Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Η προσέγγιση του προέδρου του ΣΕΒ με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Της Βασιλικής Σιούτη




















http://www.thepressproject.gr/article/56255
Η πρώτη επαφή έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΕΒ, που από την πρώτη στιγμή έδειξε να μην τον φοβίζει η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο Αλέξης Τσίπρας θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν για άλλη μια φορά . Τι θέλουν ο ένας από τον άλλον; Σύμφωνα με όσα λένε, και οι δύο θέλουν να μην έχουν τον άλλον απέναντι. «Είναι αυτό όμως δυνατό όταν πρόκειται για ταξικούς αντιπάλους;» διερωτώνται και στα δύο «στρατόπεδα».
Της Βασιλικής Σιούτη

Με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, θα συναντηθεί για άλλη μια φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καθώς οι δυο τους θα παραβρεθούν και θα παρέμβουν με ομιλίες τους σε εκδήλωση για την «παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Η εκδήλωση οργανώνεται από το TVXS και σε αυτήν θα συμμετέχουν επίσης οι βουλευτές της Ν.Δ, Προκόπης Παυλόπουλος, και του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, καθώς και οι ευρωβουλευτές Άννυ Ποδηματά του ΠΑΣΟΚ και Θόδωρος Σκυλακάκης που είναι και πρόεδρος του κόμματος «Δράση».

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν ξαναβρεθεί μαζί επισήμως, όταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ τον κάλεσε πέρσι στην ετήσια συνέλευση των βιομηχάνων, που είχε γίνει στο Μέγαρο Μουσικής, όχι χωρίς να προκληθούν δυσαρέσκειες. Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στους πιο συντηρητικούς κύκλους του ΣΕΒ, είχαν ενοχληθεί από την κίνηση αυτή. Ο Δ. Δασκαλόπουλος όμως, τους εξήγησε τότε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση -πιθανά και αυριανή κυβέρνηση- και ότι δεν γίνεται να μην συνομιλούν μαζί του. Άλλωστε την άποψη του προέδρου του ΣΕΒ υποστήριξαν και άλλοι βιομήχανοι, οι οποίοι επιχειρηματολόγησαν υπέρ των πλεονεκτημάτων της προσέγγισης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, στην ετήσια συνέλευση, είχε την ευκαιρία να τα πει και κατ’ ιδίαν με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της εκδήλωσης, εκφράζοντας μάλιστα και συμπάθεια για το πρόσωπό του.
Πολλοί τότε του απέδωσαν τον χαρακτηρισμό του «κόκκινου προέδρου», με την ευκολία που το κάνουν κάποια ΜΜΕ, χωρίς φυσικά κάτι τέτοιο να ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν είναι φυσικά ένας «προδότης της τάξης του». Εκπρόσωπος των ελλήνων βιομηχάνων είναι και τα συγκεκριμένα συμφέροντα υπερασπίζεται. «Είναι όμως ρεαλιστής» αναφέρει συνεργάτης του, «και δεν πάσχει από μετεμφυλιοπολεμικά σύνδρομα».

«Δεν τον φόβισε η άνοδος της αριστεράς. Αντιλαμβάνεται πλήρως την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία και γιατί οδηγείται σε αυτές τις επιλογές» λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν. Ο Δ. Δασκαλόπουλος ήταν από την αρχή υπέρ της τακτικής της προσέγγισης και όχι της σύγκρουσης, κόντρα στην αντίληψη κάποιων «γερόντων» του ΣΕΒ, που ήταν εχθρικοί με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είδαν με καλό μάτι τα ανοίγματα του ΣΕΒ. Όταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ όμως, εξήγησε γιατί είναι καλύτερο να τον προσεγγίσουν, παρά να τον αντιμετωπίζουν ως εχθρό, οι περισσότεροι πείσθηκαν.

Η πρώτη επαφή του Δ. Δασκαλόπουλου με στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν με τον Γ. Σταθάκη σε μία εκδήλωση στη Μεγάλη Βρετανία πριν από δύο χρόνια, όπου ακούγοντας τον, σχεδόν ενθουσιάστηκε. Όπως γράφτηκε μάλιστα τότε στο τύπο, ο κ. Δασκαλόπουλος, μόλις άκουσε την ομιλία του, διερωτήθηκε αν αυτός είναι ΣΥΡΙΖΑ ή αν ο Σταθάκης είναι ΣΕΒ.

Η συνέχεια γνωστή. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κάλεσε στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ τον Αλέξη Τσίπρα, ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου είχαν την ευκαιρία να τα πουν και κατ’ ιδίαν σε μία «αναγνωριστική» πρώτη συνάντηση. Στο επόμενο διάστημα που ακολούθησε, δημιουργήθηκε επίσης μία επαφή και μεταξύ συνεργατών των δύο πλευρών.

Η στάση που έχει κρατήσει ο Δ. Δασκαλόπουλος απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζεται μάλλον ως θετική για το προφίλ του, γιατί δείχνει μετριοπαθής -ένας βιομήχανος που συνομιλεί και με τη δεξιά και με την αριστερά - και μάλιστα σε μια περίοδο που η οργή εναντίον του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του μεγαλώνει.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, έχει και κέρδη αλλά και απώλειες από τη προσέγγιση αυτή. Οι επαφές με τον πρόεδρο του ΣΕΒ τον κάνουν να φαίνεται λιγότερο «επικίνδυνος» απέναντι στα συντηρητικά στρώματα που νομίζουν ότι «θα έρθουν οι κομμουνιστές και θα τους πάρουν τα σπίτια» και συνολικά, απέναντι στην οικονομική ελίτ. 

Την προσέγγιση αυτή επιδοκιμάζουν επίσης όλοι όσοι βλέπουν ως αναγκαιότητα μία κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης» με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και όσοι επιθυμούν τη συνεργασία του με τη λεγόμενη πασοκογενή κεντροαριστερά.

Από την άλλη, ωστόσο, οι επαφές αυτές ενισχύουν την κριτική ότι κάνει δεξιά στροφή και υιοθετεί ένα κεντροαριστερό προφίλ, εγκαταλείποντας σταδιακά τη ριζοσπαστική αριστερά, γεγονός που προκαλεί καχυποψία για συμβιβασμούς στους αριστερούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ενόχληση στην αριστερή πλατφόρμα.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Κουμουνδούρου, μιλώντας στο TPP, αρνείται ότι συντελείται οποιαδήποτε δεξιά στροφή και υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος του κόμματος παραμένει σταθερός στη γραμμή του. «Δεν είναι δυνατόν να μην μιλά με το ΣΕΒ, ο ρόλος του οποίου είναι θεσμικός» υποστηρίζει και χαρακτηρίζει θετική τη στάση του προέδρου των βιομηχάνων απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, την οποία όπως λέει «επιβάλλει η πραγματικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου