολοκληρώσω και να τελειώσει αυτή η υπόθεση. Είπατε, ότι αμέσως μόλις ενημερωθήκατε, το στείλατε στον αρμόδιο για να το παραπέμψει εκεί που προοριζόταν, δηλαδή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και κάνατε όλες αυτές τις ενέργειες. Υπήρξε, όμως, μια καθυστέρηση στο Υπουργείο Εξωτερικών και είπατε ότι γι’ αυτήν την καθυστέρηση δεν φέρετε καμμία ευθύνη και ότι διατάξατε δυο ΕΔΕ. Τα πορίσματα των εξετάσεων αυτών, τα στείλατε στον κύριο Εισαγγελέα για να κάνει προκαταρκτική εξέταση για να δούμε τι ακριβώς συνέβη;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Τα πορίσματα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα ο κ. Κογεβίνας –και δεν μου το έχει συγχωρέσει από τότε- να φύγει από τη θέση του, διότι από το πόρισμα προέκυπτε ότι ο κ. Κογεβίνας είχε αμελήσει να κάνει το καθήκον του, όπως το Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί, αλλά κανένας από το Υπουργείο Εξωτερικών δεν θεώρησε ότι έχει ποινική ευθύνη ο κ. Κογεβίνας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Ώστε να τα στείλετε στον κύριο Εισαγγελέα για τα περαιτέρω.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Ώστε να τα στείλω στον Εισαγγελέα για τα περαιτέρω.
Υπάρχουν δε τα πορίσματα στα χέρια σας. Εάν θέλετε έχω και αντίγραφα, κύριε Πρόεδρε, για τους επικεφαλείς των κομμάτων, στα οποία μπορείτε να διαπιστώσετε ποια ήταν ακριβώς η διαδρομή του τηλεγραφήματος, πού υπήρξαν οι καθυστερήσεις και γιατί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Με συγχωρείτε, κυρία Μπακογιάννη. Ό,τι κρίνετε ότι πρέπει να κατατεθεί στα Πρακτικά, παρακαλώ να το καταθέσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Εγώ, κύριε Πρόεδρε, δυο πράγματα θέλω να καταθέσω στα Πρακτικά. Τα πορίσματα …
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τα πορίσματα νομίζω ότι τα έχω.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Ωραία αν έχετε τα πορίσματα, το δεύτερο πράγμα το οποίο θέλω…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εμάς δεν μας τα έχετε δώσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Έχουν διανεμηθεί, κύριε συνάδελφε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Πάντως εγώ τα πορίσματα τα έχω, κύριε Πρόεδρε, για να σας τα δώσω, έχω επίσης τη συνέντευξή μου στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υπάρχουν στα πρακτικά, κύριοι συνάδελφοι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πάντως, δεν μας έχουν διανεμηθεί.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Εντάξει, κύριε Πρόεδρε, μόλις τα έδωσα στους συναδέλφους εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αν μου το λέγατε θα το κάναμε και χθες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Σχεδόν είναι επιλεκτική διανομή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Τζαβάρα, σας παρακαλώ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Να ολοκληρώσω για να μη χάνουμε και χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι προκατειλημμένος ο κ. Τζαβάρας και όχι το Προεδρείο, που καμιά φορά αφήνεται να εννοηθεί. Ορίστε, κυρία Τσόνογλου, συνεχίστε για να ολοκληρώσετε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κυρία μάρτυς, έχετε ακούσει ποτέ για μια επιστολή που είχε σταλεί στη χώρα μας στον Ανακριτή κ. Ζαγοριανό από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, σχετικά με την απόπειρα ανάληψης υπέρογκου ποσού, που κατά την Αρχή του κράτους αυτού ενδεχομένως να αποτελούσε ροή μαύρου χρήματος και επομένως ύποπτη συναλλαγή;
(EP)
(1XS)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πότε είχε σταλεί αυτό, κυρία Τσόνογλου;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Από το τέλος Δεκεμβρίου του 2008, κύριε Πρόεδρε.
Γρηγόριος Αποστολάκος: Σε ποιον είχε σταλεί;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Στον Ανακριτή κύριο Ζαγοριανό και το έχει καταθέσει και ο ίδιος.
Είχατε ακούσει για αυτή την επιστολή και αν έγιναν ενέργειες σχετικά με την αξιοποίησή της;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Δεν έχω ιδέα, κυρία συνάδελφε. Εγώ τη δικαστική…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Δεν έχετε ακούσει τίποτε. Για τον Καραβέλα δηλαδή πότε ακούσατε ότι ο άνθρωπος αυτός έχει κάποια εμπλοκή με ξέπλυμα χρήματος και λοιπές δραστηριότητες, που ήταν μεγάλο στέλεχος της Siemens;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Κυρία συνάδελφε, το όνομα του κυρίου Καραβέλα το έμαθα την ημέρα που με ενημέρωσαν και ήρθε το τηλεγράφημα. Εκ των υστέρων, επειδή με απασχόλησε το ερώτημα που έθεσε ο Πρόεδρος, εάν η όποια καθυστέρηση του τηλεγραφήματος συνέβαλε στο να κινηθεί αργότερα η δικαιοσύνη και με απασχόλησε και για προσωπικούς λόγους όπως αντιλαμβάνεστε, έψαξα και βρήκα πως η ενημέρωση προς τον κ. Ζορμπά και τον κ. Ζαγοριανό είχε ήδη γίνει για ξέπλυμα μαύρου χρήματος πριν από οκτώ μήνες. Άρα, δεν το μαθαίνανε για πρώτη φορά από το τηλεγράφημα για το οποίο μιλάμε. Αυτό ήταν σαφές.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Αυτό έγινε το Μάιο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το αμελήσανε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Θέλω να πω ότι εσείς αποδίδετε ευθύνη στη δικαιοσύνη για αυτή την καθυστέρηση εξαιτίας της οποίας και ο κ. Χριστοφοράκος και ο κ. Καραβέλας δραπέτευσαν στο εξωτερικό;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Κυρία συνάδελφε, εγώ δεν είμαι εδώ για να αποδώσω ευθύνες. Εγώ είμαι εδώ για να καταθέσω αυτά που γνωρίζω.
Αυτά που γνωρίζω, λοιπόν, είναι ότι μέχρι την ώρα που μου ήρθε το τηλεγράφημα δεν γνώριζα την ύπαρξη ανδρός που ονομάζεται Καραβέλας. Δεν τον είχα ποτέ συναντήσει. Από το τηλεγράφημα αντελήφθην ότι υπάρχει ανήρ ονόματι Καραβέλας, ο οποίος έχει σχέση με ξέπλυμα μαύρου χρήματος και έχει δραπετεύσει στο εξωτερικό. Όταν έγινε ο σάλος όπου περίπου η υπόθεση Siemens ήταν η υπόθεση Καραβέλα, ασχολήθηκα και για προσωπικούς λόγους όπως αντιλαμβάνεστε, να πληροφορηθώ εάν η Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος είχε επικεφαλής τον κ. Ζορμπά ή ο κ. Ζαγοριανός θα μάθαινε για πρώτη φορά την ιστορία μαύρου χρήματος από αυτό το τηλεγράφημα ή αν το γνώριζε πριν. Πληροφορήθηκα, λοιπόν, ότι οκτώ μήνες πριν είχαν πλήρη ενημέρωση από άλλες χώρες ότι ο κ. Καραβέλας…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): …έκανε προπαρασκευαστικές πράξεις διαφυγής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Σας ρώτησα γιατί εδώ δημιουργείται μια περιρρέουσα εντύπωση ότι όλα αυτά, δηλαδή η επαφή που είχατε με τον κ. Χριστοφοράκο, οι διευκολύνσεις ως προς τις τιμές των οικοσκευών κλπ, που μπορείς να τις βρεις στο Ράδιο Κορασίδη και οπουδήποτε, αν μπορεί στο μυαλό του απλού πολίτη να συνδεθεί ότι «Γιατί όχι η Ντόρα, που είχε καλές σχέσεις με το Χριστοφοράκο, να μην έχει κάνει κάτι;». Γι’ αυτό σας το λέω, για να σας δώσω την ευκαιρία αυτή την περιρρέουσα εντύπωση να την εξαλείψετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Κυρία συνάδελφε, επαναλαμβάνω ότι αν εγώ από τότε που ήμουν στην Κυβέρνηση είχα ζητήσει την Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens οφείλεται ακριβώς γι’ αυτό. Διότι όλοι είμαστε πολιτικοί, όλοι έχουμε κοινωνικές σχέσεις και όσο μπορούμε τις διευρύνουμε. Όταν έχεις κοινωνικές σχέσεις ανοιχτά, δημόσια, όπως εγώ, έρχονται άνθρωποι στο γραφείο σου, καταγράφονται στα ημερολόγιά σου ή εσύ επικοινωνείς μαζί τους παρουσία 2000, 1500 ή 150 ανθρώπων, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο μυαλό κάποιων που θέλουν σου επιτεθούν, μπορεί να ενταθεί.
Για μένα, όμως, τα πράγματα είναι σαφή. Δεν υπήρξα ποτέ σε θέση που να μπορούσα με τον α ή β τρόπο να υποστηρίξω την ταχύτερη διεκπεραίωση μίας οποιασδήποτε σύμβασης την οποία είχε η Siemens. Δεν διαχειρίστηκα ποτέ σύμβαση την οποία να ψάχνετε είτε στα νοσοκομεία, είτε στο C4I, είτε οπουδήποτε. Ζήτησα χορηγίες από τη Siemens, πράγματι και μου εδόθη…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Για ποιους λόγους;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Συγκεκριμένα, ως Δήμαρχος Αθηναίων. Αναφέρθηκα σε αυτές.
Δεν εύχομαι σε κανέναν σας να βρεθεί στη θέση στην οποία βρέθηκα εγώ, να γράφουν τα πρωτοσέλιδα ότι ένας άνθρωπος –που, τέλος πάντων, με τη δική μου μικρή διαδρομή- προχωρούσε και ζήταγε για το σπίτι του 21 καφετιέρες και 5 ψυγεία και δεν ξέρω τι άλλο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Επίσης, η τελική μου ερώτηση, όταν το ΠΑΣΟΚ υπέβαλε πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, δύο χρόνια πριν από τη σημερινή του πρόταση ήσασταν από εκείνους που μιλήσατε με τον τότε Πρωθυπουργό, τον κ. Καραμανλή, αν θα έπρεπε να δεχτεί την πρόταση και να μην αποχωρήσει η Νέα Δημοκρατία;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Ναι. Η άποψή μου, την οποία είχα καταθέσει ευθαρσώς στον κ. Καραμανλή, ήταν ότι έπρεπε να είχαμε δεχτεί την πρόταση, διότι παγίως, κυρία συνάδελφε, και νομίζω ότι είναι ευρύτερα γνωστό, εγώ ανήκω σε αυτούς οι οποίοι θεωρούν ότι όταν προτείνονται Εξεταστικές Επιτροπές οι κυβερνήσεις πρέπει να τις αποδέχονται. Η δε Κυβέρνηση Μητσοτάκη τις απεδέχθη όλες και αν θέλετε αυτή ήταν η λογική, η οποία με οδηγούσε και εμένα στο να υποστηρίξω τη θέση ότι όταν ζητάει η Αντιπολίτευση Εξεταστική Επιτροπή οφείλουμε να την κάνουμε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Γιατί δεν τη δημοσιοποιήσατε αυτή την άποψη σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Διότι ήμουν μέλος της Κυβερνήσεως και οι εσωτερικές συζητήσεις μέσα σε μία Κυβέρνηση δεν δημοσιοποιούνται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Καλώς.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ο κ. Τζαβάρας έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κυρία Υπουργέ, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Επειδή πράγματι είστε από τα πρόσωπα που έχουν μεγάλη και πληθωρική πορεία στα κοινοβουλευτικά χρονικά αυτού του τόπου και επειδή αυτή η Επιτροπή έχει ένα στοιχείο μοναδικότητας και θα εξηγήσω ποιο είναι: είναι μια Εξεταστική Επιτροπή που συστάθηκα με πρωτοβουλία της Ολομέλειας της Βουλής μετά από πρόταση Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ερευνήσει και ουσιαστικά να ελέγξει κοινοβουλευτικά δραστηριότητες κυβερνητικές και εν γένει πολιτικές, οι οποίες είχαν ήδη ολοκληρωθεί σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους.
Εγώ έχω την άποψη και την έχω πει και τη λένε αυτή την άποψη όλοι οι συνταγματολόγοι ακόμα και οι πολιτικοί συνταγματολόγοι, ότι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής του άρθρου 68 παράγραφος 2 αποτελεί μέσο για την άσκηση Κοινοβουλευτικού ελέγχου και κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι εκείνος τον οποίο ασκεί η μειοψηφία στην πλειοψηφία στα πλαίσια, όμως, της ίδιας κοινοβουλευτικής περιόδου, γιατί το αντίθετο δεν θα είχε νόημα, αφού κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι συνυφασμένος με αναγνώριση πολιτικών ευθυνών για τις οποίες μοναδικός αρμόδιος είναι ο κυρίαρχος λαός να τις επιδικάζει όταν γίνονται εκλογές.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος κ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ)
Θέλω να μου πείτε, λοιπόν, στη μακρά πολιτική σας σταδιοδρομία εάν έχει συμβεί προηγούμενο όπου Κυβέρνηση ή μειοψηφία κοινοβουλευτική μεταγενέστερη έχει ζητήσει να γίνει Εξεταστική Επιτροπή για να ελεγχθεί προηγούμενο ζήτημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Από ό,τι γνωρίζω όχι, κύριε συνάδελφε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το λέω αυτό γιατί είχα κάνει μια τοποθέτηση, κύριε Πρόεδρε, χθες.
Δεύτερη ερώτηση που θέλω να σας κάνω: Καταρχάς η Επιτροπή μας οφείλει να ασχολείται με σοβαρότερα και βαθύτερα ζητήματα από εκείνα που έχουν σχέση με καφετιέρες, ψυγεία ή οτιδήποτε άλλο ασήμαντο από αυτού του επιπέδου τα αντικείμενα. Όμως, επειδή πολύς λόγος έχει γίνει θα κάνω μια παραχώρηση στις αρχές μου και θα σας πω το εξής, ήδη είχα πάρει θέση και όταν είχε τεθεί το θέμα: Για να είναι επιλήψιμη μια σχέση, η οποία χαρακτηρίζεται από την αποδοχή κάποιων δώρων, έστω και αυτών των ασήμαντων, θα πρέπει να γίνεται με την προσδοκία κάποιας αντιπαροχής.
Εγώ θέλω, λοιπόν, να μου πείτε τόσο όταν υπήρξατε Υπουργός Εξωτερικών, όσο και όταν υπήρξατε Δήμαρχος Αθηναίων έχετε υπογράψει καμία συγκεκριμένη σύμβαση προμήθειας, σύμβαση έργου με τη Siemens;
(XP)
(01EP)
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Όσο ήμουν στο Δήμο Αθηναίων, ετέθη το θέμα …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αν έχετε υπογράψει.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): … για το εάν υπήρχε. Στο Υπουργείο Εξωτερικών υπήρχε ένας διαγωνισμός ο οποίος είχε γίνει πριν από εμένα και κατακυρώθηκε επί των δικών μου ημερών.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εσείς δεν έχετε προκηρύξει διαγωνισμό.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Όχι, δεν έχω σχέση. Είπατε, όμως, κάτι που θίγει την τιμή μου. Ακόμα και για έναν άνθρωπο σαν εμένα να πει κάποιος ότι του χάρισαν καφετιέρα είναι προσβλητικό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Συμφωνώ απολύτως.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Όταν βγαίνει κάποιος και λέει ότι της χάρισαν λεμονοστύφτη, τι νιώθει; Πάντως εγώ θέλω να σας καταθέσω ποια ήταν η χορηγία. Εδώ είναι ηλεκτρονικές σκούπες, καφετιέρες φίλτρου, πλυντήρια πιάτων. Εάν κάνετε μια βόλτα στα ΚΑΠΗ του Δήμου Αθηναίων θα τα βρείτε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εγώ παίρνω την πιο δυσμενή εκδοχή αυτού που λέγεται, την εκδοχή που είναι αξιόλογη σε σχέση με αυτό που ερευνάμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Δεν έχω καμία σχέση. Γι’ αυτό επιθυμώ διακαώς ή Επιτροπή σας να μπορέσει να ερευνήσει σε βάθος και να βρει τη ροή του μαύρου χρήματος της SIEMENS, η οποία δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του κόσμου. Εύχομαι η Επιτροπή σας να συμβάλλει ώστε να μπορέσουμε όλοι εμείς οι πολιτικοί να δώσουμε τους υπευθύνους στη Δικαιοσύνη με καθαρό το μέτωπο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θέλω να κάνω μια ερώτηση σχετικά με το θέμα, που έχει προβληθεί υπερβολικά, της σχέσης σας με την απόδραση Καραβέλα. Έχω πάρει από τα Πρακτικά τις ερωτήσεις που έχει κάνει η κ. Τσόνογλου στον κ. Τέλλογλου. Αυτά, όφειλε να τα έχει θέσει υπόψη σας όταν έκανε ερωτήσεις, γιατί διαφορετικά θεωρώ ότι μία ερώτηση που αγνοεί αυτά τα δεδομένα έχει το χαρακτήρα της παραπειστικής. Δηλαδή, εσείς προτού έρθει αυτό το τηλεγράφημα, μπορούσατε να κάνετε κάτι στα πλαίσια της αρμοδιότητάς σας για να εμποδίσετε τη φυγή του κ. Καραβέλα;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Όχι, κύριε συνάδελφε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι αρμόδιος ο Υπουργός Εξωτερικών να εκδίδει απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα; Προφανώς όχι. Πλην όμως, ο κ. Τέλλογλου σε ερώτηση της κ. Τσόνολγου είπε ότι γνωρίζει από το περιβάλλον του κ. Καραβέλα ότι ήδη είχε φύγει στο εξωτερικό όταν ήρθε αυτό το τηλεγράφημα. Επομένως, υπό ποίαν έννοιαν μπορούμε να λέμε ότι υπήρχε η δυνατότητα στα πλαίσια του θεσμικού ρόλου που έχει ο Υπουργός Εξωτερικών να εμποδίσει τη φυγή του κ. Καραβέλα, η οποία ήδη είχε ολοκληρωθεί όταν έφτασε το συγκεκριμένο τηλεγράφημα;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Δεν έχω να πω κάτι πάνω σ’ αυτό. Θέλω μόνο να προσθέσω ότι το σημαντικό είναι ότι αυτό το τηλεγράφημα δεν ήταν το πρώτο που ήρθε σε γνώση των Δικαστικών Αρχών ή της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος για τη δραστηριότητα του κ. Καραβέλα. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι εάν οι Δικαστικές Αρχές ή η Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος ήθελαν να δραστηριοποιηθούν νωρίτερα με τα στοιχεία που είχαν θα μπορούσαν να το είχαν κάνει. Άρα, εγώ άσκησα τα καθήκοντά μου όπως ορίζει ο νόμος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πολύ ορθά το λέτε αυτό γιατί έχουμε στην Επιτροπή στοιχείο που είναι από μια συνεδρίαση της Eurojust, που είναι το Σεπτέμβριο του 2008, όπου ο ίδιος ο κ. Ζαγοριανός αναφέρει επιγραμματικά ότι εκκρεμεί η έκδοση απαγόρευσης από τη χώρα για τον κ. Καραβέλα και για τον κ. Χριστοφοράκο. Από εκεί και πέρα, υπό ποίαν έννοιαν μπορούσατε να παρέμβετε εσείς στο έργο της Δικαιοσύνης, όταν η ίδια η Δικαιοσύνη, οκτώ μήνες πριν, γνώριζε ότι υπάρχει κίνδυνος φυγής και ετοιμαζόταν να εκδώσει το σχετικό ένταλμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Το είπατε, κύριε συνάδελφε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Ο κ. Παφίλης έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κυρία Μπακογιάννη, δεν έχω να σας κάνω κάποια ερώτηση, γιατί απαντήσατε με πληρότητα σε όσα σας καταμαρτυρούσαν διάφοροι.
Με βάζετε, όμως, σε πολιτικό πειρασμό να σας κάνω μια ερώτηση. Είπατε και σωστά ότι πρέπει να κλείσει το θέμα της SIEMENS. Θέλω να μου πείτε τη γνώμη σας. Είναι δυνατόν η SIEMENS να έχει όλα τα στοιχεία και να μην κατονομάζει πού τα έδωσε; Πώς το κρίνετε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Δε νομίζω ότι έχει στοιχεία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πώς δεν έχει; Αφού έχει κάνει συμφωνία και με τον κ. Χριστοφοράκο. Σε ένα τέτοιου μεγέθους σκάνδαλο, είναι δυνατόν οι πρωτεργάτες να έχουν δικαστεί δυο χρόνια με αναστολή και να ζουν άνετα τη ζωή τους; Θέλω μια πολιτική απάντηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Δυστυχώς, υπάρχει μία εμπειρία. Σε τέτοιες μεγάλες εταιρείες είτε εταιρείες εξοπλισμών είτε εταιρείες του μεγέθους της SIEMENS να δραστηριοποιούνται με τρόπους που είναι ανήθικοι και παράνομοι. Πώς λειτουργεί τώρα η δικαιοσύνη σε κάθε χώρα; Αλλιώς λειτουργεί στη Γαλλία, αλλιώς στη Γερμανία. Εμένα με ενδιαφέρει εμείς τι κάνουμε. Εμείς έχουμε στην Ελλάδα μείζονα λόγο να βρούμε άκρη σε αυτό το σκάνδαλο. Εάν εμείς βρούμε τι έγινε, ενδεχομένως να μπορούμε να στείλουμε πάλι στη Γερμανική δικαιοσύνη. Και επειδή εγώ δεν πιστεύω σε αυτούς τους μύθους, ότι δήθεν δεν μπορεί να βρεθεί η ροή του μαύρου χρήματος, πιστεύω ότι άμα θες να βρεις μπορεί να σου πάρει χρόνο, αλλά θα βρεις. Τα λεφτά δεν εξαφανίζονται στον αέρα. Ακολουθούν κάποιες διαδρομές, οι οποίες κάποια στιγμή πρέπει να βρεθούν, για τη χώρα, γιατί η διαφθορά είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα και κοστίζει στην οικονομία της Ελλάδας και για την τιμή του πολιτικού κόσμου για να μην βρεθούν άνθρωποι όπως βρέθηκα εγώ έξι μήνες στο στόμα του κάθε δημοσιογράφου, ο οποίος ήθελε να κάνει λαϊκισμό και να πρέπει να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Άρα, πρέπει να βρούμε άκρη. Ελπίζω ότι αυτή η Επιτροπή θα τη βρει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αν μου δώσετε εσείς ή σας δώσω εγώ μια βαλίτσα με 10.000.000 και εσείς να πείτε ότι μου δώσατε εγώ θα το αρνηθώ γιατί δεν υπάρχουν μάρτυρες. Επομένως, δεν είναι απόλυτο ότι μπορεί να βρεις τη ροή του μαύρου χρήματος.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Κάτι θα τα κάνετε, κύριε συνάδελφε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εμείς παιδευόμαστε εννέα μήνες εδώ και συναντάμε τεράστια εμπόδια. Γι’ αυτό έκανα την ερώτηση.
(GM)
1XP
Διότι το ερώτημα είναι πολύ απλό: Εάν βγουν ο Χριστοφοράκος, ο Σίχατσεκ, ο Γεωργίου, δεν ξέρω ποιος, τα στελέχη της SIEMENS και πουν ότι τα δώσαμε στον τάδε, τον τάδε και τον τάδε, θα λυθεί το θέμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Εύχομαι να το κάνουν, κύριε συνάδελφε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν πρόκειται να το κάνουν.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Εγώ δεν μπορώ να συμβάλω παραπάνω. Εύχομαι, όμως, να το κάνουν.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτό αποδεικνύει άλλα πράγματα. Απλώς μία συζήτηση κάνουμε. Τουλάχιστον απ’ όση εμπειρία έχουμε -και είναι πολύ μεγάλη- δεν φαίνεται να γίνεται. Και ο κόσμος αυτός είναι ερμητικά κλειστός και το ξέρετε καλύτερα φαντάζομαι.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Έτσι είναι. Δεν έχετε άδικο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Θα μου επιτρέψετε να κάνω κι εγώ δύο ερωτήσεις.
Κυρία μάρτυς, σε συνέχεια της ερώτησης του κ. Παφίλη: Είναι γνωστός ο λόγος –ειπώθηκε- της κλήσης σας εδώ ως μάρτυρος και ως πολιτικό πρόσωπο με την ιδιαίτερη βαρύτητα και διαδρομή που έχετε. Θα ήθελα κι εγώ να κάνετε μία αξιολογική κρίση σε σχέση με το σκάνδαλο SIEMENS και με αυτό που ήδη έχει ομολογηθεί από τις καταθέσεις και στη Γερμανία, ότι 100.000.000 έχουν δοθεί σε πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη με την αναλογία 8% και 2% κλπ, το 10% το γνωστό. Σας άκουσα προηγουμένως και είπατε, ότι κάπου αυτά τα χρήματα που πήραν οι όποιοι επίορκοι, είτε υπηρεσιακοί παράγοντες, στελέχη ΔΕΚΟ, είτε και πολιτικά πρόσωπα, κάπου θα τα εμφανίσουν. Αν τα εμφανίσουν μέσα από την κατανάλωσή τους από το πόθεν έσχες, φυσικά δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μάθουμε ποιοι ήταν. Θα ήθελα, όμως, από τη μεριά σας να μας πείτε, εκτιμάτε ότι όντως μέσα από το σκάνδαλο SIEMENS διακινήθηκε μαύρο χρήμα και σε πολιτικά πρόσωπα και σε υπηρεσιακά στελέχη;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Δεν ξέρω εάν ήταν πολιτικά πρόσωπα ή υπηρεσιακά στελέχη. Και θέλω να είμαι πολύ προσεκτική, γιατί η Επιτροπή σας έχει ένα ιδιαίτερο βάρος. Αυτό που σίγουρα πιστεύω είναι ότι διακινήθηκε μαύρο χρήμα. Αλλά αυτό είναι μία αξιολογική κρίση για την οποία έχω κι εγώ την άποψη, όπως κι εσείς, από αυτά τα οποία ακούγονται και διαβάζω καθημερινά στον Τύπο. Αν είναι 100.000.000 ή πόσα εκατομμύρια είναι, επίσης δεν μπορώ να το ξέρω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Μία δεύτερη ερώτηση, που έχει να κάνει με μία απάντηση που δώσατε σε ερώτηση και της κυρίας Τσόνογλου και του κ. Τζαβάρα σε σχέση με την επαφή με τη δικαιοσύνη. Ως Υπουργός Εξωτερικών είπατε ότι δεν είχατε σχέση με τη δικαιοσύνη. Στο ερώτημα για το τηλεγράφημα από το Μοντεβιδέο που δώσατε και τη διαδικασία για την ΕΔΕ κλπ, θα ήθελα να ρωτήσω, αφού δεν είχατε σχέση ως Υπουργός Εξωτερικών με τη Δικαιοσύνη, δεν αναμειγνύεστε, ποιά ήταν τα κίνητρα, ποιοί ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν, αν δεν κάνω λάθος το 2008, να προβείτε σε μία βράβευση του κ. Σανιδά, που εμπλέκεται, όπως φάνηκε στην πορεία με το σκάνδαλο SIEMENS; Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν σε μία τέτοια ενέργεια αναγνώρισης δηλαδή της προσφοράς του κ. Σανιδά προφανώς στη δικαιοσύνη ως Υπουργός Εξωτερικών…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ο κ. Σανιδάς εμπλέκεται στο σκάνδαλο της SIEMENS;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Θα μου επιτρέψετε!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτό νομίζω ότι πρέπει να διαγραφεί από τα Πρακτικά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να διαγραφεί για τη δική σας προστασία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Εμπλέκεται έμμεσα σε σχέση με τις ευθύνες της δικαιοσύνης…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Η εμπλοκή έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και όταν μιλάμε περί εμπλοκής, εννοούμε πάντοτε ότι εμπλέκεται αρνητικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Κύριε Τζαβάρα, δεν ρώτησα εσάς. Να απαντήσει η κυρία μάρτυς. Σας παρακαλώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δίνετε στην ερώτησή σας δεδομένο, το οποίο δεν καλύπτεται από κανένα πραγματικό ή νομικό δεδομένο που να έχει συλλέξει η Επιτροπή μας μέχρι σήμερα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Δεν ξέρω εάν τελειώσατε. Από τις καταθέσεις που έκανε κατ’ επανάληψη ο κ. Σανιδάς, έχουμε την αξιολογική κρίση ότι εμπλέκεται έμμεσα ως έχων την ευθύνη γιατί δεν φρόντισε να λάβει εκείνα τα μέτρα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έχει ευθύνη ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου γιατί δεν έχει κάνει καλά τη δουλειά του ένας ανακριτής;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Δεν έλαβε τα δέοντα μέτρα και το έχουμε πει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν είναι χωροφύλακας ο Εισαγγελέας.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αποσύρετέ το αυτό για το καλό σας. Διαγράψτε το. Για σας το λέμε. Δεν έχει καμία σχέση η κυρία μάρτυς με αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εγώ νομίζω ότι πρέπει να διαγραφεί αυτό, γιατί δημιουργεί πολλά προβλήματα!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Σας παρακαλώ. Δεν θα ήθελα κι εγώ να προβώ σε χαρακτηρισμό κρίσεων. Θα μου επιτρέψετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Κύριε Πρόεδρε, το Υπουργείο Εξωτερικών εισηγείται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά παράδοση τα παράσημα τα οποία ανώτατοι κρατικοί λειτουργεί έχουν δικαίωμα να φέρουν. Αυτά είναι παράσημα Υπουργών, Πρωθυπουργών, ξένων ηγετών, αλλά και ανωτάτων κρατικών λειτουργών στην Ελλάδα. Μέσα τα παράσημα τα οποία εδόθησαν τότε ήταν οι επικεφαλείς των τριών, δηλαδή του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Προέδρου του Αρείου Πάγου, του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είναι η λογική με την οποία αποδίδονται τα παράσημα σε ανώτατους κρατικούς λειτουργούς. Δεν ήταν καμία επιλεκτική επιλογή. Ο θεσμός παρασημοφορείται και έχεις δικαίωμα να φέρεις το παράσημο του Ελληνικού Έθνους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Μόνο, κυρία μάρτυς, που δεν βραβεύουμε γενικά το θεσμό, τα πρόσωπα τα οποία υπηρέτησαν συγκεκριμένη θέση. Άρα, μιλάμε για το συγκεκριμένο πρόσωπο στη συγκεκριμένη περίπτωση.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Εγώ, κύριε Πρόεδρε, επειδή διετέλεσα Υπουργός Εξωτερικών, παρασημοφορήθηκα με το παράσημο του Φοίνικος και έχω δικαίωμα να το φέρω. Όπως όλοι οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος έχουν το ίδιο παράσημο, όπως οι Πρωθυπουργοί έχουν το ίδιο παράσημο, έτσι και οι Πρόεδροι Ανωτάτων Δικαστηρίων έχουν παράσημο κ.ο.κ. Έτσι συνηθίζεται. Εμείς οι Βουλευτές δυστυχώς μόνο δεν παρασημοφορούμεθα, κύριε Πρόεδρε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Σας άκουσα προηγουμένως σε μία απάντησή σας για το σκάνδαλο SIEMENS. Είπατε ότι γνωρίζετε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από το 1993, αν θυμάμαι καλά, όπως σημείωσα, από την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πέρα από τη σχέση τη συγγενική που έχετε με τον τότε Πρωθυπουργό, ήσασταν και μέλος της κυβέρνησης, αν δεν κάνω λάθος, εκείνη την περίοδο.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Μάλιστα. Ήμουν Υπουργός Πολιτισμού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Μπορείτε να μας πείτε ποιοι ήταν οι λόγοι που οδηγηθήκατε τότε, ή οδηγήθηκε σε πτώση η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε σχέση με το σκάνδαλο SIEMENS, μιας και ήδη κάνατε αναφορά η ίδια;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Αν θα καλέσετε τον κ. Μητσοτάκη, θα σας τα πει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Εγώ ρώτησα εσάς ως μέλος της κυβέρνησης συν τη σχέση που έχετε, αν μπορείτε να μας πείτε κάτι επιπρόσθετο γύρω από αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Ότι ο πρώην Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, εάν τον καλέσετε, θα προσέλθει να σας τα πει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Είναι γεγονός, εάν θα προβούμε σε τέτοια απόφαση. Αλλά εγώ είπα σε σας με τις δύο ιδιότητες και την συγγενική σχέση και του μέλους της κυβέρνησης.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Δεν έχω τίποτα να προσθέσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Επίσης μία ερώτηση.
Είχατε μία σχέση, όπως είπατε στην αρχική σας κατάθεση, προσωπική, κοινωνική από μαθητές με τον κ. Χριστοφοράκο. Αυτή η σχέση ήταν που οδήγησε το σύνολο της οικογένειάς σας να έχει σχέση με τον κ. Χριστοφοράκο; Γιατί προκύπτουν σχέσεις κοινωνικές όχι μαζί σας ως συμμαθητής, όπως είπατε, αλλά και τα άλλα μέλη και η αδελφή σας και ο αδελφός σας και ο πατέρας σας και μία σειρά άλλα στελέχη που φαίνονται ότι είχαν μία επαφή με την καλή έννοια επαφές και κοινωνικές και όχι μόνο, αυτές τις συναλλαγές που είχαν, που όντως με παραστατικά πήραν με έκπτωση, όπως είπατε. Άρα, όλα τα μέλη της οικογένειας είχαν μία τέτοια σχέση. Αυτή ήταν αποτέλεσμα της δικής σας σχέσης ή άλλων σχέσεων; Ποιών σχέσεων ήταν αποτέλεσμα αυτή η επέκταση με τη SIEMENS πλέον που ξεφεύγει από τα στενά περιθώρια Χριστοφοράκου με την οικογένειά σας, με την ευρύτερη έννοια;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Κύριε Πρόεδρε, οι μεγάλες οικογένειες είναι ευλογία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Χαίρομαι, γιατί κι εγώ προέρχομαι από πολυμελή οικογένεια.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Εμείς δε είμαστε μία μεγάλη οικογένεια που είναι γνωστή. Γιορτάζουμε μαζί, οι φίλοι μας αλληλογνωρίζονται. Δηλαδή, είμαστε μία μεγάλη οικογένεια, όπου κλασικά όταν γνωρίζει κάποιος έναν άνθρωπο δεν χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος για να τον μάθει όλη η οικογένεια. Εάν ήμουν ορφανή και δεν είχα και αδέλφια, θα τελείωνε η σχέση σε εμένα. Αλλά εμείς είμαστε μία μεγάλη οικογένεια. Εξακολουθώ και λέω ότι παρά το πρόβλημα που παρουσιάζεται, είναι μεγάλη η ευλογία να έχεις αδέλφια και γονείς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Από καταθέσεις μαρτύρων και εκπροσώπων της δικαιοσύνης, αλλά και εκπροσώπων από τη SIEMENS, στελεχών της SIEMENS, είχα σημειώσει ότι κάποιος χαρακτηριστικά είπε ότι «και ένα ευρώ είναι δωροδοκία και πενήντα ευρώ είναι δωροδοκία».
PS
(GM)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Εάν κάποιος πολιτικός πήρε από τη SIEMENS με τη μορφή χορηγίας ή ενίσχυσης ή και έκπτωσης…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τη δωροδοκία τη χρησιμοποιείται με ποια έννοια;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Να ολοκληρώσω, κύριε Τζαβάρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Περιγράφοντας μια συμπεριφορά ή με την αξιότιμη συμπεριφορά; Γιατί το να δέχεται κάποιος ένα δώρο δεν είναι δωροδοκία με την έννοια του Ποινικού Κώδικα. Χρειάζονται και άλλα στοιχεία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για να καταλάβουμε τι ρωτάτε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Σας παρακαλώ, κύριοι. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάνετε παρεμβάσεις.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν κάνω παρεμβάσεις. Παραπειστικές ερωτήσεις απαγορεύονται…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Δεν είναι παραπειστικές.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: ..λέει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Με αυτή την έννοια, κύριε Πρόεδρε, συμβάλλω στο να διατυπώνονται οι ερωτήσεις κατά τέτοιο τρόπο που να είναι και σε εμάς παρακολουθήσιμες, αλλά και σε εκείνον που τις δέχεται να μην δημιουργούν τις προϋποθέσεις να απαντήσει άλλα αντ΄ άλλα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Δεν θέλω να υποτιμάτε την κυρία μάρτυς, όσον αφορά τις γνώσεις της…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν την υποτιμώ καθόλου.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσάς προστατεύει. Δεν αναφέρεται στην μάρτυρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Παρακαλώ, επιτρέψτε μου. Εάν έχετε τόσο ενδιαφέρον για εμένα, δεν χρειάζομαι να με προστατεύσετε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για εσάς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Παρακαλώ, κύριε Αποστολάκο, το είπατε.
Πιστεύω ότι είναι σε θέση η κυρία μάρτυς, να αποφύγει την όποια παραπειστική ερώτηση, αν υπάρχει, γιατί διαθέτει και τις ικανότητες να το κάνει.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν αναφέρθηκε στην μάρτυρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Μα, το είπα, κύριε Αποστολάκο, δεν χρειάζομαι τη βοήθειά σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Πέστε μου, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Παρακαλώ να μην διακόπτετε.
Εάν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που πήραν με διάφορες μορφές χορηγίες, διάφορα είδη, κτλ., ποσά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που χαρακτηρίζουν κάποιοι άλλοι δωροδοκίες, αυτό είναι δωροδοκία ναι ή όχι κατά τη γνώμη σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Κύριε Πρόεδρε, θα πρέπει να είστε πιο συγκεκριμένο στο τι εννοείτε.
Εγώ ένα μπουκέτο λουλούδια όταν μου το στέλνουν, δεν το θεωρώ δωροδοκία και το αποδέχομαι. Σταματώ εκεί, όμως, διότι αυτή είναι η εντολή, την οποία έχω δώσει στο γραφείο μου. Τα λουλούδια είναι δεκτά είτε στη γιορτή μου είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Εκεί σταματούν.
Θα πρέπει να είσαστε πιο συγκεκριμένος, να μου πείτε σε τι αναφέρεστε και να είμαι σε θέση να σας απαντήσω ευθέως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Μια τελευταία ερώτηση.
Είπατε ότι είχατε εκφράσει την πρόθεση να υπάρξει σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής πριν την καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά. Σε ερώτηση σχετική απαντήσατε ότι στο κόμμα σας, σε εσωτερικές διαδικασίες, ξανατοποθετηθήκατε θετικά υπέρ της σύστασης κ.τ.λ..
Πως αξιολογείτε σήμερα την άρνηση της κυβέρνησης σας τότε να μην προχωρήσει στη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής που δεν είναι μόνο απώλεια χρόνου, ενδεχόμενα να έχουμε και αυτήν τη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε, όπως ειπώθηκε και από τον κ. Παφίλη προηγουμένως, για εννέα μήνες να μην έχουμε όλα τα αποτελέσματα εκείνα που θα θέλαμε στην προσπάθεια αυτή τη μεγάλη, που και εσείς είπατε ότι θέλετε από τη μεριά σας να συμβάλλετε προκειμένου να εξυγιανθεί το πολιτικό σύστημα, αλλά και να οδηγηθούμε και σε καταλογισμό των ευθυνών, εάν υπάρχουν και όπου υπάρχουν.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Κύριε Πρόεδρε, εκείνη την εποχή επικράτησε η άποψη ότι πρέπει η δικαιοσύνη να προχωρήσει περισσότερο, έτσι ώστε η όποια Εξεταστική Επιτροπή να έχει στα χέρια της περισσότερα στοιχεία από πλευρά δικαιοσύνης.
Αυτή ήταν μια άποψη, η οποία αναμφισβήτητα είχε λογική. Είχε και πάρα πολλά επιχειρήματα. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο. Υπήρχε ο κίνδυνος μια Εξεταστική Επιτροπή να μην γίνει στο κλίμα που γίνεται σήμερα, που είναι πολύ πιο ήρεμα τα πράγματα.
Αυτός ήταν ο λόγος και η επικρατούσα άποψη. Η δική μου άποψη ήταν μειοψηφική. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος, ο οποίος πάντοτε -όπως σας είπα και πριν- σ’ όλες τις φάσεις υποστήριξα ότι πρέπει να γίνονται Εξεταστικές Επιτροπές άπαξ και η Αντιπολίτευση θέτει θέμα, διότι η ηθική στην πολιτική δεν είναι διαπραγματεύσιμη έννοια.
Από εκεί και πέρα, όμως, επικράτησε αυτή η άποψη, την σεβάστηκα ως μέλος ενός συλλογικού οργάνου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Ο κ. Αϊβαλιώτης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Καλημέρα, κυρία Μπακογιάννη.
Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Είχε έρθει τις προάλλες ο κ. Σανιδάς εδώ και είπε πράγματα που μου έκαναν εντύπωση και νομίζω σε όλους. Άφησε κάποια υπονοούμενα για Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, έκανε κάποια νύξη στον κ. Δένδια – όχι ονομαστική, μάλλον, προκλήθηκε και την έκανε- είπε ότι «Έστειλα τα χαρτιά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης εγώ, μην με ρωτάτε από εκεί και πέρα ο,τιδήποτε άλλο για το θέμα του Χριστοφοράκου, του Καραβέλα και όλα αυτά». Το ίδιο είπε και για το Υπουργείο Εξωτερικών.
Πως την κρίνετε αυτήν την άποψη του κ. Σανιδά; Έτσι είναι; Έστειλε τα χαρτιά και πέταξε το μπαλάκι στα Υπουργεία και τελείωσε;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Ποια χαρτιά να στείλει; Πού στο Υπουργείο Εξωτερικών;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είπε ότι έστειλε σημειώματα και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Υπουργείο Εξωτερικών και από εκεί και πέρα «Μη με ρωτάτε εμένα τίποτα για τα υπόλοιπα, είναι δουλειά άλλων.»
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Ένα λεπτό, κύριε Αϊβαλιώτη. Θεσμικά με ποια λογική θα στείλει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σημείωμα στο Υπουργείο Εξωτερικών;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είστε σαφής.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Δεν στέκει ούτε θεσμικά, ούτε νομικά, ούτε υπάρχει καμία αρμοδιότητα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εντάξει.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει μια διεύθυνση την Ε3, η οποία είναι διεύθυνση ταχυδρομείου για συνδικαστική συνδρομή είτε προς τα έξω είτε προς τα μέσα. Αυτό είναι, δεν έχει σχέση με την δικαστική διερεύνηση. Δεν εμπλέκεται, θέλω να πω, καθ’ οιοδήποτε τρόπο θεσμικά το Υπουργείο Εξωτερικών.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εντάξει.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Για το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω, δεν ξέρω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ωραία, εντάξει. Μια δεύτερη και τελευταία ερώτηση.
Χθες έγινε κάποια ψηφοφορία εδώ στην Επιτροπή μας. Έχω επαναλάβει γύρω στις δεκαπέντε φορές ότι θα ήταν χρήσιμο να κληθούν οι πρώην Πρωθυπουργοί για την διερεύνηση της υπόθεσης που συζητάμε, να μας φωτίσουν, δηλαδή ως μάρτυρες, δεν καλείται κανείς εδώ ως κατηγορούμενος και μειοψήφησα. Έμεινα μόνος μου και όλοι οι υπόλοιποι ψηφίσαν να μην κληθούν οι Πρωθυπουργοί.
Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πατέρας σας είναι εκείνος ο πολιτικός, ο οποίος είχε πάρει 47% το 1990, σε τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και το 1993 δήλωσε ότι ανετράπη από οικονομικά συμφέροντα. Σέβομαι και το θεσμικό του ρόλο και την ιστορία του κ. Μητσοτάκη. Αν ήταν εδώ, θα του έκανα αυτήν την ερώτηση: Ποιος σας ανέτρεψε, κύριε Πρόεδρε, με ποιο τρόπο το 1993;
Έχετε να μας πείτε κάτι πάνω σε αυτό; Ξέρετε κάτι για τα οικονομικά συμφέροντα που ανέτρεψαν τον πατέρα σας το Σεπτέμβριο του 1993;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Κύριε Αϊβαλιώτη, σας είπα και πριν σ’ αυτήν την ερώτηση, εάν θέλετε μπορείτε να την απευθύνετε στον Πρόεδρο τον κ. Μητσοτάκη, στον ίδιο. Από εκεί και πέρα εγώ δεν είμαι μέλος της Επιτροπής και δεν μπορώ να συμβάλω με οποιαδήποτε ψήφο μου στις αποφάσεις. Είμαι εδώ ως μάρτυς και ως μάρτυς καταθέτω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν ξέρετε τίποτα δηλαδή για την ανατροπή του πατέρα σας και Πρωθυπουργού. Ήσασταν και Υπουργός Πολιτισμού τότε, νομίζω, ή όχι; Μήπως κάνω λάθος;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Ήμουν Υπουργός Πολιτισμού, ναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ανετράπη η κυβέρνηση, λοιπόν, από οικονομικά συμφέροντα, όπως είπε ο πατέρας σας, πολύ βαριά κατηγορία. Κοινοβουλευτικός Πρωθυπουργός ανετράπη από οικονομικά συμφέροντα και το λέει δημοσίως και κατ’ επανάληψη. Δεν έχω τη δυνατότητα να τον ρωτήσω, γιατί η Επιτροπή αποφάσισε…
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Κύριε Αϊβαλιώτη, μπορείτε να διαβάσετε τα βιβλία του και τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ένας άνθρωπος που κρύβει λόγια, έχει πάρα πολλές φορές μιλήσει για αυτήν την ιστορία, έχει πάρα πολλές φορές μιλήσει δημοσίως, έχει πει ονόματα.
Άρα, εγώ δεν έχω τίποτα να προσθέσω στις δημόσιες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Έχετε την αίσθηση ότι ήταν και η SIEMENS μπλεγμένη στην ιστορία της ανατροπής;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Κύριε Αϊβαλιώτη, σας είπα. Φωνάξτε τον, δέστε τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, έχει γράψει πρόσφατα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ήσαστε κόρη του…
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Επειδή είμαι κόρη του, δεν σημαίνει ότι θα μιλήσω για λογαριασμό του.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Άλλο λέω. Σωστά, εντάξει, έχετε δικαίωμα να μην μιλήσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Έχει γράψει πρόσφατα επιστολή στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με την υπογραφή του, στην οποία αναφέρεται…
Δεν έχω εγώ να προσθέσω τίποτα σε αυτά τα οποία δημοσίως ο κ. Μητσοτάκης έχει πει. Εάν υπάρχουν πράγματα που δεν έχει πει δημοσίως, εδώ είναι ο άνθρωπος, δόξα το Θεό καλά είναι, μπορείτε να τον καλέσετε να σας τα καταθέσει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Πήγα να πω ότι επειδή ήσαστε κόρη του και προβεβλημένο στέλεχος, μέχρι πρότινος, της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργός της κυβέρνησης που ανετράπη, ίσως θα μπορούσατε να μας διαφωτίσετε πάνω σ’ αυτό το θέμα. Την προσωπική σας εμπειρία.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Περισσότερα από αυτά που ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης έχει δηλώσει, εγώ δεν μπορώ να σας δηλώσω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εντάξει, ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Ο κ. Αποστολάκος έχει το λόγο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη, εκμεταλλεύομαι την παρουσία σας εδώ για να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις που προέρχονται από το πολιτικό μέρος της δικής σας μαρτυρικής κατάθεσης. Να σας πω τι εννοώ, διότι εκτιμώ ότι επί της ουσίας της υπόθεσης δεν μπορείτε να μας δώσετε καμία πληροφορία με βάση και τη μαρτυρία σας και έτσι είναι η πραγματικότητα.
Μου κάνει εντύπωση αυτό που είπατε. Άμα θέλεις να βρεις, βρίσκεις τη ροή του «μαύρου» χρήματος και η Εξεταστική Επιτροπή έχει ένα λαμπρό πεδίο μπροστά της για να μπορέσει να διευκολύνει την «επανόρθωση» του πολιτικού συστήματος, το οποίο βάλλεται πανταχόθεν.
(TS)
(1 PS)
Και θα σας πω γιατί κάνω αυτή την εισαγωγή. Πρόσφατα η Εξεταστική Επιτροπή με ομόφωνη απόφασή της απέστειλε μία επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Παπανδρέου και στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και ούτε λίγο ούτε πολύ βγάζει μία κραυγή αγωνίας και λέει ότι η Εξεταστική Επιτροπή αυτή τη στιγμή για να καταλήξει στους τελικούς αποδέκτες των μαύρων χρημάτων της Siemens ή οτιδήποτε άλλο, θέλει τη βοήθεια του κράτους, της Κυβέρνησης. Δεν μπορεί να βγάλει άκρη. Το κράτος κάθε φορά έχει τη δυνατότητα –και εν προκειμένω η παρούσα Κυβέρνηση- να εξαντλήσει όλες εκείνες τις εξουσιαστικές δυνατότητες που έχει, είτε με τη γερμανική κυβέρνηση είτε με την Siemens, η οποία έχει σε εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή θεόρατα οικονομικά συμφέροντα από εκκρεμείς συμβάσεις και να βρει μία λύση.
Σας ρωτώ -γιατί μας είπατε ότι μπορούμε να βρούμε εμείς λύση- εάν κτιμάτε ότι εμείς εδώ, με τα τεχνικά μέσα τα οποία έχουμε, στα πλαίσια της εντολής της Βουλής που έχουμε λάβει και προσπαθούμε όλοι μαζί να φέρουμε σε πέρας, μπορούμε να δώσουμε μία απάντηση σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και κατ’ επέκταση στον ελληνικό λαό για τους τελικούς αποδέκτες των μαύρων χρημάτων. Δεν ξέρω εάν είναι σαφής η ερώτησή μου.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Απολύτως!
Κύριε συνάδελφε, κατ’ αρχάς όταν είπα πριν ότι εκτιμώ το έργο της Επιτροπής, το εννοώ. Και γιατί το εννοώ; Διότι υπήρξαν ήδη κάποια βήματα, στα οποία η Επιτροπή σας προπορεύετο της δικαστικής έρευνας. Άρα, γι’ αυτό και μόνο είστε άξιοι συγχαρητηρίων. Βεβαίως η Επιτροπή δεν μπορεί να το κάνει αυτό μόνη της. Χρειάζεται η δικαστική συνδρομή, η οποία πρέπει να υπάρξει, έτσι ώστε να ζητηθούν όλα τα στοιχεία εκείνα τα οποία θα βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Εάν με ρωτάτε τώρα από πλευράς Κυβερνήσεως, δεν έχω τα πλήρη στοιχεία για να σας απαντήσω. Προσωπικά, αντιδρώντας με το θυμικό, θα περίμενα και εγώ να υπάρξει μία πολύ πιο σκληρή στάση, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Δεν ξέρω, όμως –δεν είμαι νομικός- το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και όλα τα υπόλοιπα συναφή τα οποία πρέπει να εξεταστούν πριν προβεί μία κυβέρνηση σε κάποιες δράσεις, οι οποίες ενδεχομένως μπορεί να ενέχουν άλλα προβλήματα.
Επί της ουσίας πάντως, παρά την απαισιοδοξία η οποία υπάρχει ευρύτερα, εγώ είμαι αισιόδοξη. Μπορεί να καθυστερήσει, διότι ο δικαστικός και ο νομικός χρόνος δεν είναι ίδιος με τον πολιτικό χρόνο ή τον επικοινωνιακό, είμαι σίγουρη, όμως, ότι κάποια στιγμή αυτή η ροή θα βρεθεί. Και θα βρεθεί και χάριν στις προσπάθειες της δική σας Επιτροπής.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εγώ θέλω και την εμπειρία σας. Δηλαδή αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση –με την εμπειρία την οποία έχετε, τη γνώση την οποία έχετε- μπορεί να επιταχύνει στα πλαίσια των διεθνών σχέσεων, μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω; Γιατί θα γνωρίζετε, νομίζω, ότι και ο κ. Παμπούκης έχει στείλει μία επιστολή στη Siemens. Βέβαια δεν ξέρω εάν έχουν γίνει άλλου είδους επαφές σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών και του αντίστοιχου της Γερμανίας, αλλά έχει στείλει μία επιστολή ο κ. Παμπούκης, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω είχε και αυτός κοινωνικές σχέσεις. Δέκα φορές γράφεται στα ημερολόγια και δεν τον καλέσαμε εδώ βέβαια. Ίσως να κάνουμε και επιλεκτικές –δεν αναφέρομαι στο πρόσωπο μου- κλήσεις.
Εσείς εκτιμάτε ότι μπορεί να βοηθήσει μία κυβέρνηση εάν θελήσει, το κράτος δηλαδή…
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Εκτιμώ πως ναι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κάτι άλλο. Είστε μέλος της προηγούμενης κυβερνήσεως. Εδώ διαβάζω στην πρόταση την οποία κατέθεσαν οι συνάδελφοι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens ότι υπάρχουν υπόνοιες για τυχόν ανοίκειες κυβερνητικές παρεμβάσεις συγκάλυψης αυτού του σκανδάλου. Εσείς ως μέλος της Κυβέρνησης έχετε να καταθέσετε κάτι πάνω σε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Μετά λόγου γνώσεως μπορώ να πω ότι σε καμία κυβερνητική επιτροπή η οποία συνέρχετο άπαξ της εβδομάδος στο Γραφείο του τότε Πρωθυπουργού ή σε οποιαδήποτε ιδία ιδιωτική συζήτηση την οποία είχα με τον τότε Πρωθυπουργό τέτοιο θέμα ετέθη και καμία τέτοια βούληση δεν διέγνωσα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η μαρτυρία σας είναι περισσότερο πολιτική, γιατί διαβάζω και κάτι άλλο, το οποίο θέλω να το σχολιάσετε.
«Η πορεία των ερευνών για την υπόθεση αυτή χειραγωγήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με σκοπό τη συγκάλυψη των ευθυνών που αφορούσαν τον πολιτικό της χώρο», δηλαδή για συμβάσεις, όπως ανέφερε νωρίτερα και ο κ. Τζαβάρας, οι οποίες είχαν προηγηθεί της κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας για να συγκαλύψει ποιους; Αυτούς που υπέγραφαν τις συμβάσεις από το 1997 μέχρι το 2003; Θα ήθελα το σχόλιό σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Το είπατε, κύριε συνάδελφε. Νομίζω ότι είναι αυτονόητο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θα κλείσω με κάτι άλλο. Ερωτηθήκατε δύο φορές για τη θέση σας σε ό,τι αφορά την πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής που έκανε το ΠΑΣΟΚ το 2008 και με το σκεπτικό που αναφέρατε η Κυβέρνηση είπε όχι και τότε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είπε όχι. Ενθυμείστε αν τον Ιούνιο του 2003, ειδικά για την υπόθεση Siemens, με αφορμή –και πρέπει να το θυμάστε- την ανάθεση του συστήματος C4I για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Νέα Δημοκρατία είχε υποβάλλει πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για την εξέταση αυτής της σύμβασης και την είχε απορρίψει τότε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ; Το ενθυμείστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Ναι, το ενθυμούμαι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μάλιστα. Τίποτε άλλο δεν έχω να ρωτήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Η κα Σκραφνάκη έχει το λόγο.
ΜΑΡΙΑ ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ: Να καλωσορίσω και εγώ την κα Μπακογιάννη στην Επιτροπή μας.
Κυρία Μπακογιάννη, μας είπατε πριν ότι η ιστορία της Siemens ήταν παλαιά ιστορία και μάλιστα από το 1993 υπήρχαν υπόνοιες ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τη Siemens.
Ενώ γνωρίζατε, λοιπόν, εσείς ως έμπειρος στέλεχος, κόρη Πρωθυπουργού, Υπουργός, ότι υπάρχουν υπόνοιες από το 1993, θέλω να μας δώσετε μία εξήγηση γιατί είχατε τόσο στενές σχέσεις εσείς προσωπικά, αλλά και όλη σας η οικογένεια με τον κ. Χριστοφοράκο, αλλά και με αρκετά σοβαρά στελέχη της Siemens. Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, είχατε επανειλημμένες συναντήσεις –βλέπω εδώ στις 22.7.1999, 9.1.2002, 31.1.2002- αλλεπάλληλες συναντήσεις το 2003, το 2004, το 2005, το 2006, το 2007 μέχρι και το 2008. Εξηγήστε μου τι ακριβώς σχέσεις είχατε με τη Siemens, διότι αυτές τις τηλεφωνικές επαφές και τις συναντήσεις τις δικές σας και όλης της οικογένειας δεν μπορούμε να τις κατανοήσουμε.
Θέλω πραγματικά εσείς, μία έξυπνη και ικανή πολιτικός, να μας δώσετε μία εξήγηση. Διότι δεν μπορώ να καταλάβω εάν είχατε απλές κοινωνικές σχέσεις, γιατί μιλούσατε και είχατε τόσες συχνές επικοινωνίες. Θέλω σας παρακαλώ να μου δικαιολογήσετε όλες αυτές τις συναντήσεις σας, όλα αυτά τα ραντεβού σας που προκύπτουν από τα ημερολόγια του κ. Χριστοφοράκου…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έχει απαντήσει σε αυτά.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Κυρία συνάδελφε, δεν ήσασταν πριν εδώ;
ΜΑΡΙΑ ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ: Ήμουν.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Απάντησα σε όλα. Θέλετε να επαναλάβω την απάντησή μου;
ΜΑΡΙΑ ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Το 1993 δεν υπήρχε Χριστοφοράκος. Ήταν άλλοι υπεύθυνοι της Siemens. Εγώ δεν έχω σχέση με τη Siemens. Έχω κοινωνική σχέση με το Χριστοφοράκο. Είναι τελείως διαφορετικό το πράγμα. Είναι ένας συμμαθητής μου με τον οποίο επικοινωνώ. Επαναλαμβάνω ότι αμφισβητώ πολλά από αυτά τα οποία αναγράφονται στο ημερολόγιο, διότι δεν έχουν λογική.
Μου λέτε ότι μέσα σε επτά χρόνια, διότι για επτά χρόνια μιλάει το ημερολόγιο, είχα επαφές. Ναι, είχα επαφές. Και ναι, για να αλλάξει ένα ραντεβού μπορεί να τηλεφωνήθηκαν τρεις φορές ή τέσσερις φορές τα γραφεία, διότι και εγώ είμαι ένας άνθρωπος με βεβαρημένο ωράριο. Αυτό είναι. Τίποτε άλλο δεν υπάρχει.
Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ, επαναλαμβάνω, των συμβάσεων που αναζητάτε -και αναζητάτε τη ροή του μαύρου χρήματος των μεγάλων συμβάσεων, για τα οποία είχε λόγο η Siemens να δώσει και να χρηματοδοτήσει κόσμο- και της κοινωνικής μου σχέσης, για την οποία σας απάντησα όσο πληρέστερα μπορούσα να σας απαντήσω.
(TL)
(2TS)
ΜΑΡΙΑ ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ: Επίσης θέλω να ρωτήσω: όταν εστάλη από την πρεσβεία μας στο Μοντεβίδεο αίτημα δικαστικής συνδρομής από την Εθνική Υπηρεσία Δίωξης Εγκλημάτων – Ξεπλύματος Χρήματος της Ουρουγουάης, που αφορούσε οικονομικές δοσοληψίες της οικογένειας Καραβέλα, την Παρασκευή 23/05/2009 και ενημερωθήκατε την Τρίτη 26/05/2009, πώς δικαιολογείτε αυτή την καθυστέρηση και τις παραλείψεις της υπηρεσίας σας, που ήσασταν πολιτικός προϊστάμενος; Διότι εξ αιτίας αυτών των παραλείψεων του Υπουργείου Εξωτερικών διέφυγε από τη χώρας μας ένας σημαντικός κατηγορούμενος για την υπόθεση Siemens, ο κ. Καραβέλας.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Κυρία συνάδελφε, πρώτον καταθέτετε έναν ισχυρισμό ο οποίος είναι αναληθής. Από τη δική μου κατάθεση απέδειξα ότι για τον κ. Καραβέλα, εάν επρόκειτο να του απαγορευτεί η έξοδος, πολύ περισσότερα στοιχεία απ’ αυτό το τηλεγράφημα υπήρχαν ήδη στα χέρια του κ. Ζορμπά και της ελληνικής δικαιοσύνης. Εάν επρόκειτο δηλαδή να διατάξει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, θα το είχε ήδη πράξει με τα στοιχεία τα οποία είχε.
Δεύτερον, σας κατέθεσα το πόρισμα, από το οποίο σαφώς προκύπτει ποια είναι η διαδρομή του τηλεγραφήματος, ποια ήταν τα λάθη τα οποία έγιναν μέσα από τη διαδρομή αυτή του συγκεκριμένου τηλεγραφήματος και ποιος ήταν ο δικός μου ρόλος. Τα έχω ήδη απαντήσει όλα προς τη συνάδελφό σας λίγο πριν, που νομίζω ότι είχε τις ίδιες ερωτήσεις ακριβώς.
ΜΑΡΙΑ ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ: Πολιτική ευθύνη δεν υπήρχε για τη διαφυγή αυτού του ανθρώπου και για την αδράνεια του Υπουργείου;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Υπάρχουν δύο ειδών πολιτικές ευθύνες, κυρία συνάδελφε. Υπάρχει η πολιτική ευθύνη την οποία αναλαμβάνεις παλικαρίσια, για την όποια ολιγωρία ακόμα και ένας υπάλληλος του Υπουργείου σου μπορεί να επιδείξει και υπάρχει και πολιτική ευθύνη την οποία αναλαμβάνεις για τη διαφυγή.
Εγώ ρητώς και κατηγορηματικώς ανέλαβα την πολιτική ευθύνη από την πρώτη στιγμή για την αβλεψία η οποία υπήρξε από τον Πρέσβη μου τότε στο Μοντεβιδέο, ο οποίος δεν χαρακτήρισε το τηλεγράφημα ως όφειλε να το χαρακτηρίσει και το έστειλε στην Πολιτική Διεύθυνση. Και είχε κι εκείνος ένα σκεπτικό που το έκανε. Αλλά όχι βεβαίως για τη διαφυγή, διότι με τη διαφυγή δεν έχω καμία σχέση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Κυρία Μάρτυς, υπήρξε άρα ευθύνη της Δικαιοσύνης ή ολιγωρία στο ότι δεν προέβη, μιας και είπατε ότι υπήρχαν τα στοιχεία και πριν έρθει η απάντηση-εντολή στο Υπουργείο σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν είμαι εγώ για να κρίνω. Εγώ ήμουν εδώ, έκανα έρευνα, διότι με απασχόλησε το θέμα, εάν καθ’ οιονδήποτε λόγο αυτή η διήμερη καθυστέρηση του τηλεγραφήματος είχε ως τυχόν αποτέλεσμα αυτό το οποίο ολόκληρη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ο Τύπος κ.λπ., ισχυρίζονταν. Και επειδή με αφορούσε προσωπικώς, έψαξα και είδα ότι η Δικαιοσύνη και η Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος είχαν γνώση προ οκταμήνου. Και γι’ αυτό, επίσης με καθαρή τη συνείδηση, σας λέω ότι δεν είχε σχέση το τηλεγράφημα αυτό με αυτή την κατηγορία η οποία….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Προφανώς δεν είχε λάβει η Δικαιοσύνη τα δέοντα μέτρα. Αυτό βγαίνει από την απάντησή σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Προφανώς.
ΜΑΡΙΑ ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ: Να συνεχίσω: και ενώ, λοιπόν, η Δικαιοσύνη δεν έκανε καλά τη δουλειά της – και το λέτε και εσείς μόλις αυτή τη στιγμή …
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Δεν είπα αυτό, κυρία συνάδελφε. Έχω κάνει σε δικαστήρια. Εγώ είπα ότι δεν γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι αυτό το συγκεκριμένο τηλεγράφημα δεν ήταν η αιτία. Τι έκανε η Δικαιοσύνη και με ποια λογική κινήθηκε δεν είναι δικό μου θέμα να το κρίνω, δεν είμαι γνώστης της δικογραφίας.
ΜΑΡΙΑ ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ: Να ρωτήσω: το Υπουργείο Εξωτερικών γιατί έδωσε εύσχημα τον κ. Σανιδά; Εκείνην την περίοδο είχε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το έχουμε ρωτήσει αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Με ξαναρώτησε η κυρία συνάδελφος. Είπα ότι το Υπουργείο Εξωτερικών προτείνει για παρασημοφόρηση τους ανώτατους κρατικούς λειτουργούς, τους οποίους παρασημοφορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο…
ΜΑΡΙΑ ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ: Το Προεδρικό Διάταγμα όταν πάει στον Πρόεδρο με εισήγηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράφει, είναι υποχρεωτικό να υπογράψει…
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Όχι, δεν είναι υποχρεωτικό. Υπάρχει πάντοτε μια προσυνεννόηση μεταξύ Υπουργείου Εξωτερικών και Προέδρου της Δημοκρατίας. Και έχουν δικαίωμα να φέρουν τα παράσημα του Ελληνικού Έθνους ορισμένοι με βάση τη θεσμική τους λειτουργία, δηλαδή το θεσμό που υπηρετούν. Και επανέλαβα και το είπα πριν και στον Πρόεδρο ότι εγώ, παραδείγματος χάρη, φέρω το Παράσημο του Φοίνικος, διότι έχω διατελέσει Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, όπως και οι άλλοι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Άλλη ερώτηση; Ορίστε, κυρία Τσόνογλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Κύριε Πρόεδρε, μόνο μία ερώτηση.
Στο «Αθήνα 2004» συμμετείχε ο Δήμος Αθηναίων;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Στην οργανωτική επιτροπή; Θεσμικά ναι, ουσιαστικά όχι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Θέλω να πω: εξ αιτίας αυτής της διοργάνωσης είχατε κανέναν λόγο να ζητήσετε τη συνδρομή της Siemens καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σαν Δήμος Αθηναίων;
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Αστειεύεστε, αστειεύεστε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ: Όχι, λοιπόν. Καλώς. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Ευχαριστούμε, κυρία Μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Θεοδώρα Μπακογιάννη): Να είστε καλά, εγώ ευχαριστώ.
(Στο σημείο αυτό η μάρτυς κα Θεοδώρα Μπακογιάννη αποχωρεί)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ανδρέας Μακρυπίδης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα συνεχίσουμε με την επόμενη μάρτυρα, την κα Μάρκου.
Παρακαλώ να κληθεί η επόμενη μάρτυρας.
(Στο σημείο αυτό προσέρχεται στην Αίθουσα η μάρτυς κα Αντωνία Μάρκου)
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Γραμματέας της Επιτροπής, Βουλευτής κα ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ )
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Καλημέρα σας, κυρία Μάρκου. Θα παρακαλούσα να δώσετε τα στοιχεία σας και να ορκιστείτε ότι θα πείτε την αλήθεια.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Ονομάζομαι Μάρκου Αντωνία του Ιωάννου. Είμαι δημόσιος υπάλληλος. Υπηρετώ στην ΔΟΥ Αχαρνών. Η διεύθυνσή μου είναι Σολωμού 10, Νέα Ερυθραία. Έχω γεννηθεί στην Αθήνα στις 14/10/1959.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κυρία Μάρκου, θα παρακαλούσα να ορκιστείτε ότι θα πείτε την αλήθεια, όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσετε ή να αποκρύψετε τίποτα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Σας έχουμε καλέσει, διότι σας θεωρούμε ουσιώδη μάρτυρα. Η Επιτροπή μας διερευνά το σκάνδαλο της Siemens σε όλη του την έκταση, τουλάχιστον στην Ελλάδα, μέσα από διάφορες συμβάσεις. Και θα θέλαμε να μας ενημερώσετε, επειδή το όνομά σας φέρεται σε αποδεικτικό υλικό που μας έχει προσκομιστεί, ποια ήταν η δική σας εμπλοκή, με ποιους συγκεκριμένα, ποιους διευκολύνατε και με ποιο τρόπο, ανθρώπους δηλαδή που σχετίζονται με τη Siemens. Αν θέλετε, περιγράψτε μας δι’ ολίγον. Θα χρειαστείτε δέκα λεπτά ίσως;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Όχι, λιγότερο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Και μετά θα σας υποβάλλουν ερωτήσεις οι συνάδελφοι.
(SX)
(2TL)
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Μπορώ να χρησιμοποιώ τις σημειώσεις μου;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις σημειώσεις σας. Επίσης, σε όποιο στοιχείο έγγραφο αναφέρεστε, αν έχετε την καλοσύνη να μας το αφήσετε για να το αναπαραγάγουμε και να το μοιράσουμε στα μέλη της Επιτροπής.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Βεβαίως.
Το 1984, που εργαζόμουν στο catering, γνωρίστηκα με τον κ. Νέγρη -ο κ. Νέγρης είναι συμπέθερος του κ. Γεωργίου- ο οποίος τότε με είχε στηρίξει πάρα πολύ σε προσωπικό επίπεδο κι έτσι δημιουργήθηκε μία προσωπική, στενή επαφή με αυτόν. Ήταν ένας άνθρωπος που όντως με στήριξε και του είχα φοβερή εμπιστοσύνη. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μου έκανε κακό. Πίστευα ότι με αγαπούσε και του είχα τυφλή εμπιστοσύνη.
Μετά από εννέα χρόνια μου ζήτησε να εξυπηρετήσουμε, όπως είπε, ένα φίλο του από το Μόναχο, που ήταν και παλιοί συμφοιτητές, για να ανοίξει ένα λογαριασμό. Μάλιστα, μου είπε: Δεν είναι τίποτα, είναι για κάτι δουλειές του και θα ανοίξω κι εγώ και η Τζένη. Η Τζένη ήταν η γυναίκα του.
Εγώ κακώς, με τυφλή εμπιστοσύνη, ούτε σκέφτηκα τι και πώς, τον άνοιξα το λογαριασμό.
Από εκεί και πέρα, ήμουν ήσυχη ότι κάποια στιγμή θα τον έκλεινε. Μάλιστα, τον ρώτησα: Τι έγινε; Και μου είπε: Θα ρωτήσω τον Ηλία και θα σου πω. Τον Ηλία τον Γεωργίου.
Κάποια στιγμή μου λέει: Εντάξει, έκλεισε ο λογαριασμός. Μου είπε ο Ηλίας ότι έκλεισε.
Είχα μείνει, λοιπόν, ήσυχη εγώ ότι είχε κλείσει ο λογαριασμός.
Από το 2001 και μετά άρχισε όλη η οικογένεια να μου φέρεται κάπως περίεργα. Δηλαδή, απομακρυνόταν, δεν είχε πολλά – πολλά μαζί μου, δεν με κάλεσαν στο γάμο του παιδιού τους.
Κάποια στιγμή, το 2003, όταν χωρίσαμε, αναλογίστηκα τι έχω κάνει εγώ σε αυτούς τους ανθρώπους. Κι εκεί πάνω θυμήθηκα ότι έχω ανοίξει κι ένα λογαριασμό. Και το συζήτησα με τον πατέρα μου και με τον αδελφό μου που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήξεραν τίποτα.
Με τη βοήθειά τους, με παρέπεμψαν σε ένα κύριο ονόματι Θεοδωρακάτο, ο οποίος είναι υπάλληλος της UBS και μιλάει ελληνικά. Πήρα τηλέφωνο και διαπίστωσα ότι όχι απλώς δεν είχε κλείσει ο λογαριασμός, αλλά ήταν ανοιχτός, εν κινήσει και είχε και χρήματα μέσα. Ζήτησα, λοιπόν, να κλείσει ο λογαριασμός και να άρω το πληρεξούσιο που είχα κάνει στον κ. Γεωργίου.
Περιττό να σας πω ότι το λογαριασμό τον ανοίξαμε και οι τρεις μαζί, την ίδια μέρα και δώσαμε πληρεξούσιο…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Ποιοι τρεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Εγώ, ο κ. Νέγρης και η σύζυγός του, η κα Νέγρη. Η όλη διαδικασία κράτησε δέκα λεπτά.
Το 2003, όταν είπα στους δικούς μου ότι έχω ανοίξει λογαριασμό, με φέρνουν σε επαφή με έναν κ. Θεοδωρακάτο στη UBS και διαπιστώνω ότι όχι απλά –όπως σας είπα- δεν είχε κλείσει ο λογαριασμός, αλλά είχε χρήματα και ήταν εν κινήσει.
Ζητώ τότε τηλεφωνικά από τον κ. Θεοδωρακάτο –αυτά όλα τα στοιχεία τα έχω προσκομίσει στον Ανακριτή- να κλείσει το λογαριασμό και να άρει το πληρεξούσιο. Μου λέει: Βεβαίως, θα το κάνουμε, αλλά θέλουμε και μία επιστολή από εσάς, ένα fax.
Την άλλη μέρα ήμουν σε ένα σεμινάριο και χτυπάει το κινητό. Ήταν ο κ. Νέγρης. Και μου είπε: Τι γίνεται; Με πήρε ο Γεωργίου. Τον πήραν από την τράπεζα. Έκλεισε ο λογαριασμός. Του έκανες άρση του πληρεξουσίου. Του είπα: Ναι κι έκλεισα και το λογαριασμό. Μου λέει: Ξέρεις, έχει λεφτά μέσα ο λογαριασμός. Λέω: Δικά σας είναι τα λεφτά. Απλά να μου πει σε ποιο λογαριασμό θέλει να του τα στείλω.
Δηλαδή, η όλη ανησυχία του κ. Νέγρη δεν ήταν ότι εγώ είχα μπλεχτεί, γιατί αυτός προφανώς ήξερε, αλλά ότι είχαν μέσα χρήματα ακόμα. Περιττό να σας πω ότι τόσο πολύ με υπολόγιζαν, που ενώ σε όλους τους λογαριασμούς –απ’ ό,τι φάνηκε εκ των υστέρων- υπήρχαν κωδικοί, SAM, RAM, δεν θυμάμαι πώς τα έλεγαν, εμένα με είχαν κανονικά με το όνομά μου.
Τέλος πάντων, το 2003 συναντώμαι με τον κ. Γεωργίου ο οποίος μου υπογράφει μία υπεύθυνη δήλωση του Ν. 105 ότι δεν έχω εγώ καμία σχέση με το λογαριασμό και μου δίνει δύο δικούς του λογαριασμούς, έναν στην Ελλάδα κι έναν στην Ελβετία, για να καταθέσω το υπόλοιπο που είχε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Κυρία Μάρκου, να διακόψουμε για λίγο, να ηρεμήσετε σας παρακαλώ πολύ.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Είναι δύο χρόνια τώρα που ταλαιπωρούμαι…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Ηρεμήστε. Κυρία Μάρκου, η Εξεταστική μας Επιτροπή δεν είναι ιερά εξεταστική επιτροπή. Προς Θεού! Ηρεμήστε…
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Το ξέρω. Απλά είναι δύο χρόνια που ταλαιπωρούμαι. Έφτασα στο σημείο να σκεφτώ να αυτοκτονήσω…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Έχετε δίκιο. Θα παρακαλούσα πολύ να κρατήσετε την ψυχραιμία σας. Μπορείτε να πάρετε όσο χρόνο θέλετε για να ηρεμήσετε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Να διακόψουμε. Πριν, όμως, διακόψουμε, θέλω να ρωτήσω κάτι: Ποιος είχε την πρωτοβουλία να καλέσει τη συγκεκριμένη κυρία ως μάρτυρα στην Επιτροπή;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Αποφάσισε η Επιτροπή μας…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν αποφάσισε καθόλου η Επιτροπή μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Δεν το ξέρω αυτό, κύριε συνάδελφε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θέλω να ξέρω ποιος κάλεσε αυτή την κυρία…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Εγώ γνωρίζω ότι ο φάκελος έκλεισε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: …και δεν κάλεσε τον κ. Νέγρη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): …ο κατάλογος των μαρτύρων…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Για μένα είναι σοβαρό θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Για εμένα ο κ. Νέγρης είναι πολύ απαραίτητος μάρτυρας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ωραία. Γιατί, λοιπόν, δεν καλέσατε τον κ. Νέγρη και καλέσατε αυτή την κυρία;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Μισό λεπτό. Ο κατάλογος των μαρτύρων έκλεισε με τον κ. Οικονόμου. Όλοι οι επικεφαλείς των παρατάξεων…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι, κάνετε λάθος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Συγνώμη, πάλι στα ίδια επανερχόμεθα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εγώ στο σημείο αυτό σας λέω ότι αυτό που διαπιστώνω τώρα, το να σύρεται στην Επιτροπή μία γυναίκα η οποία είναι θύμα των ενεργειών άλλων προσώπων, τα οποία δεν καλούνται στην Επιτροπή, προσβάλλει το κύρος της Επιτροπής και με προσβάλλει και προσωπικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Ένα λεπτό, κύριε Τζαβάρα. Μην προτρέχετε. Το όνομα της κας Μάρκου το βρήκαμε. Δεν το ανακαλύψαμε με επιφοίτηση. Βρέθηκε στα αποδεικτικά στοιχεία που αποτελούν στοιχεία της δικογραφίας. Φέρεται ως παρένθετο πρόσωπο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τον κ. Νέγρη τον βρήκατε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Μισό λεπτό, κύριε Τζαβάρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επιμένω! Τον κ. Νέγρη τον βρήκατε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Κύριε Τζαβάρα, ρωτήσατε κάτι. Ποιος έφερε την κα Μάρκου εδώ. Ένα – ένα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι. Γιατί δεν καλέσατε και τον κ. Νέγρη;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Ένα – ένα και περιμένετε.
Η κα Μάρκου φέρεται ως παρένθετο πρόσωπο στα στοιχεία που αποτελούν στοιχεία της δικογραφίας. Εντάξει;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ο κ. Νέγρης δεν φέρεται;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Η Επιτροπή μας αποφάσισε να έρθει εδώ.
Χθες έγινε ολόκληρη συζήτηση γιατί δεν είχατε ενημερωθεί εγκαίρως για την προσέλευσή της. Και δεν σηκώθηκε κανείς…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εγώ σηκώθηκα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): …να πει, εμείς τι να την κάνουμε την κα Μάρκου;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εγώ ρώτησα από χθες ποιος κάλεσε την κυρία…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Και αποφάσισε η Επιτροπή κατά πλειοψηφία…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δεν έχουμε αποφασίσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Ένα λεπτό, κύριε συνάδελφε. Πώς δεν έχουμε αποφασίσει; Δεν αποφασίσαμε χθες…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): …ότι αναβάλλεται η εξέτασή της για χθες κι έρχεται σήμερα; Γιατί δεν είπατε ότι έχετε αντίρρηση;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θέλω να μου πείτε ποιος πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει τη μάρτυρα αυτή και ταυτόχρονα ποιος παρέλειψε να καλέσει τον κ. Νέγρη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Το ποιος παρέλειψε ή όχι δεν το γνωρίζω. Τον κ. Νέγρη κι εγώ τον θεωρώ βασικό μάρτυρα και δεν έχω αντίρρηση και προτείνω κι εγώ να κληθεί. Αυτό, όμως, δεν έχει να κάνει με την κατάθεση της κας Μάρκου και την εξέτασή της.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Η κατάθεση της κας Μάρκου…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Αν η Επιτροπή μας διαπιστώνει, τώρα που τη βλέπουμε και την εξετάζουμε, ότι δεν έχει υπαιτιότητα και δόλο, είναι άλλο ζήτημα αυτό, κύριε Τζαβάρα και το γνωρίζετε πολύ καλά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μα, δεν μπορώ να συμμετέχω στο βασανιστήριο ενός ανθρώπου. Τουλάχιστον αυτό…
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Όχι, δεν βασανίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Κύριε συνάδελφε, τι είναι αυτά που λέτε; Βασανίζει κάποιον η Επιτροπή μας;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ορίστε, η κυρία αυτή, η οποία…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Κύριε συνάδελφε, σας το επισημαίνω. Τι κουβέντα είναι αυτή;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Εγώ, με συγχωρείτε, θα κάνω δηλώσεις οι οποίες θα είναι πολύ σκληρές για αυτόν που πήρε την πρωτοβουλία να έρθει εδώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Τι κουβέντα είναι αυτή, κύριε συνάδελφε; Φέρεται η κα Μάρκου στα αποδεικτικά στοιχεία της δικογραφίας και κλήθηκε. Ποιος τη βασανίζει εδώ τη γυναίκα; Τι λόγια είναι αυτά, κύριε συνάδελφε;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Έχει την άποψή του.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Κυρία Μάρκου, πείτε μας…
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Ο κ. Νέγρης με έχει βασανίσει. Ο κ. Νέγρης με έχει μπλέξει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Κυρία Μάρκου, αν δεν μπορείτε να καταθέσετε κι έχετε συναισθηματική φόρτιση…
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Όχι, μπορώ μια χαρά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): …μπορείτε να αποχωρήσετε…
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Όχι, μπορώ μια χαρά και είναι ευκαιρία να πω και σε εσάς τι ακριβώς έχω πάθει εδώ και δύο χρόνια. Κόντευα να αυτοκτονήσω γι’ αυτό τον κύριο, ο οποίος μου έχει κάνει και μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Θέλω να σας πω κάτι, κυρία Μάρκου. Η Επιτροπή μας είναι μία επιτροπή που προσπαθεί να δει τι έχει γίνει.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Το καταλαβαίνω κι έρχομαι με μεγάλη χαρά. Ξέρετε τι έχω τραβήξει από δημοσιογράφους…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Εδώ σας δίνουμε μια ευκαιρία να μας πείτε τι ακριβώς…
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): …αυτοί οι άνθρωποι, που σας χρησιμοποίησαν ενδεχομένως…
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Με χρησιμοποίησαν. Ακριβώς. Εκμεταλλεύτηκαν την εμπιστοσύνη μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Ακριβώς.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Εγώ μπορώ να συνεχίσω. Και θα συνεχίσω και ήρεμη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Θέλω, λοιπόν, να καταθέσετε. Να μη φοβάστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Δεν φοβάμαι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Φαίνεται ότι υπήρξατε αντικείμενο…
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Δεν φοβάμαι. Απλά έχω ταλαιπωρηθεί κι εγώ και η οικογένειά μου…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Κυρία Μάρκου, κατ’ αρχήν να ηρεμήσετε. Αν θέλετε, να σας δώσουμε λίγο χρόνο.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Είμαι εντάξει. Ευχαριστώ πολύ. Μπορώ να συνεχίσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Ωραία. Πείτε μόνη σας ό,τι ακριβώς θέλετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Θα σας πω την πραγματικότητα.
Το 2003, αφού λοιπόν βλέπω ότι υπάρχει ο λογαριασμός, με πήρε έντρομος ο κ. Νέγρης και μου λέει: Ξέρεις, υπάρχουν λεφτά. Το μόνο του πρόβλημα, δηλαδή, ήταν ότι υπήρχαν λεφτά μέσα. Ναι, του λέω, τα λεφτά δεν είναι δικά μου…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Και όχι οι συνέπειες που τυχόν θα είχατε μελλοντικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Ούτε καν ήξερα εγώ τι συνέπειες κλπ.
Και συναντώμαι με τον κ. Γεωργίου στις 26/8/2003 στο Πεντελικό και μου δίνει αυτή τη βεβαίωση –που θα σας αφήσω- η οποία λέει ότι δεν είχα καμία σχέση με το λογαριασμό, ότι ήταν ο μόνος ο οποίος διακινούσε το λογαριασμό, ότι δεν έχω πάρει κανένα όφελος είτε χρηματικό είτε οτιδήποτε άλλο. Ήταν ευγενέστατος. Γεια σας, γεια σας.
(XS)
(SX)
Εκεί, μου λέει: «Γιατί κλείσατε το λογαριασμό;», λέω: «Γιατί μου είχε πει ο κ. Νέγρης, ότι είχε ήδη κλείσει ο λογαριασμός», μου λέει: «Έχετε ζητήσει και ανάλυση του λογαριασμού», λέω: «Ναι την έχω ζητήσει». Πράγμα που θα σας πω αργότερα, γιατί ότι ήθελαν μου είχαν δώσει.
Μου λέει: «Μόνο που αυτά θα τα σκίσετε, γιατί ξέρετε είναι δυνατά…,» δηλαδή, κάπου πήγαν να μου πουν ότι είναι πολύ δυνατά πρόσωπα από πίσω και να φοβηθώ και δεν ντρέπομαι να σας πω, ότι ψιλοφοβόμουν κιόλας.
Και ξανακοιμάμαι πάλι ήσυχη.
Το 2006 βγαίνει το παραδικαστικό σκάνδαλο. Διάβαζα και στις εφημερίδες το όνομα του Γεωργίου με τον Τρύφωνα Αποστολόπουλο. Δεν ήξερα τι χρήματα είχε διακινήσει αυτός μέσα από το λογαριασμό μου. Μου είχε πει για επιχειρηματικά θέματα και λέω στον αδελφό μου: «Λες να έχει δώσει μέσα από το λογαριασμό λεφτά στη Μπουρμπούλια;».
Τον ξαναπαίρνω τηλέφωνο. Ήδη τρεις φορές έχω συναντηθεί με τον κύριο Γεωργίου, μία στην Ελβετία που τον γνώρισα, μία που πήρα τη μία δήλωση και μία που πήρα τη δεύτερη το 2006. Του λέω: «Κύριε Γεωργίου σας παρακαλώ, θέλω μία υπεύθυνη δήλωση». Αλλά δεν είχα πάρει από το ΚΕΠ το γνήσιο της υπογραφής του. Μου λέει: «Γιατί ανησυχείτε;», του λέω: «Κοιτάξτε, επειδή γράφουν οι εφημερίδες ότι μπορεί να είστε μπερδεμένος, μήπως έχετε περάσει από το λογαριασμό μου.», μου λέει: «Μα τι λέτε, για χαζό με περνάτε, αλλά όπως θέλετε».
Συναντιόμαστε στο ΚΕΠ της Κηφισιάς και γράφει μάλιστα μέσα, ότι παρέλαβε τα χρήματα που υπήρχαν, σαν απόδειξη δηλαδή μου το έδωσε και παίρνω και το γνήσιο της υπογραφής και ξανακοιμάμαι εγώ ήσυχη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Αυτό το έγγραφο μπορεί να το βγάλει φωτοτυπία η Επιτροπή μας;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Να το κρατήσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ευχαριστώ πολύ.
Κατατίθενται στην Επιτροπή από την κυρία Μάρκου, υπεύθυνες δηλώσεις της 26-8-2003 και της 15-2-2006. Αυτή του 2003 φέρει την υπογραφή, υπευθύνως δηλών -έχει και αριθμό ταυτότητας- ο υπογεγραμμένος Ηλίας Γεωργίου προς την Μάρκου Αντωνία. Και το δεύτερο έγγραφο αφορά υπεύθυνη δήλωση, απόδειξη. Ο υπογεγραμμένος Ηλίας Γεωργίου, ο υπευθύνως δηλών λαβών, υπογραφή, με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής την 15-2-2006.
(Στο σημείο αυτό η μάρτυς κ. Αντωνία Μάρκου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα)
Συνεχίστε, κυρία μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Το Μεγάλο Σάββατο στις 26-4-2008 ήμουν διακοπές, εκτός Αθηνών και με παίρνει ο αδελφός μου και μου λέει: «Ο αριθμός του λογαριασμού σου ποιος είναι;» Ανοίγω κι εγώ τα στοιχεία μου. Μου λέει: «Αυτός είναι;», του λέω: «Ναι», μου λέει: «Τον έχουν πρώτη σελίδα στην Ελευθεροτυπία και μάλιστα σε αποκαλούν και Α. Μάρκον. Έψαχναν για Α. Μάρκον».
Όπως σας είπα προηγουμένως, όλοι οι λογαριασμοί τους ήταν πολύ ωραία κρυμμένοι, δηλαδή με ψευδώνυμα, με κωδικούς. Εγώ δεν ήμουν τίποτα γι’ αυτούς, ήμουν η Α. Μάρκον και το «ν» ήταν ένα «υ» που είχε κάνει λάθος ο Γεωργίου.
Βέβαια τρελάθηκα. Παίρνω το Γεωργίου τηλέφωνο το Μεγάλο Σάββατο και του λέω: «Κύριε Γεωργίου, ψάχνουν το λογαριασμό και είδαν ότι είναι της Siemens μέσα λεφτά. Τι έχετε να πείτε;». Μου λέει: «Μη φοβάστε, δεν είναι τίποτα, είναι θέμα πολιτικό, είναι θέμα Deutsche Telekom -ήταν τότε που θα έπαιρνε η Deutsche Telekom τον ΟΤΕ- θα κάνετε λίγη υπομονή, είναι πολιτικό το θέμα, έχουν παραγραφεί, απλά να φερθείτε έξυπνα. Να έρθετε την Τρίτη του Πάσχα να σας πει ο δικηγόρος μου τι να πείτε».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ο δικηγόρος ποιος ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Ο κ. Πάρσαλης.
Λέω: «Εσείς θα μου πείτε, τι θα πω;», λέει «Ναι και μη φοβάστε ο λογαριασμός δεν θα ανοίξει». Είχε ξεχάσει ότι είχε ανοίξει ο λογαριασμός. Παίρνει ο αδελφός μου τηλέφωνο τον Γεωργίου. Του λέει εκείνος: «Να φερθείτε έξυπνα» και του λέει ο αδελφός μου: «Εμείς θα φερθούμε άλλη μία φορά ηλίθια», εννοώντας αυτό που είχα κάνει εγώ, «αλλά τίμια όπως πάντα» και του κλείνουμε το τηλέφωνο.
Την τρίτη μέρα του Πάσχα κατεβαίνω Αθήνα και λέω στον πατέρα μου, ότι θέλω να πάω να δω τον κύριο Αθανασίου, χωρίς να τον ξέρω, απλά τον έβλεπα σαν όνομα από την εφημερίδα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Εννοείτε τον κύριο Αθανασίου που έκανε τις ανακρίσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Ναι τον Ανακριτή. Αυτόν που ήξερα ότι εκείνη την εποχή χειριζόταν το θέμα. Μου φαινόταν πάρα πολύ δύσκολο να πάω εγώ να βρω τον κύριο Αθανασίου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Δηλαδή, είχατε σκεφθεί να πάτε μόνη σας να βρείτε τον κύριο Αθανασίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Όχι είχα σκεφτεί, μόνη μου πήγα!
Μου φαινόταν βουνό το πώς θα πάω εγώ να συναντήσω τον Ανακριτή και απευθύνθηκα σε ένα δικηγόρο. Έτυχε εκείνες τις ημέρες να βρω τον κύριο Κούγια. Πήγα στον κύριο Κούγια και του είπα ποια είμαι. Με κοίταξε δύσπιστα και μου λέει: «Αν είναι έτσι όπως τα λέτε, δεν έχετε πρόβλημα, αλλά αν είναι έτσι όπως τα λέτε». Λέω: «Έτσι ακριβώς είναι». Μου λέει: «Θα πάμε να πούμε στον κύριο Αθανασίου ότι είστε στη διάθεσή του και αν θέλει θα σας καλέσει».
Την άλλη μέρα ή μετά από δύο μέρες με καλεί και πάω και δίνω όλα τα στοιχεία μου στον κύριο Αθανασίου. Μόνη μου, χωρίς να ενημερώσω ούτε κανέναν πολιτικό πριν, ούτε κανέναν δημοσιογράφο. Το ήξερε μόνο ο πατέρας μου, ο αδελφός μου και εγώ, κανένας άλλος.
Ξέχασα να σας πω, ότι την ανάλυση του λογαριασμού, τη μισή απ’ ό,τι φάνηκε μετά, όπως μου την είχαν στείλει, την είχαμε βγάλει αντίγραφα και την είχαμε σε θυρίδες, γιατί νομίζαμε ότι κάτι είναι αυτό. Λέμε, κάτι θα μας βγει.
Και εν συνεχεία, το 2008 με παίρνει ο κ. Τέλογλου τηλέφωνο και μου λέει: «Να σας πω κάτι κυρία Μάρκου», λέω: «Σας παρακαλώ, δεν θέλω να μιλήσω», μου λέει: «Να σας πω ότι ο λογαριασμός δεν είναι ολόκληρος». Απ’ ό,τι διαπίστωσε ο κ. Τέλογλου έλειπε ένα κομμάτι, το επίμαχο σημείο της πληρωμής τότε του ΟΤΕ και μου είχαν δώσει αυτοί ό,τι ήθελαν με εντολές βέβαια του Γεωργίου πάντα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Μισό λεπτό, κυρία Μάρκου. Σας είπε ο κ. Τέλογλου ότι έκανε έρευνα στο λογαριασμό σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Όχι ότι έκανε ο Τέλογλου. Μου είπε ότι λείπουν, δεν ξέρω, δημοσιογραφικά μου το είπε. Εγώ δεν του απήντησα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ένα λεπτό. Σας είπε ότι υπάρχει ένα κομμάτι που αφορά τον ΟΤΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Το έγραψε την άλλη μέρα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και το διάβασα. Εγώ δεν ήθελα να μιλάω με δημοσιογράφους, γιατί μου είχαν τη ζωή κόλαση. Με τον κύριο Τέλογλου βέβαια δεν είχα κανένα πρόβλημα, ήταν κύριος, δεν με ενόχλησε, απλά του είπα: «Σας ευχαριστώ, δεν θέλω να μιλήσω». Και την άλλη μέρα παίρνω την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, όπου λέει: «Από τον επίμαχο λογαριασμό, λείπει το τάδε κομμάτι».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Που αφορούσε καταβολές, αναλήψεις, τι ακριβώς;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Απ’ ότι έλεγε ο κ. Τέλογλου, εκείνο το επίμαχο σημείο του ΟΤΕ. Αν θυμάμαι καλά, έτσι έλεγε το δημοσίευμα της εφημερίδας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κυρία Μάρκου, εσείς ζητήσατε ποτέ ανάλυση του λογαριασμού αυτού που σας αφορούσε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Αυτό σας είπα. Ζήτησα, μου έδωσαν αλλά δεν μου τον έδωσαν όλο. Μου έδωσαν επιλεκτικά, που φάνηκε εκ των υστέρων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Δηλαδή η Τράπεζα ήταν σε συνεργασία με τον κύριο Γεωργίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Σαφέστατα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ορίστε, κύριε Αποστολάκο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτό που σας ρώτησε η κυρία Πρόεδρος, το καταθέσατε, την κίνηση στο λογαριασμό, στον Ανακριτή;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Θα σας πω αμέσως.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Επειδή είναι συναφή. Για να μη χάνουμε ερωτήσεις. Το καταθέσατε ναι ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Βεβαίως και όχι μόνο αυτό. Επειδή μας έλεγαν έχει κλείσει ο λογαριασμός, δεν ήθελαν να μας δώσουν το λογαριασμό και θέλαμε και τις εντολές μεταφοράς μάλιστα, όχι απλώς την ανάλυση, αλλά και τις εντολές μεταφοράς. Δεν μας τα έδιναν, μας έκαναν τους δύσκολους και πήρε ο ίδιος ο κ. Αθανασίου με τον αδελφό μου και μας ξαναέστελναν κομμάτια κομμάτια όλο το λογαριασμό, πήγαινα εγώ μέσω της ΤΜΤ και τα έπαιρνα και τα δίναμε στον κύριο Αθανασίου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ποια τράπεζα ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Η UBS.
Παρεμπιπτόντως, θέλω να σας πω ότι έχω χαρτί από τη UBS, από τις νομικές υπηρεσίες, που λέει, ότι κανένα extrait δεν έχω υπογράψει εγώ, όλα τα έχει υπογράψει ο κ. Γεωργίου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ναι γιατί είχε το πληρεξούσιο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν σας κατηγορούμε. Συνεχίστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Όχι απλά θέλω να …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Να σας ρωτήσω, εσείς του είχατε κάνει πληρεξούσιο είπατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Σαφώς, δεν είχα κάνει καμμία…
Την ίδια στιγμή άνοιξε το λογαριασμό και την ίδια στιγμή…
(Στο σημείο αυτό η μάρτυς κ. Αντωνία Μάρκου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Αφορά το έγγραφο αυτό, απάντηση της UBS στα αγγλικά και κατατίθεται κύριοι συνάδελφοι για να σας μοιραστεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Το τελευταίο έγγραφο που θέλω να σας δώσω, είναι όταν μου ζήτησε ο τέταρτος Ειδικός Ανακριτής μία εξουσιοδότηση προς την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας για την κίνηση του λογαριασμού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Συγγνώμη, τι έγγραφο είναι αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Μία εξουσιοδότηση δική μου, 7-2-2009 που μου ζήτησε ο κ. Ζαγοριανός: Δια της παρούσης συναινώ στην αποστολή όλων των παραστατικών –εκτός απ’ αυτά που είχα δώσει εγώ μετά, επί Ζαγοριανού- εγγράφων και της κίνησης του λογαριασμού τάδε, που τηρούσε στη UBS Τράπεζα της Ελβετίας προς τον τέταρτο Ανακριτή, κύριο Ζαγοριανό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Να κατατεθεί στην Επιτροπή και να μοιραστεί στους συναδέλφους.
(Στο σημείο αυτό η μάρτυς κ. Αντωνία Μάρκου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα).
(PE)
(2XS)
Κυρία μάρτυς, έχετε ολοκληρώσει; Θέλετε να πείτε κάτι άλλο;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Αν θυμηθώ κάτι, θα το πω στην πορεία. Θέλω, βεβαίως, να δηλώσω ότι είμαι στη διάθεση της ελληνικής δικαιοσύνης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Αυτό σας τιμά, όπως επίσης και το γεγονός ότι αμέσως σπεύσατε να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς. Να σας πω και κάτι άλλο, που έχει επίσης σημασία. Πήγα το 2008, που ήταν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Νέγρης είχε δύναμη και είμαι δημόσιος υπάλληλος, αλλά δεν το υπολόγισα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Γιατί είχε δύναμη ο κ. Νέγρης;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Γιατί ήταν κομματικό στέλεχος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κομματικό στέλεχος ποιού;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Της Νέας Δημοκρατίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Της Νέας Δημοκρατίας ήταν τότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Δεν ξέρω εάν ήταν το 2008, πάντως εγώ έτσι τον ήξερα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ήταν στα πράγματα, με λίγα λόγια.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κυρία μάρτυς, αυτός ο κ. Νέγρης, με τη σχέση που είχε και με την όλη συμπεριφορά του, σας έχει δημιουργήσει την εικόνα ενός ανθρώπου που σας χρησιμοποίησε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Από ό,τι φάνηκε, βέβαια. Μα, δεν με προστάτεψε καν εμένα σαν Μάρκου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Μάθατε εκ των υστέρων για τις σχέσεις του με τον κ. Γεωργίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Αυτό που ξέρω για τον κ. Γεωργίου είναι ότι παλιά ήταν φίλοι, συμφοιτητές από το Μόναχο και είναι συμπέθεροι. Έχει παντρευτεί ο γιός του Νέγρη την κόρη του Γεωργίου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Το γεγονός ότι σας ζήτησαν να ανοίξετε λογαριασμό στην Ελβετία σας κίνησε υποψίες για ποιο λόγο να το κάνει;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Όχι. Τον ρώτησα γιατί…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ποια ήταν η δικαιολογία που σας έδωσε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Μου τον σύστησε ως επιχειρηματία, μου είπε ότι είναι για επιχειρηματικούς λόγους του Γεωργίου και μου λέει «δεν είναι τίποτα και εγώ θα ανοίξω». Έχει φοβερό λέγειν ο κ. Νέγρης. «Θα ανοίξω και εγώ και τη Τζένη». Δηλαδή, με το που ανοίξαμε και οι τρεις μαζί…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Δεν σας έμεινε αμφιβολία.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Καμία. Άλλωστε, του είχα φοβερή εμπιστοσύνη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Τα πληρεξούσια που κάνατε ήταν και στον Νέγρη και στον Γεωργίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Όχι, μόνο στον Γεωργίου. Και αυτά πρέπει να σας πω ότι τώρα τα είδα. Ήταν στα γερμανικά και τώρα που ζητήσαμε, με τη συνδρομή της ελληνικής δικαιοσύνης, ήρθαν στα χέρια μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Εσείς θυμάστε πότε τα υπογράψατε και πού;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Τα υπέγραψα στην UBS…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Μέσα στην τράπεζα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Μέσα. Όλοι μαζί τα υπογράψαμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Άρα, όλα αυτά ήταν έτοιμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Ήταν όλα έτοιμα μέσα σε δέκα λεπτά. Έγιναν όλα αστραπιαία. Μας πήραν τα διαβατήρια. Να σας πω και κάτι; Εκείνη την ώρα το μόνο που μπόρεσα και κράτησα ήταν ο αριθμός του λογαριασμού, γιατί εγώ δεν είχα αντίγραφο. Θυμάμαι ότι κάπου πρόλαβα και έγραψα τον αριθμό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Όλα αυτά τα χρόνια εσείς καταλάβατε ότι γινόταν αυτή η διακίνηση λογαριασμών, καταβολών, ροών κ.λπ. μέσα από αυτό το συγκεκριμένο;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Όχι βέβαια. Αν είχα καταλάβει, θα ήμουν η πρώτη που θα πήγαινα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Είπατε ότι ζητήσατε από την τράπεζα ανάλυση λογαριασμού, κινήσεων, ροών, τα πάντα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Και η τράπεζα σας τα έστελνε κομμάτι-κομμάτι.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Ναι. Ήταν, επειδή είχε κλείσει ο λογαριασμός, από ό,τι μου εξήγησαν, και τα είχαν σε μικροτσίπς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Όταν έκλεισε ο λογαριασμός, τι τελικό υπόλοιπο υπήρχε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Δεν πρέπει να ήταν πολλά. Δεν θυμάμαι πόσο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Δηλαδή, ήταν κάτω από 100.000;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Ναι, δεν ήταν πολλά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Στην υπεύθυνη δήλωση που σας έχει δώσει στις 15.02.2006, με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής, λέει ο κ. Γεωργίου ότι όλα αυτά τα ποσά που διακινήθηκαν, ανήκαν αποκλειστικά σε αυτόν. Κινήθηκαν μέσω αναλήψεων, καταθέσεων απ’ αυτόν για δικό του όφελος, όχι από την τυπική δικαιούχο που ήσασταν εσείς μέχρι τις 20 Μαρτίου που διεκόπη με πληρεξούσιο διαχειρίσεως και ότι δεν δόθηκε κανένα οικονομικό αντάλλαγμα σε εσάς ή σε οποιονδήποτε άλλον γι’ αυτήν την διαχείριση που έγινε μέσω του λογαριασμού που ανοίξατε εσείς με τον τρόπο που μας περιγράψατε. Το επιβεβαιώνετε ότι δεν πήρατε ούτε ένα ευρώ γι’ αυτήν τη «διευκόλυνση»;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Ούτε μισό. Και όχι απλώς δεν πήρα χρήματα –γιατί μπορεί να μου πουν ότι δεν είχα ανάγκη να πάρω χρήματα- αλλά ούτε καμία εξυπηρέτηση είχα. Δηλαδή, ούτε στην δουλειά μου με βοήθησαν, ούτε αλλού. Δεν είναι ότι κέρδισα κάτι άλλο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Από τότε που το δηλώσατε «μη με ανακατεύετε και δεν έχω καμία σχέση με εσάς» και σας είπε «αφήστε, αυτό είναι τυπικό και πηγαίνετε στον τάδε δικηγόρο» που σας σύστησε, πήγατε στον τάδε δικηγόρο;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Όχι βέβαια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Χρησιμοποιήσατε δικό σας δικηγόρο;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Από τότε είχατε άλλη επαφή με τον κ. Γεωργίου ή με τον κ. Νέγρη;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Ο κ. Νέγρης μου έκανε μήνυση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Σας έκανε μήνυση ότι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Ότι τον συκοφάντησα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ενώπιον του κυρίου ανακριτή για όλα αυτά που είπατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Δεν ξέρω πού έκανε την μήνυση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Για ποιον λόγο;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Ότι τον συκοφάντησα, επειδή τον είπα αδίστακτο κ.λπ..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Εσείς είχατε δεχθεί άλλη απειλή ή οτιδήποτε ή πιέσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Απειλή-απειλή όχι. Σε εμένα προσωπικά ο κ. Γεωργίου δεν μου έχει κάνει τίποτα. Εγώ τον Γεωργίου δεν τον ξέρω, εμένα απλά με χρησιμοποίησε ο Νέγρης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Το καταλάβαμε απολύτως, μην κουράζεστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Το μόνο πρόβλημα που είχα και έχω ακόμη είναι ότι με έχει πειράξει παρά πολύ ψυχολογικά, όπως καταλαβαίνετε, δυο χρόνια τώρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Το λόγο έχει ο κ. Αποστολάκος για δέκα λεπτά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Από την κοινωνική και προσωπική σχέση που είχατε με τον κ. Νέγρη, μπορείτε να μας πείτε τι πιστεύετε εσείς, τις δραστηριότητες του Ηλία Γεωργίου τις γνώριζε ο Νέγρης, τις έκαναν μαζί;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Δεν γνωρίζω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κοιτάξτε, όμως, τι λογικό συμπέρασμα βγαίνει. Όταν ο ίδιος μεσολαβεί για να ανοίξει αυτός ο λογαριασμός, όπως τον περιγράψατε, που δώσατε και το πληρεξούσιο στον Γεωργίου, ήταν δυνατόν να πιστέψει κανείς –δεν αναφέρομαι σε εσάς, σε εμάς και στις δικαστικές αρχές- ότι δεν γνώριζε ο Νέγρης τις δουλειές του Γεωργίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Αυτό πρέπει να το ρωτήσετε στον Νέγρη. Εγώ δεν ήξερα, δεν μου είχε πει τίποτε. Γιατί, εάν μου είχε πει…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Στην αντίληψή σας είχε πέσει κάτι τέτοιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Όχι. Εάν είχε πέσει κάτι στην αντίληψή μου, θα πήγαινα πρώτη, όπως πήγα το 2008. Ο Νέγρης, όταν το έδωσα εγώ το 2008, δεν φαινόταν πουθενά. Σε όλους τους λογαριασμούς ήταν Μάρκου-Γεωργίου. Ο Νέγρης δεν φαινόταν πουθενά σαν όνομα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κάπου καταθέτετε στον ανακριτή ότι ο Νέγρης και ο Γεωργίου είναι αδίστακτα πρόσωπα. Όταν λέτε αδίστακτα πρόσωπα, τι εννοείτε; Από πού βγάλατε το συμπέρασμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Για τον Νέγρη να σας πω ότι εκμεταλλεύτηκε την ψυχή μου, την αγάπη που του είχα, την τυφλή εμπιστοσύνη που είχα και με έμπλεξε σε ένα τόσο βρομερό σχέδιο. Γιατί τελικά αυτός με έμπλεξε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, το αδίστακτο αναφέρεται στην προσωπικότητα ή στις μεθοδεύσεις τις οποίες έκανε μαζί με τον Γεωργίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Στην προσωπικότητα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αναφέρετε, επίσης, ότι είχε υψηλούς προστάτες. Τι εννοείτε υψηλούς προστάτες; Δηλαδή, επιχειρηματίες, πολιτικούς; Ποιοι προστάτευαν τον Γεωργίου και τον Νέγρη;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Σε εμένα είπαν να μην κυκλοφορήσει ο λογαριασμός…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θα σας ρωτήσω μετά γι’ αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Αυτό, τίποτα άλλο, ότι είναι υψηλά ονόματα, υψηλά πρόσωπα εκεί μέσα. Αυτούς εννοώ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, δεν είχατε αντίληψη των ισχυρών προστατών του Νέγρη εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Όχι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Απλώς, καταθέσατε τα λεγόμενα…
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Που μου είπαν.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Από την κοινωνική σχέση που είχατε, δεν είχατε αντιληφθεί άλλες επαφές; Τον Γεωργίου τον βλέπατε εκεί στις Σπέτσες;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Δεν έχω πάει στις Σπέτσες. Αυτά που είπαν στις εφημερίδες είναι ψέματα. Με έβγαλαν ότι έχω τρία παιδιά κ.λπ.. Δεν έχω πάει.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν το αμφισβητώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Τρεις φορές τον έχω δει.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είχαν υποπέσει στην αντίληψη σας πρόσωπα με τα οποία ερχόταν σε επαφή ο Γεωργίου ή ο Νέγρης, για να κάνουν τις δουλειές τους;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Όχι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κάποια στιγμή καταθέτετε ότι τηλεφωνήσατε, όταν είδατε το όνομά σας στην «Ελευθεροτυπία» το 2008, Μεγάλο Σάββατο αν δεν κάνω λάθος, και προσπάθησε να σας καθησυχάσει ο κ. Γεωργίου…
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Και μου είπε να φερθώ και έξυπνα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: …ότι το θέμα είναι πολιτικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Μάλιστα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σας εξήγησε τι εννοούσε, όταν έλεγε ότι το θέμα είναι πολιτικό;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Ναι, ότι ήταν μια αναμπουμπούλα, λέει, επειδή τότε επωλείτο ο ΟΤΕ στην DEUTSCHE TELEKOM και ήταν θέμα πολιτικό, ότι απλά έκαναν ντόρο για το θέμα της DEUTSCHE TELEKOM και έπρεπε να κάνω υπομονή μέχρι να «κάτσει» το θέμα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς τι καταλάβατε, συνέδεε δηλαδή την κίνηση του λογαριασμού ψευδώς με την…
(EP)
(2PE)
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Δεν κατάλαβα τίποτα. Εγώ σας λέω τι μου είπε. Μου είπε: «Μην κάνετε τίποτα». Εγώ ήμουν έντρομη. Του λέω: «Εδώ λένε για SIEMENS. Τι είναι αυτά;». Μου είπε ότι δεν είναι τίποτα και ότι απλά υπάρχει μια αναστάτωση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς δεν είχατε αντιληφθεί ότι ο Γεωργίου ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος στη SIEMENS; Δεν το ξέρατε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Το ήξερα. Πολύ μετά βέβαια το έμαθα, όχι όταν τον γνώρισα. Εγώ το λογαριασμό τον άνοιξα το 1993. Ήξερα ότι ο Νέγρης έχει έναν στη SIEMENS ο οποίος είναι συμφοιτητής του από παλιά και αυτός ήταν ο Γεωργίου.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ο Νέγρης στο catering τι αποδοχές είχε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Δεν ξέρω να σας πω. Προϊστάμενος ήταν.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, δημόσιος υπάλληλος. Η ζωή που έκανε και το βιοτικό του επίπεδο ήταν εναρμονισμένα με βάση τις αποδοχές τις οποίες είχε ή εκκινείτο με περισσότερα χρήματα από αυτά που έβγαζε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Όχι, δεν έπεσε στην αντίληψή μου κάτι τέτοιο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σας ανέφερε ότι έχει παραγραφεί ο κ. Γεωργίου. Σας εξήγησε τι εννοούσε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Μου είπε: «Μη φοβάστε. Όλα αυτά είναι μπούρδες. Έχουν παραγραφεί και δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά που γράφουν».
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, τι έχει παραγραφεί; Ήταν κάποιο αδίκημα το οποίο είχε γίνει;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Δεν ξέρω. Σας λέω τι μου είπε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς ρωτήσατε γι’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Εγώ ήμουν σε τέτοια ταραχή που μου είπε μάλιστα να πάω την Τρίτη για να μου πει ο δικηγόρος του τι να πω και του είπα: «Εσείς θα μου πείτε τι θα πω;». Και μου είπε: «Δεν είναι τίποτα, μη φοβάστε θα σας πούμε τι θα πείτε».
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Στην ανάκριση τα έχετε καταθέσει όλα αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Βεβαίως, τα έχω στην κατάθεσή μου.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άκουσα και κάτι άλλο. Σας είπε, όμως, ότι εάν βγουν τα ονόματα προς τα έξω από την κίνηση αυτού του λογαριασμού θα καούν πολλά πρόσωπα. Αυτό δεν έρχεται σε πλήρη αντίφαση με την προηγούμενη διαβεβαίωσή του ότι έχει κλείσει και έχει παραγραφεί; Εσείς είστε μορφωμένη γυναίκα, εδώ υπάρχει μια αντίφαση και θέλω να μου δώσετε μια εξήγηση. Από τη μια μεριά σας καθησυχάζει και σας λέει ότι είναι πολιτικό το θέμα, έχει παραγραφεί και συνδέεται με τη DEUCHTSE TELECOM, από την άλλη στην ίδια συνομιλία σας λέει «Φέρσου έξυπνα, γιατί αν τα βγάλετε προς τα έξω πράγματα θα καούν πολλά πρόσωπα και είναι επικίνδυνα πράγματα αυτά». Αυτά δεν είναι αντιφατικά;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Ναι, είναι αντιφατικά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς πώς το εισπράξατε; Δεν ρωτήσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Όχι, δεν ρώτησα, μου είπε απλά: «Ελάτε την Τρίτη να συνεννοηθούμε». Πήρα εγώ αμέσως την απόφαση χωρίς να σκεφθώ τι μου είπε να πάω κατευθείαν στον ανακριτή. Δηλαδή, δεν ήθελα ούτε να το συζητήσω με κανέναν, ούτε με τον δικηγόρο του, ούτε με αυτόν. Πήγα κατευθείαν στον ανακριτή και του έδωσα ό,τι στοιχεία είχα. Και είπα: «Εγώ είμαι αυτή που ψάχνετε. Αυτά είναι τα στοιχεία μου».
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Απείλησε τον αδελφό σας ο κ. Γεωργίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Του είπε να φερθεί έξυπνα, ό,τι μου είπε και εμένα. Δηλαδή να μην μιλήσουμε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σας υποσχέθηκε δώρα ο κ. Γεωργίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Μα δεν έχω σχέσεις με τον κ. Γεωργίου.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ο κ. Νέγρης παρενέβη σε όλη αυτή την διάρκεια;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Όχι ποτέ. Ήταν εξαφανισμένος. Μιλάμε για το 2008. Το μόνο που έκανε ήταν να μου κάνει μήνυση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η μήνυση την οποία σας έκανε για τη συκοφαντική δυσφήμησή του έχει εκδικαστεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Όχι, γιατί του έκανα και εγώ. Έκανε και στον αδελφό μου και θα εκδικαστεί μετά την υπόθεση της SIEMENS, γιατί υπάρχει ένας νόμος που επειδή συνδέεται με τη SIEMENS και είναι κακούργημα πρέπει… Δεν ξέρω ακριβώς, αλλά πρέπει να εκδικαστεί μετά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς καταθέσατε νωρίτερα ότι εκμεταλλεύτηκε και την προσωπική σχέση που είχε δημιουργηθεί και έγινε ό,τι έγινε. Κατά τη διάρκεια που τα είχατε καλά είχατε αντιληφθεί επαφές του κ. Νέγρη ή του κ. Γεωργίου με πρόσωπα, τα οποία έχουν ακουστεί τώρα στην επικαιρότητα είτε εκπροσώπους του Ο.Τ.Ε.; Είχατε ακούσει κανένα όνομα εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Όχι. Με ρώτησε και ο κ. Αθανασίου γι’ αυτό. Εγώ τον κ. Γεωργίου έτσι και αλλιώς δεν τον ήξερα. Δεν είχα ακούσει τίποτα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ούτε για πολιτικό πρόσωπο;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Όχι. Ο κ. Νέγρης δεν μου έλεγε τίποτα από αυτά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σας έδωσε ποτέ καμία εξήγηση ο κ. Νέγρης γιατί μεσολάβησε για να ανοίξετε το λογαριασμό στο όνομά σας επ’ ωφελεία μέσω πληρεξουσίου του κ. Γεωργίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Σας εξήγησα…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν μου εξηγήσατε πρώτη φορά ρωτώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Ο λογαριασμός το 2008 φάνηκε τι είναι και τι κρυβόταν από πίσω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, ήσασταν ανυποψίαστη.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Ναι, ήμουν ανυποψίαστη. Το 2006 νόμισα ότι ήταν το παραδικαστικό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Έχει απαντήσει επ’ αυτού.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Το 2003 όταν τον άνοιξα μου είπε ο Γεωργίου: «Δεν είναι τίποτα και τα λεφτά είναι δικά μου». Το 2006 παίρνω δεύτερη υπεύθυνη δήλωση, διότι είδα στην εφημερίδα που έλεγαν για τον Γεωργίου ότι μπορεί να εμπλέκεται στο παραδικαστικό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πώς εμπλέκεται; Είχε καμία σχέση με τους εμπλεκομένους;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Με τον Τρύφωνα τον Αποστολόπουλο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τι είναι ο κ. Αποστολόπουλος;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Ένας ο οποίος έχει εμπλακεί και έχει πάει και φυλακή, νομίζω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τι δουλειά κάνει;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Δεν ξέρω. Αυτά από τις εφημερίδες τα ξέρω. Οι ίδιες εφημερίδες έγραφαν για τον Γεωργίου ότι μπορεί να είναι εμπλεκόμενος στο παραδικαστικό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για ποιον Αποστολόπουλο μιλάτε; Τον Διευθυντή της Αγροτικής Τράπεζας;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Δεν ξέρω, για έναν Αποστολόπουλο που μπλέχτηκε με το παραδικαστικό. Δεν ξέρω για ποιον.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τον γνωρίζατε εσείς αυτόν;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Όχι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τότε γιατί φοβηθήκατε; Αφού δεν τον γνωρίζετε γιατί θορυβηθήκατε τότε; Γνωρίζατε ότι αυτός ο κ. Αποστολόπουλος είχε σχέσεις με τον Γεωργίου;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Στην εφημερίδα το διάβασα ότι ο κ. Γεωργίου εμπλέκεται στο παραδικαστικό με τον Τρύφωνα Αποστολόπουλο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν είχατε προσωπική αντίληψη;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Όχι! Και μάλιστα όταν τον είδα το 2006 μου είπε: «Τι πάθατε πάλι;» Και του είπα ότι διάβασα στις εφημερίδες έτσι και έτσι. Και μου είπε: «Αφήστε τα. Αυτά είναι των δημοσιογράφων». Αυτά μου τα είπε ο κ. Γεωργίου το 2006. Εγώ φοβήθηκα δεν ήξερα τι ήταν αυτά τα λεφτά. Ήταν από Χρηματιστήριο, ήταν από την Μπουρμπούλια, δεν ήξερα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το ποσό που επεστράφη στο λογαριασμό του κ. Γεωργίου ποιο ήταν; Σας ρώτησε νωρίτερα η κυρία Πρόεδρος και ο κ. Τζαβάρας.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Δεν θυμάμαι. Ήταν μικρό δεν ήταν μεγάλο. Φυσικά και το επέστρεψα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό είναι μέσα στη δικογραφία. Το ξέρει ο ανακριτής.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Ναι, ναι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και μια τελευταία ερώτηση. Είχατε αντιληφθεί εάν ο κ. Γεωργίου και ο κ. Νέγρης είχαν και οικονομικές δοσοληψίες; Είχε πέσει στην αντίληψή σας αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Όχι, δεν γνωρίζω τίποτα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μπορείτε να το αποκλείσετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Δεν γνωρίζω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αν γνωρίζατε θα μας λέγατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Σαφέστατα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, θα μπορούσε κάποιος να συμπεράνει ότι αυτή η παρέμβαση, την οποία έκανε σε εσάς ο κ. Νέγρης, ήταν αποτέλεσμα μόνο του συμπεθεριού το οποίο είχαν ή υποκρύπτετο και οικονομική συναλλαγή;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Δεν γνωρίζω να σας πω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Γνωρίζετε να μας πείτε αν γνώριζε τις δραστηριότητες του κ. Γεωργίου ο κ. Νέγρης;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Ούτε αυτό το γνωρίζω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Το λόγο έχει η κυρία Κόλλια-Τσαρουχά.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ: Κυρία μάρτυς, είδα και την κατάθεση που δώσατε στον ανακριτή και βλέπω ότι από αυτά που λέτε φαίνεται ότι δεν έχετε πραγματικά γνώση του τι συνέβαινε πραγματικά στις πλάτες σας. Μου κάνει εντύπωση το ότι δεν γνωρίζετε τίποτα, ενώ είχατε πολύ καλή σχέση με τον κ. Νέγρη, με τον περίγυρό του και το περιβάλλον του.
(Στο σημείο αυτό την προεδρική έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. ΙΩΣΗΦ ΒΑΛΥΡΑΚΗΣ)
Λέτε, λοιπόν, εδώ για το 2006 εξ αφορμής παραδικαστικού σκανδάλου όπως είδατε από εφημερίδες κ.λπ. και για τον Τρύφωνα Αποστολόπουλο. Δεν σας εντυπωσίασε να μάθετε εκείνη την εποχή –και όχι από τις εφημερίδες- τι σχέση έχει αυτό το πρόσωπο με τον Νέγρη και ό,τι αυτό συνεπάγεται;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Το 2003 χωρίσαμε. Το 2006 δεν μίλαγα μαζί του.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ: Ποτέ πριν δεν είχατε ακούσει για Αποστολόπουλο και Νέγρη; Για σχέση των δυο;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Δεν ξέρω αν έχει σχέση ο Νέγρης με τον Αποστολόπουλο.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ: Γνωρίζετε ποιος είναι αυτός ο Αποστολόπουλος;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Είναι ένας που έχει μπλεχτεί με το παραδικαστικό. Αλλά έχει μπει μέσα. Τίποτα άλλο.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ: Δηλαδή, είναι στη φυλακή τώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Δεν ξέρω αν είναι τώρα. Έχει μπει, αλλά δεν ξέρω αν έχει βγει.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ: Από τον λογαριασμό σας αυτό και την κίνηση των κεφαλαίων, τι ύψος είχαν τα ποσά που κινούνταν μέσα από τον δικό σας λογαριασμό;
(XP)
(02EP)
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Θα σας πω ψέματα.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ: Λογικά, τα έχετε. Πρέπει να μας πείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Τα έχω, αλλά δεν έχω μαζί μου το λογαριασμό. Τα έχω καταθέσει όλα στη Δικαιοσύνη.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ: Ένα ποσό, εκτός από τα λίγα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Όχι. Μου έχουν δώσει ολόκληρο πάκο.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ – ΤΣΑΡΟΥΧΑ: Τι ύψος είχαν; Χίλια – πέντε χιλιάδες ευρώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντωνία Μάρκου): Από ό,τι γράφουν οι εφημερίδες είναι μεγάλα τα ποσά. Όλος ο λογαριασμός, όπως μου τον έχουν δώσει και την πρώτη φορά και τη δεύτερη είναι στον Ανακριτή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κυρία μάρτυς, μπορείτε να φύγετε.
Την επόμενη Τρίτη θα εξετάσουμε τον κ. Δένδια και τον κ. Κάντα και κλείνουμε με τους μάρτυρες.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μη λησμονείτε τον κ. Καστανίδη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εάν έχουμε τέτοια συμφωνία, θα τη δούμε. Συμφωνήσαμε με την ίδια επιφύλαξη που είχαμε για τους Πρωθυπουργούς. Συμφωνήσαμε ότι κλείνουμε με τους μάρτυρες, εκτός αν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Σε κάθε περίπτωση, για καινούργιους μάρτυρες θα πρέπει να υπάρξει ειδική απόφαση της Επιτροπής. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν καλούμε άλλους μάρτυρες. Εάν προκύψουν από την προσπάθειά μας στο Μόναχο ή από τις κινήσεις της Τακτικής Δικαιοσύνης, βεβαίως, θα καλέσουμε μάρτυρες για τους οποίους θα προκύψει το οτιδήποτε όπως και πολιτικά πρόσωπα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δείτε τα Πρακτικά. Μετά την πρόταση του κ. Τζαβάρα το σκεπτικό δεν ήταν ίδιο με αυτό με την κλήση των πρώην Πρωθυπουργών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Υπήρξε μια διαφοροποίηση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Συμφωνήσαμε με την πρόταση του κ. Τζαβάρα, αλλά είπαμε να προσδιορίσουμε το χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και πάντα με βάση τα καινούργια στοιχεία. Σήμερα με τα στοιχεία που έχουμε δεν προκύπτει ανάγκη κλήσης άλλου μάρτυρα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εγώ μιλώ για τον συγκεκριμένο. Θυμάμαι καλά ότι η δικαιολογητική βάση της πρότασης του κ. Τζαβάρα αναφερόταν στο θέμα της παραίτησης και πληροφόρησης που μπορούσε να δώσει για το 1997 για το πολιτικό επίπεδο κάτω από το οποίο έγιναν αυτές οι συμφωνίες. Και δεύτερον, λόγω της παρούσης ιδιότητάς του ως Υπουργού Δικαιοσύνης, το θεσμικό που θα μπορούσε ο κ. Καστανίδης. Όχι ότι τον εμπλέκουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κατ’ αρχήν, δεν σας απαντώ για τον κ. Καστανίδη. Σας απαντώ για όποιον άλλον μάρτυρα δεν έχω κλήση. Για τον κ. Καστανίδη μπήκε θέμα για το θεσμικό των προτάσεων, που είναι εντελώς άλλο θέμα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για το θέμα της παραίτησής του.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για τα Πρακτικά τώρα, έχω ένα έγγραφο από την Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων … Παναγιώτης Μαντούβαλος προς Επιτροπή. Ελληνική Δημοκρατία. Επιτροπή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και κοινοποιείται προς την Εξεταστική Επιτροπή. Φυσικά πρόσωπα Γιαννακάκης Σάββας, Κορμάς Κωνσταντίνος, Μαρκόπουλος Χρήστος. Για τραπεζικούς λογαριασμούς, θυρίδες, επενδυτικά προϊόντα.
Κύριοι συνάδελφοι, θα συνεδριάσουμε την επόμενη Τρίτη, στις 12.00’.
Σας αφήνω να μελετήσετε λίγο την υπόθεση. Θα πρέπει να κάνουμε κάποιες συνεδριάσεις, ενδεχομένως και κεκλεισμένων των θυρών για να δούμε πώς θα οργανώσουμε τη δουλειά μας σε σχέση με τα πορίσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βγάζουμε δημόσιο διά ταύτα. Να πάμε κατά κεφάλαιο ή όπως αλλιώς συμφωνήσει η Επιτροπή.
Περιμένουμε να δούμε και τι θα γίνει με την Εισαγγελία του Μονάχου, η οποία θεωρεί ασφυκτικές τις ημερομηνίες για το ταξίδι. Εμείς επιμένουμε, γιατί έχουμε οριστική ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τι εννοείτε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η Εισαγγελία του Μονάχου λέει, ναι, να γίνει το ταξίδι, αλλά τοχρονοδιάγραμμα που δίνουμε είναι πολύ ασφυκτικό. Αυτό διημείφθη στις συνομιλίες του κ. Χριστοδούλου στην Εισαγγελία του Μονάχου.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιες είναι οι ημερομηνίες για την οριστικοποίηση των επαφών;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Περιμένουμε την Εισαγγελία του Μονάχου. Εμείς δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα. Εμείς είμαστε έτοιμοι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, ο κ. Χριστοδούλου για λογαριασμό της Εξεταστικής Επιτροπής προσπαθεί να φιξάρει τις ημερομηνίες των τριών που θέλουμε να εξετάσουμε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Των έξι που θέλουμε να εξετάσουμε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Προσπαθεί να βρει τις ημερομηνίες ο κ. Χριστοδούλου;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προσπαθεί σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Μονάχου να γίνουν αυτές οι συναντήσεις το ταχύτερο δυνατόν.
(GM)
2XP
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Προφανώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα πάμε, θα διαθέσουμε δύο μέρες, να τελειώσουμε με αυτές τις συναντήσεις. Εξάλλου θα πάμε για πολύ συγκεκριμένα πράγματα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Απλώς θέλω να σας πω ότι εκτιμώ ότι είναι πολύτιμο αυτό το ταξίδι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συμφωνώ μαζί σας.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το ξέρω ότι συμφωνείτε. Και να σας πω ότι δεν μπορούμε τουλάχιστον αξιοπρεπώς να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε στο πόρισμα που θα καταλήξουμε χωρίς να έχουμε εξαντλήσει και αυτήν την προσπάθεια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν το συζητώ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν το συζητάμε καθόλου. Ακόμα και σε βάρος του χρόνου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Είναι «με ρητορική αδεία»… Αντιλαμβάνεστε τι λέω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κι εσείς αντιλαμβάνεστε τι λέω εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πολύ καλά. Πέραν της οποίας δεν έχω νομιμοποίηση. Άρα, θα εμμείνω σε αυτήν την ημερομηνία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να μπορέσουν να κλειστούν αυτές οι συναντήσεις πριν την 30η. Αυτό εννοείτε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προσπαθώ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εντάξει. Εάν είναι και 1η και 2α Οκτωβρίου, δεν χάθηκε ο κόσμος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ας μην μπούμε στο διαδικαστικό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν λέω ότι το εύχομαι. Μακάρι να το πετύχουμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν θέλω να ανοίξω διαδικαστικά προβλήματα. Το ένα όμως είναι αυτό. Δηλαδή, δεν μπορούμε να κλείσουμε χωρίς την ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας προς Μόναχο. Και αυτό έχει να κάνει και προς τον Κουτσενρόϊτερ, τον Σίχατσεκ και τον Χριστοφοράκο και προς τη SIEMENS.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Νομίζω ότι λείπει και κάτι άλλο, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το δεύτερο έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα θα κινηθεί η ελληνική δικαιοσύνη, η οποία δεν μας έχει καταπλήξει για τν αυτοματισμό με τον οποίο αντιδρά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν έχει να κάνει με μας αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, εδώ έχουμε σε εκκρεμότητα κατηγορητήρια, τη διατύπωση κατηγορητηρίων, την κλήση κατηγορουμένων για απολογία. Επίσης, ενδεχομένως κάποια ευρωπαϊκά εντάλματα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εντάξει, κύριε Πρόεδρε. Απλώς, ήθελα με την ευκαιρία αυτή, για να είναι και πλήρης η προσπάθεια την οποία κάνουμε και να εκμεταλλευτούμε και την προσφορά της βοήθειας την οποία διατείνεται η SIEMENS Γερμανίας να μας προσφέρει….
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να το δούμε επί τοις πράγμασι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να σας πω κάτι που θέλω. Ενθυμούμαι καλά από την απάντηση την οποία μας έστειλε και νομίζω ότι την έστειλε και στον Υπουργό Επικρατείας, τον κ. Παμπούκη, ότι προσεφέρθησαν να συντονίσουν και να ρυθμίσουν και μία συνάντηση και με τον εκπρόσωπο της ελέγκτριας εταιρείας, της Debevoise & Plimpton. Καλό θα ήταν εάν μπορούν, επειδή αυτοί έχουν και συμβατικές σχέσεις μεταξύ τους -δεν τους πλήρωσαν να κάνουν τον έλεγχο- εκτός από τρίπτυχο της εξέτασης Σίχατσεκ, Χριστοφοράκου, Κουτσενρόϊτερ…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κατάλαβα. Μην κουράζεστε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Νομίζω ότι συμφωνείτε σε αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εγώ όμως με ομόφωνη δική σας απόφαση έχω δεσμευτεί να κατευθύνω το ερώτημα κυρίως στη SIEMENS. Βεβαίως ενδιαφερόμαστε, όπως αντιλαμβάνεστε και έχουμε εγγράφως απευθυνθεί ότι θέλουμε επίσης το υλικό που προέκυψε, άρα και την έκθεση της Debevoise & Plimpton.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Την έχουμε αυτήν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και ενδεχομένως και κάποια που δεν έχουμε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να σας θυμίσω κάτι;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θυμάμαι. Επιτρέψτε μου.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ότι προσφέρθηκαν.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, το «προσφέρθηκαν» θα το δούμε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να το αποδεχτούμε κι εμείς δηλαδή, αυτό εννοώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εμείς το αποδεχόμαστε. Αλλά η ιεράρχηση του αιτήματος και της πίεσης της δικής μας πηγαίνει πρώτα, η διαδικασία η οποία οφείλει…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ναι. Συμπληρωματικά λέω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συμπληρωματικά. Συμφωνώ απολύτως.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, να μπορούσαμε μέσω των επαφών που κάνει ο κ. Χριστοδούλου μαζί με την ηγεσία της SIEMENS, που θα τη δούμε, μαζί με τους τρεις που θα εξετάσουμε ως μάρτυρες, να εξετάσουμε και ενδεχόμενα αφού προσεφέρθησαν να κλείσουν αυτήν τη συνάντηση και τους εκπροσώπους αυτής της αμερικάνικης εταιρείας της ελεγκτικής. Το είπαν οι ίδιοι. Καταλάβατε τη εννοώ. Και νομίζω ότι συμφωνείτε με αυτό το σκεπτικό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Βεβαίως.
Κύριοι συνάδελφοι, θα τα δούμε όλα τα θέματα που θέσαμε. Σας ευχαριστώ πολύ.
Λύεται η συνεδρίαση.
Ώρα λήξεως: 14.18’
Καθάρματα, να ξέρετε πως είμαστε εδώ, δεν ξεχνάμε και δεν θα ησυχάσουμε αν δεν αποδοθεί Δικαιοσύνη.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι βρίσκει κανείς....
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.logiosermis.net/2015/01/egerssi-otenet_24.html