Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Stratos Safioleas:Ας μην είμαστε τόσο "μπλαζέ" και κυνικοί








ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΑΦΙΟΛΕΑ

Διαβάζω γενικά εξαιρετικά σχόλια για την γενναία στάση της @Desp1navandi Δέσποινας Βανδή. Στη πλειοψηφία τους είναι πολύ επαινετικά. Ταυτόχρονα υπάρχουν και λίγα ακόμα, που αναρωτιούνται για αν η δήλωσή της εναντίον των νεοναζί υποκρύπτει μια πονηρή προσπάθεια για "διαφήμιση". 

Κοιτάτε: καταλαβαίνω ότι οι διαρκείς απογοητεύσεις, ειδικά από τα πρόσωπα που έχουν καταλάβει τον δημόσιο διάλογο, όπως κάποιοι πολιτικοί και κάποιοι "δημοσιογράφοι" οδηγούν στον κυνισμό. 

Ο κυνισμός δεν δηλώνει ούτε σκεπτικισμό, ούτε υποδηλώνει κάποια ιδιαίτερη αναλυτική ικανότητα ή διορατικότητα. 
Αρκετά συχνά δε κρύβει την απροθυμία ή την άρνηση για πρωτοβουλία απέναντι στο κακό.

Δεν είμαι ούτε ο ψυχολόγος της, ούτε φίλος της, ούτε ο διαφημιστής της Δέσποινας Βανδή για να κάνω δίκη προθέσεων. Δεν έχω υπάρξει και καταναλωτής του είδους της μουσικής που τραγουδάει. 

Ξέρω όμως αυτό που διαβάζω και αυτό είναι που μετράω. 
Λόγω της επαγγελματικής μου εμπειρίας σε θέματα επικοινωνίας, λέω αυτό που είναι προφανές: η Δέσποινα Βανδή μέτρησε τις αντιδράσεις της πράξης της και κυρίως τους κινδύνους από αυτήν, πέρα από το όποιο επιχειρηματικό και οικονομικό χάσιμο που θα έχει από μια δουλειά που διάλυσε την τελευταία στιγμή. 

Σε ένα κόσμο της νύχτας έχει σχέση πέρα από το κοινό και με κυκλώματα πιο σκοτεινά στα οποία όπως είδαμε έχει σχέση η Χρυσή Αυγή, το να πάρεις το κουράγιο και στην ουσία να τα "ρίξεις" στους νεοναζί με τόσο φανερό τρόπο, θέλει και μια μαγκιά.

Δεν θα σχολιάσω τον Νότη Σφακιανάκη. 
Ήταν ένας ανάξιος λόγου τριτοτέταρτος τραγουδιστής, στον οποίο όμως η Ελληνική σόουμπίζ και η "δημοσιογραφία" που την προβάλει έδωσε αρκετές φορές βήμα, μέχρι και πρόσφατα, για να παρουσιάσει τις ηλίθιες, ρατιστικές, ακροδεξιές απόψεις του. 

ΣΗΜΕΡΑ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΜΙΑΣ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ από τους νεοναζί και μετά από ΔΥΟ ακόμα δολοφονίες νέων παιδιών για τις οποίες είναι ΠΑΛΙ υπεύθυνη η Χρυσή Αυγή, μετά από τα όσα σκοτεινά εγκλήματα είδαν το φως της δημοσιότητας (και τα οποία τώρα ξέχασαν τα ΜΜΕ) για τα οποία κατηγορούνται οι υπόδικοι νεοναζιστές, η Βανδή παίρνει την ευθύνη και μέσα από μια θέση την κάνει ορατή, ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ στο οποίο αρκετοί από εμάς δεν μιλάμε, λέει κάτι σοβαρό, καθαρό, και χωρίς μισόλογα:

 "ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΤΩΝ ΝΕΟΝΑΖΙ."

Είμαι σίγουρος ότι και εσείς όπως και εγώ έχετε γνωρίσει κόσμο που έχει διαλέξει μια λιγότερο καθαρή τοποθέτηση, από φόβο, υπολογισμό, ή αδιαφορία.

Η Δέσποινα Βανδή θα μπορούσε πολύ εύκολα να επιλέξει ένα δρόμο όπου να τα έχει καλά με όλους γιατί "η μουσική ενώνει" και "η τέχνη δεν έχει σχέση με την πολιτική" και διάφορες άλλες εύκολες μπαρούφες πίσω από τις οποίες κρύβονται και τώρα διάφορα πρόσωπα της δημόσιας ζωής. 

(Η κ. Μπακογιάννη πριν λίγο καιρό δήλωνε ότι δεν βλέπει γιατί να μην κάνει παρέα με τους νεοναζί βουλευτές, αφού της μιλάνε "με το σεις και με το σας" - ένα από τα πολλά παραδείγματα). 
Υπάρχουν παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν που αφορούν επιχειρήσεις, στα οποία θα μπορούσαμε να ανατρέξουμε: όταν ο Γιώργος Τράγκας έφερε στον ΣΚΑΙ του Γιάννη Αλαφούζου για μία ώρα την Χρυσή Αυγή για να την προβάλει, πολλές εταιρείες που έβαζαν διαφήμιση αποσύρθηκαν ήσυχα από μελλοντικές εκπομπές. 

Μόνο μία, τα Σούπερ Μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος είχαν το θάρρος να δηλώσουν δημόσια ότι δεν θα ξαναβάλουν ποτέ διαφήμιση σε μια εκπομπή που προβάλει τους νεοναζί. (Είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που όταν μπορώ να διαλέξω σε ποιο σούπερ μάρκετ να ψωνίσω πάντα διαλέγω τον "Βασιλόπουλο").

Για αυτό ας μην είμαστε τόσο "μπλαζέ" και κυνικοί. 
Ας είμαστε επαινετικοί. 
Και ας στηρίζουμε ανοιχτά τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που διαλέγουν σε μια δύσκολη συγκυρία, να πάρουν την σωστή απόφαση, με δύσκολες επιπτώσεις.

Η σελίδα της Δέσποινας Βανδή είναι η https://www.facebook.com/Desp1navandi.

Αν την επισκεφθείτε γίνεται πανδαιμόνιο απο χρυσαυγίτες που την βρίζουν και την απειλούν. Προσωπικά πιστεύω - και το έστειλα και στον διαχειριστή της σελίδας - πρέπει να κάνει block όλα αυτά τα σκουπίδια. 

Αυτό όμως που είναι εξαιρετικό, είναι πως πολύ κόσμος, ιδιαίτερα κόσμος που δε άκουγε ποτέ την μουσική της, έκανε like στην δήλωσή της, και έγραψε και δύο κουβέντες από κάτω, δείχοντας ότι σε μια κρίσιμη στιγμή που μετράει, η αλληλεγγύη και όχι ο κυνισμός είναι η αντίδραση που κυριαρχεί.


Η Δέσποινα Βανδή γεννήθηκε στο Τίμπινγκεν της Γερμανίας στις 22 Ιουλίου 1969 Δισκογραφία Άλμπουμ 1994: Γέλα μου 1996: Εσένα περιμένω 1997: Δέκα εντολές (2πλα Πλατινένιο) 1999: Προφητείες (3πλα πλατινένιο) 2001: Γειά (5πλα πλατινένιο) 2002: Γειά+Άντε Γειά Collector's Edition(5πλα πλατινένιο) 2...
Musician/Band: 11,575 like this

3 σχόλια:

  1. αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι: τωρα ανακαλυψε η Βανδη τις πολιτικες θεσεις του Σφακιανακη?? οταν εκλεινε συμφωνια συνεργασιας μαζι του τις αγνοουσε?? (η απλα εκανε καθε βραδυ την προσευχη της μην βγει ο Νοτης δημοσιως και πει καμμια παπαρια εως οτου ληξει η συνεργασια τους??) ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΑΘΩΟΙ ΟΣΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΙΝΟΜΑΣΤΕ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα να δεις.Φυσικά και ήξερε.Εννοείται.Αλλά το ότι επανέλαβε αυτές τις δηλώσεις του που είχε κάνει ένα χρόνο πριν,μια μέρα πριν την έναρξη της συνεργασίας τους την προκάλεσε.Είναι σα να του είπε "οκ,είσαι φασίστας,το ξέρω αλλά συνεργαζόμαστε.Βούλωστο"Ε,δεν το βούλωσε κι ορίστε λολ

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα. Προφανώς και δεν είμαστε τόσο αθώοι όσο θέλουμε να φαινόμαστε. Ας αναρωτηθούμε απλώς πόσοι από εμάς και τον περίγυρό μας ήξεραν που και με ποιον τραγουδούσε (λέμε τώρα) η κυρία Βανδή. Τώρα ξέρει...
      Αντώνης (vantonios)

      Διαγραφή