Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Οι Τελευταίες Ώρες Της Ράντκα Νικόλοβα, Που Ήταν Σαν Όλες Τις Ώρες Της Δουλειάς Στην Pizza Fan




«Η Ράντκα Νικόλοβα, 38 χρονών, ήταν εργάτρια στην κουζίνα σε κατάστημα της pizza fan στην Πάτρα. Βρέθηκε νεκρή εν ώρα εργασίας, κλειδωμένη μέσα στο κατάστημα, ημέρα Δευτέρα 14 Γενάρη. Οι πρώτες εκτιμήσεις έλεγαν πως η κοπέλα πέθανε από καρδιά. Το θέμα κουκουλώθηκε.»
του Ανδρέα Μπεντεβή
Την ξέρω καλά αυτήν την βάρδια. Πρωί της Δευτέρας. Η αποθήκη του μαγαζιού θέλει σκούπισμα. Το ψυγείο καθάρισμα. ΄Επειτα θα έρθει το φορτηγό με τα ζυμάρια. Έπειτα το φορτηγό με τα αναψυκτικά. Μετά τα λαχανικά. 
40 κουτιά με τυρί, τα αλλαντικά, οι πατάτες. Πολλά κιβώτια. Άδειασε το μαγαζί , ήταν πολλές οι παραγγελίες του Σαββατοκύριακου. Οι διανομείς δεν έκατσαν λεπτό. Ούτε και οι συνάδελφοι της κουζίνας. Έπειτα σου λέει το αφεντικό πως δεν έχει δουλειά και πως δεν έχει να σε πληρώσει. 
Και πως του τα παίρνει η εταιρεία τα πιο πολλά για το franchise.  Κάτι τέτοιες ώρες είσαστε συνεργάτες. Πρέπει να βάλεις πλάτη. Ρε φίλε, αλήθεια, με σκεφτόσουν σαν συνεργάτη στα έσοδα όταν το έπαιρνες το μαγαζί;
Ή σου λέει πως παίρνεις πολλά. Είναι πολλά τα 4 ευρώ την ώρα για να παριστάνεις έναν υποταγμένο υπερ-άνθρωπο. Και πως σού κάνει χάρη που δουλεύεις τόσες ώρες, και καθόλου να μην παραπονιέσαι. 
Δες τις άλλες γυναίκες. Παρακαλάνε και δεν τις παίρνουν ούτε για καθαρίστριες. Και εσύ, ζητάς ρεπό; Απαγορεύεται να πάρεις ρεπό την Κυριακή ή το Σαββατόβραδο. Και μένα τι με νοιάζει που θες να παντρέψεις τον αδερφό σου; Έτσι θα σου απαντήσει το αφεντικό.
Οι υπάλληλοι στο μαγαζί είναι πάντα περίπου οι μισοί από ό,τι θα πρέπε. Άρα ο καθένας δουλεύει για δύο. Ανοίγει ζυμάρια για δύο. Καθαρίζει και κόβει τις σαλάτες για δύο. Απλώνει τις πίτσες για δύο, τις κόβει για δύο, τρέχει για δύο. 
Αν αναλογιστείς τον όγκο της δουλειάς που βγάζεις πέρα την κάθε μέρα θα νομίζεις πως έχεις μετατραπεί σε ένα ακούραστο θηρίο. Και έχεις όντως μετατραπεί σε ένα ακούραστο θηρίο που δεν επιτρέπεται να κοντοστέκεται, να μιλάει, να κάνει διάλλειμα ή να αρρωστήσει. 
Δεν το καταλαβαίνεις την ώρα που δουλεύεις, γιατί εκεί δεν επιτρέπεται τίποτε να καταλαβαίνεις την ώρα που παράγεις σαν μια μηχανή. Μια μηχανή που κουβαλάει, παρασκευάζει και δίνει ρέστα. Όμως αργότερα το καταλαβαίνεις στο κορμί σου και στα τεντωμένα νεύρα σου. Που θα τα βγάλεις στον δρόμο ή στην οικογένεια σου. Ποτέ σου δεν τα βγάζεις εκεί που πρέπει να τα βγάλεις.
Τίποτε άλλο δεν πρέπει να έχει σημασία. Δεν ξέρεις τι καιρό έχει έξω. Αν νύχτωσε ή αν είναι ακόμα μέρα. Θυμάμαι τότε που τράκαρε ένας ντελιβεράς και το θέμα με το τηλεφωνικό κέντρο ήταν τι θα γίνει με την παραγγελία που δεν είχε προφτάσει να την πάει. Μα και εκείνος, ας τράκαρε στην επιστροφή, ήταν ανάγκη; 
Την δουλειά και τα μάτια σου. Να στείλεις τα λεφτά στην πατρίδα. Να μεγαλώσεις το παιδί σου. Να προσέξεις μην σου βάλει κανείς χέρι. Να προσέξεις και εκείνους τους ξυρισμένους με τις μαύρες μπλούζες. Ξυλοφορτώνουν τις ξένες λένε. 
Όχι, δε μπορεί να σε σώσει τίποτε. Οι μηχανισμοί της επιθεώρησης εργασίας θα σου πούνε να καθήσεις στα αυγά σου. Οι απεργίες εδώ μέσα δεν υφίστανται. Κανείς δεν ξέρει άν και πότε έχει απεργία. Δεν μιλάμε για πολιτικά εδώ μέσα. 
Οι απεργίες είναι για τους δημόσιους υπάλληλους μόνο. Κανείς δεν νοιάζεται για σένα. Ποια ΓΣΕΕ μού λες; Πότε και ποια Αριστερά σε υπερασπίστηκε; Πότε και ποια Αριστερά μίλησε για σένα, αναγνώρισε την ύπαρξη σου, αναγνώρισες εσύ τον εαυτό σου στα λόγια της; Αυτοί ασχολούνται μόνο με την ιδεολογία, όχι με την εργατική τάξη. Δεν είδες τι έπαθε η Κούνεβα;
Θα μπει μέσα το αφεντικό, και θα διακόψει τον ύστατο στοχασμό σου. Θα αρχίσει να μονολογεί, αν και σε σένα μιλάει:
Αν έρθουν από την επιθεώρηση εργασίας, πήγαινε κάπου να κρυφτείς. Δεν βγαίνω, δεν μπορώ να σου πληρώσω τα ένσημα. Αλλά άμα σου βάλω, θα σου βάλω τα μισά. Πιο λίγα από τα μισά. Θα πούμε ότι δουλεύεις δύο μέρες την βδομάδα. 
Αν έρθουν από την επιθεώρηση εργασίας, φρόντισε να έχεις κρύψει καλά στα συρτάρια το πρόγραμμα της βδομάδας. Θα μάς κάψει αυτό το πρόγραμμα, θα δούνε κι εσένα και εκείνους τους δύο ντελιβεράδες που δεν φαίνονται στο ΙΚΑ. Θα δούνε πως δουλεύουν όλοι διπλοβάρδιες και χωρίς ρεπό.
Σκέφτομαι να το καταργήσω το πρόγραμμα. Με επιβαρύνει αυτή η δέσμευση. Θα ήθελα να σου λέω από την προηγούμενη μέρα αν θα έρθεις αύριο για δουλειά. 
Θα ήθελα να σε διώχνω όποτε χρειάζεται και να έρχεσαι με ένα τηλεφώνημα επίσης όποτε χρειάζεται. Φρόντισε να μετακομίσεις κοντά στο μαγαζί. Και το τηλέφωνο σου πάντα ανοιχτό. έτσι; Θα σε διώξω αμέσως από την δουλειά άμα δεν μού απαντήσεις- όποια ώρα κι αν σε πάρω.
Τι πάει να πει «τι ώρα θα σχολάσω;». Θα σχολάσεις μόνο αν τελειώσεις ό,τι έχεις να κάνεις. Εδώ, κοπέλα μου είναι επιχείρηση, δεν υπάρχει ωράριο και το ξέρεις, δεν είσαι ούτε δασκάλα, ούτε και εφοριακός υπάλληλος για να σχολάς στο oχτάωρο. Θα μείνεις όσο χρειαστεί. 
Και εννοείται πως δεν θα σου δώσω φράγκο παραπάνω…Ας τελείωνες στην ώρα σου. Εδώ μέσα, δεν μετρά ο χρόνος την εργασία, αλλά η εργασία μετρά τον χρόνο.
Θα με βόλευε να σε νοίκιαζα για δουλειά με το κομμάτι. Να μού παρέχεις τον εαυτό σου, αλλά όχι σαν υπάλληλο. Να την καταργήσουμε αυτήν την σχέση εργασίας. Να δουλεύεις και να σε πληρώνω μόνο τότε που σε χρειάζομαι. 
Εκεί δεν πάει το πράγμα; Το ξέρεις πως στα ξενοδοχία οι καθαρίστριες πληρώνονται 1 ευρώ το κρεβάτι που στρώνουν. Έτσι θέλω να σε πλήρώνω.
Θέλω σε ολες τις γιορτές, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, και όταν έχει Eurovision και μπάλα να μού ανήκεις. Είχε προχτές Eurovision και άδειασε όλο το μαγαζί. Πολύ δουλειά. Έλα δύο ώρες νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας. Έλα από τις 9. Έχουμε πολλές παραλαβές. Δεν μπορώ να πληρώσω και δεύτερο άτομο. 
Ναι, θα τα κουβαλήσεις όλα μόνη σου. Και θα τα τακτοποιήσεις όλα μόνη σου. Τι πάει να πει πως έχεις ενοχλήσεις στην μέση και στην πλάτη όταν μπαίνεις στην κατάψυξη; Τι πάει να πει πως έχεις ένα σφίξιμο στο στήθος; 
Δεν έχεις ανάγκη, τις άλλες μέρες πως μπορούσες και τα κουβαλόύσες μόνη; Όχι, δεν μπορώ να σού δώσω ρεπό αυτήν την βδομάδα για να πας στον γιατρό. Περιμένω πολύ δουλειά. Το ξέρω πως δεν σού έδωσα και την προηγούμενη, αλλά έτσι είναι, κι αν σ΄αρέσει. 
Αμάν, δεν το πονάς το μαγαζί, δεν σκέφτεσαι τι έξοδα που έχω, μόνο τα ρεπό σου σκέφτεσαι. Ξέρεις πόσες με παρακαλάνε για αυτή την δουλειά;
Λοιπόν, δεν θα το κουβεντιάσω μαζί σου. Δεν έχω τα περιθώρια, μάς πιέζει ο χρόνος. Κλείδωσε την πόρτα να μην σού αποσπάσει τίποτε την προσοχή. Κοίτα μην σε δώ να βγαίνεις έξω, Ναι, είπαμε, θα τα κάνεις όλα μόνη σου.
 Και αν πάθεις ανακοπή και μού πεθάνεις μες στο μαγαζί, κάτι θα βρούμε να τα μπαλώσουμε. Έχω έναν φίλο βουλευτή. Οι μπάτσοι είναι φίλοι μας. Το ίδιο και οι προϊστάμενοι του ΙΚΑ.
Το μόνο μου πρόβλημα είναι που πρέπει να βρώ άμεσα μια άλλη που θα μου βγάζει την ίδια δουλειά, και που πρέπει να την μάθει γρήγορα. Το μαγαζί δεν μπορεί να περιμένει. Το μαγαζί μου και η εταιρεία, είναι πάνω από όλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου