Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

"Αν με ρωτούσατε να σας βρώ κάτι νόμιμο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, θα δυσκολευόμουν πολύ να το εντοπίσω..."


Από τον καλό συνάδελφό μου Μάριο Μαρινάκο που έχει πολύ όρεξη να τα εξηγεί λεπτομερώς, σε παρακαλώ κυκλοφόρησέ το γιατί το άρθρο δεν τα λέει σωστά:

Μάλλον ο συγγραφέας του άρθρου δεν είναι εξοικειωμένος με τη νομική ορολογία και αντί για καταστρατήγηση (που είναι ο σωστός όρος) έγραψε αναθεώρηση (πράγμα όμως εντελώς λάθος).

Το άρθρο 28 είναι ο κανόνας εισδοχής των διεθνών πράξεων της χώρας στην εσωτερική έννομη τάξη.

Αυτό το οποίο φέρεται να ανέλαβε να κάνει η Ελληνική κυβέρνηση είναι μια Συνταγματική αναθεώρηση επάνω στη διπλή λογική:
α) Να καταστήσει νόμιμο τον ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του χρέους (ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι αντισυνταγματικός, αν δημιουργηθεί) και
β) Να νομιμοποιήσει την ύπαρξη και την δράση των επιτρόπων στη χώρα (οι οποίοι είναι επίσης αντισυνταγματικοί με το παρόν σύνταγμα).

Αναθεώρηση μπορεί να γίνει από το 2013 (τελευταία αναθεωρητική βουλή ήταν το 2008 και πρέπει να περάσουν 5 χρόνια μέχρι τη νέα αναθεώρηση), οπότε θα κινηθεί η διαδικασία για να οριστεί η επόμενη Βουλή ως αναθεωρητική. 

Ωστόσο, δεν θα μου κάνει εντύπωση, αν κατ' εφαρμογή του άρθρου 28 του Συντάγματος και σε συνδυασμό με το 36 περάσουν Εκτελεστικό του Συντάγματος Νόμο (ο οποίος έχει αυξημένη τυπική ισχή) για τα θέματα αυτά.

Αν όμως φοβηθούν την αποστασία βουλευτών τότε μπορεί να θεσμοθετήσουν και έναν απλό νόμο, όπως έγινε και με το Μνημόνιο και τις τόσες αντισυνταγματικότητές του (από τις οποίες καμιά δεν είδε το Συμβούλιο της Επικρατείας...)

Πάντως, γενικώς, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχουμε δομικό, θεσμικό πολιτειακό πρόβλημα.

Η νομοθετική και η δικαιοδοτική εξουσία έχουν πλήρως απορροφηθεί από την κυρίαρχη εκτελεστική εξουσία.

Η νομοθετική νομοθετεί καθ' υπόδειξη ξένων τοποτηρητών και ντόπιων παραγόντων. 
Η δικαιοδοτική σπεύδει να νομιμοποιήσει κάθε παρανομία, δείχνοντας ανίκανη, φοβισμένη, εξαρτημένη, διεμβολισμένη και διαπλεκόμενη.

Έχουμε περάσει σε άτυπη κατάσταση πολιορκίας της χώρας, εξαιτίας της οποίας φαίνεται να έχουν ανασταλλεί διατάξεις του Συντάγματος, ιδίως τα κοινωνικά και ατομικά μας δικαιώματα.

Η ίδια η κυβέρνηση που έχουμε είναι δημοκρατικά ανομιμοποίητη και δεν νομιμοποιείται ούτε από το άρθρο 38 ούτε από το 37 παρ 3 εδ γ του Συντάγματος.

Αν με ρωτούσατε να σας βρώ κάτι νόμιμο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, θα δυσκολευόμουν πολύ να το εντοπίσω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου