Με την αποχώρηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη «αμαυρώθηκε» χθες η πανηγυρικού τύπου ενημέρωση για τα δύο χρόνια δράσης της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη.
Αιτία της αποχώρησης ήταν, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, οι αυξημένες υποχρεώσεις του υπουργού, όμως εξαιτίας αυτής έμεινε για άλλη μια φορά αναπάντητο το ερώτημα γιατί η χώρα μας είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει κυρώσει ακόμη τη σύμβαση της Βουδαπέστης του 2001 φέρνοντάς την στη Βουλή, παρ’ όλο που την έχει υπογράψει.
Με τη σύμβαση αυτή καθορίζεται διεθνώς
ποιες ενέργειες χαρακτηρίζονται εγκλήματα στον κυβερνοχώρο και σε αυτήν αναφέρεται η ποινικοποίηση των πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης που διαπράττονται μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Ετσι στην περίπτωση που η σύμβαση κυρωνόταν από τη Βουλή, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα υποχρεούνταν να επέμβει και να κλείσει ιστοσελίδες με ρατσιστικό και ξενοφοβικό περιεχόμενο ως παράνομες, χωρίς να εξαιρούνται ούτε εκείνες που ανήκουν σε κόμματα που εκφράζουν ανάλογες θέσεις.
Για το θέμα, αξίζει να σημειωθεί, στις αρχές Φεβρουαρίου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου είχε υποβάλει ερώτηση στον υπουργό Εξωτερικών, όμως ώς σήμερα δεν έχει δοθεί καμιά απάντηση.
Ως τέτοια, εξάλλου, δεν μπορεί να εκληφθεί η απάντηση του αρχηγού Νίκου Παπαγιαννόπουλου, που όταν ρωτήθηκε χθες είπε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, εξέφρασε όμως την πεποίθησή του ότι η κύρωση θα γίνει σύντομα.
Κατά τα άλλα και ενώ δεν παρέχεται το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, η Πολιτεία, όπως ελέχθη επανειλημμένως στη χθεσινή εκδήλωση, στηρίζει την Υπηρεσία Οικονομικού Εγκλήματος και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Μάνος Τσαλδάρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου