Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 34,8 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΩΣ ΤΟ 2014-ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΚΙ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΕ,ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

Ρεπορτάζ : Γιώργος Παλαιτσάκης
(από την Τύπο της Κυριακής)


Αφαίρεση άλλων 34,8 δισ. ευρώ από τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των Ελλήνων πολιτών την τριετία 2012-2014 και νέα δανειοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με 167 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 (37 δισ. ευρώ από το υπόλοιπο του παλαιού δανείου των 110 δισ. ευρώ και 130 δισ. ευρώ το νέο «πακέτο» δανείων) θα είναι τα επακόλουθα του νέου Μνημονίου και της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της χώρας μας.
Ηδη, τη διετία 2010-2011, κατά την οποία εφαρμόστηκαν το πρώτο Μνημόνιο και οι 5 διαδοχικές αναθεωρήσεις του, ο ελληνικός λαός έχει συνεισφέρει με 29,4 δισ. ευρώ στην προσπάθεια για τη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ οι πιστωτές της χώρας μας -το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα οικονομικά ισχυρά κράτη-μέλη της ευρωζώνης- έχουν δανείσει το Ελληνικό Δημόσιο με 73 δισ. ευρώ. 


Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που προέβλεπε η πρώτη συμφωνία για το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση ήταν, παρ’ όλα αυτά, απογοητευτικά. 
Η αποτυχία ήταν παταγώδης σε όλους τους τομείς δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής. 


Με συνεχή έκτακτα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2011, οι φόροι αυξήθηκαν και οι δαπάνες για μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, λειτουργικές ανάγκες, επενδυτικά προγράμματα και αμυντικούς εξοπλισμούς περικόπηκαν με σκοπό να εξοικονομηθούν συνολικά 45,2 δισ. ευρώ τη διετία 2010-2011 και το δημοσιονομικό έλλειμμα να περιοριστεί κατά 19,5 δισ. ευρώ, από τα 36,5 δισ. ευρώ, ή 15,8% του ΑΕΠ που ανήλθε το 2009 στα 17 δισ. ευρώ ή 7,9% του ΑΕΠ το 2011. Τελικά κατέστη δυνατό να εξοικονομηθούν 29,4 δισ. ευρώ και το έλλειμμα να παραμείνει πάνω από τα 21,5 δισ. ευρώ ή το 10% του ΑΕΠ το 2011!


Μετά την παταγώδη αποτυχία του πρώτου Μνημονίου και τη διαπίστωση ότι η ύφεση, την οποία προκάλεσαν στην ελληνική οικονομία τα αντιαναπτυξιακά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής, έφθασε πλέον σε βάθος-ρεκόρ, οι μεσομακροπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι αναθεωρούνται για πολλοστή φορά. 


Εξαιτίας της αδυναμίας μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, σύμφωνα με το αρχικά προβλεφθέν χρονοδιάγραμμα, αλλά και λόγω της απότομης συρρίκνωσης του ονομαστικού ΑΕΠ στην οποία οδήγησαν τα περιοριστικά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα του αρχικού Μνημονίου, το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ κατέστη ανεπαρκές για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού κράτους και το δημόσιο χρέος της χώρας μας τέθηκε και πάλι σε μη βιώσιμη τροχιά. 


Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθεί η Ελλάδα στην αναδιάρθρωση του χρέους της (με «κούρεμα» ομολόγων ονομαστικής αξίας 206 δισ. ευρώ, κατά 53,5%, δηλαδή κατά 110 δισ. ευρώ) και να τεθεί προσωρινά υπό καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Το χειρότερο αποτέλεσμα όμως ήταν η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην υπογραφή ενός νέου επαχθούς Μνημονίου, που δεσμεύει τη χώρα μας με υποχρεώσεις για την επιβολή νέων δυσβάστακτων δημοσιονομικών και δήθεν διαρθρωτικών μέτρων συνολικού ύψους 34,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2014 που θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο τα ήδη πενιχρά εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών και θα υποβαθμίσουν το βιοτικό τους επίπεδο κάτω από το όριο της φτώχειας.


Συγκεκριμένα, στα μέτρα συνολικού ύψους 21 δισ. ευρώ που προέβλεπε για την τριετία 2012-2014 το προηγούμενο Μνημόνιο και το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα προστεθούν άλλα 13,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,3 δισ. ευρώ αφορούν στο τρέχον έτος (έχουν ήδη νομοθετηθεί με τον πρόσφατα ψηφισθέντα συμπληρωματικό προϋπολογισμό) και άλλα 10,5 δισ. ευρώ αφορούν στην περίοδο 2013-2014 και πρόκειται να εξειδικευτούν τον προσεχή Ιούνιο όταν θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2012-2016.


Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης παρείχε στους υπόλοιπους υπουργούς μια πρώτη ενημέρωση σύμφωνα με την οποία από τα 10,5 δισ. ευρώ των πρόσθετων μέτρων της περιόδου 2013-2014:
* Τα 6 δισ. ευρώ θα αφορούν σε νέες περικοπές σε δαπάνες για αποδοχές υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, λειτουργικά έξοδα και αμυντικούς εξοπλισμούς.
* Τα 4,5 δισ. ευρώ θα αφορούν σε νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για την αύξηση των εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Οι παρεμβάσεις αυτές θα προβλέπουν νέες αυξήσεις στους φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ και περιουσίας. 


Η ελληνική κυβέρνηση θα προετοιμάσει μια νέα «φορολογική μεταρρύθμιση», η οποία θα αποσκοπεί «στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, στην εξάλειψη των απαλλαγών και των ειδικών προνομιακών φορολογικών καθεστώτων και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. 


Αυτή η μεταρρύθμιση θα σχετίζεται με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το φόρο εισοδήματος των εταιριών και τον ΦΠΑ, τους φόρους επί της ακίνητης περιουσίας, καθώς και τις κοινωνικές εισφορές. 


Πραγματικοί στόχοι αυτής της… «μεταρρύθμισης» θα είναι:
- να αυξηθούν σημαντικά οι επιβαρύνσεις στην κατανάλωση 
φαρμάκων, 
τροφίμων, 
ηλεκτρικού ρεύματος, 
νερού και 
φυσικού αερίου, 
στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και 
στα κόμιστρα των ταξί, 
στις υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης και 
επισκευών παλαιών κατοικιών μέσω της κατάργησης των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ 6,5% και 13% που επιβαρύνουν όλα αυτά τα αγαθά και τις υπηρεσίες και της επιβολής ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19%-21%.
- να καταργηθούν 
οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου, 
τα αυξημένα κατά 50% αφορολόγητα όρια εισοδήματος και 
οι μειωμένοι κατά 40% συντελεστές φόρου μεταβίβασης ακινήτων που ισχύουν για όσους διαμένουν μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων και 
το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες που θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία, να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία και να αποδίδουν ΦΠΑ ως απλοί επιτηδευματίες!


- να περικοπούν ή ακόμη και να καταργηθούν τα αφορολόγητα όρια για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, την απόκτηση πρώτης κατοικίας και την κατοχή ακίνητης περιουσίας
- να καταργηθεί η έκπτωση του 10% των καταβληθέντων τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φόρο εισοδήματος που αναλογεί στο εισόδημα κάθε δανειολήπτη
- να καταργηθούν εκατοντάδες φοροαπαλλαγές για πολυτέκνους, τριτέκνους αναπήρους, μετοικούντες και άλλες κοινωνικές ομάδες, καθώς επίσης και για πάνω από 1.000.000 επιχειρήσεις
- να επιβληθεί αυτοτελής ενιαίος φόρος 20% από το πρώτο ευρώ στα εισοδήματα από ενοίκια, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια
Η «μεταρρύθμιση» αυτή θα πρέπει να έχει θεσπισθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2012.
Συνολικά, για την περίοδο 2012-2014, το ΜΠΔΣ που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2011 και αναθεωρήθηκε τον Νοέμβριο του 2011 προέβλεπε ήδη την επιβολή δημοσιονομικών μέτρων συνολικού ύψους 21 δισ. ευρώ. Για το 2012 προβλέπονταν μέτρα 11 δισ. ευρώ και για τη διετία 2013-2014 άλλα 10 δισ. ευρώ!
http://fimotro.blogspot.com/2012/03/348-2014.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου