Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Σοκ και δέος από Στουρνάρα: Θα πεινάσει ο κόσμος




Νέα επικοινωνιακή τακτική υψηλών τόνων εγκαινιάζει ο Γιάννης Στουρνάρας,
 δηλώνοντας ότι το κόστος για την ελληνική κοινωνία θα ήταν ανυπολόγιστο,
 αν παρ’ ελπίδα δεν παίρναμε τη δόση. 
«Ο κόσμος θα πεινούσε»,
είπε σε δραματικούς τόνους στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι 
«είτε μας αρέσει είτε όχι, το μνημόνιο είναι όρος για να επιβιώσουμε». 
Η ρητορική που χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ήταν ιδιαίτερα σκληρή και αποκαλύπτει ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό για υψηλούς και δραματικούς τόνους, ώστε να αντιμετωπίσει τη σκλρή αντιπολίτευση που του ετοιμάζουν τα υπόλοιπα κόμματα, προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ.
Το Sofokleousin.gr έχει εγκαίρως ενημερώσει για την επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση εστιάζοντας στους ενορχηστρωτές Χ. Λαζαρίδη και Σ. Κεδικογλου.
Υπό το κράτος πανικούς και τρόμου που δημιουργούν οι δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, σε συνδυασμό με την απειλή διαγραφής’οποιου βουλευτή εκφράζει ακόμα και σκεπτικισμό για τα μέτρα, ο Αντώνης Σαμαράς στοχεύει να περιορίσει τη μεμψιμοιρία στο εσωτερικό της ΝΔ. Ταυτόχρονα δίνει όπλο στα χέρια των κυβερνητικών του εταίρων ώστε να περιορίσουν το πολιτικό κόστος που θα επωμιστούν και να συνετίσουν τους βουλευτές τους.
«Θεωρείτε ότι μπλοφάρουν οι ευρωπαίοι όταν λένε πάρτε τα μέτρα για να πάρετε τα λεφτά;», διερωτήθηκε ο υπουργός ενώπιον των μελών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την κατάργηση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο σε σειρά ΔΕΚΟ.
«Ο χρόνος τρέχει. Αν θέλουμε να πάρουμε την δόση πριν εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας πως «υπάρχουν υπόλοιπα από το προηγούμενο πρόγραμμα που πρέπει να ψηφιστούν» και ότι «μας τα ζητούν ως προαπαιτούμενα». «Πρέπει να τρέξουμε. Δεν έχουμε επαρκή χρόνο», επανέλαβε με έμφαση.
Ερχονται κωλοτούμπες
Αυτό που μένει να καθοριστεί είναι η στάση της ΔΗΜΑΡ η οποία έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα ψηφίσει την επίμαχη ρύθμιση για τα εργασιακά. Όπως είπε η εισηγήτρια του κόμματος κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη «η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίζει το άρθρο για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής του δημοσίου σε δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα και δημόσιας ωφέλειας».
Η δυνατότητα αυτή θα δοθεί στη ΔΗΜΑΡ εφόσον τα μέτρα κατατεθούν υπό τη μορφή νομοσσχεδίου με πολλά άρθρα αλλά αν τελικά κατατεθούν σε ένα νομοσχέδιο τότε η κυβερνητική συνοχή θα λυγίσει.
Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο ο Φώτης Κουβέλης να επιχειρήσει πολιτική κυβίσθιση στη βάση της επιτυχους διαρπαγμάτευσης η οποία θα επιτρέψει εν τέλει την ψήφιση των μέτρων από τη ΔΗΜΑΡ.
Όπως εξήγησε η κα. Ξηροτύρη «οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να συνδέονται με την ανάπτυξη του τόπου και όχι μόνο με εισπρακτικούς λόγους». Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν και από την πλευρά του ΠαΣοΚ με τον κ. Π. Κουκουλόπουλο να ζητεί να υπάρξει προσθήκη (το έθεσε μάλιστα ως προϋπόθεση για να ψηφίσει το κόμμα του το άρθρο) ώστε η Βουλή στην αρχή και το τέλος πριν από κάθε αποκρατικοποίηση να ενημερώνεται –γιατί όχι και να εγκρίνει, όπως είπε χαρακτηριστικά, διαδικασία, η οποία «δεν προσθέτει χρόνο, αλλά θωρακίζει από άποψη διαφάνειας την όλη διαδικασία», όπως διευκρίνισε.
Απαντώντας ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «είναι λάθος να συζητείται κάθε αποκρατικοποίηση χωριστά». 
«Θα είχαμε λιγότερο χρέος αν έτρεχαν οι αποκρατικοποιήσεις όταν έπρεπε.

Δεν θα κόβαμε τώρα μισθούς και συντάξεις», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «ενημέρωση θα γίνεται αλλά να ζητάμε από την Βουλή να εγκρίνει θα ήταν τεράστιο λάθος». «Αυτό που ζητούμε είναι να επιταχύνονται οι αποκρατικοποιήσεις, όμως αν προχωρήσουμε στην προσθήκη που ζητά το ΠαΣοΚ αυτό το προαπαιτούμενο καταργείται. Πρέπει να διευκολύνουμε τις αποκρατικοποιήσεις, πρέπει να άρουμε το παλιό καθεστώς», κατέληξε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου