Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Πέθανε ο Ούγκο Τσάβες (+ video + photos + docs)






4 / 4
«Σε όσους επιθυμούν το θάνατο μου, εύχομαι να ζήσουν για πολύ για να δουν πως η Μπολιβαριανή Επανάσταση θα πηγαίνει από μάχη σε μάχη και από νίκη σε νίκη»
Στη μάχη με τον καρκίνο υπέκυψε, σε ηλικία 58 ετών, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Το θάνατο του ηγέτη της Βενεζουέλας ανακοίνωσε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο αντιπρόεδρος της χώρας Ν. Μαντούρο, κάνοντας λόγο για στιγμή «βαθιάς θλίψης».



Ο Τσάβες, ο οποίος είχε χτυπηθεί από την επάρατη νόσο στα μέσα του 2011, επέστρεψε στη Βενεζουέλα στις 18 Φεβρουαρίου, μετά από περισσότερο από δύο μήνες νοσηλείας σε νοσοκομείο της Αβάνας, όπου υποβλήθηκε σε νέα χειρουργική επέμβαση.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε ανακοινώσει το πρωί της Τρίτης ότι ο πρόεδρος Τσάβες υπέστη νέα λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και ότι η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα σοβαρή.

Σε διάγγελμά του προς το λαό της Βενεζουέλας την Τρίτη, ο Μαντούρο χαρακτήρισε «εχθρική επίθεση» τον καρκίνο ο οποίος προσέβαλε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, εντάσσοντας μάλιστα την «επίθεση» στο «μπαράζ των συνομωσιών» οι οποίες εξυφάνθηκαν, κατά τον ίδιο, στη διάρκεια της 14χρονης διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Τσάβες.

LIVE εικόνα από το Telesur

Τι μεταδίδουν αυτή την ώρα: 

Το Γαλλικό Πρακτορείο- Ο Guardian - To Reuters - To BBC - Το Associated Press - To CΝΝ - To CNBC - H WSJ - Oι NYT - Το Democracy Now
Ντοκιμαντέρ για τον Ούγκο Τσάβες:

Η ζωή του Τσάβες σε εικόνες (από το Al Jazeera)
To 1992, o Αντισυνταγματάρχης Hugo Chavez οργανώνει αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίων του Προέδρου της Βενεζουέλας Carlos Andres Perez. Ο Chavez αποφυλακίστηκε τον Μάρτιο του 1994 μετά τη χάρη που του έδωσε ο Πρόεδρος Rafael Caldera.


O Chavez εκλέγεται Πρόεδρος της Βενεζουέλας το 1998. Στη φωτογραφία με την πρώην του γυναίκα Maria Isabel Rodriguez χαιρετάνε τον κόσμο κατά την τελετή ορκωμοσίας στο Κογκρέσο του Καράκας


Το 2002, ένα πραξικόπημα που οργάνωσε η δεξιά αντιπολίτευση αναγκάζει τον Chavez να αφήσει το γραφείο του. Επιστρέφει 3 ημέρες αργότερα μετά τον ξεσηκωμό του κόσμου. Στη φωτογραφία επάνω ο Chavez συναισθηματικά φορτισμένος κρατάει ένα σταυρό καθώς απευθύνεται στο έθνος από το Προεδρικό παλάτι.


Ο Chavez είχε τρία παιδιά από την πρώτη του γυναίκα. Στη φωτογραφία επάνω αριστερά η Rosa Virginia και δεξιά η Maria Gabriela. Είχε ακόμα άλλη μια κόρη από την δεύτερη του σύζυγο, Marisabel Rodriguez.


Ο Chavez διατήρησε ισχυρούς δεσμούς με τους άλλους αριστερούς ηγέτες στην Λατινική Αμερική όπως ο Πρόεδρος της Νικαράγουα Daniel Ortega (αριστερά). Είχε καλές σχέσεις επίσης με τον Πρόεδρος τυ Ιράν Mahmoud Ahmadinejad (δεξιά).


Το 2011, ο Chavez ανακοίνωση ότι χτυπήθηκε από τον καρκίνο και ότι θα τον αντιμετωπίσει στην Κούβα. Δήλωσε ότι ιάθηκε πλήρως το 2012 πριν τις εκλογές της Βενεζουέλας τον Οκτώβριο αλλά μετά την εκλογή του επέστρεψε στην Κούβα για περαιτέρω θεραπεία


Στη φωτογραφία συγκέντρωση για την υγεία του Προέδρου Chavez στις 13 Δεκεμβρίου του 2012


Ο Chavez έχρισε τον 50χρονο αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, διάδοχό του


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου