Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

"'Αναψε φωτιές" το..."ραντεβού στα γουναράδικα"- ΣΥΡΙΖΑ κατά Πρετεντέρη στο όνομα του...Βελουχιώτη








Όταν το ANTINEWS χρησιμοποιούσε τη φράση του Άρη.

 
Η φράση του βουλευτή Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ Βασ. Διαμαντόπουλου "ραντεβού στα γουναράδικα" προκάλεσε νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και επίθεση από τον σχολιαστή του Mega Γιάννη Πρετεντέρη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα να αποπέμψει τον κ. Διαμαντόπουλο (μαζί με τη Σοφία Σακοράφα για όσα περί "προδοτών", "χαφιέδων" κλπ είπε στη Βουλή), αν και οι επιτιθέμενοι διαστρέφουν "βολικά" τη ρήση του Άρη Βελουχιώτη.
Ο αρχηγός των Ατάκτων -κατά τον τίτλο του βιβλίου του Διονύση Χαριτόπουλου- συνήθιζε να χρησιμοποιεί τη λαϊκή ρήση για να υποδηλώσει την ετοιμότητά του να θυσιαστεί και να χάσει τη ζωή του. Ο κ. Διαμαντόπουλος, βεβαίως, τροποποίησε αδόκιμα τη ρήση. "Καλό αντάμωμα στα γουναράδικα", έλεγε ο Βελουχιώτης, "ραντεβού στα γουναράδικα" το έκανε ο κ. Διαμαντόπουλος.
Δείτε πως σχολιάζει το Left.gr τα λεγόμενα του Γ. Πρετεντέρη:
Ο έγκριτος σχολιαστής του δελτίου ειδήσεων του Mega, Γιάννης Πρετεντέρης έδωσε την δική του εξήγηση στην λαϊκή έκφραση που έμεινε στην ιστορία σαν φράση του Άρη Βελουχιώτη: «Ραντεβού στα γουναράδικα».
Ο Γιάννης Πρετεντέρης, λοιπόν μετέφρασε την συγκεκριμένη φράση ως μια απειλή προς τους εχθρούς των «αιμοσταγών απογόνων του καπετάνιου του ΕΛΑΣ». «Θα σας γδάρουμε» ήταν η μετάφραση του κυρίου Πρετεντέρη που προφανώς λόγω έλλειψης επαρχιώτικων γονιδίων στο DNA του αγνοεί ή θέλει να αγνοεί το νόημα της φράσης που κυκλοφορούσε στα στόματα των χωρικών του περασμένου αιώνα.
Όχι mega mou
Όπως έγραψε και η Άννα Χατζησοφιά στο προφίλ της στο facebook: «Όχι mega mou το «Ραντεβού στα γουναράδικα» είναι αντίστοιχο του Ψυχή Βαθειά και δεν αναφέρεται στον εχθρό αλλά στον εαυτό σου. Δηλώνει την απόφαση για αγώνα και αυτοθυσία.»
Τι σημαίνει «ραντεβού στα γουναράδικα»;
Ας ξεκινήσουμε από τη γλώσσα των αγρίων γουνοφόρων ζώων, των κουναβιών και κυρίως των αλεπούδων που κάποτε τις κυνηγούσαν απηνώς για το δέρμα τους και ήταν μάλιστα επικηρυγμένες. Κάθε φορά λένε που έβγαιναν οι αλεπούδες για τροφή, είτε στα χωράφια, είτε στα κοτέτσια ποτέ δεν ήταν βέβαιες πως θα επιστρέψουν στη φωλιά τους και έλεγαν μεταξύ τους σαν αστείο τον χαιρετισμό «καλή αντάμωση στα γουναράδικα». 
Όπερ σήμαινε ότι αν έπεφταν σε κάποια παγίδα ή τις σκότωναν οι κυνηγοί, θα συναντιόνταν πάλι στον πάγκο του γουναρά όπου το τομάρι τους θα γίνονταν ρούχο, αντικείμενο ή κάποιο αξεσουάρ να στολίσει το κορμί ή το σπίτι.

3 σχόλια:

  1. Ο Πρετεντέρης, μετέφρασε την φράση "καλή αντάμωση στα γουναράδικα" ως απειλή : "Θα σας γδάρουμε".

    Το "Θα σας κρεμάσουμε όλους" της Ραχήλ - με τον παπαγάλο - Μακρή (που δε χρειάζεται μετάφραση) το πέρασε στο ντούκου.

    Προτιμάει προφανώς το δεύτερο τρόπο ... τον αναίμακτο.

    ΦιλοΤΟΜΑΡΙΣΤΗΣ μέχρι θανάτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τη μια είναι πολύ ΒΛΑΚΑΣ ο Pretender για να παριστάνει τον ανήξερο σχετικά με τα γουναράδικα...
    Από την άλλη είναι πολύ ΜΙΚΡΟΙ οι βουλευτές της υποψήφιας κυβερνώσας σοασιααλδημοκρατίας για να μιλούν για τα γουναράδικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας παραδεχτούμε πως είναι πολύ μικροί οι βουλευτές της υποψήφιας ''σοσιαλδημοκρατίας''.
    Τότε είναι μεγάλοι οι υποψήφιοι για εξαφάνιση ''λαικοεξουσιαστές''.Αυτοί που αυτόν που το ξεστόμιζε τον είπαν προδότη και μιζέρια,ούτε νερό ούτε ψωμί στον αποστάτη,και που στην ουσία τον παρέδωσαν στους εχθρούς του.
    Αυτοί που δεν τολμούν να τον αποκαταστήσουν κομματικά.Και ευτυχώς δηλαδή γιατί αποκατάσταση απο δαύτους δεν θα την άντεχε ο πρωτοκαπετάνιος.
    Ακόμα και πεθαμένος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή