Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ



ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΗΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»

Η προκλητική αθέτηση μιας συμφωνίας

Τα παιχνίδια που κρύβονται πίσω από την υπαναχώρηση της Alpha Bank και του Ι. Κωστόπουλου από τη συμφωνία χορήγησης δανείου με πώληση και επαναμίσθωση του κτιρίου της «Χ.Κ. Τεγόπουλος» στην οδό Μίνωος
«Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις Να μην τις παίρνει ο άνεμος» ...

Και το χαλί τραβήχτηκε. Ο μοναδικός και τελευταίος έλληνας τραπεζίτης, με τις οικογενειακές δραστηριότητες να δρομολογούνται από το 1879, λίγο έλειψε να κόψει το νήμα της ζωής στην «Ελευθεροτυπία» που διανύει τα τριάντα επτά της χρόνια και παραμένει σε οικογενειακά χέρια.
Ο πρόεδρος της Alpha-Τράπεζα Πίστεως (πλέον Alpha Bank), που προβάλλει πρώτα την πίστη στις αρχές της τράπεζας που χρόνια διοικεί (ασχέτως αν την αφαίρεσε από το λογότυπό της), εφεξής δεν μπορεί να διατείνεται ότι έχει λόγο τιμής.
Ο κ. Ιωάννης Κωστόπουλος αθέτησε συμφωνία για δάνειο προς τη Χ. Κ. Τεγόπουλος που είχε εγκρίνει η Alpha Bank στις 30 Σεπτεμβρίου, είχαν διαπραγματευτεί τα δύο μέρη και έβαινε προς υπογραφή, ενώ είχε εκταμιευθεί και προκαταβολή 500.000 ευρώ προς την «Ελευθεροτυπία».

Ο πρόεδρος της Alpha Bank με ένα παγερό τηλεφώνημα στην εκδότρια Μάνια Τεγοπούλου το μεσημέρι της Τρίτης (1-11-2011) της επικαλέστηκε νομικούς λόγους που δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της συναλλαγής, οι οποίοι όμως ακόμα δεν έχουν γνωστοποιηθεί, όπως επιβάλλουν τα χρηστά συναλλακτικά ήθη.
Τα νομικά ζητήματα όμως -αν υφίστανται- επιλύονται από τους νομικούς. Ετσι τουλάχιστον ξέραμε μέχρι σήμερα. Στην περίπτωση όμως του κ. Κωστόπουλου αποτέλεσαν το φερετζέ για την κάλυψη πιθανόν εσωτερικών συγκρούσεων στην τράπεζά του ή και έξωθεν υπαγορεύσεων για να πληγεί η «Ελευθεροτυπία».
Η εφημερίδα μάθαμε ότι αναζητεί νέες λύσεις χρηματοδότησης, δεν επαιτεί ούτε προτίθεται να γίνει παράρτημα πολιτικών ή επιχειρηματικών συμφερόντων. 

Διαθέτει περιουσία, δίδει εγγυήσεις για δάνεια που λαμβάνει και μάχες αξιοπρέπειας όταν χρειάζεται. Οσοι βρισκόμαστε στη δίνη ελπίζουμε. Αλλωστε και η «Ε» έχει ξαναζήσει δυσκολίες και πολλοί άλλοι έδωσαν και δίνουν αγώνες.
Τι συνέβη όμως και η Alpha Bank έκανε πίσω την τελευταία στιγμή, ενώ η Χ. Κ. Τεγόπουλος είχε εγκλωβιστεί εδώ και τέσσερις μήνες σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης;
Αυτό θα το αναδείξει η ίδια η ζωή και όχι οι εικασίες, οι οποίες σέρνονταν -είναι γεγονός- τις τελευταίες ημέρες:

Αλλοι «έσπερναν» ότι το κτίριο της Μίνωος 10-16 -το βασικό περιουσιακό στοιχείο της εφημερίδας που περιλαμβάνετο στη συμφωνία sale and lease back (πώληση και επαναμίσθωση)- είναι ελαττωματικό.

Αυτό είναι ψέμα.

Τίτλοι καθαροί.

 Αλλωστε η Alpha Bank, που το 2009 προσημείωσε το ίδιο κτίριο για δάνειο 18 εκατ. ευρώ, είχε κάνει τους ελέγχους της.
*Αλλοι επικαλέστηκαν -εσχάτως- ότι η «Ε» πούλαγε το ακίνητο στην Alpha Αστικά Ακίνητα σε υψηλή τιμή σε σχέση με την αγοραία ή την αντικειμενική τιμή και ότι κάποιος νομικός φερετζές τρόμαξε τους υπεύθυνους τραπεζίτες.

Στην προκειμένη περίπτωση οι τιμές ήταν γνωστές από την αρχή και -δυστυχώς για την Alpha Bank- συμφωνημένες και εγγράφως. Προς τι λοιπόν η υπαναχώρηση;
*Κάποιοι άλλοι διακίνησαν και το σενάριο των πρόσθετων εγγυήσεων, του τίτλου και άλλα τινά, τα οποία -πάλι εγγράφως- καταρρίπτονται από το σχέδιο σύμβασης στο οποίο είχαν καταλήξει τα δύο μέρη. Στην «ούγια» γράφει και αυτό Alpha Bank.
*Αφού λοιπόν εξαντλήθηκαν όλα τα «άτιμα», κύκλοι της Alpha διακίνησαν και το σενάριο του πολιτικού τρόμου που ένιωσαν, όταν ο Γ. Παπανδρέου προ ημερών αναφέρθηκε σε μέσο ενημέρωσης που είχε αντλήσει από τις τράπεζες 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι μεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν εξαιτίας του ταμειακού βρόχου που τους έχουν επιβάλει οι ίδιες τράπεζες.

Μάλιστα έφτασαν να επικαλούνται και τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος που ερευνά τα μιντιακά δανεικά και αγύριστα χωρίς εξασφαλίσεις και όχι τις δανειακές συμβάσεις σαν αυτές της «Ε» που στην περίπτωση της Alpha αντικρίζονται με κτίριο, συμμετοχές συνδεδεμένων εταιρειών και σ' αυτήν της Πειραιώς με over εξασφαλίσεις τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, 42 στρέμματα και τα έσοδα της Αργος από την πώληση των φύλλων.

Νισάφι πια.
Μήπως οι αξιότιμοι κύριοι τραπεζίτες φοβούνται για άλλα «γυμνά» θαλασσοδάνεια που χορήγησαν σε «μιντιάρχες»- καμικάζι με σπόνσορες, με θράσος, ενίοτε μισθωμένους από διάφορα αφεντικά αλλά πάντα στην υπηρεσία της διαπλοκής;

Μήπως να παραπέμψω στο όνομα Λαυρέντης;
*Στα όσα διακινήθηκαν αυτές τις ημέρες συγκαταλέγεται και το σενάριο «δεν σας πάει η κυβέρνηση».

Η «Ε» παραμένει απρόβλεπτη, πολυφωνική, ακόμα και αν κάποιες στιγμές ο ιός της καθεστωτικής αλλοτρίωσης πήγε να αφήσει αποτύπωμα, τα οχυρά κράτησαν.

Ανθρωποι απλήρωτοι, ταλαιπωρημένοι και σε αβεβαιότητα αντέχουν ακόμα και όχι μόνο για τις δουλειές τους.

Η κυβέρνηση όντως δεν έχει στο τσεπάκι της την «Ε» και ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι δεν την συμπαθεί.

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι δεν κάλεσε στο Μαξίμου την εκδότρια μιας παραδοσιακής ανεξάρτητης εφημερίδας, όταν έλαβαν χώρα συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τους λοιπούς μιντιάρχες Ψυχάρη, Μπόμπολα, Αλαφούζο, Κυριακού, πιθανώς και άλλους που δεν γνωρίζουμε.
Από την άλλη, η «Ε» έχει εισπράξει την οργή του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου (και όχι μόνο αυτού).

Ο κ. υπουργός προφανώς είχε την αξίωση η «Ε» να προασπιστεί τη «συστημική ευστάθεια» και να το βουλώσει αντί των άπλυτων που έβγαλε στη φόρα για την Proton Bank (κόστισε ήδη 1,1 δισ. ευρώ η κρατικοποίησή της) και τον επιχειρηματία-θαύμα Λ. Λαυρεντιάδη.

Και οι κυβερνήσεις, είναι γνωστό άλλωστε, δεν είναι οι προστάτιδες της Ελευθεροτυπίας. Αντίθετα θέλουν εφημερίδες της κυβέρνησης και γενικώς χειραγωγημένα έντυπα.

Αυτό είναι γνωστό αλλά διαφορετικό από μια καθαρή συναλλαγή μιας εφημερίδας με μια τράπεζα. Εκτός και αν βρούμε μπροστά μας αποδείξεις, προσεχώς, περί του αντιθέτου.
*Αποδείξεις πάντως για τη χαρά κάποιων γόνων μιντιαρχών από το μπλόκο στο δάνειο στην «Ε» έχουμε.

Δύο εξ αυτών περιφέροντο και ανακοίνωναν στους εμβρόντητους συντάκτες το κλείσιμο της «Ε».

Ξέρουν αυτοί.


Το έκαναν για σωφρονισμό...

Αλλωστε το είχαν προβλέψει εδώ και καιρό, καμάρωναν για το χαλί που τράβηξε η Alpha στην «Ε», μπορεί να υπονοούσαν ότι έβαλαν και το χεράκι τους.

Περιφερόμενοι και ευτελείς. Ή μήπως αυτός είναι ο ανταγωνισμός του τύπου, ο θάνατός σου η ζωή μου;
Πάντως όταν η «νεκροψία τους» δεν βρήκε νεκρό την πλήρωσαν οι συντάκτες που επιστράτευσαν, προκειμένου να μάθουν «γιατί δεν πέθανε ο νεκρός».
Το ερώτημα γιατί η Alpha Bank και ο πρόεδρός της Ιωάννης Κωστόπουλος επιφύλαξαν τέτοια μεταχείριση στην «Ε» παραμένει.
Η Alpha τον Ιούλιο του 2011 αποδέχθηκε το πρόγραμμα εξυγίανσης της εφημερίδας και δέχθηκε να το χρηματοδοτήσει.

Φυσικά όχι για τα ωραία μάτια κάποιου. Η Alpha και ο πρόεδρός της γνωρίζουν ότι η Χ. Κ. Τεγόπουλος με την οποία συναλλάσσονται επί χρόνια είναι μέχρι τώρα φερέγγυα.

Καθαρό μητρώο.

Φερέγγυοι είναι και οι μέτοχοί της. Το 2009 εξόφλησαν προσωπικό μετοχοδάνειο ύψους 36 εκατ. ευρώ.

Τότε η Alpha δανειοδότησε την Χ. Κ. Τεγόπουλος με 18 εκατ. ευρώ με προσημείωση στο ακίνητο της Μίνωος, πρόσφατα συμφώνησε στην αναχρηματοδότηση του δανείου, στη χορήγηση πρόσθετου ποσού 8 εκατ. ευρώ, στην αγορά και επαναμίσθωση του κτιρίου, όμως ανέκρουσε πρύμναν πριν τις υπογραφές.
Τι έγινε; Εξαπατούσαν η Alpha και ο πρόεδρός της επί τόσους μήνες πάνω από 800 εργαζόμενους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου