Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Ο Notis «ευθέως», χωρίς Ιονέσκο…-Της Αλεξάνδρας Τσόλκα


Καινούργιο συκώτι βάλαμε, στη συνέντευξη του Notis Σφακιανάκης, στο «Ευθέως», που μπορεί να καυχιέται για ένα νέο κονσέπτ εκπομπής με κωμική ενημέρωση. 
Ο «καλλιτέχνης θα πει», ντυμένος όχι στρατιωτικά, όπως στην περσινή εμφάνισή του στην ίδια εκπομπή, σαν τον Ρόμελ στη μάχη του Ελ Αλαμέιν, αλλά πιο διανοουμενίστικα, στα μαύρα φυσικά, έδωσε έμφαση, στιλιστικά στα γυαλιά πρεσβυωπίας, που όσο να 'ναι προσθέτουν κύρος. 
Στιγμές ανθολογίας, ικανές να περάσουν στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, γιατί όχι και της ανθρωπότητας, ήταν εκείνες, όπου ο Notis Σφακιανάκης, διάβαζε στίχους από τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει, σαν να 'τανε Καβάφης, Σεφέρης και  Ελύτης μαζί.
 Γιατί κόμισε εις την τέχνη και κομμένη η πλάκα.
Για παράδειγμα, ο στίχος «είσαι ένα πιστόλι που με σημαδεύει» έχει μια βαρύτητα και είναι βγαλμένο από τη ζωή, υπονοώντας, εμμέσως πλην σαφώς, την άνθιση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, ενώ το βαθύτατα πολιτικοκοινωνικό «παραδόπιστοι που ζούνε για το χρήμα, έχουν πάρει εξουσία κι είναι κρίμα. Ένα αθώο και ευάλωτο κορμί, χαρτομάντιλα πουλάει για ψωμί» (ενώ θα μπορούσε να πουλάει γαρύφαλλα στα μπουζούκια, για παράδειγμα), δείχνουν πως ο «καλλιτέχνης θα πει» έχει συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι!
Όταν ο Notis δεν απήγγειλε βαρυσήμαντους στίχους απαντούσε σε ερωτήσεις όπως: 
«Όμως επικεφαλείς της ΧΑ δεν κρύβουν την συμπάθεια για τους Ναζί, τι λες εσύ;». Και διευκρίνιζε σοφά ο αοιδός: «Τους Ναζί ή τον Χίτλερ; Γιατί έχει σημασία»… 
Τεραστία, δεν το συζητάμε. 
Αποφεύγοντας δε αυτή τη φορά να μιλήσει για εξωγήινους που έχτισαν την Ακρόπολη είπε να λύσει θέματα αισθητικής, μιας και όλοι θυμόμαστε πως έχει βάλει να κρύψουν στο ΡΕΞ την τοιχογραφία στην οροφή του Τσαρούχη, που είχε ως μοντέλο τον Σταύρο Ξαρχάκο διότι δεν ταίριαζε με τα γούστα του αμανέ και της καψούρας, ολοκλήρωσε αυτή την συζήτηση που αξέχαστη θα μας μείνει, χωρίς να κρύβει τη βαθύτατη συγκίνησή του.
Την ίδια ώρα, απέναντι κανάλι, έπαιζε αριστοτεχνική αμερικανική κωμωδία. Δεν την είδαμε. Γελάσαμε όσο αντέχαμε εχθές το βράδυ…

1 σχόλιο:

  1. Αυτός δεν είναι ο τραγουδιάρης που "ερμηνεύει "'ενα τραγούδι που έχει τον παρακάτω καταπληκτικό στίχο βαθέως έως ακαταληψίας στίχο ¨μ'ηπως είμαι τρελλός"(μπορεί και να κάνω λάθος διότι τέτοια άσματα τέτοιων ¨αηδών¨δεν είναι της αισθητικής μου αλλά εάν το τραγουδάει αυτός τον αντιπροσωπεύει απολύτως.Πάντως ο αοιδός έχει κατακρεουργήσει ¨την μπαλάντα του κυρ Μέντιου¨"του Κ.Βάρναλη (να γνώριζε άραγε όταν εκτελούσε το συγκεκριμένο τραγούδι ποιος και τί ήταν ο Βάρναλης;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή