http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=450319
Ηκίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και οι απεγνωσμένες προσπάθειες του υπ. Οικονομικών να χρυσώσει το χάπι της φοροεπιδρομής στα ακίνητα με διάφορες άλλες επιμέρους φοροελαφρύνσεις ή παροχές είναι φανερό πως στοχεύουν στην εξοικονόμηση χρόνου, προκειμένου να δοθεί από καλύτερη θέση η μάχη των προσεχών εθνικών εκλογών.
Η κυβέρνηση ποντάρει εν τω μεταξύ στην αλλαγή του πολιτικού κλίματος από το άνοιγμα των κρουνών της τραπεζικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μετά την προχθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει ακόμη κι ελληνικούς τίτλους κατηγορίας «σκουπίδια» (junk) και την ανάκαμψη της οικονομίας στο γ' τρίμηνο 2014, που θα επιτρέψει ενδεχομένως την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και την πολιτική της λιτότητας.
Κι ενώ είναι πιθανό να έχουμε ένα γ' τρίμηνο ελαφρά θετικό στην οικονομία, είναι σχεδόν βέβαιο πως το δ' τρίμηνο η οικονομία θα βυθιστεί πάλι στην ύφεση για τους εξής απλούς λόγους:
(α) η βιομηχανία γνωρίζει ήδη κάμψη παραγωγής, ο δείκτης προμηθειών των μάνατζερ και οι τιμές παραγωγού πέφτουν,
(β) οι ελληνικοί χρηματιστηριακοί τίτλοι (μετοχές κι ομόλογα) σημειώνουν τη δεύτερη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως τον τελευταίο μήνα, κλείνοντας το δρόμο για λογική οικονομικά έξοδο της Ελλάδας στις αγορές,
(γ) η γεωπολιτική κρίση σταθερά επιδεινώνεται (βλ. αναζωπύρωση κρίσης σε Μ. Ανατολή και Ουκρανία) πλήττοντας με αβεβαιότητα τις οικονομικές εξελίξεις,
(δ) η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία επιβραδύνουν επικίνδυνα (από τις 25 χώρες που ανακοίνωσαν δείκτες ΡΜΙ στη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο, μόνον οι 8 είχαν βελτίωση), ενώ οι αγορές υποδέχθηκαν με απογοήτευση την πολιτική Ντράγκι γνωρίζοντας πως το χρήμα προορίζεται για τις τρύπες των τραπεζών κι όχι για την τόνωση των επιχειρήσεων,
(ε) το δ' τρίμηνο μόνο και μόνο λόγω υψηλής περσινής βάσης στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας θα έχει πρόβλημα να περάσει σε θετικό πρόσημο και, τέλος,
(στ) η δραστική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού εντός 6 μηνών (το πολύ) θεωρείται δεδομένη στην αγορά και μέχρι τότε όλες οι επενδύσεις θα τηρούν στάση αναμονής μέχρι να διαπιστωθεί εμπράκτως η νέα οικονομική πολιτική.
Θα πρέπει κάποτε να κατανοήσουμε πως πέρα από το απίθανο βάρος των 320 δισ. του δημόσιου χρέους της χώρας, το οποίο είναι μη βιώσιμο και για το οποίο αναγκαστικά θα απαιτηθεί κούρεμα και ρύθμιση πληρωμών, υπάρχει ένα τεράστιο εσωτερικό χρέος 164 δισ. που έχει γονατίσει την ελληνική οικονομία παραλύοντας τις συναλλαγές και τη δυνατότητα ανάπτυξης της οικονομίας: αναφερόμαστε στα 80 δισ. των «κόκκινων» δανείων προς τις τράπεζες, στα 69,2 δισ. οφειλές φόρων προς το κράτος και τα 14,5 δισ. μη καταβεβλημένες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Αυτή την παγίδα χρέους καμία ρύθμιση δεν έχει ώς τώρα αντιμετωπίσει, ούτε φαίνεται να υπάρχει σχετική πολιτική για το άμεσο μέλλον στο πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής της λιτότητας.
Θα απαιτηθεί μία νέα πολιτική διαγραφών χρεών και ανάληψης των βαρών τους από τους έχοντες και κατέχοντες κι αυτή την πολιτική θα πρέπει να ασκήσει μία άλλη κυβέρνηση, που να διαθέτει την απαιτούμενη αξιοπιστία, συνέπεια και φερεγγυότητα.
Συνεπώς, τους προσεχείς μήνες μέχρι τις εκλογές θα ζούμε μία κατάσταση οικονομικού βαλτώματος και πολιτικής εμπλοκής ή και παραλυσίας. Οσο ταχύτερα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα για την κοινωνία και την οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου