Επαναγορά χρέους έως 28 μ.β. με δάνειο από EFSF -
Έως 13/12 τα 34,4 δισ
(upd30)Σε μια πολιτική συμφωνία για το ελληνικό χρέος κατέληξε μετά από μαραθώνιες και θυελλώδεις διαβουλεύσεις που διήρκησαν 12 ώρες το Eurogroup.
Η συμφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ έχει ως βάση τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022.
Μεταξύ των μέτρων που συμφωνήθηκαν και στα οποία έχει εκτενώς αναφερθεί το www.bankingnews.gr, είναι η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια της Ελλάδας στις 100 μονάδες βάσης επί του Euribor, ήτοι στο 0,69%, η 15ετής παράταση της αποπληρωμής των δανείων του EFSF, η 10ετής αναβολή των τόκων στα δάνεια του EFSF, η επαναγορά των ελληνικών ομολόγων μέσω δανείου του EFSF, σε τιμές όμως όχι μεγαλύτερες των 28 μ.β (κλείσιμο 23ης/11) αλλά και η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει.
Για το θέμα της δόσης, αποφασίστηκε η εκταμίευση των 43,7 δισ. σε τέσσερις δόσεις, με την πρώτη ύψους 34,4 δισ. ευρώ να καταβάλλεται μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.
Τι αποφάσισε το Eurogroup - Tι αναφέρει η ανακοίνωση
- Μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα μέσω του προγράμματος Greek Loan Facility.
- Μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του κόστους των εγγυήσεων που καταβάλλει η Ελλάδα για τα δάνεια από τον EFSF.
- Παράταση του χρόνου αποπληρωμής των διμερών δανείων και των δανείων του EFSF κατά 15 έτη και αναβολή κατά 10 έτη στην καταβολή των τόκων στα δάνεια του EFSF. Tα μέτρα αυτά δεν θα επηρεάσουν την αξιοπιστία του EFSF.
- Δέσμευση των κρατών μελών της Ευρωζώνης να περάσουν σε ειδικό λογαριασμό για την Ελλάδα ένα ποσό ίσο με τα κέρδη τους από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ (SMP).
Το Eurogroup ενημερώθηκε πως η Ελλάδα εξετάζει ορισμένα μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν δημόσιες προσφορές για αγορές χρέους διαφόρων ειδών ομολόγων. Εάν επιλεγεί η λύση αυτή, τυχόν προσφορά για αγορές ομολόγων ή τιμές αγοράς δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερες από την τιμή κλεισίματος των ελληνικών ομολόγων την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει επίσης η ανακοίνωση των συμπερασμάτων του Eurogroup, υπήρξε μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και τρόικας για την αναθεώρηση του προγράμματος της χώρας. Κατά την τρόικα, η Ελλάδα προχώρησε στην υλοποίηση του συνόλου των προαπαιτούμενων δράσεων (prior actions).
Το Eurogroup χαιρετίζει την αναθεωρημένη τοποθέτηση της τρόικας πως η Ελλάδα εφάρμοσε με τρόπο ικανοποιητικό μια σειρά από ευρείες μεταρρυθμίσεις, όπως επίσης και την κατάρτιση του προϋπολογισμού το 2013 και την σύσταση ενός φιλόδοξου μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2013 - 2016.
Το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση πως η Ελλάδα υιοθέτησε νέα μέτρα για την ενίσχυση της εφαρμογής του οικονομικού της προγράμματος, μέσω διορθωτικών μηχανισμών και με στόχο τη διαφύλαξη της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και του στόχου για τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Το Εurogroup κάνει λόγο για αυστηροποίηση των μηχανισμών ελέγχου, ενώ σημειώνει πως η Ελλάδα έχει σημαντικά ενισχύσει τον λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους. Η Ελλάδα καλείται να μεταφέρει όλα τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων, τα έσοδα που θα προκύψουν από την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και το 30% των εσόδων τυχόν πρόσθετου πλεονάσματος στον ειδικό αυτό λογαριασμό. Στόχος όλων των ανωτέρω η εξυπηρέτηση του χρέους σε 3μηνιαία βάση.
Η Ελλάδα καλείται να αυξήσει επίσης τη διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες στις οποίες προχωρά, ενώ υποχρεούται να παράσχει αναλυτικές λεπτομέρειες στους EFSF και ESM για την κατάσταση του ειδικού αυτού λογαριασμού (segregated account).
Το Eurogroup ζητά από τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να επιδεικνύουν αυξημένη δέσμευση για συνέχιση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και παραδέχεται πως οι προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών χαίρουν υψηλής εκτίμησης.
Το Eurogroup τονίζει πως το outlook για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει επιδεινωθεί σε σχέση με τα επίπεδα του Μαρτίου 2012, οπότε και ολοκληρώθηκε το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας. Η επιδείνωση αυτή αποδίδεται στην επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών της χώρας και στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στο σκέλος της εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Το Eurogroup εκτιμά πως η αναγκαία αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας και η αναβολή του στόχου για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ από το 2014 στο 2016 καθιστούν απαραίτητο ένα ευρύτερο σχέδιο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το Eurogroup θεωρεί ότι στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, πρέπει να διενεργηθούν ασκήσεις διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας (liability management exercise) όσον αφορά τους εναπομείναντες κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των βαρών.
Το Εurogroup είναι βέβαιο πως συνολικά οι ανωτέρω πρωτοβουλίες από την Ελλάδα και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα επαναφέρουν το χρέος της χώρας ξανά σε βιώσιμα επίπεδα στην τρέχουσα αλλά και την επόμενη δεκαετία και θα διευκολύνουν την σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της χαμηλότερης συγχρηματοδότησης σε διαρθρωτικά κεφάλαια και/ή περαιτέρω μείωση επιτοκίων στα διμερή δάνεια (Greek Loan Facility) αν είναι απαραίτητο προκειμένου να επιτευχθεί επιπλέον αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, όταν η Ελλάδα φτάσει σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως προβλέπει το υφιστάμενο Μνημόνιο (MoU), υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής των όρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος του ΔΝΤ το 2016 η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μείωση του χρέους στο 175% του ΑΕΠ, το 2020 στο 124% του ΑΕΠ και το 2022 αναλογία χρέους προς ΑΕΠ σημαντικά χαμηλότερο του 110%.
Όπως σημειώθηκε στο Εurogroup της 21ης Φεβρουαρίου του 2012, η Ευρωζώνη δεσμεύθηκε να προσφέρει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά από αυτή μέχρι να εξασφαλίσει η χώρα πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα τηρεί πλήρως τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής.
Το Εurogroup καταλήγει ότι τα απαραίτητα συστατικά βρίσκονται τώρα στη θέση τους, ώστε τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν τις απαραίτητες εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση της επόμενης δόσης που αντιστοιχεί σε 43,7 δισ. ευρώ.
Τα 10,6 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και τα 23,8 δισ. ευρώ για τα ομόλογα του EFSF που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα καταβληθούν τον Δεκέμβριο.
Juncker: Πολιτικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα
"Τα πράγματα ήταν δύσκολα, αν ήταν εύκολα θα είχαμε έρθει νωρίτερα. Το να υπάρξει απόφαση δεν είναι πάντα εύκολο", διεμήνυσε ο πρόεδρος του Eurogroup J. C. Juncker μετά το πέρας του Eurogroup.
Σήμερα, πρόσθεσε, υπήρξε ένα πολιτικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, σημαντικό τόσο για τη χώρα, όσο και για τους Έλληνες.
Παράλληλα όπως ανακοίνωσε, απαιτείται αυστηρή πειθαρχία για την εφαρμογή του προϋπολογισμού της Ελλάδας ενώ γνωστοποίησε πως θα συγκροτηθεί ομάδα ελέγχου για την παρακολούθησή του. "Πιστεύουμε στο μέλλον της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης", τόνισε επίσης.
Rehn: Το Eurogroup έκανε όλα όσα έπρεπε να κάνει για την Ελλάδα
Το Eurogroup έκανε όλα όσα έπρεπε να κάνει για την Ελλάδα, υποστήριξε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Olli Rehn.
Σύμφωνα με τον επίτροπο, τα μέτρα που λαμβάνει το Eurogroup για την Ελλάδα είναι η μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια, η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και η επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.
Το Eurogroup έλαβε τις συγκεκριμένες αποφάσεις, συνέχισε ο επίτροπος, αναγνωρίζοντας ορθώς πως η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της, πραγματοποιώντας μια πολύ σοβαρή προσπάθεια. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η Ελλάδα δεν πρέπει να σταματήσει τις προσπάθειες.
Lagarde: Το ΔΝΤ θέλει να είναι σίγουρο πως το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο
"Θέλαμε να είμαστε σίγουροι πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στον σωστό δρόμο και να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της", ανέφερε από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde, επιβεβαιώνοντας πως αποφασίστηκε μια σειρά από μέτρα για την Ελλάδα.
H επικεφαλής του ΔΝΤ παραδέχθηκε πως θα υπάρξει νέα μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα, μόλις η χώρα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα.
Η ίδια ζήτησε άμεση επιτάχυνση του συνόλου των αναγκαίων διαδικασιών για την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως μέχρι τις 12-13/12 θα πρέπει να έχει γίνει γνωστή η διαδικασία της επαναγοράς του ελληνικού χρέους.
Regling: Η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία στον ΕFSF για την πορεία του χρέους
Η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του χρέους στον EFSF, διεμήνυσε ο επικεφαλής του μηχανισμού, K. Regling.
Στόχος των πιστωτών της Ελλάδας είναι η μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020, επιβεβαίωσε.
Wieser: Να είναι βιώσιμες οι πολιτικές που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση
Αναγκαία όχι μόνο η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και η βιωσιμότητα των ελληνικών πολιτικών που ασκούνται, διεμήνυσε από την πλευρά του ο Τh. Wieser, επικεφαλής του Euro Working Group.
Το ελληνικό πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να εκπλήξει θετικά, έσπευσε να προσθέσει ο Wieser.
Schaeuble: Η επαναγορά χρέους θα ελαφρύνει το βάρος της Ελλάδας
Την ελπίδα πως η γερμανική κυβέρνηση θα λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου της για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την Ελλάδα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, W. Schaeuble.
«Έχουμε τώρα ένα αποτέλεσμα που μπορούμε να προτείνουμε στα κοινοβούλιά μας για συζήτηση και για την έγκρισή τους», δήλωσε ο Wolfang Schaeuble μετά από τις διαπραγματεύσεις του Eurogroup.
«Ελπίζω ότι θα έχουμε σύντομα τα στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις στην επιτροπή και στο κοινοβούλιο μέχρι την Παρασκευή», πρόσθεσε.
Σαμαράς: Όλα πήγαν καλά - Αύριο ξεκινά μια καινούρια μέρα
«Όλα πήγαν καλά» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, υπερθεματίζοντας παράλληλα, «πως από αύριο ξεκινάει μια καινούρια ημέρα για όλους τους Έλληνες».
Στουρνάρας: H σημερινή απόφαση κρατάει την Ελλάδα εντός του ευρώ
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας εξήρε την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, διαμηνύοντας πως «η σημερινή απόφαση κρατάει την Ελλάδα εντός του ευρώ».
Ειδικότερα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε πως «η Ελλάδα θα προχωρήσει στην επαναγορά ομολόγων με δάνειο από την ευρωζώνη», ενώ τέλος, όρισε ως χρονικό ορίζοντα της ολοκλήρωσης της επαναγοράς των ομολόγων την 13η Δεκεμβρίου.
Την είδηση περί επίτευξης συμφωνίας επιβεβαίωσε πρώτος ο διοικητής της ΕΚΤ, Μ. Draghi, που χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη τη συμφωνία και δηλώνοντας πως το deal αυτό θα μειώσει την αβεβαιότητα για την Ελλάδα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς το ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι πως καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο Eurogroup, η Καγκελάριος A. Merkel, μιλώντας σε εκδήλωση και κληθείσα να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα, έδωσε την εξής απάντηση: Κανείς δεν γνωρίζει το μέλλον της Ελλάδας, ούτε εγώ... Ταυτόχρονα τάχθηκε εκ νέου κατά του ενδεχομένου ενός νέου haircut στο ελληνικό χρέος.
Ευρωπαϊκές πηγές έκαναν λόγο για σκληρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά και για διαβουλεύσεις σε δύο επίπεδα, αρχικά μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και σε δεύτερη φάση με το ΔΝΤ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ελληνικό ζήτημα έχει μετατραπεί σε... μπαλάκι μεταξύ υπουργών Οικονομικών και εμπειρογνωμόνων....
"Αν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν θα τελειώσει η συνεδρίαση του Eurogroup", φέρεται να προειδοποίησε ο επικεφαλής του Eurogroup, J. C. Juncker, που σε ρόλο "πυροσβέστη" είχε επαφές με Lagarde και Schaeuble, που εκφράζουν τους δύο αντίθετους πόλους για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος....
Το παρασκήνιο του Eurogroup...
ΔΝΤ: Ζητά haircut 20% στο ελληνικό χρέος εδώ και τώρα και πρόσθετες δεσμεύσεις για περαιτέρω μείωσή του αργότερα
Ηaircut 20% στο ελληνικό χρέος, εδώ και τώρα, και πρόσθετες δεσμεύσεις για περαιτέρω μείωσή του αργότερα, φέρεται πως ζητά το ΔΝΤ για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από το Eurogroup.
Ένα haircut 20% στο ελληνικό χρέος αντιστοιχεί σε μείωσή του κατά 40 δισ. ευρώ. Την ανωτέρω άποψη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, επιχειρεί να περάσει στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών η επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde, που είναι παρούσα στο αποψινό Eurogroup.
Kατά τις πληροφορίες, το ΔΝΤ πιέζει για άμεσο haircut στο ελληνικό χρέος, με την Ευρωζώνη να παραμένει αμετακίνητη στις αντιρρήσεις της.
H Γερμανία συνεχίζει να λέει όχι σε κάθε άποψη για διαγραφή του ελληνικού χρέους, τονίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με τους ίδιους, το ΔΝΤ επιμένει για haircut 20% στο ελληνικό χρέος, προκειμένου να αποκασταθεί η εμπιστοσύνη στο ελληνικό πρόγραμμα και η ελληνική οικονομία να λάβει μια ουσιαστική ευκαιρία να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Πρόθυμη η ΕΚΤ να επιδείξει ευελιξία στο ελληνικό ζήτημα - Έτοιμη να δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα ως collaterals, μόλις η εκταμίευση της δόσης εγκριθεί - Θετική στην επαναγορά χρέους και στην επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα
Πρόθυμη να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στην επίλυση του ελληνικού ζητήματος εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αναλάβει δράση, προκειμένου να συμμετάσχει και η ίδια ενεργά στο στόχο για μείωση του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας.
Κατά τις πληροφορίες αυτές, η ΕΚΤ φέρεται να προσανατολίζεται στο να αρχίσει να δέχεται εξ νέου ως collaterals (εγγυήσεις) τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, αμέσως μόλις εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.
Μάλιστα, οι εν λόγω πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως η ΕΚΤ εμφανίζεται θετική στο ενδεχόμενο επαναγοράς του ελληνικού χρέους.
"Η ΕΚΤ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνει χρήση των επενδυτικών της χαρτοφυλακίων (investment portfolios). Η ΕΚΤ εργάζεται στην κατεύθυνση μείωσης του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας", σημειώνουν οι ίδιοι αξιωματούχοι.
Τέλος, οι εν λόγω πληροφορίες, επιβεβαιώνουν πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να επιστρέψει τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, μια πληροφορία που είναι γνωστή εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Τι επεδίωκε η Ελλάδα
Επί της ουσίας, από το σημερινό Eurogroup η Ελλάδα αναμένεται να κερδίσει δύο πράγματα: Σε πρώτη φάση, το πράσινο φως για τη δόση, η οποία θα είναι πιθανότατα 31,5 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και κάτι περισσότερο, δεδομένου του ότι εκκρεμούν ακόμη δύο δόσεις για την Αθήνα μέχρι τα τέλη του 2012. Αν η Ελλάδα κερδίσει την έγκριση της συγχώνευσης των τριών δόσεων, τότε σωρευτικά θα λάβει 44 δισ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, το πιο πιθανό είναι να λάβει 31,5 δισ. ευρώ.
Σε δεύτερη φάση, το σημερινό Eurogroup αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία για ένα καταρχήν σχέδιο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ωστόσο θα είναι ένα σχέδιο φιάσκο με στόχο την... ημι-βιωσιμότητα του χρέους, με λύσεις ημίμετρα, αφού η μόνη ρεαλιστική επιλογή για την Ελλάδα είναι ένα νέο haircut 50% στο χρέος, απόφαση η οποία όμως δεν θα ληφθεί τώρα, αλλά στο μέλλον.
Δεδομένου ότι στην τρέχουσα συγκυρία δεν θα ληφθεί απόφαση για haircut, οι λύσεις ημίμετρα στις οποίες θα καταλήξει το Eurogroup είναι οι εξής:
Α)Μείωση των επιτοκίων στο Euribor 3 μηνών και 0,30-0,50% δηλαδή 0,50-0,70% από Euribor 3 μηνών και 1,5% δηλαδή 1,70% περίπου. Η συνολική μείωση θα είναι 1,20 με 1%.
Β)Θα υπάρξει σχέδιο επαναγοράς χρέους χορηγώντας στην Ελλάδα μέσω του EFSF 10 δις ευρώ δάνειο.
Με βάση το σχέδιο αυτό η Ελλάδα θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα στις 35 μονάδες βάσης ή και λίγο χαμηλότερα από τις 28 μονάδες βάσης που είναι η μέση τιμή των 20 νέων ελληνικών ομολόγων.
Γ)Η ΕΚΤ κατέχει ελληνικό χρέος και θα επιστρέψει την διαφορά μεταξύ των τιμών κτήσης και των ονομαστικών τιμών. Σε απόλυτα μεγέθη πρόκειται για 8-10 δις ευρώ.
Με βάση τις λύσεις που προκρίνονται, επαναγορά χρέους με περίπου 10 δις ευρώ αρχικό κεφάλαιο, επιστροφή κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει ύψους 36 δις ευρώ ή ονομαστικής αξίας 48 δις ευρώ και μείωσης του επιτοκίου στο Euribor 3 μηνών πλέον 0,30% δηλαδή 0,50% περίπου το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα μειωθεί από 190% που είναι η εκτίμηση στο 166%.
Με βάση τους σχεδιασμούς από τα ημίμετρα θα μπορούσε να υπάρξει μείωση του ελληνικού χρέους στο 128,2% του ΑΕΠ έως το 2020 και στο 115% του ΑΕΠ έως το 2022, δηλαδή σε 10 χρόνια από τώρα.
Μια μείωση του περιθωρίου των επιτοκίων – πέραν του κόστους χρηματοδότησης - στα διμερή διακρατικά δάνεια στην Ελλάδα κατά 70 μονάδες βάσης (0,70%) θα μείωνε το χρέος κατά 1,4% το 2020 ενώ μια μεγαλύτερη μείωση του περιθωρίου στις 25 μονάδες βάσης (0,25%), θα μείωνε το χρέος κατά 5,1% του ΑΕΠ.
Η αναστολή πληρωμής τόκων από την Ελλάδα για τα δάνεια από τον EFSF θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 16,9% του ΑΕΠ (περίπου 43,8 δις ευρώ) και ότι εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέστρεφε τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της τότε το χρέος θα μειωνόταν περαιτέρω κατά 4,6% του ΑΕΠ.
Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών πριν την έναρξη του Eurogroup...
Έχουμε τη διάθεση να βρούμε μία λύση σήμερα, διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, Wolfang Schaeuble, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος».
«Ένα haircut στο ελληνικό χρέος δεν είναι εφικτό, άλλωστε το έχει αποκλείσει και η ΕΚΤ», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προφανώς θα συμπλεύσει, τόνισε υπογραμμίζοντας ότι δεν θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο Γερμανός αξιωματούχος έδωσε σήμα για συμφωνία σήμερα, τουλάχιστον όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης, καθώς σημείωσε ότι ελπίζει πως δεν θα αργήσει να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση και ότι "είμαστε καλά προετοιμασμένοι για τη συνεδρίαση". Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, St. Kampeter, δήλωσε ότι υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας σήμερα, ενώ διεμήνυσε ότι και οι 16 υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης τάσσονται κατά ενός haircut στο ελληνικό χρέος με τη συμετοχή του επίσημου τομέα.
Απαραίτητη χαρακτήρισε μια πολιτική απόφαση για την Ελλάδα σήμερα ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Olli Rehn, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, είναι απαραίτητο να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα που πλανάται πάνω από την Ελλάδα.
Όπως τόνισε, μια σχετική απόφαση σήμερα είναι πιθανή.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί μια αξιόπιστη λύση για την Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, St. Seibert, ξεκαθάρισε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν θα συζητήσουν σήμερα για νέα διαγραφή του ελληνικού χρέους, καθώς κάτι τέτοιο προσκρούει στην κοινοτική νομοθεσία.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει μια επωφελής συμφωνία σήμερα για την Ελλάδα ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας,Pierre Moscovici υποστήριξε ότι "όλες οι παράμετροι της λύσης είναι πάνω στο τραπέζι και όλοι μας αντιμέτωποι με τις ευθύνες μας".
"Ελπίζω σήμερα να καταλήξουμε σε συμφωνία και η συνεδρίαση να μην διαρκέσει πολύ επειδή ο καθένας μας είναι υπεύθυνος και όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.
Οι μηχανισμοί είναι γνωστοί σε όλους. Τα διάφορα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι γνωστά σε όλους.
Ας δράσουμε γρήγορα και ας φύγουμε από εδώ με μια συμφωνία που θα επιτρέπει την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, που θα εκταμιεύει τη δόση και που θα επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.
Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Maria Fekter, δήλωσε πως στις προθέσεις της βρίσκεται η εξεύρεση ενός σχεδίου για την Ελλάδα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλα όσα της ζητήθηκαν από τους Ευρωπαίους εταίρους. Σύμφωνα με την ίδια, η νέα διαγραφή του ελληνικού χρέους βρίσκεται εκτός ατζέντας, επί του παρόντος.
Προσπαθούμε να φτάσουμε σε συμφωνία για την Ελλάδα με οποιονδήποτε τρόπο, εκτός της λύσης του haircut, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Jeroen Dijsselbloem.
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Luis De Guindos δήλωσε πως "βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία για την Ελλάδα".
Το αργότερο στο Eurogroup του Δεκεμβρίου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της Φινλανδίας, Jutta Urpilainen, δήλωσε η οποία σημαίνει ότι ενδεχομένως να μη ληφθούν σήμερα οι τελικές αποφάσεις.
Όπως τόνισε η υπουργός, η Φινλανδία στηρίζει ελληνικές προσπάθειες για σταθεροποίηση της οικονομίας, ενώ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να παραμείνει ενός τροχιάς το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Ιρλανδίας, M. Noonan, οι προοπτικές επίτευξης μιας συμφωνίας για την Ελλάδα σήμερα είναι πολύ καλές.
(Πρώτη ενημέρωση 09:55 , 26/11)
www.bankingnews.gr
Απαραίτητη χαρακτήρισε μια πολιτική απόφαση για την Ελλάδα σήμερα ο Επίτροπος Νομισματικών ΥποθέσεωνOlliRehn.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, είναι απαραίτητο να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα που πλανάται πάνω από τη ν Ελλάδα.
Όπως τόνισε , μια σχετική απόφαση σήμερα είναι πιθανή.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης,Seibert, ξεκαθάρισε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν θα συζητήσουν σήμερα για νέα διαγραφή του ελληνικού χρέους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου