Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Μπαλτακισμοί…Του Γιώργου Σταματόπουλου






















Ονειδος για τον νομικό και πολιτικό πολιτισμό η τροπολογία που κατέθεσε στον Μεταναστευτικό Κώδικα ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, ο μέγας Τάκης Μπαλτάκος. 
Η τροπολογία προβλέπει Αυτόφωρο και απέλαση για όποιον μετανάστη ισχυριστεί ψευδώς(;) ότι βασανίστηκε ή κακοποιήθηκε από κρατικό (αστυνομικό) όργανο. Ποιος κακόμοιρος μετανάστης θα τολμήσει να πει κάτι, όταν αντιμετωπίζει τον θανάσιμο γι’ αυτόν κίνδυνο της απέλασης;

Quo vadis, γραμματεύ Μπαλτάκε; 
Τι αφόρητος ρατσισμός είναι τούτος; 
Η τροπολογία εξοπλίζει με αυθαιρεσία τους ένστολους, δίνοντάς τους το δικαίωμα να βιαιοπραγούν στους συλλαμβανόμενους, να μη δίνουν λογαριασμό σε κανέναν και να το γλεντάνε όσο γουστάρουν (τι ζωώδης συμπεριφορά) με τη βούλα του νόμου. Μάλιστα.

Εφιαλτικά σενάρια για τη δημοκρατία γεννά τούτη η επίδειξη θράσους εκ μέρους του Μπαλτάκου· σκέτο ακροδεξιό παραλήρημα. Τι πιο εφιαλτικό έπεται απ’ αυτό που καταθέτει ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης: 
«Μιλάμε για απόλυτη παρέκκλιση από την ποινική δικονομία, με τους μετανάστες να μετατρέπονται σε υποκείμενα μη δικαίου». 
Αντε να βρεις προστασία με το μη δίκαιο, έκφραση παντοδυναμίας της εξουσίας, εξευτελισμός του ανθρώπινου είδους. Οι Αμερικανοί, πάντα πρωτοπόροι σε θέματα καταπάτησης των δημοκρατικών θεσμών, έχουν δείξει τον δρόμο με τα διάφορα Γκουαντάναμο, Αμπού Γκράμπι και δε συμμαζεύεται.

Μένει να αναλογιστούμε τι θα συμβεί όταν αυτή η διάταξη ντροπής επεκταθεί σε κάθε διωκόμενο ή δι’ ασήμαντον αφορμή συλλαμβανόμενο πολίτη. 
Χάνεται η ελευθερία, διασύρεται το δίκαιο, η ανθρώπινη ύπαρξη γίνεται βορά σε μια εκδικητική και αιμοσταγή εξουσία, που ελέγχει τις ζωές όλων και τις μεταχειρίζεται με τον πιο απάνθρωπο τρόπο. 
Δεν πρέπει να ακούγονται ως υπερβολικά όλα τούτα· είναι μια φυσική συνέχεια της παντοδυναμίας που θέλουν να επιδείξουν απανταχού οι «δημοκρατικές» εξουσίες· προοιωνίζονται ένα σκοτεινό, ολοκληρωτικό μέλλον. Και καλά οι φιλελεύθεροι να συναινούν αφού είναι μέσα στην ιδεολογία τους, οι αριστερές όμως δυνάμεις και ο νομικός κόσμος οφείλουν να ξεσηκωθούν και όχι να παραμείνουν σε ανακοινώσεις διαμαρτυρίας.

Πόθεν αντλεί αυτή τη θρασύτητα ο γενικός γραμματέας; Τι επικίνδυνοι Μπαλτακισμοί είναι τούτοι; Με τόση ρευστότητα στο νομοθετικό πλέγμα είναι φυσικό η κοινωνία να νιώθει απροστάτευτη και να κείται εχθρικά προς την αρχομανή Πολιτεία της.

Είναι όμως έτσι διακείμενη; Μήπως χαζεύει τον αστερισμό της σύγχυσης, του φόβου, της αδράνειας; Μήπως εκεί βασίζονται οι ταγοί και μνησικακούν εναντίον της; ΄Η μήπως κάποιος εμφύλιος ευρίσκεται ante portas; Ο Μπαλτακισμός όμως πρέπει να παταχθεί, γιατί το να πάει σπίτι του ο Μπαλτάκος (να εκδιωχθεί) δεν είναι ριζοσπαστική λύση.

gstamatopoulos@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου