Σαμαράς: «Εκλογές 19 Φεβρουαρίου - δεν υπογράφω δήλωση»
Οι Βρυξέλλες όμως επιμένουν στις έγγραφες δεσμεύσεις
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/11/2011
Ξεκάθαρη απάντηση στους επικριτές του -και εντός της ΝΔ- για τη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματος.
Ξεκαθάρισε ότι η στηρίζει τον κ. Παπαδήμο για τον ειδικό σκοπό που έχει αναλάβει και τίποτε παραπάνω. «Δεν δεσμευόμαστε για τίποτε άλλο και δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν» σημείωσε, ενώ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει κανένα χαρτί για δεσμεύσεις έναντι της Κομισιόν.
Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι η ΝΔ πέτυχε όλους τους στόχους που είχε θέσει, αναφορικά με τις εξελίξεις που οδήγησαν στη νέα κυβέρνηση.
«Εμείς την προκαλέσαμε την κυβέρνηση Παπαδήμου και εμείς θα τη στηρίξουμε ως μεταβατική κυβέρνηση και όχι ως συγκυβέρνηση. Φαίνεται ότι δεν είναι συγκυβέρνηση και από την διάρκειά της και από την σύνθεσή της» συνέχισε.
«Η ΝΔ πήρε πρωτοβουλία να δώσει διέξοδο και θέσαμε τέσσερις στόχους: Να αλλάξει ο πρωθυπουργός, να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικού σκοπού που θα διασφάλιζε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση και να οδηγηθούμε σε εκλογές. Μέσα σε επτά μέρες πετύχαμε όλους μας τους στόχους».
Για τον ίδιο, η ΝΔ δικαιώθηκε και για έναν επιπλέον λόγο: «Η αντιπολίτευση δεν υπάρχει για να κλείνεται στο καβούκι της και να αφήνει τις πρωτοβουλίες σε άλλους, δεν πιστεύουμε στη ΝΔ στην τακτική του ώριμου φρούτου, είμαστε αντιπολίτευση εθνικής ευθύνης. Πήραμε πρωτοβουλίες και ανοίξαμε δρόμους όλα με θρησκευτική ευλάβεια στην συνταγματική τάξη.»
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές είναι η βαλβίδα για να αποφευχθεί κοινωνική έκρηξη.
«Όταν γνωρίζουν όλοι ότι θα γίνουν εκλογές σε τρεις μήνες, αυτό λειτουργεί κατευναστικά. Επιμείναμε σε αυτό που είχαμε πει εκλογές σύντομα στις 19 Φεβρουαρίου. Νωρίτερα δεν προλαβαίναμε να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και να ανοίξει ο δρόμος για την έκτη δόση».
Σχετικά με όσους υποστήριζαν ότι η ΝΔ έπρεπε να προτείνει δικό της πρόσωπο για την πρωθυπουργία, εξήγησε ότι η πρωτοβουλία ανήκει στο πρώτο κοινοβουλευτικό κόμμα, γιατί αυτό επιτάσσει η συνταγματική τάξη.
Απαντώντας σε όσους πρότειναν να μην συμμετάσχει η ΝΔ στην κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς είπε ότι αν το κόμμα δεν συμμετείχε θα έδινε την εντύπωση ότι αμφισβητεί και υπονομεύει την προσπάθεια, ενώ αν συμμετείχε με κοινοβουλευτικά στελέχη της, τότε θα ερχόταν σε αντίθεση με τον χαρακτήρα της.
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε σέβεται και θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα, αλλά δεν πρόκειται να υπογράψει κανένα χαρτί, όπως ζητούν στην Κομισιόν, επαναλαμβάνοντας ότι για τις θέσεις του έχει ήδη ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες.
«Σας ζητώ να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση για να ξεμπλοκάρει η 6η δόση, να επιτελέσει η νέα κυβέρνηση την αποστολή της και να οδηγηθούμε σε εκλογές» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Έθεσε μάλιστα και μια σειρά διλημμάτων στους βουλευτές του: «Τι ήταν προτιμότερο; Μια μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου μέχρι το Φεβρουάριο ή συνέχιση της κυβέρνησης Παπανδρέου για άλλα δύο χρόνια;»
Ξεκάθαρες και έγγραφες δεσμεύσεις ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Τις ξεκάθαρες και έγγραφες δεσμεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των «βασικών πολιτικών δυνάμεων» της Ελλάδας ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, εξακολουθούν να αναμένουν οι Βρυξέλλες, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την αποδέσμευση της έκτης δόσης των δανείων, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η μορφή των έγγραφων επιστολών δεν είναι το βασικό ζητούμενο.
Ο Α. Αλταφάζ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των έγγραφων δεσμεύσεων, σημείωσε, ωστόσο ότι είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας, όσο και της ευρωζώνης, να σταλούν το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, η οποία κλονίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, ανέφερε, επίσης, ότι ποτέ δε διευκρινίστηκε αν απαιτούνται μία ή περισσότερες επιστολές, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι να ικανοποιηθεί το βασικό ζητούμενο, που είναι η σαφής διαβεβαίωση προς τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ευρωζώνης.
Ο Α. Αλταφάζ ανέφερε, εξάλλου, ότι πολύ σύντομα το κλιμάκιο της τρόικας θα μεταβεί στην Αθήνα. Σημείωσε, επίσης, ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας θα έχουν επαφές, όχι μόνο με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και με τις βασικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, επισημαίνοντας ότι απαιτείται ευρεία στήριξη για τα αναγκαία και σκληρά μέτρα, προκειμένου να επιτύχει το πρόγραμμα προσαρμογής.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, έκτακτο Συμβούλιο Eurogroup.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου